Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-11-2006, 04:11 PM   #1
gricko
Member

Default Hi-end

predpostavimo da imam dobar prostor, da je akustika zadovoljavajuca i da zelim opremu kojom cu moci odradjivati svoje projekte do kraja ili bar do zavrsnih koraka, masteringa, a da se ne zavrsava sve samo na mom demo snimku. Cijeli rock bend je u pitanju. Nadam se da se razumijemo. Ako bih imao na raspolaganju oko 10000e samo za opremu dajte mi neke upute, neku listu opreme koju bi vi u mom slucaju kupili.
Old 06-11-2006, 04:18 PM   #2
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Default Re: Hi-end

Quote:
Originally Posted by gricko
predpostavimo da imam dobar prostor, da je akustika zadovoljavajuca i da zelim opremu kojom cu moci odradjivati svoje projekte do kraja ili bar do zavrsnih koraka, masteringa, a da se ne zavrsava sve samo na mom demo snimku. Cijeli rock bend je u pitanju. Nadam se da se razumijemo. Ako bih imao na raspolaganju oko 10000e samo za opremu dajte mi neke upute, neku listu opreme koju bi vi u mom slucaju kupili.
za te pare mozes kupiti dve dobre stolice i jedan skup mikrofon...nema tu mnogo hi-enda za 10 000.
Manley is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2006, 04:58 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Tesko...... mislim moze i za 1000e, ali sve je to daleko od hi-end-a
Sve cene uzmi sa +-15 %

DAW - min 700e
zvucna - emu 1820m ili delta 1010 - 450
mackie onyx 1620 - 800e
sm57 x3 -300e
d112 - 180e
oktava mk012 x2 -350 e
rode nt1000 -280e
presonus digi preamp - 350e
Uad ultra pack - 1000e (moze i jeftinije )
yamaha msp5 - 550 e
Adam p11a -1100e
AKG k240m -100 e
AT40h (ne znam tacnu oznaku) -50e
kablovi, pecaljke......... - min 300e
.
.
.

Ovo sam onako, iz glave..... nesto sa cim moze da se radi, solidno. Monitori su ovde OK, a prvo prosirenje spiska bi moglo da bude ozbiljniji kondezatorski mic (c414, tlm103, NTK, AT4050........ ) i bolji preamp (spl, UA solo........), pa onda zvucna - FF800.................
Old 06-11-2006, 05:51 PM   #4
Max
Pro Member

Quote:

Hi end za te pare ne moze ..... ali ono sto ti Off kaze je skroz ok .... znaci da mozes korektno da snimis ( ovde vise zavisi od tvog umeca nego od opreme ) i da smiksas i da to ne zvuci losije od vecine Srpske produkcije . Ovde se u principu radi sa jeftinom opremom , tako da ti Hi end oprema ne treba da bi radio u Srbiji kao vecina .

Ako imas ideju da zvucis kao tvoji idoli .... onda ti treba vise novca .

Kad ne bi snimao bubnjeve .... onda bi se sveo na 1 preamp , par finih mikrofona i bolje slusanje i DAW .... i onda bi ti 10 000 znacilo da kupis dosta bolju opremu

znaci umesto 8 preampa 1 , umesto 8 - 16 AD DA .... uzimas 2 ADDA ......
umesto 10 mikrofona .... 1 - 2 bolja .....

U tom slucaju oprema ce biti vrlo zadovoljavajuca , a zvuk cenajvise zavisiti od kvaliteta benda , samih aranzmana , kao i tvog umeca da snimis i smiksas to sto ste radili .....

Nadam se da sam pomogao .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 12:54 PM   #5
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Zašto u Banjaluci SVI hoće da rade SVE???

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 01:48 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Za?to u Banjaluci SVI hoće da rade SVE???
Ma nije samo Banja Luka...

Pa da bi Behringer i ostali njima slicni bili jos ozbiljnije firme i jos vise rasli (u svakom smislu, i po kreditnoj sposobnosti, i po prodaji, zaradi... na stranu kvalitet i price o tome)...

Osetili su odaklen vetar duva, i razvili jedra

Pa kada dodje do toga da je ukupan novac utrosen za svu "jeftinu" i "low-end" opremu na nekoj teritoriji visestruko veci od novca utrosenog za tzv. "high-end", onda ce biti jasnije sta Behringer i ostali u stvari rade...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 03:30 PM   #7
gricko
Member

Ja racunam na malo dugorocnija ulaganja a naveo sam lovu koju bih mogao obezbjediti u skorije vrijeme. Znaci zapoceti nesto dobro i nastaviti ulagati i siriti. Stvari su takve da me zanima i studijski rad jednako kao i autorski tako da bi mi najlakse i najproduktivnije bilo raditi u svom studiju i na kraju (koliko se moze) dobiti nesto da vrijedi, da mogu zavrsiti posao. Zar je to bas toliko tesko ostvariti?
Old 08-11-2006, 03:49 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
....Zar je to bas toliko tesko ostvariti?
Ma nije, naravno, ali to sto sada kazes je sasvim druga prica, i sasvim drugi ugao gledanja.

High-End oprema se pravi sa zeljom da se izbegnu kompromisi. Recimo, lupam, ako neko dokazano na blind testu cuje razliku izmedju bakarne i zlatne zice, ... eto... stavice se zlatna zica (cena nije problem!)... samo navodim primer... potpuno nevezan za neku realnost. To posle kosta papreno, itd.

Realno je u pitanju i stabilnost rada sprave, na raznim temperaturama, dugotrajnost, robusnost, dugovecnost, ponovljivost setup-a... znaci veoma skupe komponente... ne bi mi verovao kada bih ti rekao da odlican rotary switch za atenuator sa 24 polozaja i cetiri segmenta kosta vise od pojedinacnih cena polovine kompletnih sprava koje Behringer proizvodi... a ti to vidis samo kao "dugme" na high-end spravi!

E s obzirom da ta skupa oprema ne moze lako da nadje kupca, jer mora i da je isplati, pojavljuju se i "jeftine" ponude na trzistu, koje funkcionisu slicno, najcesce rade, mnoge cak i vrlo uspesno, ali NISU high-end...

Prema tome moguce je sve sastaviti od high-end sprava, samo treba da dodas nulu na cifru koju si predlozio i da je pomnozis sa N, gde je N "neki" broj.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 04:52 PM   #9
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

A zar nije bolje napraviti stvarno dobar atelje u kom ćeš u prijatnoj atmosferi bilježiti svoje ideje, a potom izabrati pravi studio (zavisno od faze u kojoj si) u kom ćeš svoje ideje u maksimalno kratkom vremenu pretvoriti u vrhunski zvuk?!

Hi-End studio ne može da živi ako nije komercijalan, tj. ako neće papreno naplaćivati svoje usluge i raditi punom parom! Varijanta, aj da sebi kupim Avalona da mi ljepše zvuči ideja, je malo...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2006, 03:03 PM   #10
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by boggy
E s obzirom da ta skupa oprema ne moze lako da nadje kupca, jer mora i da je isplati, pojavljuju se i "jeftine" ponude na trzistu, koje funkcionisu slicno, najcesce rade, mnoge cak i vrlo uspesno, ali NISU high-end...

Prema tome moguce je sve sastaviti od high-end sprava, samo treba da dodas nulu na cifru koju si predlozio i da je pomnozis sa N, gde je N "neki" broj.

pozdrav

bogi
Bogi je kao i uvek, u pravu, ali evo jednog mog, ne bas tipicno, ali kontra primera:
Svojevremeno sam za jednog naseg popularnog pevaca uradio jednu matricu, (balada) uglavnom, to jest potpuno od hardware sintova i semplera,
koju sam narezao grubo smiksanu na disk, i prebacio na "vrhunski" PRO TOOLS sistem, jos uz to i nakacen na SSL AWS mixer. Pevac je otpevao, i par dana kasnije ja sam istu tu matricu kanal po kanal prebacio u moj verni LOGIC PRO na MAC, i narezao u svrhu finalnog remixa u wave 44.1 / 24 bita
na istom tom "HI END" sistemu. Remixu sam prisustvovao, snimatelj je bio "od poverenja" iskusan, ALI NIKAKO NISMO MOGLI DA POSTIGNEMO SIRINU, CISTOTU I KVALITET DEMO MIXA NA KOJI JE PEVAC OTPEVAO, i zavrsilo se tako (mada me je bilo sramota samog pred sobom) da smo koristili demo (rough mix) matricu smiksanu na mom "bednom" Soundcraft Spirit mixeru, jer je bila BOLJA....
Opet neke vestice igraju kolo, zar ne?
Pozdrav...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules