Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Dragan Ivanović

Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente)

Thread Tools Display Modes
Old 22-10-2006, 02:32 PM   #1
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Rad na Sound Library

Imam utisak da zbog tvoje blage skromnosti u obja?njavanju ?ta si sve radio u stvari ljudi ne znaju ?ta mogu sve da pitaju Pa postavljaju vi?e pitanja Draganu basisti nego Draganu multiinstrumentalisti, producentu i kompozitoru. Pa ću evo ja da pokrenem priču na par drugačijih tema, ako ne smeta.

Za početak mislim da bi bilo interesantno da ljudi čuju vi?e o sound library-ju koji si pomenuo na jednoj drugoj temi, o minijaturama za TV.
Znači, o čemu se tačno radi, reci ne?to vi?e? Takođe bilo bi interesantno čuti kako si pristupao radu na toliko raznorodnih malih komada, odakle si tra?io inspiraciju i da li si imao neki sistem i logiku u tome? To je posao koji je razvijen na zapadu i mnogi ljudi ?ive od toga dok je to kod nas tek počelo, pa ako mo?e? reći par stvari kako ti je i?lo oko "business side" vezano za izradu library-ja, i da li si radio sličnu stvar za jo? neke "firme".

Eto par pitanja, koja tra?e mo?da i malo vi?e pisanja, ali mislim da bi bilo interesantno da za foruma?e da napi?e? malo vi?e na ovu temu.

Ajd u zdravlje!
Dushan_S is offline  
Old 22-10-2006, 11:46 PM   #2
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Default Re: Rad na Sound Library

haha, pozdrav dobri čovječe...ponovo pretjeruješ kad sam ja u pitanju

dakle, vrlo interesantna tema, znao sam das ćeš ti da nađeš nešto o čemu ću moći da se raspišem. Dakle, posao su našla dva moja druga, i zvali mene da im pomognem jer je posao obiman. Potrebno je uraditi 400 minijatura koje se mogu koristiti potpuno legalno kao podloge za reklame, najave, bilo šta. Mi smo vlasnici tih minijatura (prava su nam zadržana) i možemo ih prodati bilo mojoj zainteresovanoj stranci. Sa druge strane, i mi moramo ispoštovati (logično) autorska prava, te ne smijemo koristiti ni jedan zvuk, loop, sint...koji nismo kupili. E tu postaje interesantno, jer onda nema druge nego instrumente u ruke i snimaj. U početku smo zajedno radili, ali smo poslije zaključili da je bolje da radimo svak za sebe. I to postade vrlo interesantan posao. Dozvoljeno je sve, tako da sam snimao sve ono što ranije nisam mogao, jeli, zbog toga što je nekomercijalno. Pravio sam svingove sa fretlesom, fankove, bosa nove (samo sa bas gitarama, nasnimavao nekoliko njih, ritam, solaže...) ambijentale sa akustičnim gitarama, đembeovima, darabukama, šećerom, nes kafom, rižom...svime što pravi zvuk...Iako su to male i jednostavne muzičke forme, ipak treba osmisliti 400 tema, harmonskih progresija, prelaza, solaža, bas linija...a nema vsti, nema lupova nego se sve treba odsvirati. Tako da ipak, poslije određenog vremena dolazi do zamora. Međutim, to treba uraditi u malo većem vremenskom intervalu, tako da nije problem.

Pitao si kako sam pristupao radu na toliko raznorodnih muz.komada. Pa nije teško u stvari, više mi dođe kao vježbanje. U stvari samo izbacujem muziku iz prstiju. Uzmem bas, malo sviram pa definišem neki ritam ili harmonije pa ih snimim. Onda snimim akustičnu, električnu, klavir ili sint, snimim neku temu, perkusiju, šta već...nije teško stvarno, jer se ne traži komplikovana kompozicija. Ali kažem, smori me poslije nekog vremena.

Sistem koji sam imao je vrlo jednostavan. Krenem od najsporijeg nekog tempa, krenem da radim recimo bosa nove ili funk, pa kad u jednom tempu i aranžmanu uradim 4 teme (zbog lakšeg miksa, da nebi bilo 400 različitih aranžmana) digem tempo za 5 ili 10bpm i sve tako...ili u istoj temi snimim nekoliko različitih basova ili pratnji, taping, hamering, solo, tako da se od jedne mogu napraviti više tema. Malo sam pretjerivao, ali ima i vrlo interesantnih bass komada

Last edited by bassystem; 25-10-2006 at 12:12 PM.
bassystem is offline  
Old 26-10-2006, 03:40 AM   #3
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Hvala na sadr?ajnom i detaljnom odgovoru
Dushan_S is offline  
Old 26-10-2006, 10:29 AM   #4
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

hehe
bassystem is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules