|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Imam u studiju BM6p (posudio na testiranje)...... Neko vreme sam mislio da kupim BM15, pa odustao, pa.....
![]() Posto bm15 nemam priliku da probam u svom prostoru, moze li neko da mi kaze sta mogu od njega ocekivati u odnosu na BM6. Kontam da je isti visokotonac, malo nize rezana skretnica, isti materijal samo dosta veci woofer, zapremina........ Kako se to zvucno odrazava? p.s. iznenadilo me da imam znatno manje bassa na BM6 nego na ADAM Anf10. E sad ko tu laze....... ![]()
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
A što se tiče 15-ke - moj "subjektivni osjećaj" je da ih treba gurnuti sa puno više snage da bi radili onako kako treba! A onda se dešava da prostorija (ako je dovoljno mala ![]() Možda bi ipak bilo najbolje da obezbjediš par 15-ki za testiranje, pa da sam zaključiš! p.s. Visokotonac na 15-ki ima grill koji bi ipak malo morao uticati i na visoke! ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
O tome Oggy moze reci "par reci" ![]() Mada i ja, ovako "nagluv" za te vase stvari, mogu reci da BM15P opasno svira kada se dobro "potprasi"! Tako da BM15P nije uopste los izbor. Sto se tice sobe, mozda spekulisem, ali ako slusam utiske koje mi prenose ljudi na testiranjima... izgleda da je jako vazno koliko pojacalo dobro kontrolise bass drajver,... to itekako utice na karakter bassa u sobi... a i logicno je... pojacalo, zvucnik i soba cine jednu slozenu elektroakusticku impedansu... tako da i tu pojacalo igra ulogu... ne u kolicini bassa nego u karakteru bassa. Drugim recima, ne mora da znaci da ce se pogorsati bass u sobi... koliko mi imamo iskustva, skoro da su najgori zvucnici koji imaju mlitav i nekontrolisan bass, makar bili i mali... ako sviraju nisko... onda je haos u sobi... ako je bass "tight" i kontrolisan... onda rezonancije obicno imaju manjeg uticaja... Ma sve je to vrlo kompleksno... tesko je ad-hoc donositi zakljucke na osnovu prostih proporcija.... kad god sam to pokusao... priroda me je mlatnula po glavi... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Kontam to sto kazete........ Definitivno, dve najgore kupovine su mi izbor monitora i okvira za naocari, uzas.
Sto se tih monitora tice, da imam budzet kao Anita, ne bih mnogo razmisljao, znam sta kod mene zvuci odlicno, provereno ![]() A ovako, BM6 mi se nije sad toliko dojmio (za razliku od pre par godina, kad sam ga takodje posudio na mesec dana), da bih smeo bez probe da uparim 'Matica' pojacalo i BM15, pa kasnije, kad se jos nesto odradi i zaradi, zamenio pojacalo...... Pogotovo sto matica u bassu...... hm.....
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Pa ja samo da kazem u vezi sa BM 15.
Zaista ima veze sta ga pogoni, mada, iskreno, ja sam bio prilicno zadovoljan zvukom i pre nego sam cuo kako radi sa Bogijevim pojacalom, ali kad sam to cuo, seo sam na dupe. Kao da to nikad nije radilo kao par zvucnika, vec kao recimo sivaca masina ili nesto sto nema veze sa muzikom. Jako lepo iskustvo. Iskreno bih voleo da uzmem to pojacalo, samo cekam da gazda Bogi odobri neki popust na kolicinu (mene) ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Da...... pogotovo sa sadasnjom cenom - ispod 850e, za nov. Dobih neka private uveravanja da je dooosta bolji od BM6
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Prije godinu dana bio sam u studiu kod naseg forumasa Predraga Trpkova i slusali smo naizmjenicno BM-6P i BM-15P i zakljucak nam je bio da u gornjem spektru zvuce identicno dok je u basu BM-15 nizi, ali ne i dosta nizi! Slusali smo na umjerenoj glasnoci (poput glasnog govora). Naravno ovisi puno i o snazi pojacala, damping faktor, slew rate itd, itd... (Zapravo ni ne znam koje je bilo pojacalo).
Ne znam koje su ti dimenzije rezije? Ja imam u svojoj reziji od bijednih 10 m2 par BM-6 i ne znam dal ima smisla uzimati vece kutije, osim ako me ne pukne neki trip ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Osnovna razlika je u srednjim frekvencijama, u kojim BM6 zvuci kao neka Hi-Fi kutija, a BM15 kao velika Yamaha NS10 (da ne kazem kao veliki telefon), pa ko sta voli. Prosto je neverovatno da dve kutije istog proizvodjaca, mogu toliko razlicito da zvuce. RM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Zar si zaboravio da polozaj prekidaca on/off nije, po tvom misljenju, ergonomski najbolje resen? Sad sam zbunjen! ![]() ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
DYNAUDIO BM5 | OFF | Monitoring | 22 | 13-02-2009 05:08 PM |
Dynaudio BM5A+sub vs dynaudio BM15p | chubich | Monitoring | 13 | 21-09-2007 08:46 PM |
Dynaudio BM5 | Zid | Monitoring | 9 | 17-12-2004 09:30 AM |