|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Zanima me kaj je to dc offset,ovaj tekst sam na?el u manualu cubasea(no nije mi ba? najjasnije o čem se tu radi),pa ako mi ga neko s malo vi?e ma?te mo?e protumačiti!
"A DC offset is when there is too large a DC (direct current) component in the signal, sometimes visible as the signal not being visually centered around the "zero level axis". DC offsets do not affect what you actually hear, but they affect zero crossing detection and certain processing, and it is recommended that you remove them.It is recommended that this function is applied to complete audio clips, since the DC offset (if any) is normally present throughout the entire recording." |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]()
Zdravo zoolander,
Quote:
DC offset je (uslovno) mali, jednosmerni (frekvencija 0Hz) nivo koji ti neka problematicna sprava ili plug in moze napraviti... uklanja se High Pass filtrom. evo malo na wikipediji... http://en.wikipedia.org/wiki/DC_offset ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Dal je bitno i nu?no s njim se baviti,tj.dal producenti uopće obraćaju pa?nju na njega,odnosno dal ga vi makivate u svojim miksevima? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Ali ako na nekoj od traka imas nekakve level dependent efekte (kompresor i limiter su takvi) onda ces dobiti neocekivane rezultate, ukoliko DC ofset postoji u nekoj znacajnijoj meri i UKOLIKO sam efekat ne radi high pass na ulazu... znaci sve je vezano za "sitna crevca" u konkretnoj konfiguraciji koja ne mozes uvek znati, pa prema tome najpametnije je da uradis remove na svim trakama pre miksanja. Quote:
Konkretno se zna sta dc offset moze da uradi, i to sto moze da uradi nije pozeljno (moze da izazove "halucinacije"), tako da su stvari jasne! Dovoljno su jasne da se na osnovu njih moze izgraditi licni stav, bez obzira na to sta "drugi pricaju" ![]() ... za razliku od mnogih drugih pojava, za koje ne znamo jos uvek uzrok i posledice, s DC offsetom je lako! pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Mada mi je još to podosta apstraktno,fala na bar malo jasnijoj slici. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Ja nisam strucan, i do sada sam radio ovako: uvek ga uklonim, a samo ponekad zaista cujem razliku.
Usudio bih se da pretpostavim: ne moze da boli ako u "suvoj" traci u Cubaseu (signalu bez efekata) uklonis DC offset, a tek onda eksportujes traku u miksu ili zasebno. Ako sam pogresio, ispravicete me, molim vas?
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'." Last edited by Rocket Roll; 18-10-2006 at 02:09 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
DC offset nema sta da trazi u audio traci. To je najcesce anomalija koja moze uzrokovati neocekivano ponasanje na nekim spravama i efektima. DC offset NIJE normalna pojava, drugim recima, ali ne znaci da NE POSTOJI! Gde i kad moze da postoji? NE ZNAM! Moze postojati i svuda i nigde, i uvek i ponekad... Zato je u pravu Rocket Roll... ocisti DC offset jer ionako ne sluzi muzici... U krajnjem slucaju je moguce dobiti neki specifican efekat koji se ne moze nikako drugacije dobiti osim uz mali DC offset, jedini je problem sto njega ne mozes lako dozirati, kao ni ponoviti taj "neocekivani" efekat... Znaci da ne bi bilo haosa... cisti DC svuda, za svaki slucaj i razmisljaj o svojoj muzici, a ne o DC offsetu... ![]() @Rocket Roll Nisi pogresio ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
a dali se moze nakon mixdowna skinuti u komadu? sta bi se zapravo dogodilo sa zvukom? cisto iz znatizelje me zanima.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Procitaj pazljivije sta sam napisao... Recimo DC offset moze "pomoci" kompresoru da proradi na neocekivano drugacijem nivou... ne ulazim u detalje, nego nabacujem sta sve moze da uradi... Ako postoji u traci on je PROBLEM... ne mora da znaci da je katastrofalan, ali ne treba da postoji u traci! Znaci... problem vec pocinje u trakama, i ako se pojavi i kasnije u mixdown, takodje ga treba ocistiti... Shvati to kao kad peres ruke pre jela... ne ulazeci u to da li su ti prljave ili ne, jednostavno moraju biti ciste. Da ponovim da obicno nastaje od poluispravnih, poludizajniranih itd. sprava i pluginova... Ista je prica sa subovima ispod 20Hz! Cak i regularni strani CDovi su ih danas puni... Mislim lepo izgleda kada subwoofer proseta napred nazad na frekvenciji od 3Hz, ali problem nastaje onda kada to subwoofer MOZE, jer ostali koji "ne mogu" ni ne mrdaju na 3Hz... Eto prosirismo pricu i na subfrekvencije... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#10 |
mod?rateur analogue
|
![]()
boggy je odlicno objasnio, ja bih samo dodao da ukoliko se problem cesto ponavlja, ne treba razmisljati o uklananju posljedica (DC Offset removal), vec o uklanjanju samog uzroka. drugim rijecima, konstantni problemi s nastajanjem offset-a znaci da negdje imate probleme u svom signal chain-u za snimanje. dali se radi o napajanju, uzemljenju, konverteru itd, ali nesto tu ne stima.
sto se tice highpass filteringa - svaki highpass, koliko god se to cinilo malo, analogno ili digitalno, uvijek promjeni originalni zapis, i poremeti neke faze u osjetljivom bass podrucju. npr, pogotovo jeftini plugin poput wavesa - ja to uvijek cujem koliko god nisko stavim rezucu frekvenciju (npr. 25Hz sto je tipicno da maknes vocal booth rumble ili prolazece kamione i slicno ![]() btw, nisam 100% siguran, ali mislim da cubase-ov DC Offset radi na principu racunanja prosjeka simetricnih peakova u plus i minus i onda po tome pomicanja cijelog wave zapisa na dole ili na gore. puno jednostavniji (i manje ?tetan) algoritam od highpass filteringa. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
DC offset | idekius | Audio Produkcija - Tehnike | 4 | 04-04-2005 05:11 PM |