|
Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare..... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
ivo, kachi ove novije pesme..
@dabear: ne slazem se ni najmanje sa tobom, 50 i snoop su tu gde jesu zbog marketinga.. imaju jake ljude iza sebe i to je to.. ajd kao snoop je bio dobar ranije, al 50 nije bio niko i nishta dok ga dre nije regrutovao za svoje redove.. mada, chak i prvi album (bez drea) je mnogo bolji od svih ovih novih sranja.. zashto? ochigledno je da se opustio.. ranije je bio iskreniji i opushteniji, sada je nasilno opushten.. mada, nisam chuo ceo novi album jer me iznervirao mix par pesama.. e sad, zashto sam otkucao ovoliki post: reci mi da li je bolji (nadam se da si malo upucen u hip hop kulturu) jedan 50 cent ili jedan gangstarr? jedan 50 cent napuni arenu, jeste.. ali klincima i ljudima koji slushaju samo ono shto su imali prilike da vide na mtvu, tachnije da im bude propagirano tamo.. i skoro svi su kao zbunjeni, kao ne znaju shta da rade kada pochne muzika..skinuli neke pokrete sa mtva i to je sve kruto i poremeceno.. dok jedan guru i dj premier (gangstar) napune skc (daleko manji broj ljudi) i zapale masu, bukvalno.. doshli su svi koji ih vole da ih slushaju, iako gangstarra nema na mtvu toliko.. kao shto rekoh, bolje jedan chovek ko razume moj (u ovom sluchaju evin) trip, nego stotine i milioni onih koji su chuli da je to dobro i nemaju svog zivota, pa se prave pametni iskusni.. sa umishljenim muzichkim ukusom.. aj |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
teshko je kad si iz srbije da uspesh preko.. veruj mi znam iz prve ruke.. evo, ja sam imao iskustva sa svojom INSTRUMENTALNOM (uglavno) muzikom da se ljudima preko svidi sve.. i onda me napokon pitaju "odakle si", i kada kazem da sam iz srbije, nema odgovora na mail.. ili kazu da nisu zainteresovani.. tako da, u srbiji morash imati velika ledja.. nekoga ko je vec neshto postigao, ili mnogo dobrog menadzera i ekipu..
jbg, kad pogledam shta sve izdaju, pa nije moguce da nisam dovoljno dobar.. al ae.. radi se dok se neshto ne poboljsha ili dok se neko ne opameti preko, jbg.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
kod nas ljudi i dalje imaju pogresnu sliku o tome da JE BITNO ODAKLE SI!!!
Uopste nije bitno!! Ako muzika nije dobra (ILI JE PROSECNA) mozes da stanujes pored Sony Records, pa je nece potpisati!!! Koliko ima nasih ljudi koji su izdali nesto preko? Mislim da ih ima dosta...e sad sto su to UGLAVNOM house ili electro ili techno..sta vec, i sto je trziste za to 500-1000 komada, to je druga prica!! A to sto HeathMan misli da je SVE u marketingu - nije! Ima, ali nije toliko bitno! Ako nemas sta da marketingujes - dzaba ti!! Kod nas se misli da kad neko dobije deal preko, disko kuca MORA da ga promovise ! NE MORA!!! U startu se zna, koliko ce se ploca ili CDa odstampati (za tu vrstu muzike / marketa) i koliko ce se malte ne prodati samo od sebe, bez BESPOTREBNOG trosenja na reklamu (to je skupo ovde!!!) Ako se nekim slucajem tiraz proda za dan ili dva, onda se pritisne gas i potera se malo vise...pa opet , dok se ne vidi da li projekat "ima noge" - tj dali ce da prohoda sam po sebi.. I sa DEMO snimcima je tako. Labeli OCEKUJU da bend ili izvodjac sam nabaci profil..znaci - odradjuje klubove (i puni ih), da DJ-i vrte njihove pesme po klubovima i radiju, da lokalne novine i muzicki magazini pisu o njima i da su mozda VEC PRODALI kojih 5 - 6000 ploca u SVOM izdanju!! TEK ONDA, disko kuca smatra da je vredno uloziti malo vise i dignuti sve na jedan stepen vise (koji je nedostupan pocetnicim) - tj: bolji producent & studio, bolja reklama, promocija, guranje po novinama, itd, itd Ja sam svojevremeno izdavao 12" white labels za DJ-e u svom izdanju. Bilo je 13 razlicitih projekata. Svaki se u proseku prodao oko 1000-1500 komada. Par njih su otisli oko 3000 a jedan cak 8.000 ! 5 njih bili su potpisani za malo veci label , pojavili su se na po 3-4 kompilacije, pocetni tiraz vinila nikad nije dostampavan (iako se prodao u 4 nedelje) i nikasd nisam dobio nista preko avansa koji su mi dali na pocetku! Ova sto se prodala 8000 je potpisana za Major label (Warner), platili puno za nju, stavili na 3 kompilacije (tiraz 700.000) i NIKADA nisu izdali kao singl !?? iako su vrteli svi od Pete Tonga do Boy Georga i Full Intention.. Nema garancije!!! Svaka izdata ploca je bila na Club Chartu, i imala bar po TRI recenzije u DJ magazinu, i ostalim novinama, pustala se, itd..ali ne dovoljno da bi privuklaveliku paznju, veliki deal i marketing!! Znaci 50 Cent je SIGURNO imao vec nesto iza sebe (ili u sebi) ako su Dre i Eminem odlucili da ga uzmu pod svoje!??? Bilo je (poznatih) rappera iz UK koje su "uzeli pod svoje" neki veliki amerikanci, pa nista nisu uradili!? Bottom line je - AKO LABEL MISLI DA SE VASA PESMA NECE PRODATI, NECE JE POTPISATI. NJIH NE ZANIMA COOL UNDERGROUND - toga ima za dzabe na MySpace u koliko hoces!! ONI HOCE DA PRODAJU MUZIKU, DA JE LICENCIRAJU ZA KOMPILACIJE, DA JE NUDE NA TV EMISIJE I FILMOVE ITD... BOTTOM LINE - KOLIKO MOZE DA SE PRODA?????!!! A odakle je artist - NIJE BITNO !!!!! Last edited by DaBear; 04-12-2007 at 02:15 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
|
![]()
aj da i ja nešto dodam...
Prije svega želim da izrazim moje pohvale Evi i njenoj muzici! Stvarno ovo zvuči dobro. Mnoga poznatija imena sa ovih prostora ne uspjevaju da dočaraju taj rnb trip iako pokušavaju! Ove pjesme imaju baš taj šmek i svaka čast na tome! S druge strane moram da kažem da je Vrač u pravu i da je ovo što on govori realnost! Dakle, ja sam isti imao neke konflikte sa DaBearom zbog njegovih komentara ovdje i načina na koji on to iznosi, ali sam shvatio da nije problem u Vrač-u (ako upšte postoji problem) nego je "problem" u tome tako stvari stoje što se tiče muzike kao posla! Jedno je raditi muziku za svoj groš (kao trenutno ja) a nešto sasvim drugo je planirati neki plasman ili ulazak na tržište (čak i naše ,a pogotovo strano!) Tada čitava priča dobija jedan drugačiji oblik! Mogu ja za mene i za komšiluk i par poznanika da radim šta god volim, kako god volim i na šta se tripujem i sve je to lijepo i najljepše! Medjutim, sasvim je druga stvar ako to hoćeš da ponudiš nekim širim masama. Naravno! postoje mnogi slučajevi da je neko radio upravo oni što voli i na šta se iskreno loži, pa je neko to prepoznao i to je postalo nešto veliko, ali ako niko to ne prepoznaje kao nešto veliko - giljaj dalje i ako ti je takva sudbina nekad ćeš nešto ubosti, ako ti to nije dato - nećeš i tačka Ljudi se često tripuju da ako nešto malo odskače na ovoj našoj gnjiloj sceni da će to odskočiti i negdje vani to je teška zabluda.Vani ima toliko aždaja koje nas sve zajedno jedu za doručak - i to je istina i što je najjače i te "aždaje" nekad ne urade ništa tamo pored drugih "aždaja" koje njih jedu za doručak! Nije dovoljno napravit lijepu i simaptičnu pjesmu na engleskom i ojha! odma će svjijet da padne na dupe! Nema ništa od priče "ja to radim iskreno, mene niko ne razumije i ostalo" i kakva je to priča oko 50 centa (on je samo jedan primjer) ma, možemo mi da pričamo šta hoćemo i da filozoforamo ovdje,ali taj čovjek je isplivao izmedju stotina hiljada crnja koji nešto pokušavaju i to je to! Zašto? Zato što ga je Dre tak tako progurao? ono kao ajde da učinim ovome..to je zato što je Dre kao iskusni maher u svemu tome prepznao tog fiftija medju ko zna koliko njih. Prepoznao ga je kao nešto što može da se proda i da se ubije lova! Heatman pominje da su takvi tu zbog marketinga...pa tu je suludo....brate, dok dodješ marketinga ti moraš doooosta toga da postigneš! Sad kao porediš nešto sa Gangstarr-om, pa da nije bilo marketinga me ne bi ni ja ni ti čuli za isti taj Gagnstarr niti bilo koje drugo ime. samo je razlika u ciljnim grupama! Last edited by balthazaar; 04-12-2007 at 03:27 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
moderator
|
![]()
Auuu al ste se svi vi raspisali dok sam ja bila na faxu....Ovo su moje reci na SVE sto ste rekli.
![]() Prvo,ne znam zasto ste se uhvatili za tog 50 centa,ali ako ste se bas dotakli te teme, EVO STA STOJI IZA NJEGA - on je izabran jer je jednostavno 'interesantno biznis pakovanje' o kome govori mnogo ljudi,uglavnom negativno.A tanka je linija izmedju ljubavi i mrznje u muzici.Kakva god strast da je prouzrokovana,ona pali mase,izaziva pometnju.Upucan je nekoliko puta,izgleda 'opasno',za vecinu zenskog sveta privlacno,pravio je skandale i prozivao slavne rappere (ukljucujuci i Jay Z-a zahvaljujuci kome se i proculo za njega,jer je Jay Z bio dovoljno 'pametan' da na svom velikom koncertu odgovori na prozivku i imenuje ga,i tako zaintrigira i uspali mase,jer do tada 50 cent nije bio niko je li).Ukratko,on je attention whore.A ako se sa takvim ljudima treba takmiciti,nije to daleko od Grand-a kod nas.Mi smo pricali o tom 'drugacijem zvuku' nismo li.Ali vizuelne stvari preovladavaju u biznisu nazalost,kako u Hollywoodu tako i u muzici.Mozete se vi pitati do sutra zasto je i Rihanna dobila deal.Dovoljno je samo da je pogledate. Kao sto rekoh,nema toga sto svet nije video ni cuo.Ali iskrena muzika u kojoj se ljudi pronalaze ostaje trajna,za nju nije potreban recept.I uvek je nova. Zbog toga su imena ljudi poput Indie Arie,Lauryn Hill,Mary J. Blige i Alicia Keys velika.Nije to nista sto svet vec pre nije cuo,niti je njihova fizicka lepota toliko ocaravajuca.Ali su zaista talentovani autori i tektopisci i njihova muzika ostavlja emocionalni pecat na publiku.A ako vam se cini da su zvukom drugacije od svih to je verovatno zato sto niste dovoljno pratili razvijanje r&b muzike.Poruka je ono sto ostaje.Nova muzika se ne moze izmisliti. Neko je pomenuo da projekti izgurani kao najbolji u jednoj zemlji imaju sanse za uspeh.Da,sasvim se slazem,verujem da imaju.Ali jos uvek ne postoji najbolji projekat u ovoj zemlji,koji je takodje i najvise podrzan. A, to 'odakle si' naravno da je bitno !!!!!!!!!! Zasto?Logicno. Konkretno,o US. Koliko moras da budes dobar da bi ti neko platio put da dodjes i poslao ti garantno pismo? Ne znacis ti ovde nekome ko se bavi muzikom u US mnogo,oni znaju koliko je realno da ti tamo tek tako dodjes.Jednostavno,ne cima im se.Mislis da njih briga zato sto je to 'primitivna Srbija'?Pola njih za tu drzavu nije ni culo,a druga polovina je sigurna da je to provincija u Rusiji. Da,da,znam,otisao je 'ovaj' u US i 'onaj'.A ko su ti ljudi bese,i sa kojom muzikom su otisli?Nije svejedno. A to sta podrazumevate pod 'PREKO',to mi zaista nije jasno.Nije svet izvan Srbije jedno selo lol .A vi kada pricate o tome,cini mi se da vam je svejedno da li je u pitanju Engleska,Nemacka ili US okarakterisete sve drzave kao nesto 'preko, puno azdaja'. Ima tu mnogo drzava,verujte mi,i nisu sve iste lol,kao ni ljudi koji u njima zive,i muzika koja se slusa.Sta vise,svaka drzava je prica za sebe,kao i uspeh u istoj. Za evropske zemlje nisam sigurna,nemam iskustva na tom polju,niti pouzdane informacije,tako da necu da pricam o onome sto ne znam,ali verujem da je diskriminacija u odredjenim prisutna,u politiku da ne zalazimo,jos mi to fali na ovom postu. ![]() Za sad,toliko od mene.... Za pohvale...thanx ![]() ps. @ Heatman - 'bolje jedan chovek ko razume moj (u ovom sluchaju evin) trip, nego stotine i milioni onih koji su chuli da je to dobro i nemaju svog zivota, pa se prave pametni iskusni.. sa umishljenim muzichkim ukusom..' Ja nemam decije snove o muzickoj vladavini nad svetom.Ovoliko je meni dovoljno.Ljudi koji na muziku gledaju istim ocima kao ja,i osecaju je kao ja.Makar ih bilo 100 za ceo moj zivot.Hvala Sale,rekao si sve... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
moderator
|
![]()
Svaka cast,poslusacu te.
![]() Ajd sad bolje da ne pricamo o tome,znam vec ko ce i sta da kaze na to... Nadam se da ce se i obistiniti,zelim ti iskreno da se obistini! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
ubacicu samo jednu anegdotu..
bio sam u bechu.. u nekom luna parku, nebitno.. i tamo je bila ona streljana (vazdushne pushke) i ja poshto sam "trenirao" streljashtvo (iz vatrenog oruzija, do dushe) htedoh da se malo duvam pred drushtvom.. i tako dodjemo mi tamo, kad tamo neki turchin radi.. al ono, sve sa turbanom.. ![]() "where are you from?" ja njemu na to: "from serbia, why?" on: "aaahh.. serbia.. kalashnikov.. arkan.. I was wondering why u are such a good shooter" na shta sam ja kao svaki chovek kome je stalo do ugleda NJEGOVE Srbije (niti sam patriota neki, nit domoljub ali rodoljub recimo da jesam, tj volim svoje ljude) bukvalno puknem.. popizdim.. izvinite.. ![]() "I know you serbs, you are nothing but trouble" shlag na tortu, turchin me je odrao.. 40 eura.. eur po pucanju, a cena kao da nije ni istaknuta.. toliko je mala.. dobro, bar sam se dokazao pred drushtvom.. pogodio sam 38 od 40.. prva dva su bila da vidim koliko su iskrivili cev (mnogo).. uvalio mi nekog krpljenog medu i izbacishe nas odatle.. elem, potpuno filmski.. ali nazalost je tako.. a preko velikog plavetnila.. skoro sam radio neshto sa r&b/hip-hop bendom American yard.. oni me kontaktirali preko spejsa, i kao "luv your music".. mi pocheli neku prichu, na shta su me pitali da li je rat josh uvek dole.. i shto smo napali albaniju.. shto bi brat wikluh rekao, ortaci ne znaju.. zelim svakome svu srecu, naravno.. ali, mislim, to shto ti Zorane prichash su stvarno budalashtine.. jeste, super.. bilo bi najbolje kad bi ti punio klubove pre no shto potpishesh za neku kucu, ali ne ide to tako uvek.. ne moze bash svaka muzika da puni klubove.. da me bolje shvatish: kada bi se pojavio neki novi lik koji bi bio paralela oldfieldu, da li bi on punio klubove? sa kojom opremom? a daleko od toga da je losha muzika.. necu sada da pricham o meni i mojoj muzici, poshto znam kakvo mishljenje imash o njoj, stoga samo zamisi neku nuelektro/bigbeat/orchestral muziku u klubu.. morash imati album da bi ljudi chuli za tebe, pa posle mozesh i u sava centru da pravish koncerte.. ![]() elem, da se vratimo ivi: ZAPANJUJESH ME! tvojom iskrenoshcu, stavovima i pogledima.. daleko si zrelija nego shto sam ja kopchao.. ovakvo razmishljanje nisam video ni kod ljudi starijih od nas dvoje zajedno.. ![]() @anita: veruj mi, hrvatska je potpuno druga pricha.. ne bih sada da krecemo od pochetka (do toga ko je pocheo rat) ![]() pozdrav za sve |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
HeatMan...mislio sam da pricamo o hip hop i rap muzici, a ne o Oldfieldu? A? A hip hop se slusa po hip hop klubovima? ne?
BTW Oldfield je svoja cevasta zvona snimio na 4 kanala - prebacujuci 100 puta sa kanala na kanal!! Sta bi on tek uradio da je imao tvoj PC???? Da li ovo nesto govori>.?? Drugo - kad te neko pita odakle si, kazi iz Tunguzije, izmisli zemlju, sta bilo! I mene pitaju i niko se ne cudi nicemu, niko ne zna kad sam dosao ovde?? Kad saljes pesme email-om, niko ne zna odakle si! Ako im se svidja materijal, avionska karta (ako uopste treba da dodjes) je prava sitnica za njih!! A i radna viza i sve ostalo (AKO VIDE DA TVOJ ILI NJEN MATERIJAL MOZE DA SE PRODA!!!!) Anita je plasirala svoje kompozicije jer je AGENT VIDEO DA TO MOZE DA PRODA I UZME SVOJ (VELIKI) PROCENAT!!! Bottom line - DA LI TA MUZIKA MOZE DA SE PRODA??? Ako moze = sve drugo nije problem!! Vec sam spominjao mog druga Betovena, koji je sa demo snimcima otisao u Cannes, molio da ga puste (za dzabe) na MIDEM (sajam Disko kuca, gde se valja muzika)...usao unutra i sa DVE RECI ENGLESKOG, nasao label koji ga je potpisao i platio njemu i njegovom drugu (koji je imao Akai sampler!! - Betoven nije ni sampler imao!!) put u Ameriku i mix u SSL studiju i povrh toga im nasao pevaljku itd,... ZNACI MOZE!!!! nego NIJE JOS DOBRA MUZIKA ZA NAPOLJE!! manite me prica da smo mi kao hendikepirani zbog toga gde smo!! nema veze sa mozgom.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
|
![]()
pa , Heatman, onda ti kad te sledeći put pitaju odakle si - slaži
![]() ![]() ![]() a evo i tebi jedna anegdota koja se nije meni desila ali sam je čuo! Neću pominjati ime tog čoveka jer nisam 100% siguran ko je u pitanju ali "sumnjam" na par njih :=) . Naime, jedan naš vrlo priznat i poznat gitarista koje je tada ovdje već imao izgradjeno ime ode u Ameriku na neko vrijeme i posle nekog vremena ga priupitaju prijatelji zašto tamo nije uradio nešto sa svirkom i sa muzikom, a on im kaže " Ma, šta ću ja tamo da uradim kad tamo svaki ulaz ima jednog ovakvog" ! E, to se zove iskrenost i prema sebi i prema drugima ![]() Zamisli ti sad da neki crnja dodje ovdje sa namjerom da s 'armonikom zapjeva staru dobru narodnu i da to radi na nivou ovih naših i nadjebe grandovce i ekipu...kolike bi mu šanse bile da opali jednu sevdalinku spram npr. Šabana ili čak nekog kafanskog drugo-ligaša? ![]() Znaš ono kad npr gledaš formulu 1 ? Kad bi gledao svakog od njih pojedinačno - svi oni to fenomenalno odvezu i kad ne bi bilo mjerenja vremena - mi pojma ne bi imali ko je tu bolji. Nekad sekunde odluče izmedju prvog i zadnjeg. Znači tu moraš da budeš najbolji među najboljima plus faktor sreće ili sudbine ili kako bi god ko to nazvao! Da bi uopšte bio zadnji u Formuli 1 - ti si do tad morao debelo da se dokažeš, a kamo li prvi ili po sredini. Ma čak i za formulu 2 ili 3 moraš da si dobro dokazan. Tako da nije problem ni u tome odakle je ko niti u bilo čemu drugome. Čovjek nekad treba da bude prosto iskren prema sebi i da sebe upita " Imam li ja stvarno to što oni traže? Jesam li ja stvarno najbolji medju najboljima? " |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Ali neka mu je rekao! Oni ce tu nas 500 godina....
![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Music Business Dictionary | Danny Lou | Razno | 1 | 19-08-2009 11:57 PM |