|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Veliki pozdrav svima!
U planu je jedan ekskluzivni restoran koji bi trebalo da bude pristojno ozvucen..Zanima me cela ta stvar..Koju opremu je najbolje kupiti,koje zvucnike (sa koliko vati),po kvadratnom metru koliko zvucnika ide i sve to ko ima neka iskustva.. Zvucnici su planirani da budu na plafonu,viseci.. Hvala unapred! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
E, bro ono sto tebi treba je Sektorsko Ozvucavanje! A ako hoces da to izgleda kako treba ili ti u prevodu, odlicno da radi - jedan takav sistem, to i kosta! ZNANJA!!! Sektorko Ozvucabanje ti je jedino uradjeno kako trba u Seva Centu a i tamo ima mnogo grasaka = malo ljudi koji ti znaju tobro da urade!
Kad pominjes kvadraturu mogu ti reci samo da je jacina u centu cvucnika za +6db jaca nego po ivicama gde je -6db i gde treba nadovezati drugi zvucnik. To je odnos po kom treba graditi vezu, a od kvadrature prostora samo zavisi koliko zvucnika ce graditi vezu u sektoru. Dakle opremu za merenje pa na merenje! To je neka osnova koja nazalost zavisi jos od 1000 drugih parametara. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Sektorsko Ozvucavanje? Pod tim izrazom na netu nisam nasao nista...
U pitanju je 100 kvadrata prostora..I koji bi zvucnici dosli u obzir? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Ja sam davno u jednom kaficu video extra foru za ozvucavanje. Lik je svuda u kaficu u spustenom plafonu postavio zvucnike za kola i zamaskirao ih tako da se ne vide (cak i u wc-u) i kad pusti muziku svuda se cuje podjednako i ne desava se da za jednim stolom ne mozes da pricas od muzike a za drugim je cujes slabo. Extra fora za relativno malu lovu a lepo se cuje svuda i zvucnici se ne vide.
Ako nemas spusteni plafon a, kao sto kazes, u pitanju je ekskluzivan restoran, i zvucnici ce se videti, onda moras da uzmes neki dobar sistem jer je glupo da kvaris ekskluzivnost lokala nekim krs zvucnicima. Jedino sto mi pada na pamet trenutno, a da prilici prostoru, je Bose, neki od Lifestyle serije (28, 38,48), ali da znas da nisu ni malo jeftini, naprotiv ( http://www.4audio.co.yu/bose/lifestyle/index.php ) i mogu da se povezuju sistemi (posto ce jedan tesko pokriti prostoriju od 100m2). Inace ovo je link od firme koja ima svasta od opreme (srednje i vrhunske) pa mozes i da ih pozoves da ti mozda oni daju neki predlog.
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Pa ako ne zelis bas savrsen sistem na kojem bi i mnogi audiofili pozavideli, onda i nije toliko komplikovano.
Sektorsko ozvucavanje znaci da svaki zvucnik pokriva svoj sektor, odredjenim razmakom u odnosu na SPL zvucnika se stvara homogeno zvucno polje u celoj prostoriji. Prostoriju 10x10 nije tesko ozvuciti, pogotovo sto si u startu odabrao da ozvucenje ide sa plafona sto je pozeljno, ako ne i najbolje resenje. Zbog prirode samoga zvuka, bolje bi bilo da uzmes vise manjih zvucnika, nego manje vecih, jer visokotonci zrace dosta usmereno, pa bi se u odnosu na polozaj slusaoca zvuk cuo tuplje ili ostrije, ali ovo je bitno samo ako ce ti dolaziti producenti, pa ne verujem ni oni da ce da osluskuju toliko jer su izasli ljudi da se opuste ![]() Odradicu ja racunicu sutra kad se probudim.
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 29-04-2007 at 02:12 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Da, nece dolaziti producenti (mada mozda i hoce
![]() U pitanju ce biti spusteni plafoni,tako da cu da pogledam onu varijantu gde se zvucnici ne vide..Samo sto to treba osmisliti jos pre spustanja plafona... Videcu jos,svaki dalji predlog je dobrodosao.. ![]() U svakom slucaju hvala Vam puno na odgovorima! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Recimo da je visina plafona, posto kazes da ce biti spusteni plafon, 2.5m.
Neka je visina usiju slusalaca 1m i recimo da imas zvucnike koji imaju ugao pokrivanja (na 2 kHz) 100 stepeni. Rastojanje izmedju zvucnika bi bilo nesto manje od 3m i trebalo bi ti 13 zvucnika da bi u varijacije nivoa zvuka u prostoriji bile manje od 1.5dB, a zvucnike bi trebao rasporediti ovako: ![]() Ovo je teorijski, u zavisnosti od udaljenosti zvucnika od usiju slusalaca, ugla pokrivanja zvucnika, kao i odabira rasoreda zvucnika, moze se uticati na varijaciju nivoa zvuka u prostoriji i na broj zvucnika. Ako znas reci koja ce biti razdaljina zvucnika od uha slusaoca i koliku varijaciju nivoa zvuka zelis u prostoriji, kao i oblik prostorije ukoliko nije kvadrat u osnovici.
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Evo javljam se posle malo duzeg vremena od kada sam i pokrenuo temu..Doslo je na red i ovo oko zvucnika da se radi pa da Vam kazem sta planiram da uradim i da li je dobro varijanta..
Planiram sve zvucnike da ugradjujem u plafon,i svaka druga kombinacija ispada iz varijante (uglovi,dvosistemci,drzaci etc..), znaci u pitanju su "auto" zvucnici,sesnaestice,trosistemci koje planiram da stavim.. Muci me sad sto ne znam koje pojacalo tu dolazi u obzir..Neki mi preporucuju auto pojacalo zbog izlaza,a neki obicno pojacalo ali da pri tom moram koristiti skretnice kako bih rasteretio izlaz na pojacalu (8 oma jedan recimo).. Planirano je da bude oko 10 tih zvucnika lepo rasporedjenih po plafonu.. Kako bi to trebalo da radi,i koje pojacalo bi najbolje bilo da uzmem? Jel ima neko iskustva sa tim skretnicama? hvala. sadux |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Ja mogu da ti kazem sta sam imao u kolima: dva pojacala, na jednom cetiri zvucnika, na drugom dva trosistemska zvucnika(koji su imali svoje skretnice) i aktivan woofer. Iz CD-a mi je isao kabl (cincevi) koji sam prostim adapterima podelio i spojio na sva tri pojacala. Ako ti ovo nesto pomaze...super. Mozda neko ima bolje resenje
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Neki ljudi mi predlazu da uzmem obicno pojacalo,ne auto,i da kupim skretnice kako bih rasteretio izlaze..Znaci treba da radi 10 zvicnika,trosistemca na pojacalu od recimo 4 izlaza..
E sad,skretnice rade taj posao i ne opterecuju pojacalo..Znaci da prakticno mozes ako imas skretnice da stavis 5 zvucnika na jedan izlaz na pojacalu i da bude ok.. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Instalacije | opustenzy | Ogi Radivojević | 0 | 22-03-2008 09:11 PM |