|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Pozdrav svima,
U ovom threadu bih zeleo da prodiskutujemo o referentnim nivoima slusanja ili zvucnom pritisku prilikom snimanja, miksanja, masteringa vezano za muzicku produkciju. Da li je u pitanju stereo, surround... nebitno je, sve je to podjednako vazno i zanimljivo... Za pocetak mogu samo da navedem da standarda za muzicku produkciju NEMA, i ono na sta se ista oslanja, kada nema niceg drugog, je standard za filmsku produkciju koji se proteze i na muzicke DVD-jeve (koncerti i slicno). Znaci, ako standard i postoji, niko ga skoro ne postuje... zato sam rekao da standarda i pravila bukvalno "NEMA". "Filmski" standard se postovao do kraja 80-ih, i "loudness wars", paralelno sa digitalnom produkcijom, su doveli do toga da se gubi svaka nit u produkciji za koju bi se snimatelj, miksing/mastering inzenjer mogao vezati... Najcesce se covek neposredno pred miks "privikava", odnosno, "kalibrise" na neki skup pesama za koji mu klijent kaze da tako i toliko glasno mora i njegova pesma/cd da zvuci... a ostalo ide po nekoj standardnoj proceduri. Problem je u tome sto povecanje RMS-a u muzickoj produkciji dovodi do povecanja nominalnog SPL-a u reziji, a samim tim i haosa u kalibrisanom sistemu za produkciju... Recimo, ako je "filmski" standard da se -20dBFS(rms) (odnosno ako je RMS -20dB od Full Scale ili 0dBFS peak) "translira" u 83dBSPL (samo za jedan kanal) na mestu slusanja, onda covek koji miksa uvek taj i toliki RMS, nikada ni ne mora da gleda u instrumente, jer se navikne i njegove usi postaju sasvim dovoljan reper, sto je i cilj, jer se produkcija ni ne radi za instrumente i voltmetre nego za emocije i subjektivne osecaje. Ako se podigne RMS kod neke pesme na recimo -12dBFS(rms), onda se pomera i nivo SPL za slusanje, i to za 8dB... te ako imate iskalibrisanu referentnu tacku... ona vise ne vazi... bice vam PREGLASNO. Znaci onda se utisava da bi zvucalo "normalno" glasno, ali obicno nemate gain pot izbazdaren u dB... i tako u krug... Ima li kakvih predloga... ne u smislu vracanja -20dB standarda, nego kako tehnicki omoguciti muzicku produkciju prema zahtevima trzista, ma kakvi oni bili. Cilj, kranji, je, eventualno, nalazenje nekog metoda, procedure, sta god... za oslanjanje na coveka a ne na instrumente... sto licno mislim da je laksi put do "zvuci dobro" pozdrav bogi
![]() |
#2 |
banned
|
![]()
Komplikovana tema
![]() Moram priznati da je veliki problem udovoljiti svima na ovom polju. Ljudi obicno hoce sto glasniji zavrsni snimak, a ja ne volim niti da radim, a ni da slusam mnogo glasne snimke. Zato sam nasao kompromis: kada snimam, drzim se -20, kada miksujem, posto radim muziku bez velike dinamike, ostajem u tom domenu, ali finalni miks dovedem do -14 dB RMS. Posle je lako ako je treba opet kompresovati ili ispraviti greske. Po meni, ovo je neka zlatna sredina: nije preglasno za rad, niti "tiho" za slusanje. Posto radim samo miks, nemam nikada problema sa zahtevima jacine. Svoje zvucnike sam kalibrisao na jacinu koja meni odgovara, mislim tu negde oko 83db SPL, mozda i manje, jer imam mali i nepraktican prostor za rad. Zbog toga, moram stalno da koristim mernu opremu, da bih bio sigurniji u jacinu i spektar. Mislim da nema nekog opsteg resenja. Ljudi koji rade se snalaza kako umeju, i obicno, iako nemaju izbora oko finalne jacine, vremenom se covek navikne, pa ume da proceni koliko je koji referentni snimak kompresovan, i da na osnovu toga da podese jacinu sistema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||||||||
Moderator
|
![]()
Zdravo kejkz, hvala na odgovoru
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
Pusti moderno isproduciran CD posle nekog filma, i pokusaj da ne utisavas ![]() Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
Wav ce imati -20dBFS(rms) na svakom kanalu... Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#4 | ||||
banned
|
![]() Quote:
Oko povecanja snage na kraju, imam podeljeno misljenje: zavisi kakav je miks. Ako ispadne dobar i u dovoljnoj meri ujednacen, i frekventno i dinamicki, sa kvalitetnim kompresorom se bez problema dobija potrebna jacina. Ako nije, jedino neki multiband i eq izvlace stvar. Limitere izbegavam, ili ih koristim cisto preventivno. Ako nesto i udje u njega, do 3db mu je dozvoljeno ![]() Znam ljude koji rade mikseve na -20dBfs, koji se onda pojacavaju po potrebi, a rade metal! Mada, kod takve i slicne muzike peak i rms su blizu ![]() Quote:
Quote:
Jedva cekam da cujem sustanje ![]() Quote:
Samo jos jedno pitanje boggy, na koje mi niko ne dade odgovor u jednom drugom tredu: kako racunas RMS, kao matematicki tacnu vrednost, ili koristis sistem +3dB? veliki pozdrav kejkz |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||||||
Moderator
|
![]() Quote:
Ideja je da se kompenzuje glasnoca na nivo 83dB po jednom uvetu za odmicanje od -20dBFS(rms) referentnog nivoa... ili nesto slicno tome. Sluh je nelinearna pojava i nije jednako osetljiv na svim SPL-ovima, i bez obzira na talenat i sposobnosti pojedinca, to vazi u nekom obliku, odnosno, ako nismo svi isti a onda smo barem slicni. Quote:
Hipoteza je u pitanju, mozda treba probati. Quote:
![]() ![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Njima moze da se proveri i Foobar i ostali... vec smo imali "cudnih" rezultata... ![]() Namerno koristimo noise a ne prostoperiodican signal (sinusni), koji je najcesce uzrok problematicne kalibracije... nije ni noise najslavniji... ali je najmanje los ![]() Quote:
Znaci "digitalni" RMS se moze preslikati u elektricni RMS izlaznog analognog signala a ovaj direktno preslikati u SPL u zvucniku... prostim proporcijama Uz sva odstupanja zbog temperature, nelinearnosti, plime i oseke, mesecevih mena, i ostalih gremlina... neki nacin za ustanovljavanje referentnog slusanja se moze definisati. Pri tom pravim pretpostavku da su sva odstupanja u ponovljivosti (ako je kontroler tacan i precizan) prakticno daleko manja, nego "razularenost" SPL-a u reziji bez icega... ono sto moze precizno, neka bude precizno, ako se zvucnici zagrevanjem "menjaju"... ok, onda cemo ih "zagrejane" meriti itd... ako treba temperatura u studiju da bude konstantna... pa skoro svi imaju neku klimatizaciju... obican split sistem je dovoljan za jednu sobu... ALI, ako se drzimo 83dB... imamo velike sanse da za pola sata do sat udjemo u referentni nivo bez straha od laganja, koristeci iole kvalitetan monitorski sistem... uz povremene godisnje kontrole, moze se ocekivati stabilnost uslova za rad... ima realnih sansi za to. Quote:
bogi
![]() |
![]() |
#6 | |||||
banned
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
Quote:
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
To je najveci uzrok zasto pesme koje imaju isti RMS, zvuce razlicito "glasno"... Quote:
![]() Quote:
Zatim, praksa je da na mikserima NEMA RMS metra, nego su VU metri , odnosno average, odnosno meraci "srednje vrednosti"... koja je samo neka prva, gruba, aproksimacija (ako SMEM cak i tako da kazem!!!) za pravi RMS i uvedena je zato sto bi realizacija pravog RMS-metra bila preterano skupa. Ovo sto dobijate softverski su verovatno prilicno tacne i VEOMA jeftine varijante, a hardverske su skupe jer je preskupo hardverski "dizati" trenutnu vrednost signala na kvadrat pa raditi integraciju, pa jos koren iz toga... jeftinije je naci srednju vrednost... iako to nije ono sto nam treba ![]() ![]() Tako da "kompenzacija" koju navodis najverovatnije nije kompenzacija "jadnog" RMS-a, nego kompenzacija studijske "smuckaj pa prospi" prakse i navika ljudi koji rade u tim studijima (kako znaju i umeju)... Moze to i bolje, samo je malo ko raspolozen da da za meter-bridge slican novac kao za mikser... itd. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
bez obzira na hardware , sta cemo sa prostorijom, iskustvom onog ko mixa/masteruje materijal ?
kejkz koliko je tebi bilo potrebno da nadjes tu neku "granicu" koja ti odgovara ? i pitanje ostalima koliko vam je bilo vremena da nadjete tu zlatnu sredinu koja vam odgovara ? @ boggy sta pise u knjigama u vezi tog low enda koja daje masu celom rms-u i koliko je to u praksi tacno ??? i zasto u sound forge-u pise average rms a ne cisto rms ? evo za elektroniku je potreban sto jaci rms nesto izmedju -15 do -10 , mislim da je moj materijal negde oko -13 rms ako ne i koja vrednost veca ... e sad pitanje je mozda opet tricky , sta ako je muzika koja je masterovana radjena totalno hardverksi tj ide kroz hardverski (mixer/eq/kompresor) ili skroz vst imaju isti rms a a zvuk nebo i zemlja ? meni se desavalo da nesto sto ima manji rms zvuci glasnije nego sto je nesto sto ima veci rms zvuci tragicnije slabije tj nize |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
banned
|
![]() Quote:
![]() To sto si rekao je upravo fora po kojoj se dobija subjektivno jaci snimak. Ja imam jednu prljavu "foru" kod miksa, koja koristi ovaj sistem koji si opisao: kompresujem bass, sve ispod 150, nekad i 200 hz, isecem sve ispod 30-50hz, isecem zamorne srednje 500 do 900hz, pojacam "srednje" srednje (1-2khz, nekad i vise) bilo kompresijom bilo eq-om, i odjednom, stvar zvuci glasnije, iako uopste nije glasnija po RMS-u, samo po stomaku i glavi ![]() Hvala na pojasnjenju oko kalibriranja! Nisam znao takve detalje... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
To sa High Pass je dobra ideja, samo jos smisliti KAKAV treba da bude. Quote:
![]() Quote:
Evo... vise o VU metru. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Postprodukcija | Dexxy | Goran ?impraga | 4 | 26-05-2008 01:44 AM |
LAN kablovi u studiju i reziji. Da ili Ne? | djdrale | Dizajn i konstrukcija studija | 10 | 15-02-2007 08:35 PM |
sub bass nivoi | balthazaar | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 04-12-2006 12:06 PM |
Postprodukcija | Dexxy | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 4 | 24-01-2006 01:27 PM |