|
Slobodan Milunović - Boban Muzičar (gitara), producent, mastering tehničar (Fabrika13). |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Sta mislis o ovakvom nacinu masterovanja, pisao si o tome da mixas na takav nacin, neki master studiji u USA pisu da to daje bolje rezultate i to preporucuju, da li se ti slazes sa tim. E sada kako rapodeliti grupe low, mid i high, ili na drugaciji nacin. Ako tu imas iskustva onda preporuci neki model.
I na kraju koja je tu prednost ako uopste postoji prednost, ocigledno je da danasnja tehnologija produkcije puno toga dozvoljava a gde ima puno mogucnosti onda se covek moze lako izgubiti u tim mogucnostima. Pravilo je da nema pravila ali? Veliki pozdrav |
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
interesantno pitanje... masterovanje grupa ili stemova je nesto sto ja u principu izbegavam i pristajem na to samo u prisustvu producenta/kompozitora/izvodjaca. pre nego sto objasnim zasto nisam veliki pristasa ove tehnike pojasnit cu ukratko o cemu se tu radi: mix se u procesu mixanja (ne u toku masteringa) podeli na vise stereo grupa, a osnovna podela je: bubanj, bass, main vocal, backing vox i ostalo. naravno to moze i da se uradi u svakoj drugoj zeljenoj konfiguraciji a jedna od dosta rasprostranjenih varijanti je podela na dve stereo grupe: playback i vocal. ova podela na grupe ima za cilj da se svaki instrument (grupa) moze odvojeno tretirati u masteringu. moja iskustva kazu da su grupe ili stemovi dobra alternativa za stereo mix tako da u slucaju da kad npr. muzika dobro zvuci nakon masteringa a vocal pravi probleme moze vocal da se posebno obradi. ista stvar je ako npr. ne mozes dobro da odvojis kick drum od bassa ili ako ti gitare i sintevi maskiraju vokal...a postoji 1000000000 mogucih situacija u kojima stemovi ili grupe mogu da posluze kao resenje ili spas. kao sto sam i rekao, resenje ili spas DA, ali drugi logican razlog zasto da se masteruju grupe ili stemovi ja ne vidim. farbanje grupa i posebna obrada svake je po meni nesto sto moze i treba da se uradi u mixu. ok...sada cu tu moju izjavu da probam da argumentiram konkretnije, a za to moram da se malo dublje pozabavim mix procesom i da ga podelim na digitalni i analogni mix. analogni mix: onog trenutka kada da bi upisao npr. vocal u master snimac kao stereo grupu-moras da mjutujes sve ostale kanale...i tog trenutka nastaje problem koji po meni ne moze da se resi u masteringu. a problem je taj da kada u gotovom stereo mixu mjutujes sve ostale kanale stereo bus pocinje da se ponasa PODPUNO drugacije...i tonski i dinamicki, tako da ti vokal koji usnimis u snimac nema puno veze sa vokalom kojeg si imao u full stereo mixu. to isto vazi i za sve ostale instrumente. a o situacijama kada u mixu imas bubanj i bass u istom reverbu da ne pricam. ponavljam, ovo se odnosi na analogni mix i svako ko ima mogucnost da mixa na analognom stolu treba da proba sledece: upisite stereo mix u master snimac i posle podelite mix na recimo cetiri stereo grupe i svaku posebno upisite u master snimac. stereo grupe slozite u DAW-u tako da imaju isti pocetak i poslusajte razliku izmedju streo mixa i grupnog mixa. videt ce te da je ogromna...i stereo mix ce uvek da pobedi. kod digitalnog mixa to ne predstavlja toliki problem, ali i dalje ima za mene razloga da tvrdim da je streo mix bolji, a steam mix samo alternativa. neki od kljucnih razloga zasto izbegavam grupe ili stemove: 1. stem mix nikada ne zvuci okruglo i "kao iz jednog dela" kao stereo mix. (odnosi se na digitalni kao i na analogni mix). 2. onog trenutka kada importujem grupe u moj DAW sa kojega pustam mix prilikom masteringa postajem deo mixa i odgovoran za to da npr. moze glas na kraju da bude tih u mixu. to je razlog zasto je kod stem mastera prisustvo producenta/izvodjaca jako bitno. 3. onog trenutka kada u bilo kojoj grupi nesto uradim, "pokvario" sam mix. svejedno da li je na bolje ili na gore. 4. dajem mogucnost klijentu da za eventualne propuste u mixu prebaci krivicu na mene. 5. klijent ocekuje da popravim greske mixa, sto nije uloga masteringa. jos jednom...stem/grupe kao alternativa uz stereo mix DA, ali nista vise od toga. pozdrav bo |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Ha ha, samo ti jos fale klijenti u procesu mixa, razumem potpuno. Imas jako interesantan stav o ovoj temi, narocito me je zaintrigirao onaj deo kada kazes da stereo grupa sama za sebe ne zvuci isto kao u mixu, po meni to ima logike u smislu subjektivnog dozivljaja, i bas zelim da napravim test koji si predlozio, deluje kao magija, ne bi trebalo da ima razlike a ima!
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]()
[QUOTE]
![]() ![]() Quote:
isto to vazi i za digitalni mix (mada ne u tolikoj meri)...tu vec mozemo da pricamo o magiji ![]() |
|
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Grupa KAL | zmaj | Pricaonica | 3 | 05-05-2009 02:26 AM |
Etno grupa TRAG | Tiki the Boyler | Promocija radova | 6 | 01-06-2008 08:42 PM |
Oprema za masterovanje? | spidermusic | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 14-05-2008 10:29 PM |
grupa STRIP... | bassystem | Promocija radova | 15 | 30-08-2006 12:17 AM |
Grupa-Kompresor? | Zid | Audio Produkcija - Tehnike | 88 | 30-05-2005 03:16 PM |