Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Slobodan Marković

Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija....

Thread Tools Display Modes
Old 10-05-2007, 10:47 PM   #1
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Default Klavijature live

Pozdrav,

Interesuje me da li imate neki savet pri pravljenju farbi za klavijature za live nastupe,desava mi se da neka farba utone ispod benda,dok neka super izlazi ... pa sve to provaljujem,pa rekoh,ima li nekog saveta za to?

Hvala unapred,
Pozdrav
darkstar is offline  
Old 10-05-2007, 11:58 PM   #2
slowstar
Pro Member

Default Re: Klavijature live

Nazalost, nisi mi dao dovoljno "inputa" da se tako izrazim, na primer:
1. imas li direct box ili se ukljucujes u razglas (P.A. system) kablom (jack) iz klavijature?
2. kakvog je kvaliteta ozvucenje? ima li sub woofere, jesu li zvucnici aktivni/pasivni, 12 inch, 15 inch, imas li svoje pojacalo ili ides iskljucivo u ozvucenje?
3. kakav ti je monitoring, imas li uticaja na isti, i kakav je to uticaj?

Evo i nekih "univerzalnih saveta"

1. ukljucuj se samo u to namenjen ulaz (line/keyboard input)
pazi na "profil" inputa, gledaj da sav setting bude negde oko sredine, nemoj drzati output volume na sintu "do daske" a smanjiti na ulazu u mixer na minimum, nego gledaj da sve bude oko sredine - optimuma
Nista ti ne vredi ako namestis super boje kod kuce, na sluskama ili studio monitoringu, a to na zivoj svirci kroz "kantasti" P.A. system zvuci kao da je proslo kroz cunak ili cesalj. zamoli nekog da svira umesto tebe, pa se udalji par metara i oceni koliko je to razlicito od boje koju si namestio kod kuca, na sluskama/monitorima.
Obicno izlazi jako mnogo gornjeg midla, zbog karakteristika horni na P.A. zvucnicima, tako da u nekom generalnom principu, sve boje treba da budu malcice "mutnije" (manje izrazeno od 3K do 10K nego sto mislis)
Skoro svi zvucnicki sistemi, izuzev najboljih, i naravno najskupljih, imaju more gresaka u opsegu, a bass koji je obicno prejak, je negde oko 80 - 120 hz, umesto da bude linearan do bar 45-50 hz, sto je tesko postici zbog energetske neravnoteze u frekventnom opsegu, tako da pazis da ne pravis neke preterano "bass heavy" padove, ili sint bassove, da ne bi zvucalo katastrofalno mutno i preduboko, ali pri tom pazeci da takodje ne bude i previse izrazeno "sibilanata" narocito kada su "gudacke" boje u pitanju, jer ce izaci karikirano na zvucnicima...
Neka ti ne bude merodavno ono sto ti cujes za vreme svirke, jer NIKADA to ne odgovara realnoj slici u publici, tako da je pitanje koje si postavio veoma kompleksno i tesko je dati neki savet, jer gde god sam slusao zivu svirku, klavijature su uglavnom zvucale ocajno, kao kombinacija "bureta i ceslja" nezavisno od toga koliko su sami sintovi dobri i lepo zvuceci kod kuce ili na sluskama. Izvini zbog pomalo amaterskog nacina izrazavanja, jer zaista ne znam koliko ti je znanje iz oblasti elektroakustike i zvucnickih sistema (tu mislim i na iskustvo)
Pozdrav, nadam se da sam bar malo pomogao.
Inace na zivoj svirci ja uglavnom koristim ROLAND FANTOM X 7, za koji mislim da je bar za danas optimalna klavijatura za zive svirke, jer ima skoro perfektne "Bread & Butter" zvuke, kao sto su klaviri, gudaci, padovi, i brassovi ITD
Kada je neki veliki koncert u pitanju, insistiram na veoma kvalitetnim kablovima, i direct boxovima najboljeg kvaliteta kao na primer BSS ili Klark Technic, a i veliki 8 kanalni Behringer (aktivni) je prilicno dobar, jednom su mi doneli, a ja bio sumnjicav., medjutim bio je zaista dobar, zaboravio sam oznaku modela...

Last edited by slowstar; 11-05-2007 at 12:02 AM.
slowstar is offline  
Old 11-05-2007, 05:46 PM   #3
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Cao,hvala na odgovoru,evo da dodam ovo sto nisam do sad:

Idem u direct box,oznake ne znam (svoj direct box nemam).Jedan sam od retkih koje ima svoje pojacalo,roland kc350,koje mi sluzi za monitoring (dosadilo mi je da se vecito bakcem sa time da li ima monitoringa tamo gde sviram ili ne,i da li cu ista cuti sa njega).

Ja imam roland fantom xa i korga le-a,na tome trenutno sviram.Primetio sam do sada da dosta izbegavam taj bass opseg,jer dosta muljavo uglavnom izlazi,a i smeta ostalima,a to je jos jedan nacin da moje farbe izadju.Sviram rock i reggae svirke.Posto radite sa rolandom,moze li neki primer neke farbe kako je nastelovana?Ja recimo imam problem sa klavirima,jako lepo zvuce kad ih sviram kod kuce,ali na probi ili svirci su nekako "muljavi",dosta se utope u sve ostalo,i nestane ta njihova lepota.

Hvala,
Pozdrav
darkstar is offline  
Old 30-05-2007, 11:30 AM   #4
Emulator
Junior Member

Kad sam probao klavir sa ENSONIQ VFX-a kod kuce, moj komentar je bio "hm, pa lici malo na klavir", sta drugo i ocekivati od klavijature iz 1988 godine. Medjutim kad sam istu boju probao na "live" svirci i na razglasu, utisak je bio neopisiv... kao kad se zaljubis, pe te nesto golica u stomaku...
Emulator is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules