Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Old 09-08-2006, 01:15 AM   #1
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Primena Master Buss kompresora

Jasna stvar je da na pravom stolu master buss kompresor stoji na masteru i da samo tako i moze da se koristi... medjutim, kod daw-a mozes da ga turis di oces, po principu: -Jes, sto??? Da vidim tog ko ce da mi zabrani

Kako treba primenjivati buss kompresor na DAW-u? Po grupama, ili na masteru?
Ako se primenjuje na masteru, kakav je princip kasnije u masteringu, tj., da li se onda u masteringu koristi mastering kompresor, s' obzirom da smo tu blagu i laganu kompresiju vec imali na masteru?

Po nekoj mojoj logici, valjda nema potrebe za mastering kompresorom u masteringu, ako smo vec koristili buss kompresor na master izlazu sequentzera, izuzev, eventualno, nakon chupkanja eq-ima...

Nadam se da ces odvojiti koji minut da mi razjasnis ovo...

Pozdrav i hvala
Old 09-08-2006, 10:42 AM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Primena Master Buss kompresora

i mene ovo zanima.. citao sam skoro intervju sa Andy Wallacem, gde on kaze da uvek dok radi "gazi" master kompresor na ssl-u, jer mu onda mixevi bolje zvuce na radiju... e sad, da li on tako izgazen mix snimi, ili se to koristi kao orijentacija, pa u masteringu ispocetka...?
Arthur is offline  
Old 09-08-2006, 11:05 AM   #3
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
i mene ovo zanima.. citao sam skoro intervju sa Andy Wallacem, gde on kaze da uvek dok radi "gazi" master kompresor na ssl-u, jer mu onda mixevi bolje zvuce na radiju... e sad, da li on tako izgazen mix snimi, ili se to koristi kao orijentacija, pa u masteringu ispocetka...?

Ne, ne! Taj "izgazen mix" je finalni mix!! Kod nas ljudi imaju pogresnu ideju o masteringu! Svi misle da se u studiju uradi uradi, malte ne, polugotov miks a onda ga u masteringu ispeglaju!!! NEEEEEE!
Miks se uradi u studiju najbolje sto moze, sa svim pumpanjem, gazenjem ili cim vec, JER TO JE ZVUK KOJI PRODUCENT I ARTIST / GRUPA zele!! Ne mogu posle svi da idu u mastering studio i da opet slusaju..boze svasta!!

Najveci kompliment za svakog nimatelja / producenta je kad odnesu mix na mastering a ono NE TREBA NISTA DA SE RADI!!!! To je mudo! (sto bi mi Srbi rekli...)

Na masteringu ti poravnjaju jacine pesama, "zaokruze" zvuk na EQ, (da nesto ne zvuci svetlije ili mutnije od druge pesme, stavi (mozda) neku blagu kompresiju preko svih pesama (kazem MOZDA!) i dodaju (kao je moguce, jer nekad nema za sta da se "zalepi") frekvencije koje fale - one koje se ne cuju na malim (kompjuterskim?) zvucnicima...

Mnogo ljudi se vadi kad uradi miks -kazu "e, al nije masterovano!!" Kao da ce mastering da ga preporodi.!!?? Ako je mix kita, nema mu pomoci..

Zato lepo, potrositi malo vise vremena i napraviti ga dobro da zvuci dobro u studiju, u kolima, kuci na nekoj krdzi od zvucnika...a mastering (ako treba) ce da ga poboljsa (valjda -ZAVISI KO RADI!! moze i da ga ukaki!!)

Ljudi provlace mikseve kroz brdo stvari na buss insertu - taman posla da trebaju sve da "re-kreiraju" u mastering studiju..sta ako mastering studio nema istu opremu?

dosta...uuffff!
DaBear is offline  
Old 09-08-2006, 11:20 AM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pitao sam ovo vec i ranije na gearslutu, pa evo odgovora :http://www.gearslutz.com/board/showthread.php?t=61224
Arthur is offline  
Old 09-08-2006, 12:16 PM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
pitao sam ovo vec i ranije na gearslutu, pa evo odgovora :http://www.gearslutz.com/board/showthread.php?t=61224

Pa to je to...lepo kaze covek. J akd uradim miks i pogledam wave form, svi pikovi se vide, nista nije odseceno i naj-jace je sto mogu da uradim .
Kad taj wave form izadje iz mastering studija (u velikom broju slucajeva) izgleda k'o cigla ! Jako, ne izoblicava, pikovi se ne vide - na par mikseva su ga napravili da izgleda k'o lenjir!!? Samo puna traka....

Znam da ljudi isprobavaju u studiju kako ce kompresija na radiju da utice na mix, (moze da ti , nezeljeno, pojaca neki instrument i sjebe sve..) Za to koriste neku TC spravu (nije mnogo poznata u narodu)..pogledacu tacno kako se zove..

Ako dobro uradis miks u studiju, najlakse je da ga pojacaju...samo ga ti slozi lepo.
DaBear is offline  
Old 09-08-2006, 12:20 PM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

TC finalizer? veoma je popularna u narodu (ako je to to)
Arthur is offline  
Old 09-08-2006, 12:41 PM   #7
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
TC finalizer? veoma je popularna u narodu (ako je to to)

ne, pa rek'o sam da NIJE poznat u narodu.
Nego TC dbMAXX - 5 band compressor...
DaBear is offline  
Old 09-08-2006, 01:00 PM   #8
idekius
Mason

idekius's Avatar

@Arthur -TC Finalizer sam probao i on je, za moj ukus, smece... Mislim... all in one sprava koja i nije tako losa za nekoga kome je stelovanje parametara velika misterija.
Na mene je TC Finalizer ostavio los utisak i mislim da nekome ko ume da lepo podesi plugove ne treba, jer tesko da ce dobiti ista bolje.
Mozda gresim, ali na mene je TC Finalizer ostavio takav utisak...

@ Vrach -Nisam razumeo kako bi trebalo koristiti master buss kompresor u DAW-u i da li u masteringu raditi opet kompresuju ukoliko je na master izlazu bio buss kompresor?
Nadam se da ne smaram posto ispada da ponavljam pitanje...
Old 09-08-2006, 01:19 PM   #9
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
da li u masteringu raditi opet kompresuju ukoliko je na master izlazu bio buss kompresor?
Sasvim je logicno da se ne radi nova kompresija.
Mogli is offline  
Old 09-08-2006, 01:20 PM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
@Arthur -TC Finalizer sam probao i on je, za moj ukus, smece... Mislim... all in one sprava koja i nije tako losa za nekoga kome je stelovanje parametara velika misterija.
Na mene je TC Finalizer ostavio los utisak i mislim da nekome ko ume da lepo podesi plugove ne treba, jer tesko da ce dobiti ista bolje.
Mozda gresim, ali na mene je TC Finalizer ostavio takav utisak...

@ Vrach -Nisam razumeo kako bi trebalo koristiti master buss kompresor u DAW-u i da li u masteringu raditi opet kompresuju ukoliko je na master izlazu bio buss kompresor?
Nadam se da ne smaram posto ispada da ponavljam pitanje...

Ja UVEK imam vezan EQ pa onda stereo compressor na master stereo insertu. Buss compressor mi pomaze da dobijem sliku / zvuk koji trazim. Nekad ga ukljucim na kraju, pre nego sto bacim snimak na DAT, a nekad odmah na pocetku (ako je ekstremni seting koji mi daje zeljeni zvuk) onda podesavam odnose instrumenata SA compresorm sve vreme ukljucenim! Jedni reaguju sa drugim, negde noga gura kompresor i daje mu zeljeno pumpanje itd...i onda moram sve vreme da radim sa compressorom na ON.
Tek kad ga iskljucis vidi se koliko menja odnose instrumenata (ovo je samo kad je podesen da mnogo pumpa i usisava - ja volim to!!! popularno je sad..)
Ako si vec kompresovao miks, onda u masteringu samo dizes jacinu i za to su drugi "setingsi" a mozes i da stavis brick wall limiter - (ona cigla od maopre..pojaca sve do linije!)
Ja sam od onih koji ne gleda mnogo u ekran, nego slusa! Pa kad zazvuci dobro - to je! ne diraj nista! nema vze kako si dosao do toga...jbmlga..
DaBear is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules