|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima,
Potreban mi je savet iskusnijih kako pripitomiti sobu za slusanje muzike. Visina 250 cm, sirina 215 cm i duzina 386 cm. Dimenzije govore same za sebe i znam da rezultat nece biti ni blizu idealnog ali sam voljan da eksperimentisem dok ne nadjem neki idealniji prostor. Razmisljam o tome da okacim panele od azmafona koji bi sredili visoke i srednje ali mi treba savet (koje debljine, koliko da ih odmaknem od zida i koliko mi je panela uopste potrebno). Takodje me zanima da li je neko probao da sa azmafonom napravi bass traps u uglovima sobe i koja debljina ce biti dovoljna za niske frekvencije. Kada sredim ovu sobu postavicu slike za ostale audiofile koji bi malo sredili prostor u kojem su a nisu trenutno u mogucnosti da obezbede studijske uslove. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Pozdrav i tebi,
Morao bi prvo da procitash sve threadove na ovu temu, bilo je dosta rasprave, a da ne bi ponavljali bolje je tako, a onda da razresis neke dileme koje imas. Imam sobu slicnih dimenzija i nije moguce dobiti to sto trazis, ali kao sto strucnjaci kazu mozes da upristojis svoju sobu makar malo, i to bas sa basovima, citaj maloooo, ja se ubih zadnja dva meseca citajuci i maltretirajuci Bogyja (hvala na strpljenju) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
hvala za brz odgovor Braco i da citao sam punooooo ali mene konkretno interesuje apsorpcija azmafona od 1 odnosno 2 cm a o tome nisam nasao puno informacija. Detaljno sam proucio kako napraviti sve to isto sa fiberglassom ali ga u KNAUF-u ne prodaju. Na Azminom sajtu stoji jedan mali GIF koji predstavlja apsorpciju azmafona i napomena da koeficijent apsorpcije raste sa povecanjem debljine sloja materijala (?!). Koliko - ne kaze. Dakle moje pitanje je koja je preporucena debljina za panele sa strane zvucnika, iza zvucnika i na plafonu a koliko debeli sloj treba da stavim u uglove da bi bass trap upijao i 40Hz. Somebody, please ....
Last edited by Little Alex; 30-10-2007 at 08:30 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
jedino sto ti smem reci je da je verovatno najbolje, posto se radi soba za slusanje a ne za kriticni monitoring, je da je pravis postepeno i 'na uvo'. Odradis ono za sta si siguran, pa cujes sta konkretno fali, pa pokusas da korigujes....
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Ok, znate li koja je gustina tog azmafona?
Po onome sto sam pokupio kamena vuna gustine 50 kg/m3 debljine 5 cm bi trebala da bude OK za bass trap u uglu. Koliko slojeva azmafona mi treba da izvedem to isto? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
(nevezano za bass trapove, koji mislim kod njih nisu radjeni)
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zvucna karta za slusanje muzike | discofilman | Computer Hardware | 33 | 24-11-2014 02:42 PM |
Mala soba pa problemi!! | S.a.m.u.e.l | Dizajn i konstrukcija studija | 40 | 15-05-2008 02:19 AM |
Akustika prostorije za slusanje muzike | Tiki the Boyler | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 25-11-2004 02:12 PM |