Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-04-2008, 05:35 PM   #1
analog
Senior Member

analog's Avatar

Default Send/Return koji vidi panorame?

Pozdrav ljudi.
Imam problem da poteram Nuendo da me slu?a
Da uprostimo situaciju: Recimo da na levom kanalu imam gitaru a na desnom rhodes, i hocu da ih posaljem u reverb. Otvorim stereo FX kanal sa stereo impulsom, a ovo dvoje sendujem u njega. Medjutim ja zhelim da reverb izlazi sa iste strane odakle su dosli instrumenti a ne iz centra. Problem je sto FX kanal ne vidi panorame, vec sve sumira u mono (centar) i odatle i vraca reverb nazad. Jedino sto mogu jeste da otvorim grupni kanal, pa ce videti panorame, ali onda ne mogu da doziram pojedinacno svaki instrument koliko zelim da uđe u reverb.
Kako re?iti da na jednom reverbu sendovi se vracaju na istu poziciju panorame odakle su i dosli? A da ne moram da otvaram pojedinacno reverb na svakom kanalu..

tnx
analog is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2008, 06:13 PM   #2
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Send/Return koji vidi panorame?

Pa da bi ti reverb video stereo, moras da imas i stereo impuls...
I moras da otvoris stereo FX traku i da koristis stereo impuls plejer (sto SIR recimo nije) poput Altiverba ili IR1 Ili da otvoris dva ista mono reverba i postavis ih gde ti je volja.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2008, 06:24 PM   #3
dejankuki
Moderator

dejankuki's Avatar

Mislim da treba prvenstveno da stavis stereo efekat koji ima dva razdvojena fadera... ono L&R
ukoliko je jedan on sumira sve u mono... tj, stereo signal sumira u mono, pa ga deli na stereo ukoliko je kanal stereo.... (nadam se da me kapiras/kapirate...)

plus ovo sto je rekao Oggy..

a pogledaj i route inserta...

dejankuki is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2008, 07:39 PM   #4
Max
Pro Member

Koji je reverb u pitanju ????

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2008, 09:43 PM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

da bi to sto zelis moglo, treba ti definitivno reverb koji podrzava stereo input, proveri koji od njih to moze, ne znam napamet. Drugo, imas u edit prozoru od kanala (slovo "e" u mixeru) da namestis panoramu svakog senda. Cak mislim da negde u Preferences mozes da namestis da ti pan senda prati pan kanala, siguran sam da ima, proveri gde je tacno.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 28-04-2008, 12:20 AM   #6
analog
Senior Member

analog's Avatar

Ljudi, hvala na odgovorima.
Da, koristio sam stereo reverb sa stereo impulsima.. Evo konkretno - altiverb. I jasno se vidi u njemu da ima dva input kanala i 2 output kanala, međutim inputi su stizali iz centra, sabrani u mono. Ovo što je arthur rekao je pomoglo! To je to što sam tražio. Kada se klikne na edit unutar kanala, pa u gornjem desnom uglu Send routing, pojavi se ikonica Link Send panning i onda panorama kanala prati send panoramu. Po defaultu Send Panorama stoji u centru i zato mi je i stizalo u altiverb iz centra. Moguće je naravno i levu gitaru poslati na desni send itd. Nisam stigao da pronjuškam po opcijama da Link Send Panning bude po defaultu, ali verovatno ima pogledaću drugi put. Malo je skrivena ta opcija, pa je ne primetih..

Savet je pomogao. Hvala

Pozz

Last edited by analog; 28-04-2008 at 12:22 AM. Reason: gramatička ispravka
analog is offline   Reply With Quote
Old 28-04-2008, 12:52 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

nema na cemu, fala bogu da je forum nekom posluzio Inace, ja sam to skontao kada sam poceo da rabim moj rev7 kao externi, posto mi je u send configuration za njega mono, iz nekog glupog razloga, ukoliko kanal koji saljem u njega send panoramu ne posaljem u dead levo, izlazice mi i i deo njegovog dry signala na returnu rev7. Bizarno i frustrirajuce.
Old 28-04-2008, 09:23 AM   #8
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Imas u onom prozoru gdje su parametri trake, onaj so se otvori sa malom "e" ikonicom, mjesto gdje se namjesti gdje send ide u panoramu!
Bizarno, ali koliko sam shvatio samo se tamo to moze podesiti! S desne strane tog prozora, iznad sendova se nalazi neka mala kucica koja pokazuje nesto tipa "send levels" (nemam nuendo tu sad da provjerim tocan naziv). Ako kliknes na to, otvori se drop down meni i tamo odaberes "send routing". E onda za svaki send mozes podesiti panoramu. Idi pogledaj.
Druga je opcija da otvoris automatizaciju trake i onda panning provozas. I to se moze. U tom slucaju cak mozes vozati u miksu da putuje.

Racunaj na to da ako neki kanal ide totalno lijevo ili desno, da niti jedan reverb nece to pustati kao totalno lijevi ili desni signal. Svi oni uvijek idu uze. To je normalno. Ako bas hoces da bude samo iskljucivo na jednoj strani wet signal od reverba, bolje ti je da otvoris mono fx kanal i njega paniras po zelji.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 28-04-2008, 10:46 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ccc shot, ne pratis topik, vec sam mu to objasnio, jos se i zahvalio
Old 28-04-2008, 11:38 AM   #10
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

a jbmu! sorry
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules