Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-11-2009, 11:38 AM   #1
EarWax
Junior Member

EarWax's Avatar

Default propellerheads record

pocetnik sam u digitalnoj audio produkciji, pa imam par pitanja...

jucer sam skinuo i instalirao demo verziju propellerheadsovog 'record'-a i malo se zabavljao najprije snimanjem gitara, a kasnije i sintetizacijom i aranziranjem zvuka.
primjetio sam da record audio track cuva u originalno snimljenom obliku, a svi efekti koji se dodaju su zapravo samo instrukcije za DSP algoritme.
to je s jedne strane dobro jer cuva prostor na disku i omogucuje beskrajno eksperimentiranje sa jednim te istim fajlom, a s druge strane je opterecujuce za procesor (moj athlon na 1,83GHz ne moze vrtit prilozeni demo song).

zanima me, kako su drugi popularni programi (sonar, cubase, nuendo, protools...) koncipirani po tom pitanju, znaci da li kod svake modifikacije audio fajla dolazi do snimaja nove verzije fajla (i ocuvanja starije zbog undo-a) ili postoji jos neki program koji radi na slicnom principu?

takodjer zanima me, postoji li jos neki program (za kucno snimanje, obradu i aranziranje vlastitih onemanband kreacija raznih zanrova) koji je tako intuitivan za koristenje kao kombinacija record+reason?

imam nesto iskustva sa cooledit-om i cakewalk-om (pre audition i sonar era), ali dok u njima slozim bubnjeve i pospajam efekte, tj. namjestim zvuk , prodje inspiracija..

p.s. da li ocekujete da ce hackeri pronaci nacin da se zaobidje dongle ili net verifikacija recorda?

/moderator edit

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17274

Last edited by lesha; 23-11-2009 at 11:50 AM. Reason: pravilnik o pirateriji
EarWax is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2009, 11:49 AM   #2
kejkz
banned

Default Re: propellerheads record

Nisam probao Rekord, ali kako opisujes njegov navin rada, slican je ili isti u skoro svim programima. Skoro uvek se snima samo suv signal, a onda se procesira na kanalu efektima. Moze se doduse i snimati u Cubase-u direktno sa efektima na input kanalu, ali se to danas retko koristi, posto su procesori stvarno mocni.

Sto se tice dalje obrade, odnosno drugog dela tvog pitanja, svaki program to koncipira drugacije, ali je sustina sledeca: ako efekat primenjujes na kanalu, on se u realnom vremenu ( odnosno, skoro realnom vremenu, u zavisnosti od podesavanja velicine bafera) izvrsava i procesira signal koji je u njega poslat. Tako da ti ustvari ne pravis drugi fajl, nego samo izvsavas DSP proces na racun procesora i direktno slusas rezultat, koji posle izrendas pri mixdown-u. Ako efekte izvrsavas direktno na fajlu (ne znam da li rekord to ima) onda se oni izvrse jednom, i posle toga nemas vise mogucnost izmene.

Ima mnogo programa slicnig Reason-Rekord sistemu, ali ne bas toliko povezanih u jednu celinu, vec svi koriste eksterne efekte i instrumente, kao sto si sigurno vec imao prilike probati. Mozes pokusati rad u Studio 1 programu, vidim da se ljudima svidja, ja ga nisam imao prilike probati, ali cini se intuitivan, a dovoljno mocan.

Pozdrav
kejkz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules