Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-10-2007, 11:55 AM   #1
Little Alex
Junior Member

Little Alex's Avatar

Default Mala soba za slusanje muzike

Pozdrav svima,

Potreban mi je savet iskusnijih kako pripitomiti sobu za slusanje muzike. Visina 250 cm, sirina 215 cm i duzina 386 cm. Dimenzije govore same za sebe i znam da rezultat nece biti ni blizu idealnog ali sam voljan da eksperimentisem dok ne nadjem neki idealniji prostor.

Razmisljam o tome da okacim panele od azmafona koji bi sredili visoke i srednje ali mi treba savet (koje debljine, koliko da ih odmaknem od zida i koliko mi je panela uopste potrebno). Takodje me zanima da li je neko probao da sa azmafonom napravi bass traps u uglovima sobe i koja debljina ce biti dovoljna za niske frekvencije.

Kada sredim ovu sobu postavicu slike za ostale audiofile koji bi malo sredili prostor u kojem su a nisu trenutno u mogucnosti da obezbede studijske uslove.
Little Alex is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2007, 03:24 PM   #2
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Re: Mala soba za slusanje muzike

Pozdrav i tebi,
Morao bi prvo da procitash sve threadove na ovu temu, bilo je dosta rasprave, a da ne bi ponavljali bolje je tako, a onda da razresis neke dileme koje imas. Imam sobu slicnih dimenzija i nije moguce dobiti to sto trazis, ali kao sto strucnjaci kazu mozes da upristojis svoju sobu makar malo, i to bas sa basovima, citaj maloooo, ja se ubih zadnja dva meseca citajuci i maltretirajuci Bogyja (hvala na strpljenju)
Braca is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2007, 08:26 PM   #3
Little Alex
Junior Member

Little Alex's Avatar

hvala za brz odgovor Braco i da citao sam punooooo ali mene konkretno interesuje apsorpcija azmafona od 1 odnosno 2 cm a o tome nisam nasao puno informacija. Detaljno sam proucio kako napraviti sve to isto sa fiberglassom ali ga u KNAUF-u ne prodaju. Na Azminom sajtu stoji jedan mali GIF koji predstavlja apsorpciju azmafona i napomena da koeficijent apsorpcije raste sa povecanjem debljine sloja materijala (?!). Koliko - ne kaze. Dakle moje pitanje je koja je preporucena debljina za panele sa strane zvucnika, iza zvucnika i na plafonu a koliko debeli sloj treba da stavim u uglove da bi bass trap upijao i 40Hz. Somebody, please ....

Last edited by Little Alex; 30-10-2007 at 08:30 PM.
Old 30-10-2007, 09:07 PM   #4
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

jedino sto ti smem reci je da je verovatno najbolje, posto se radi soba za slusanje a ne za kriticni monitoring, je da je pravis postepeno i 'na uvo'. Odradis ono za sta si siguran, pa cujes sta konkretno fali, pa pokusas da korigujes....
Old 31-10-2007, 09:21 PM   #5
Little Alex
Junior Member

Little Alex's Avatar

Ok, znate li koja je gustina tog azmafona?

Po onome sto sam pokupio kamena vuna gustine 50 kg/m3 debljine 5 cm bi trebala da bude OK za bass trap u uglu. Koliko slojeva azmafona mi treba da izvedem to isto?
Old 31-10-2007, 10:31 PM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Little Alex View Post
Ok, znate li koja je gustina tog azmafona?

Po onome sto sam pokupio kamena vuna gustine 50 kg/m3 debljine 5 cm bi trebala da bude OK za bass trap u uglu. Koliko slojeva azmafona mi treba da izvedem to isto?
Iskustveno, ljudima se dosta dobro pokazala kombinacija sa azmafonom i Ad plocama iste firme (pogledaj studio od Ivana i Dr Ru.a)....

(nevezano za bass trapove, koji mislim kod njih nisu radjeni)

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules