|
Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Superoperater
|
![]()
Mislim da se vec pisalo o ovome, ali ajde da napisem i ja nesto, bas nemam sta pametnije da radim
![]() Pre par dana, ja i moj prijatelj sa kojim radim, smo uzeli ovu spravicu. Prikacili smo je na firewire njegove ASUS ploce i Q6600 procesorom. Firewire chip je bio Agere (dakle nije bio TI ) Malo se cudno ponasao za prvo prikljucenje. Instalirao sam drajvere i pritisnuo 'power' na kartici. Plavi ekran smrti me je malo strecnuo posle sume uplacene na racun kompanije TC ! Pripisao sam to neadekvatnom FW chipu i nastavio dalje. Ovog puta sam prvo upalio karticu, pa onda podigao sistem - i ona je zazivela. Prvo sto sam uradio je bio update drajvera. Sa verzije 1.4 na 2.1.0.3555 i kartica je totalno promenila karakter ! Prvo, sve je bilo znatno stabilnije, karticu sam mogao da iskljucujem i ukljucujem tokom rada kad god hocu, da menjam latency i samplerate... Digao sam i 2 ASIO aplikacije da vidim sta ce se desiti i gle cuda, sve je lepo radilo - cak sam mogao izlaz jedne (nuendo) da snimam preko druge (sound forge sa ASIO zvukom). Dakle sve je radilo vise nego pouzdano. Medjutim, malo me je kopkalo sto su kontrole na kartici malo lagovale. Opet sam otisao na sajt, ali ovog puta sam skinuo beta drajver 2.1.0 build 3657 i sada kartica radi KAO SAN !!! OBAVEZNO SKINITE POSLEDNJU VERZIJU !!! E sad, sto se tice same kartice... Kartica ima 4 mic preampa, koji zauzimaju kanale od 1-4. Svaki ima analogni potenciometar i PAD kontrolu. Prikljucci su kombo XLR, tako da je moguce vezati ili mic ili el-gitaru. Postoje 2 nebalansirana stereo izlaza za slusalice, takodje 2 analogna pota za regulaciju glasnoce. Dalje je led-vu metar za sve ulaze i komanda za FANTOM POWER - jedna, zajednicka za sva 4 preampa. Master volume je malo cudan i radi u korelaciji sa glavnim 'knobom' sa daljinca. Kontrola je DIGITALNA i regulise jacinu unutar control panela, a ne, kao u slucaju izlaza za slusalice, gde potenciometar regulise jacinu POSLE konvertora. Na zadnjoj strani RACK MOUNTED kucista su i balansirani (dzek-banana) izlazi za kanale od 5 do 13. Prvi par slusalica je hardwired na 3 + 4, a drugi je na 11 + 12. Za drugi par slusalica postoje alternativni izlazi na zadnjoj strani u vidu 2 balansirana izlaza oznacena sa 11 i 12. Za prvi par slusalica toga nema. Master izlazi, kako ih oni zovu, su kanali 1 i 2 i uradjeni su u XLR varijanti. Na njih smo direktno nakacili monitore, jer se kartica lepo ponasa pri startovanju - nema puckanja i sl. Dalje su WordClock i Midi I/O - tu nema sta da se kaze posebno... Ostali su jos FW portovi (2 komada) spdif coax i optical i prikljucak za daljinac koji izgleda kao mrezni prikljucak. http://www.soundhouse.co.jp/shop/pro...okonnekt48.jpg Kontrolni panel je prilicno dobar i omogucava da se dinamicki dodaju ili oduzmu kanali - svo rutovanje vrsi DSP, pa je moguce da vam mozda nece trebati bas svi mic ulazi, ili ce vam biti potreban neki DAW kanal. DAW - tako su nazvali zvuk generisan unutar kompa - bilo da je WDM, bilo da je ASIO... Postoje channel stripovi sa 2 senda (pre-post) i trecim koji ide na FABRIK R - reverb, takodje pre-post. Moguce je postaviti 2 stereo ili 4 mono insert efekta pod nazivom FABRIK C - nekakva simbioza equalisera, deesera, limitera i kompresora. Sve kanale je moguce poslati preko senda u FABRIK R - reverb. Postoji jos i Talkback - vrrrlo koristan u studiju, gde je neophodna komunikacija sa pevacem - moze da se posalje na main mix, aux 1 i aux 2. Na kraju su 3 glavna fejdera za MAIN MIX, AUX 1 i AUX 2. Aux 1 i 2 su podmix kanali i predstavljaju glavne (return) kanale za send 1 i send 2 sa pojedinih traka. Sva 3 mixa je moguce rutovati u bilo koji fizicki izlaz - na primer main mix na main out, aux 1 na prve slusalice. Tako ce se talkbak poslat na aux1 cuti na slusalicama zajedno sa zvukom iz npr. daw kanala, poslatog preko senda 1. Super stvar je sto pritisak na TALK opciju sa daljinskog, dimuje sve ostalo za predpodeseni nivo. Mikrofon je ugradjen u daljinac - tipa electret i hvata vrlo siroko - nema potrebe da se daljinac 'guta'. http://www.wyrwas.de/ebay/images/TC%...48%20Mixer.jpg Kontrolni panel ima setup stranicu gde se pristupa samom rutiranju. Sa leva na desno su iscrtani ulazi u karticu, pa ruting kanali i izlazi. Interesantno je da su ulazi 'ghostovani' tj. zasivljeni kad nema niceg prikljucenog. Kad se prikljuci npr mic, oni se odmagle i tako prikazuju da je fizicki nesto konektovano. U srednjem delu su poredjani kanali koji ce se poslati u izlaz sa desne strane. PAZNJA, ako ne oznacite polje speaker, zvuk ce se jednostavno rutirati direktno i cucete maximalan nivo u monitorima !!! Kada se rutira sa stikliranim speakerom, zvuk se salje u odredjeni izlaz, ali podleze kontrolama unutar mixera. Imate 3 preseta zvucnika jer ova kartica ima SURROUND mogucnost i pored svakog izlaznog kanala pise i njegova oznaka u surround okruzenju ( channel 5+6 | Front... ). Naravno u panelu je prisutan i BASS management, opet za surround rezim. Ispred izlaza postoji i generalna atenuacija izlaznog signala za odredjeni fizicki kanal, kao i mogucnost podesavanja kasnjenja kanala (za montazu zvucnika u vecim prostorima) Tu su jos i wordclock kontrole za sinhronizaciju sa spoljnim svetom, spdif / adat status... http://www.wyrwas.de/ebay/images/TC%...%20Manager.jpg U posebnom SETUP odeljku je podesavanje za broj WDM kanala (ako hocu da npr. Winamp peva u suraundu), za podesavanje latencije i sampleratea. Kada se koristi veci samplerate, smanjuje se broj insert efekata zbog vece zahtevnosti za DSP ![]() Daljinski je posebna stvar ![]() Pritiskom knoba, on dobija novu funkciju - panorama ili nivo dimovanja ili Midi CC, u zavisnosti od toga sta je selektovano. Tu su i Talk dugme, dugme za odabir jednog od 3 DSP TOTAL RECALL preseta i jednog od 3 zvucnicke konfiguracije. Na prvi pogled, daljinac izgleda kao nepotrebna konfekcija, a u stvari je vrlo direktna i prirucna kontrola celog studijskog sistema. Veoma je robustan i odaje utisak trajnosti. Sa daljinca je moguce pozvati kontrolni panel. http://www.americanmusical.com/image...mote_large.jpg O zvuku: - Zvuci fenomenalno ! Uporedjivanjem raznih parametara (THD, crossover, frequency range) RME Fireface ima blagu prednost za po pola procenata, ali kada smo karticu vezali na nase Genelec 1030a, bili smo stvarno zadovoljni. Izbegavanjem spoljnog mixera, zadrzali smo pun odnos signal/shum i sve je zvucalo OSETNO bolje, nego pre - kada smo imali WamiRack, vezan preko male Yamaha mixete. Dobro, WaMija je i mixer dodatno 'sredio', ali ovaj TC je vredan postovanja. Zato sam i postovao ![]() I tako... Ne mogu vise da pisem, a napisao bih nesto o plugin sekciji, jer je reverb stvarno jedan od boljih koje sam cuo. Kompresor je misterija za sebe... Ostavicu ovo za iduci post ![]() Pozdrav
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 27-09-2008 at 04:22 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Bas ti hvala za ovo opsirno i interesantno pismo.
Pozz Denis |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Konnekt 6 Calling | Igor | Computer Hardware | 10 | 11-12-2008 10:42 PM |