|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav!
U mogućnosti sam da iznajmim jedan lokal koji se na ?alost nalazi u donjem delu jedne zgrade, a iznad su stanovi. Lokal ?elim da preuredim u studio za komponovanje i ve?banje. Radi se o KLASIČNOJ akustičnoj muzici (dakle bez ikakvih pojačala, bez bubnjeva itd) i isključivo bi se svirali violina ili klavir. Interesuje me na koji način i koliko je potrebno da bi se izolovao takav jedan lokal, kako bi bio u mogucnosti da radim čak i noću po potrebi. Lokal ima jednu manu, a to je ?to ima veći prozor (kao izlog - ustvari ne znam da li je to neka mana), međutim ja bih rado da zadr?im prozor i eventualno dogradim jedan dodatni prozor iznutra koji bi imao funkciju izolacije, kako bi bilo dovoljno svetla u lokalu. Imate li iskustava sa ovakvim lokalima i sa klasičnom muzikom? Hvala puno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Imate li iskustava sa ovakvim lokalima i sa klasičnom muzikom?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() shalim se...ali super ti je rechenica....zvuchi nestvarno ![]() plashim se da cjesh sa klavirom imati ozbiljan posao(on ide dosta nisko frekventno i samim tim nosi puno energije koja prolazi kroz zidove)...oko violine mislim da nije tolika frka ona je u frekventnom spektru koji se dosta lako kontrolishe pri tom govorim o izolaciji-nikako o kvalitetu zvuka koji cjesh dobiti... kvadratura je takodje vazhna,visina plafona...materijal od koga su sachinjeni zidovi itd...akustika prostora i izolacija prostora su dve posebne zhivotinje koje sa lepim ulaganjem,spojene,mogu dati super rezultate !
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]() ![]() Ma ne, nego pregledao sam forum i vidim da ljudi uglavnom pricaju o pravljenju studija za snimanje, gde je uglavnom u pitanju popularna muzika, pa pretpostavljam sa jacim zvukom (pojacalima bubnjevima.... itd) plus dodatni deo za tonmajstora, sto meni ne treba. Ali shvatam, izolacija je izolacija a prostor je prostor! ![]() ![]() Nego ja sam laik, ako lupim nesto samo javite!!! No kako bilo, brinu me dakle tri stvari: 1. Izolacija povrsine koja je prozor (stakleni izlog) 2. Dovoljna izolacija za ovu svrhu i otprilike cena 3. Smanjenje povrsine prostora usled izolacije. Visina nije problem, s obzirom da je u pitanju radnja visina stropa je oko 4 metra. Povrsina prostorije o kojoj se radi jeste oko 20 kvm. Ulaz je direkt sa ulice. Stakleni izlog oko 7 kvm. Jedan mi je ovde (Stokholm) pricao o ceni i to o sistemu "soba u sobi" - pretpostavljam da je to adekvatna izolacija. Cenu on navodi oko 15 000 e, mada mislim da to nije bas normalno.... ili? Last edited by octoechos; 04-02-2010 at 10:40 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Toliko ljudi ima klavir u stanu, pa ne prave zvučnu izolaciju. Mislim da ne bi trebalo da bude problem za kom?ije, ako se svira u dogovoreno vreme.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
chovek je napisao i nocju...zato sam potegao izolaciju...
shto se prozora tiche ako je duplo ili jache staklo sa vakumom onda si u principu super...soba u sobi je ludilo u tim uslovima pogotovo jer nisi vlasnik...ja bih plafon spustio i narokao ga poprilichno min. vunom a mozhesh i one rupichaste gips ploche da nabavish i napravish sebi zvezdano nebo...one super rade...to bi trebalo da umanji prolaz zvuka u zgradu ali sada mi svashta pada na pamet...ako je grejni sistem povezan sa zgradom mozhda i to napravi sranje...shta znam ima ovde mnogo upucjenijih...ali mislim da rok studio ima pravo...ako izbacish tu nocjnu varijantu mnogo je izvodljivije...
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
hmm, da bitno je da moze da se svira i pod uslovima kada se spava.
Pogotovo su svedske babe koje zive u tom delu grada veoma iritantne i zale se za svaku sitnicu. Da ne govorim koliko je tesko da se nadje ikakav lokal... E sada, idem sutra da dobro pregledam kako tacno izgleda. Znaci bitne su sve veze sa ostatkom zgrade, grejanje, ventilacija itd. Osim sto nisam vlasnik, da li je soba u sobi ludilo i zbog necega drugog? Koje su cene okvirno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
pa pretpostavljam da je i shto se cena tiche ludilo...proguglaj malo pa cjesh da ukapirash...treba neki akustichar da ti uradi projekat...pa onda da vidish koliko ti i kojeg materijala treba ali okvirno mislim da ti je to najskuplja varijanta...
da naravno ako je ventilacija zajednichka onda definitivno teshko da cje babe spavati... ![]()
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Prostorija je velicine: 3,60 * 5,45 visina 3,40. Ovde sam usnimio prostoriju. Lokal jos uvek drzi neka firma, treba da bude slobodan od marta. http://dl.dropbox.com/u/1060489/MOV00439.MP4 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Da bi delimično izolovao sobu (30-40 db smanjio zvuk koji čuju kom?ije), treba da napravi? zidove (a i plafon) debljine bar 10 cm od metalne ili drvene konstrukcije, gipsanim pločama s obe strane konstrukcije i mineralnom vunom u sredini. Pri tome treba da pazi? da vazduh ne mo?e da prolazi nigde. Bolje rezultate će? postići ako ta konstrukcija ne dodiruje stare zidove ili samo na ?to manje mesta. Sve ovo, za tvoju veličinu sobe, ko?ta oko 2000 evra materijal + radovi. Kad to uradi? moraće? jo? da re?i? problem ventilacije i stalnog osvetljenja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Kako se ventilacija radi? Osvetljenje ok. To nije toliki problem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Test mix - kanali za vezbanje... | Bockie | Audio Produkcija - Tehnike | 670 | 09-04-2015 01:11 PM |