Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-06-2006, 11:31 AM   #1
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Roland Super Jupiter - demo

Roland MKS80 iz 1984 godine.. nekoliko mp3 koje sam napravio zadnje prije nego sam ga prodao. (sad mi nedostaje, ali kako to uvijek ide, trebala mi je hitno lova).

karakteristican zvuk sredine i druge polovine 80tih - frankiegoestohollywood, neworder, propaganda, italo disko itd. spoj "rezuceg" CEM oscilatora i jupiterovog filtera. ima i sync i crossmodulaciju (fm) pa je bio popularan za hibridne baseve - dakle jednostavni fm ali sa analognim oscilatorima. popularan u tehno produkciji, zbog tog tvrdog zvuka i perkusivnosti. meni je bio super i za pulsewave mod padove, i za sample n hold efekte..

AmbientPWM
SynthPop
MultiTrk-SH - 3 traka sample n hold lfo modulacija
Various
SawLFO_Sequence - sa malo TAM21 flangera
MamaAfrica - opet sample n hold lfo, portamento
SH_Chords

demosi iz 2005:

MultiTrakSync - 5 kanala, od basa, sync leada do stringa..
Binson-Echorec - trance synth kroz binson echo
TriangleLead
SplitMode
XMod-Phaser - cross mod, kroz moog phaser
MultiTrak-Tangerine - a la tangerine dream rane 80te
Sounds

Last edited by clusterchord; 18-06-2006 at 12:42 PM.
clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 19-06-2006, 03:18 AM   #2
analog moon rider
Junior Member

Default Re: Roland Super Jupiter - demo

Quote:
Originally Posted by clusterchord
(sad mi nedostaje, ali kako to uvijek ide, trebala mi je hitno lova).
Ma ajde, sta ti nedostaje, tamo ti je skupljo prasinu. De ti bolje sto prije dovuci taj CS80 sto te ceka u SADu pa ti nista vise nece falit! A ni meni bome kad sjednem za to cudoviste.

Meni taj MKS, bez obzira sto je stvarno sofisticirana sprava sa raskosnim routingom, zvuci malkoc plasticno i bezivotno.OK,... ima taj velocity to filter cutoff.To mu daje jednu dozu sviracke ekspresivnosti koja mi inace nedostaje kod polifonika iz tog vremena.

Last edited by analog moon rider; 19-06-2006 at 04:17 AM.
analog moon rider is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2006, 11:47 AM   #3
Don Solaris
Pro Member

E sada sam malo zbunjen. Poslu?ao sam demoe i MKS mi zvuči mi jako tvrdo, o?tro i sterilno. Maltene kao da slu?am neki Nord 2 i sl. Planirao sam kupiti Jupiter 6, nadao se toplom VCO zvuku, ali ovo me je totalno zbunilo. Djeluje mi pre čisto i pre savr?eno za VCO synth. Moj Juno 60 koji sam nedavno kupio mi djeluje putno toplije i vi?e "ra?telano", a taj zvuk ja volim - toplo, ra?telano, organsko ...

Čuo sam primjerice Jupiter 4 i to je pre jebeni sound, pogotovo za bass. Izgleda da ću ipak uzeti 4-vorku. Za 8-micu ionako nemam novaca.
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2006, 03:04 AM   #4
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

slazem se tvrdo i ostro. probitacno. to ti je CEM sound. ima ga u tehnu i synth popu koliko hoces. hladnjikav je, ali ipak, ovo dobiti na nordu ovako nema teorije. da jupiter 6 je vrlo slican mks80, samo tanji u basu, i ima multimode filter, ali mi nije nesto osim lp.

kod njih je stvar u takvoj boji, ne plivanju.. eto Juno oscilator je apsolutno "ustelovan", nema majci kod dco-a, a ima vise plemenitosti. ovaj mks-a ipak pliva, ne ko prophet ili moog, ali pliva. medjutim, suprotno popularoj teoriji, debljina odn. "organicnost" ne dolazi ni priblizno samo od drifta, vec je stvar dizajna/komponenti kako kod oscilatora, tako i kod filtera i vca. jednostavno, discretni moog vco je bogat, obao i velik ko kuca, dok osc baziran na sicusnom CEM 3340 VCO chipu reze i pili on the dance floor.. u analogijji ima puno podvrsta i boja od samo naizgled "istih" rjesenja.. tako jp6/mks80 rev4/sh101/mc202 predstavljaju "tvrdu" synth pop i tehno skolu. nisu svi dobri za sve stvari .. zato neki ludjaci i imaju vise razlicitih analogaca.. D

jupiter 4 je meksi i plemenitiji. uvijek zabrijem kad sviram Niksin JP4 . odlicno radi perkusivne sekvence ("svilenkasta" rezonanca), a la boards of canada - njam njam. jest da nema drugi osc i sync/fm, pa nemozes detunati, ali svejedno radi tople 1vco padove koje imaju svoj sarm. deblje od junaca. usput, filter mu je skoro isti kao na Junu6/60. ako si nasao - uzimaj.

Old 25-07-2006, 09:14 PM   #5
relis
Senior Member

Quote:
slazem se tvrdo i ostro. probitacno. to ti je CEM sound. ima ga u tehnu i synth popu koliko hoces. hladnjikav je, ali ipak, ovo dobiti na nordu ovako nema teorije
...ali na Supernovi II ima teorije.
relis is offline   Reply With Quote
Old 25-07-2006, 11:31 PM   #6
Nedim76
Guest

Quote:
Originally Posted by relis

Reply With Quote
Old 26-07-2006, 11:12 AM   #7
Don Solaris
Pro Member

Quote:
slazem se tvrdo i ostro. probitacno. to ti je CEM sound. ima ga u tehnu i synth popu koliko hoces.
A ja oću Jupiter 8 sound.

Za?to su i?li drljati po komponentama, umjesto da dodaju samo MIDI, i?čupaju dva voicea i napi?u gore Jupiter 6.
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2006, 12:02 PM   #8
relis
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Don Solaris

Za?to su i?li drljati po komponentama, umjesto da dodaju samo MIDI, i?čupaju dva voicea i napi?u gore Jupiter 6.
To bi im valjda bilo premalo posla. Japanezeri jedni...

Mene isto Jupiter 8 fascinira. Jedan od 3-4 sinta mojih snova (ipak, CS80 je na prvom mjestu).
relis is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2006, 03:30 AM   #9
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by relis
napravi da filter i rezonanca zvuce ovako i skidam kapu. da ti skratim vrijeme, digi ili modelirani filter nece zvucat nikad kao analogni. postoje za to debeli razlozi i u matematici i fizici. ali, svako za sebe treba da se uvjeri..

moram priznati, kad sam prvi put svirao supernovu, a ima tome 5 godina, cinio mi se vrlo bogat, pogotovo za zvukove tipa starih korgova. medjutim, s vremenom sam uocio da svi soundovi imaju tu plasticnu notu u filteru, koja me uzasno smeta. (inace, od digitalnih, virusov filter mi je fenomenalan). dalje, kad stavis pilu (saw) i otvoris filter maksimalno, cujes rizu/zrnatost oscliatora a ne kremu ili svilu. i na kraju, rezonanca je modelirana kao neki digitalni acidic 303 klon. distorzirana je uvijek na isti nacin i vrlo hladna. povrh svega, da koristim Donovu terminologiju, nista nije "neustelano". na analogcu sve stalno pliva, VCA, VCO, Filteri, envelope.. non stop i to na mikro levelu. mislim, daleko od toga, SN moze biti krasan i zanimljiv sint za to sto radi, ali da se ponasa ko analogac, ne bas.

moza se ovako cine vise suptilne, ali uvjeren sam da sjednes uz oba i pocnes vrtiti parametre, tesko bi ti bilo ne uociti povece razlike u ponasanju i teksturi ove 2 masine. i li bilo kojeg drugog vco polyanaloga naspram nekog od poznatijih va masina.

to je samo moje misljenje. u svakom slucaju, ako imas Novation, da postas neki mp3 u prilog ovoj diskusiji. mislim ako ti se da. to je uvijek zanimljivo..

btw, vec duze vremena razmisljam, kad bi vise ljudi postalo demose svojih masina, ili neke snimke sa sintevima itd, mozda bi imalo smisla da napravim sticky , samo za takve stvari. da se cuje sto ljudi rade, briju, sarafe.. al kad nas je uzasno malo na sint forumu, ma i na rumskom opcenito.. steta.

Old 27-07-2006, 03:40 AM   #10
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by Don Solaris

cijena komponenti. 3 godine su se radili paralelno. jp6 je kostao tada export 3600 DM, a Jupiter 8 5500 DEM. znatna razlika. (cijene iz Music Max kataloga 1984.)

ako pogledas povijest Rolanda, oni su to uvijek radili. isli na jeftinije, slabije, da bi snizili cijenu i povecali prodaju. i ne samo oni.. svi to rade. npr, pogledaj debljinu lima na Alfa Romeu iz sezdesetih i danas. ako se s danasnjim slupas, odes svetom petru.. ili sony televizore prije 20 godina i sada - vijek trajanja 3 godine..

inace 8-mice je napravljeno svega jedva preko 2000, a 6-ice cak nekakvih 10000 :o. sto je puno za vintage analog. i to takodjer dosta utjece na njihovu cijenu danas.

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules