Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Slobodan Milunović - Boban

Slobodan Milunović - Boban

Muzičar (gitara), producent, mastering tehničar (Fabrika13).
Svirao sa: Rapid Force, Bloodbath, Evenfall, Plasticube, URBS
Producirao/mixao/snimao: Belphegor, Harmful, Graveworm, Evenfall, Ritam Nereda, Eyeburn?
Masterovao: Tic Tac Toe, Jose Carreras, Wiener Filharmoniker, Peter Kruder, URBS, She says, Hans Thesink, Van Gogh, Sergej Ćetković, Hollenton, Deathspell Omega, Harmful, Urlaub in Polen, Swosh, ?

Thread Tools Display Modes
Old 13-05-2009, 04:25 PM   #1
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Masterovanje grupa

Sta mislis o ovakvom nacinu masterovanja, pisao si o tome da mixas na takav nacin, neki master studiji u USA pisu da to daje bolje rezultate i to preporucuju, da li se ti slazes sa tim. E sada kako rapodeliti grupe low, mid i high, ili na drugaciji nacin. Ako tu imas iskustva onda preporuci neki model.
I na kraju koja je tu prednost ako uopste postoji prednost, ocigledno je da danasnja tehnologija produkcije puno toga dozvoljava a gde ima puno mogucnosti onda se covek moze lako izgubiti u tim mogucnostima. Pravilo je da nema pravila ali?
Veliki pozdrav
Braca is offline  
Old 13-05-2009, 06:53 PM   #2
Bo_13
Member

Default Re: Masterovanje grupa

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Sta mislis o ovakvom nacinu masterovanja, pisao si o tome da mixas na takav nacin, neki master studiji u USA pisu da to daje bolje rezultate i to preporucuju, da li se ti slazes sa tim. E sada kako rapodeliti grupe low, mid i high, ili na drugaciji nacin. Ako tu imas iskustva onda preporuci neki model.
I na kraju koja je tu prednost ako uopste postoji prednost, ocigledno je da danasnja tehnologija produkcije puno toga dozvoljava a gde ima puno mogucnosti onda se covek moze lako izgubiti u tim mogucnostima. Pravilo je da nema pravila ali?
Veliki pozdrav
zdravo,
interesantno pitanje...
masterovanje grupa ili stemova je nesto sto ja u principu izbegavam i pristajem na to samo u prisustvu producenta/kompozitora/izvodjaca.
pre nego sto objasnim zasto nisam veliki pristasa ove tehnike pojasnit cu ukratko o cemu se tu radi:
mix se u procesu mixanja (ne u toku masteringa) podeli na vise stereo grupa, a osnovna podela je: bubanj, bass, main vocal, backing vox i ostalo. naravno to moze i da se uradi u svakoj drugoj zeljenoj konfiguraciji a jedna od dosta rasprostranjenih varijanti je podela na dve stereo grupe: playback i vocal. ova podela na grupe ima za cilj da se svaki instrument (grupa) moze odvojeno tretirati u masteringu. moja iskustva kazu da su grupe ili stemovi dobra alternativa za stereo mix tako da u slucaju da kad npr. muzika dobro zvuci nakon masteringa a vocal pravi probleme moze vocal da se posebno obradi. ista stvar je ako npr. ne mozes dobro da odvojis kick drum od bassa ili ako ti gitare i sintevi maskiraju vokal...a postoji 1000000000 mogucih situacija u kojima stemovi ili grupe mogu da posluze kao resenje ili spas.
kao sto sam i rekao, resenje ili spas DA, ali drugi logican razlog zasto da se masteruju grupe ili stemovi ja ne vidim.
farbanje grupa i posebna obrada svake je po meni nesto sto moze i treba da se uradi u mixu.
ok...sada cu tu moju izjavu da probam da argumentiram konkretnije, a za to moram da se malo dublje pozabavim mix procesom i da ga podelim na digitalni i analogni mix.
analogni mix:
onog trenutka kada da bi upisao npr. vocal u master snimac kao stereo grupu-moras da mjutujes sve ostale kanale...i tog trenutka nastaje problem koji po meni ne moze da se resi u masteringu. a problem je taj da kada u gotovom stereo mixu mjutujes sve ostale kanale stereo bus pocinje da se ponasa PODPUNO drugacije...i tonski i dinamicki, tako da ti vokal koji usnimis u snimac nema puno veze sa vokalom kojeg si imao u full stereo mixu. to isto vazi i za sve ostale instrumente. a o situacijama kada u mixu imas bubanj i bass u istom reverbu da ne pricam.
ponavljam, ovo se odnosi na analogni mix i svako ko ima mogucnost da mixa na analognom stolu treba da proba sledece:
upisite stereo mix u master snimac i posle podelite mix na recimo cetiri stereo grupe i svaku posebno upisite u master snimac. stereo grupe slozite u DAW-u tako da imaju isti pocetak i poslusajte razliku izmedju streo mixa i grupnog mixa. videt ce te da je ogromna...i stereo mix ce uvek da pobedi.
kod digitalnog mixa to ne predstavlja toliki problem, ali i dalje ima za mene razloga da tvrdim da je streo mix bolji, a steam mix samo alternativa.

neki od kljucnih razloga zasto izbegavam grupe ili stemove:
1. stem mix nikada ne zvuci okruglo i "kao iz jednog dela" kao stereo mix. (odnosi se na digitalni kao i na analogni mix).
2. onog trenutka kada importujem grupe u moj DAW sa kojega pustam mix prilikom masteringa postajem deo mixa i odgovoran za to da npr. moze glas na kraju da bude tih u mixu. to je razlog zasto je kod stem mastera prisustvo producenta/izvodjaca jako bitno.
3. onog trenutka kada u bilo kojoj grupi nesto uradim, "pokvario" sam mix. svejedno da li je na bolje ili na gore.
4. dajem mogucnost klijentu da za eventualne propuste u mixu prebaci krivicu na mene.
5. klijent ocekuje da popravim greske mixa, sto nije uloga masteringa.

jos jednom...stem/grupe kao alternativa uz stereo mix DA, ali nista vise od toga.

pozdrav
bo
Old 13-05-2009, 07:20 PM   #3
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Ha ha, samo ti jos fale klijenti u procesu mixa, razumem potpuno. Imas jako interesantan stav o ovoj temi, narocito me je zaintrigirao onaj deo kada kazes da stereo grupa sama za sebe ne zvuci isto kao u mixu, po meni to ima logike u smislu subjektivnog dozivljaja, i bas zelim da napravim test koji si predlozio, deluje kao magija, ne bi trebalo da ima razlike a ima!
Braca is offline  
Old 13-05-2009, 08:22 PM   #4
Bo_13
Member

[QUOTE]
Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Ha ha, samo ti jos fale klijenti u procesu mixa, razumem potpuno.
kiljenti na mixu ili na masteringu su ok. nemam nista protiv. ali klijenti na masteringu koji pokusavaju da poprave mix, to je vec problem .

Quote:
Imas jako interesantan stav o ovoj temi, narocito me je zaintrigirao onaj deo kada kazes da stereo grupa sama za sebe ne zvuci isto kao u mixu, po meni to ima logike u smislu subjektivnog dozivljaja, i bas zelim da napravim test koji si predlozio, deluje kao magija, ne bi trebalo da ima razlike a ima!
kod analognog mixa to nema toliko veze sa subjektivnim dozivljajem koliko sa fizikom. full mix (sa recimo 32 kanala) podpuno drugacije utice na headroom stereo busa nego samo jedan kanal. to je glavni razlog zasto grupe zvuce drugacije od stereo mixa.
isto to vazi i za digitalni mix (mada ne u tolikoj meri)...tu vec mozemo da pricamo o magiji .

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules