|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Imam 2 pitanja..... kako je najbolje razradjivati nove monitore? Koji shum, koliko dugo, koliko glasno, okvirno?
I drugo, iz iskustva..... (ne mogu da nadjem na netu) - sweet spot za Dynaudio bm15, na kojoj visini je preporucena osa slusanja?
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Pu?taj naizmenično beli i roze ?um, recimo po 2min svaki. Exportuj trake iz nuenda. Neka sviraju ?to du?e mogu, ceo dan i noć, koliko si u mogućnosti. Ali povremeno pravi pauze od po koji sat.
Glasnoća neka bude prilično tiha, s tim da će? povremeno da ih 'odvrne?' da pendreče, ali u kratkim segmentima. To su saveti koje sam ja dobio kada sam razrađivao moje pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
RM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
SuperModerator
|
![]()
ja sam radio bas to sto analog reche. Naizmenicni shumovi mesec dana, vrlo tiho, non-stop. Iskren da budem, jako sam se plasio - kad sam prvi put raspakovao i povezao PMC AML, i pustio neki mjuz - lele, radi kao behringer truth. Majko mila..... e onda, karantin, mesec dana pink noise, i to je to. Sviraju kao zmajevi, bas kao sto sam slusao na Demonstraciji. Tu je i moralni support - kad raspakujes nov AML, prvo naidjes na papir koji kaze "Please do not judge AML's sound immediately, it needs 20 days to be ready" ... nesto u tom fazonu.
Nisam ni ja moje pendrecio prvih sedam dana, tek negde pred kraj cikllusa. pozz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Molim vas da ne mistifikujete problem, par sati neke svirke, i sve je u redu, kakvo razradjivanje? Pa nije to Mercedes ili Golf diesel pa da se toliko razradjuje. Svrha "razradjivanja" je samo da namotaj (spulna) bass zvucnika a i visokotonca "legne" u centar, kao i da se takozvani "surround" (misli se na gumenu ili silikonsku ivicu membrane) razmeksa, i to je sve. Ta vasa rasprava mi lici na diskusije hajfista koji razlikuju na koju stranu je okrenut zvucnicki kabl (ne mislim na fazu, nego strana koja "gleda" na zvucnik i strana koja ide u pojacivac) jer su ubedjeni da je najobicniji licnasti bakarni kabl na neki nacin "usmeren". Obozavam da im te iluzije "razbijam" stalno ih stavljajuci na testove, a bogami poprilican broj njih su maaalcice i nagluvi, sto im nikada ne smeta da pricaju kako je neki interlink kabl "topliji" , a neki cvrsci, a neki opet sa "vise ritma" i serinjanju kraja nema...Sto se opet, razrade monitora tice, treba, tacno je to, ali na vasem mestu ja bih pustio neki dobar, pun drum loop iz BFD-a ili slicno, sa dobrim kickom i povremenim cinelama, to razradjuje i "gore" i "dole" zar ne?
Mislim da je 2-3 sata u vr' glave.
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 03-04-2009 at 07:08 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Inace, cestitam Bitchu na AML zvucnicima, i pitam usput kako se bori sa basovima iz istih, koji u najmanju ruku nisu tacni, da ne kazem "lazni" (zbog pogresnog Transmission line pristupa, koji je cista prevara, jer kasni do bola...)
![]() |
#7 | ||
Moderator
|
![]()
Nema mistifikacije, proverio sam merenjem, za mesec dana laganog razradjivanja elektricna impedansa drajvera, ukljucujuci i rezonantnu frekvenciju se promeni prilicno, ako pre toga [nikada] nije radio, duze od par sati.
Kada bi na osnovu parametara izmerenih na nerazradjenom drajveru, dizajnirao kabinet za taj drajver, doticni kabinet bi bio pogresan. Takodje da ponovim, nevezano za ovo, mazanje gumenog vesanja bilo kakvim preparatom za zastitu prirodne ili vestacke gume (na bazi glicerina ili cega drugog), iz estetskih ili sta-ti-ja-znam kojih razloga, TRAJNO menja parametre drajvera (surround je omeksan!), i ako je vec u nekoj kutiji, odnosno gotov zvucnik, onda vise nece imati parametre koji vaze za taj dizajn nego se mora dizajnirati ispocetka. Vec su opisali. Quote:
Quote:
Postoji gumeni/penasti surround, postoji spider, postoji sama membrana i njene rezonancije (premaz membrane, spidera i ponekad surrounda tzv. coating, koji treba mehanicki da se "smrvi", itd). Razradjivanje nije preterano bitno uglavnom na polipropilenskim membranama, dok na papirnim, carbon fiber, glass fiber, kevlar i na kraju, sandwich membranama to vazi skoro uvek (pogotovo ako su "coated", napred ili od pozadi) Mazanje membrane, spidera i surrounda je, doduse, karakteristika skupljih drajvera, jer se kod jeftinih, niko posebno nece baktati cetkicom, procenom kolicine preparata, za jedan drajver, posto se to radi rucno. Tako da se problem razradjivanja smanjuje (ako uopste postoji) i postaje relativno neprimetan kod jeftinih zvucnika. ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pozicioniranje monitora | Miha Blaze | Dizajn i konstrukcija studija | 2 | 09-06-2009 07:05 PM |
kontrola monitora | gricko | Monitoring | 19 | 24-06-2008 05:31 PM |