|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
razvlačim struju po studiju i mislim kako bi bilo pametno uvući kablove u metalne cijevi da eliminiram eventualne smetnje (EMI i ko zna ?ta jo?)
e, sad, koji metal je bolji izolator takvih smetnji? bakrene cijevi (od grijanja/radijatora) ili ?eljezne/pocinčane cijevi za vodovod? tnx
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
da.. za star grounding mi je jasno, jedino me zbunjivalo Cu vs. Fe+Zn
hvala boggy još jednom ![]() p.s. ameri za te stvari koriste tzv. Mu-metal (legura željeza, mangana i još koječega), koristi se i kod shielda audio trafoa (jensen) ..uf, kako je google super stvar ![]()
___________________________________________ the midrange is the key Last edited by Reinhardt; 22-08-2009 at 10:53 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]()
NEma na cemu
Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Tako da je tacno da se mu metal koristi za shielding transformatora ali i za jezgro transformatora (doticni jensen, pa carnhill, itd) Lundahl koristi C-core jezgra (vrlo bliski standardnom transformatorskom limu za mrezne transformatore) Ponegde (recimo u mikrofonima) se mogu naci i feritna jezgra. mu metal je najcistiji po pitanju primesa u zvuku, i po tome veoma karakteristican... Ali ... kada se govori o shieldingu velike kolicine kablova... mnooooooogo je lakse cimnuti obicne gradjevinske limare da potrpaju kablove u "oluke"... nego izmisljati mu metal i ostale ezoterije. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
sla?em se, s time da ću kabla?u uvući u cijevi a ne kanalice
.. praktičnije mi je. ?to se tiče mu-metala, vani je on industry standard za za?titu od ?tetnog strujnog djelovanja, cijele ploče se ugrađuju u zid,pogotovo kad su u pitanju radione u stambenoj zgradi (minimalni tehnički uvijeti). probao sam naći kod nas manje količine za shield monacorovih trafoa, ali bezuspje?no. ljudi nikad čuli za to.
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
A ovde, ili tu kod tebe... kada negde bude trebalo bas to da se upotrebi, videce se posto je i ako treba kupice se pet puta vise, ostalo ce se baciti u staro gvozdje, ali ce se ugraditi tamo gde je to moralo biti... oduvek se tako radilo svuda... pa i kod nas.... kad negde to mora. Prema tome ako se ne moze naci u tvom obliznjem ducanu gde nabavljas elemente za DIY avanture.... ne znaci da ga ne koriste u tvojoj zemlji bas nigde. Isto tako u studiju, oklapanje kablova, najcesce koriscen metod je ne oklopiti ih nicim! pozdrav bogi p.s. malo mi je bilo ... hm... navoditi muzicku produkciju kao referentnu delatnost u pogledu potrosnje mu-metala ovde, kod tebe i "vani", kada znam da i kod tebe i kod mene postoje u medicini sprave zvane "magnetne rezonance", a u projektovanju/izgradnji oklopa/sobe za jednu od njih sam ucestvovao.... tako da... kad zbog zujanja u kablovima u muzickoj produkciji budu umirali ljudi zato sto nije koriscen mu-metal, onda ce nekolicina zavrsiti u zatvoru, pa ce se "nedolicna" praksa promeniti... a razliku u ceni ce platiti kupac (pesme)... navodim bezveze primer... ali to uglavnom tako funkcionise.
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
ne znam.. nekako si mislim da ba? u dana?nje vrijeme malih studija/re?ija,
materijali, konstrukcija i akustički tretman dolaze do velikog značaja, jer ne postoji prostor,safe zone,za skriti se od ne?eljenih pojava (i EM i akustičkih)
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Danas preovladjuju nalickani (premaleni) prostori sa nikakvim ili malim akustickim tretmanom, uglavnom odlicno, cak perfektno uradjenim enterijerom, da "lichi" na "pravi" studio... a pri tom je SVE spremno za nestajanje preko noci bez velikih materijalnih gubitaka, ako nesto krene po zlu... sprave se prodaju, a enterijer se baci u kontejner jer ionako ne kosta puno. No mozda ja gledam iz pogresnog ugla. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Da na ?alost je situacija točno takva.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Naprotiv, ali izgleda da se nismo najbolje razumili..
Događa se to. Moja poanta je u tome da u male prostore MORA ulo?iti daleko vi?e financija nego u velike da bi se dobili slični (da ne ka?em isti)rezultati.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
uad 1 pitanje | saki | DSP forum | 12 | 23-09-2008 11:43 AM |
Pitanje za znalce(u ovo se ne razumijem najbolje) | Ad Fines | Dizajn i konstrukcija studija | 22 | 15-11-2005 03:18 PM |
Pitanja za znalce (ambience, mono-kompatibilnost) | ANITA | Audio Produkcija - Tehnike | 15 | 19-02-2005 09:16 AM |