|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Mason
|
![]()
Svi smo imali i imamo svoje uzore u muzici...
Mnogi se svijih uzora stide i odbijaju da kažu da su im uzori, ili da su im barem bili uzori.... Ja ću reći svoje, a očekujem i od vas (onih iskrenijih) da otvorite srce... ![]() 1. The Doors - Da... znam čitavu biografiju banda (i danas) i njihovog sumanutog pevača... kupio me je... kupio me je svojim izuzetno (za mene) intelektualnim textovima... nosio sam kožne pantalone, ray ban naočare... preživljavao na svoj način celim svojim srcem svaki stih... svaku notu.... Bio sam malad ![]() 2. Pink Floyd - da... sve znam napamet... žao mi je što sam ih toliko slušao, da to ne moguu opet da doživim onako jako kao nekad... imao sam Ei - HSR 140 i prosto topio kasete... "Welcome my son, welcome to the machine...." ... ne znam ni sam šta da mislim... znam sve priče o zanatu... ipak ne mogu da verujem da je neko "ONO" napravio zbog para... i dan danas... ja u te pesme verujem.... 3. Branimir Johny Stulic i "Azra"... mali Balkanac velikog srca... iskrenih poruka... Uvek mi je bio idol. Bio bi mi i dan danas, da od muzike ne uzimam neke proklete pare. Kad uzimaš pare, niko te ne pita... ako ćeš da se baviš muzikom i živiš od nje, tebaju ti pare. Zaista sam srećan što je zajebao muziku, što ne pravi neki svoj "veliki povratak", jer... da to radi, hvatao bi se u isto kolo sa onima koji mu nisu ni do članaka, a kamo li do kolena... a tu mu nije mesto... On definitivno ne bi znao šta je "in", šta je "do jaja"..., jer je to strašno neprijatna igra... Sačuvao je sebe, svoju ideju i ja to umem da cenim. Znam da mnogi ne umeju i da misle da je muzika nastala 2000-te godine. O.K. neka misle da sam budala, ja znam da nisam. Nedavno sam grozotno konstatovao: "Na svu sreću, umro je Milan Mladenović... da nije, brisali bi noge i sa njim, a tome bi verovatno i on sam doprineo... da bi preživeo...". Zaista ne bih voleo da vidim Džonija Štulića kao učesnika Budvanskog festivala, pa da prvo mesto bude npr. Maja Nikolić, a 27-mo Branimir Štulić ![]() *******pet praznih mesta******* 4. Momčilo Bajagić - Bajaga ... O:K. ... Jasna stvar... Smejaćete se... Slažem se ja da čovek uživo peva katastrfalno... retko koji ton ubode, a kao opravdanje mu donekle služi to što je odabrao vrlo zajebanu lagu.... Smejao sam se do suza kada sam gledao neki koncert gde mu Vlada Negovanović (koji jede živu decu za doručak ![]() ![]() ![]() 5. Slobodan Marković - Sloba. Da se odmah ogradim, pošto nije umro (na sreću), a i nije nedodirljiv za svoje fanove... Ništa od onoga što će mi prišiti ovaj , ili onaj. Čoveka i ne poznajem. Ja samo pričam šta volim i šta su mi uzori u muzici. Naravno da sam srećan što je jedan od mojih uzora na forumu na kojem sam i ja! Naravno da nisam srećan zato što mnogo više priča o MAC-u nego o muzici...Ipak....Pamtim vreme kada sam topio "Delta Project" u deku, kada sam slušao Dada Topića i Bebi Dol uz njegov arr., a kao da je bilo juče pamtim emisiju na "radio 202" prilikom prve primene midija u ex-SFRJ (Atari Mega 2) gde Sloba objašnjava kako je bitno poznavati svaki instrument koji se radi u midiju. Od tada, do danas se držim toga... barem se trudim... 6. Vasa "Košava" ... opet se nameštam za razna napušivanja.. ali... šta ja da radim kada mi se svidja ![]() ![]() ![]() ![]() 7. Grupa "Kerber". Iskreno, nikada ih nisam zaslužio. Zavoleo sam njihovu muziku tek kasnije. Lepa i duga saradnja, ali mi nikada nisu bili uzori. Ideju sam prepoznao mnogo kasnije...Idiotski je da ja kažem bilo šta i sve što mogu da kažem je da sam od Gorane Šepe - Galeta, Branislava Božinovića i Tomice puno naučio o muzici i da su na mene moj rad ostavili veliki trag... barem u domenu koji mene interesuje. Sad, naučio sam toliko koliko sam naučio... može i bolje, može i gore, ali, da u odredjenom trenutku ne beše njih, znao bih manje. Malo mi je čudna varijanta da je text za "Odlazi noć" napisao Nikola Čuturilo, a ne Dušan Arsenijević. Po meni.. predivno i žao mi je što tada nisam radio sa njima. Mislim da Nikola Čuturilo za sebe nikada nije uradio tako lep text. Čekam da čujem nešto o uzorima ostalih... ali iskreno. Nemam ništa protiv da neko navede Pastoriusa i ostale davno priznate autoritete, ako je to zaista osetio... ali... neka navede iskreno.. valjda smo za toliko o.k. da se ne podsmevamo nekome zato što nešto voli... Mojih uzora ima još. Trebalo bi mi par strana ![]()
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() azra heheh.. kad se samo setim, ja klinac.. i matorci misle da sam sluchajno pustio azru na cd plejeru.. a ja se izvalio na pod i odvrnuo do daske dzonija.. isto tako je bilo i sa celim wish u were here albumom.. koji mi je i dan danas alfa i omega. nema boljeg albuma za mene. onda bih dodao: BB King (kralj bluza, on i niko drugi), Clapton (chovek emocija, na svakom albumu sam nashao pesme koje mogu da vrtim svaki dan i da mi ne dosade), Sting (zbog njegovih hmm.. chudnih? sklapanja harmonija), carla bley (jedva sam nashao Dinner music na vinilu, i morao sam da ga imam, i na svu srecu sam prebacio na mp3 jer mi je gramofon otegao papke), Tower of power (shteta shto sam ih tako kasno otkrio - tek pre godinu dana - ali od soul funka mi ne treba nishta vishe, dajte mi josh jednom da preslusham njihovu kolekciju i mozete slobodno da ugasite univerzum) od rocka, bio je to nekad g'n'r, pa AC/DC, pa iskreno nisam dugo nishta primio sa nekim odushevljenjem (i slushao to duuugo duugo) do audioslave-a i Tenacious D-a, po meni su neprikosnoveni. od audioslavea na sva tri albuma, nema ni jedne loshe pesme. o tenaciousu da ne pricham pola godine mi se svaki dan vrteo u winampu david lanz - ista pricha kao i tower of power.. shteta shto sam ga tek skoro otkrio.. mada nikad nije kasno.. super muzika.. odlichna! d'angelo/chaka khan.. shta reci? nema potrebe da objashnjavam, ja mislim.. ![]() quincy jones.. hehe.. svaka rech ne bi mogla da definishe moje odushevljenje ovim artistom. isaac hayes.. uffff.. kod mene je sve krenulo od shafta (prvog, gledao na tv-u) i zavrshilo se sechom vena.. frank zappa. recicu samo "been to kansas city" i tu cu se zaustaviti. ionako nama shta mnogo da se pricha o njemu. kad je lepo sve napisano. ko ne zna, trk mamut i pazari cukicevu knjigu. dok chitash, pusti njegova sabrana (zlo)dela i to je to. i na kraju, najbitniji od svih. koji je odmah ispod pink floyd-a i za jedan stepenik iznad azre.. Djordje Balashevic! mozda me neko popljuje, jer njega ili mrzish ili obozavash.. ali muzika njegova je savrshena (po koji kiks tu i tamo), iako se moze reci da je da je za svaku pesmu samo presviran neki standard iz tog i tog zanra.. jeste tako, ali njegove rechi kada legnu na to.. u srbiji nema boljeg. e, sad.. odvojio bih pojedinachne pesme koje su mnooogo uticale na mene i sazrevanje mog muzichkog ukusa, izvodjachi su potpuno random, kako mi padaju na pamet, i ne zelim da ubacujem gorenavedene bendove jer bi lista bila poooooodugachka: clifford brown - stardust sarah vaughan - the sweetest sounds i stormy weather louis armstrong - c'est si bon (moja omiljena dzez pesma) bobby mc ferrin - thinking about your body (bobbyja sam mislio da ubacim gore samo zbog nastupa koje sam gledao, jer nisam toliko upoznat sa njegovom muzikom) temptations - papa was a rolling stone i do your thing billie holliday - stars fell on alabama leon haywood - dont push it dont fence it zapp - heartbreaker (pre mesec dana sam ponovo otkrio ovu pesmu u terabajtima gluposti) dinah washington - manhatten ella fitzerald - misty blue neville brothers - yellow moon (produkcija u ovoj pesmi i dalje mi je P.R.E.J.E.B.E.N.A. - oprostite na izrazu) ![]() chriss rea - joshephine/auberge dire straits - where u think u goin (ma moze i od prljavog kazalishta "tu noc kad si se udavala.. ista pesma jbg) hahaha santana - blues for salvador johnny cash - folsom prision blues oscar benton - i feel so good. pesma koju, iako nisam iskusio sve recheno u njoj bash na taj nachin, osecam svim srcem.. shto bi pantersi rekli "kardiooooo".. verujem da nema jache breakup pesme.. chak iako sam srecno ozenjen, opet umem da pustim suzu na tu pesmu.. eto to mi je sad popadalo na pamet.. izvinjavam se ako sam pogreshio u spelingu.. al to bi bilo to.. ![]() poz edit: ima josh jedna koja mi se vrti u glavi.. al nikako ne mogu da se setim imena izvodjacha.. mislim da je misho kovach.. elem pesma se zove "ostala si uvjek ista".. kardio. ![]() poz josh jednom Last edited by HeatMan; 25-11-2008 at 04:43 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Domaca scena :
melodije : Zdenko Runjic / Kornelije Kovac / Tonci Huljic / Jozo Penava / Toma Zdravkovic tekstovi : Maja Perfiljeva / Zdenko Runjic / Branimir Štulic / Arsen Dedic / Toma Zdravkovic arr. : Kornelije Kovac / Stipica Kalogjera / Sloba Markovic / Ismet Alajbegovic pjevaci : Safet Isovic / Zlatko Pejakovic / Nada Knezevic / Bisera Veletanlic / Nada Mamula / Silvana Armenulic / Doris Dragovic / Oliver Dragojevic producenti : Kornelije Kovac / Niksa Bratos jazz-rock : Korni grupa Inostrana scena : generalno : Deep Purple (bez Džon Lorda) / ABBA (u svim elementima : muz., arr., production, live, ...), Queen gospel : Brasilian Heritage Singers / Heritage Singers / Gaither Vocal Band / Whintley Phipps pop : Rod Stewart country : Rocky Mountain Blue Grass Last edited by alfom; 25-11-2008 at 08:39 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
|
![]()
ima dosta toga...ima dosta da se priča...nije me sad nešto volja da kucam
samo ću vam dati jedan link i jednog čovjeka koji me sa ovom pjesmom zarobio, kupio, razbio... nek ne klikću oni koji neće fino da poslušaju od početka do kraja... ![]() http://uk.youtube.com/watch?v=4iHu8TvCV5I |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
kao sto vec rekose , lista je poduza ali ako bih morao da je skratim, skratim - ovo je s cim sam poceo da slusam muziku i to je kao i prva ljubav , ostalo duboko urezano u srcu i dan danas mogu to da slusam....
Pink Floyd Frank Zappa Kraftwerk AC/DC A od domacih : Ekatarina Velika |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
@idekius
Ipak mi se čini da nisi pročito sve Čuturine textove (nisam lud ni ja, nego sam radio na njegovoj poslednjoj ploči gde je ipak bilo bar jedno remek delo textualno). Ja sam nešto kao odrastao na Metallici i thrash metalu uopšteno, a onda sam u srednjoj otkrio Massive Attack, Air, Zero7 ali i Radiohead, Smashing Pumpkins pa i Rammstein i System of a Down, Deftonse. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
EKV i Majke.
Pink Floyd, doors... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
1. Coil - apsolutni carevi. koristili su sve moguce metode da prave ziku i radili su sve moguce zike :). droning, nojz, ambijental, neo-folk, tehno, brejkbit itd. ipak, najbolji su mi po minimalistichkim narkomanskim pesmama koje traju po 10-20 minuta i vrlo su psihodelichne ili su jednostavno samo mnogo epic.
2. Nurse With Wound - totalni car. lik ima jedan te isti setup i shtanca albume ko lud. Chesto i budu istaste trake ali na svakom albumu se zabode barem jedna pesma sa dovoljno mindfuckova kojih se nikad ne bih setio da totalno odlepim za njom. fora je u tome shto usput radi i slike koje su podjednako istripovane kao i muzika a neretko ima i neke performanse. 3. Current 93 (tj tachnije samo david tibet) - totalni car. volim ga zbog 10-20min dugih narkomanski pesama. ima neke radove koji su mi bash loshi i ne kapiram ih, ali oni koji su mi dobri - ne mogu da se zasitim. dodje npr chovek i uzme pesmu nekog ludaka koji pishe CORPORATE HOROR (sjajan zhanr :)) i napravi od toga pijesmu koja je stvarno stvarno horor. jednostanvo chovek ume da nabode savrsheno sklop zvukova, atmosfera, dronova itd. 4. Chris Clark - apsolutni car. vecu budalu od njega nisam chuo od kako se aphex twin pojavio. chovek na neverovatne nachine manipulishe zvukom, ima brutalan osecaj za gruv (shto je kod dance muzike vrlo bitno) i radi sve shto se raditi u elektronskoj muzici mozhe. 5. Jeff Mills - totalni car. chovek sa svojim svetom koji je kroz vijek vijekova izbacio gomilu jako jako dobrih traka. shto duzhe pushtam muziku to ga vishe volim jer sve vishe uvidjam koliko je chovek rano skapirao neke stvari koje meni nikad ne bi pale na pamet. 6. Surgeon i Regis - totalni carevi. likovi su zapocheli svoj neki fazon tehna koji se dosta zasniva na industrial pristupu stvaralashtva tako da mi se uklapaju jako u prva 3 top-a. recimo surgeon ima duplu plochu koja je neki tribute coil-u - jachi tehno ne postoji. regis tako dodje i sempluje govor jim jones-a, onaj poslednji tik pre nego shto je 1000 ljudi popilo punch sa otrovom, i nabaca josh neke spuki droninge i zvukove. regis je malo lately otishao u kurac ali je surgeon josh uvek sjajan sa svojim radovima. 7. Whitehouse - apsolutni shupci. ali nema boljeg konceptualnog muzichkog iskustva :). ljudi koji su usavrshili nojz i prenoshenje hejta kroz muziku. imaju jedan sjajan album koji se zove bird seed na kom je glavna pesma (koja nosi ime "bird seed") ustvari samo skup zapisa pricha i ispovesti zhrtava silovanja, zlostavljanja, kurvi, lopova. jedno 3 min ide pricha zhene chije su dete ubili. posle 3-4 godine kopanja bolesti po netu kontao sam da sam oguglao, ali ova me pesma svaki put sjebe. 8. NON aka Boyd Rice - apsolutni shupak koji, opet, ima sjajan koncept. lik je satanista (zvuchi gore nego shto jeste), socijalni darvinista i fashista (jeste loshe koliko zvuchi) i propagira sve svoje stavove kroz muziku i lirikse. mogao bih josh o njemu, ali me mrzi jer ima mnogo :). to bi valjda bilo to hvala na pazhnji :P
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Davne osamdeset i neke lezimo burazer i ja zavaljeni u fotelje, gledamo neki od tada dva kanala naseg RTS-a. Pocinje neki "spot" (Delta project - Good morning delta), secam se sa nekim svetlima i meni brat kaze: "ovo su Sanja i Sloba...", a meni uopste nije jasno u tom trenutku kako neki stranci mogu da se zovu Sanja i Sloba. To je za to vreme u najmanju ruku bio science fiction.
Devedeset i neke... kod nas razara inflacija, radnje prazne. Odlazim u Sofiju u shoping da pazarimo patike, Levis 501 i ostalo.... ulazim u radnju tehnicke robe i gledam Technics CD Charger sa pet diska... kakvo ludilo a... kupujem Technics (i dan danas se ponekad druzimo) i kupujem original disk VANGELIS The Best Off i jos neke diskove. Od tada pocinje moje intezivnije "druzenje" sa doticnim gospodinom. Oduvek sam voleo instrumentalnu i filmsku muziku i smatram da glas smeta melodiji. Moje subjektivno misljenje je da glas mora biti bas specifican da bi mi se svideo. Verovatno cu nekog zaboraviti ali ako moram odaberem po naslovu thread-a moj spisak bi bio odprilike ovakav: 1. Vangelis - zbog njegovih fenomenalnih 50 albuma kojih imam (L'apocalispe des animaux - La petite fille de la mer... u srcu)... Ennio Morricone - ehh... sve je to fenomenalno Angelo Badalamenti - Laura Palmer tema... George Zamfir - The Lonely Sherpherd... Mark Knopfler - zbog kompozicije Irish Boy iz filma CAL , Brothers in the arms. Laza Ristovski - Domina, Naos, Iza horizonta, Bela cokolada... Jean Michel Jarre - ponekad i on ume da bude dobar... ali ponekad John Williams... ma ima dosta njih... da ne nabrajam vise...
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
Pa menjalo se to sa godinama, a bilo ih je dosta (mislim godina), al' da spomenem samo jednog kojeg sam imao zadovoljstvo da upoznam i malo procaskam o muzici (danasnjoj, prosloj), instrumentima (danasnjim, proslim), sta je od instrumenata zadrzao od davnina, koju je zenu zadrzao (u to se, ipak, nismo upustali)...
Posto sam (na moje iznenadjenje) ukapirao da ga danasnje generacije ne poznaju, evo pogledajte, pa procenite sami (ako vam je predugacko, pocnite negde od 2:40) Uzivajte ![]() RM |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Na?i (va?i) textovi | ANITA | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 123 | 22-11-2013 04:03 PM |