Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-06-2006, 12:09 PM   #1
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

Default Art Of Mixing

Pre par meseci sam nabavio pdf knjigu Art Of Mixing koja je verovatno svima poznata. U njoj se obja?njavaju osnovni pojmovi mixanja. Između ostalog autor je u temi "Volume faders" predstavio sistem podele jačine zvuka u mixu na 6 različitih nivoa. Zatim je objasnio u kom nivou jačine (od 1 do 6) stavljaju određeni instrumenti (npr vokali su od 2-4, dobo? 2-5 itd). Gledano u dB ima otprilike 140 različitih nivoa jačine. Ako ih podelimo u 6 nivoa to je otprilike po 23dB po nivou. To bi mo?da moglo da se iskoristi da su faderi linearni, ali po?to su logaritamski nije mi jasno kako je njih podelio na 6 jednakih niovoa.
Kako bih mogao to da podelim?
Mo?da se nisam ba? najbolje izrazio ali nadam se da shvatate ?ta sam hteo da pitam.
Old 15-06-2006, 12:20 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Art Of Mixing

Quote:
Originally Posted by Brka
Pre par meseci sam nabavio pdf knjigu Art Of Mixing koja je verovatno svima poznata. U njoj se objašnjavaju osnovni pojmovi mixanja. Između ostalog autor je u temi "Volume faders" predstavio sistem podele jačine zvuka u mixu na 6 različitih nivoa. Zatim je objasnio u kom nivou jačine (od 1 do 6) stavljaju određeni instrumenti (npr vokali su od 2-4, doboš 2-5 itd). Gledano u dB ima otprilike 140 različitih nivoa jačine. Ako ih podelimo u 6 nivoa to je otprilike po 23dB po nivou. To bi možda moglo da se iskoristi da su faderi linearni, ali pošto su logaritamski nije mi jasno kako je njih podelio na 6 jednakih niovoa.
Kako bih mogao to da podelim?
Možda se nisam baš najbolje izrazio ali nadam se da shvatate šta sam hteo da pitam.
Nisam siguran da shvatam sta pitas, ali samo da primetim da je inace dB skala za ljudski sluh "najlinearnija" moguca... posto je osetljivost ljudskoh uha prilicno eksponencijalna (znaci nelinearna u sirem smislu)... te kada na "eksponencijalno" uradis logaritam, dobijes "linearno"

http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel

A sada pokusaj da budes malo precizniji, i navedi koji su to nivoi u pitanju i sta te tu sve buni, pa ce ti neko odgovoriti.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2006, 12:48 PM   #3
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

Pokušaću malo bolje da se izjasnim.
Ako bih podelio 140 dB na 6 nivoa, dobio bih da je jedan nivo jačine oko 23dB. E sad, ako je recimo doboš na 2 nivou jačine a prateći vokal na 5 nivou (tako piše u knjizi) da li to znači da bih fader u Cubase trebao postaviti na-46dB ya doboš a za vokale na - jebem li ga koliko. To je totalna glupost, zar ne!?
Nije mi jasna ta podela nivoa glasnoće koju je autor pokušao da objasni.
Old 15-06-2006, 12:53 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pokušaću malo bolje da se izjasnim.
Ako bih podelio 140 dB na 6 nivoa, dobio bih da je jedan nivo jačine oko 23dB. E sad, ako je recimo doboš na 2 nivou jačine a prateći vokal na 5 nivou (tako piše u knjizi) da li to znači da bih fader u Cubase trebao postaviti na-46dB ya doboš a za vokale na - jebem li ga koliko. To je totalna glupost, zar ne!?
Nije mi jasna ta podela nivoa glasnoće koju je autor pokušao da objasni.
140dB je isuvise veliki dinamicki opseg da bi o njemu mogli da razgovaramo u ovom smislu. NAJBOLJI AD konvertori uspevaju da razloze tek nesto vise od 120dB, a sve ostalo u lancu ispred njih je gore od toga.
Konkretno muzicka produkcija (barem po peak metrima) ne obraca mnogo paznju ni na sta ispod 60-70dBFS, tako da si kud i kamo prevazisao sve prakticne i smislene norme sa 140dB. Inace, konkretno, 144dB je samo TEORETSKA dinamika za 24bitnu konverziju... nista vise.

Ajmo ispocetka

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 15-06-2006, 01:00 PM   #5
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

OK. Sad sam gledao wikipediu i nisam stigao detaljno da pregledam sve ali mi se čini da tamo ima objašnjeno sve.
Ako bi uzeli da je -60dB tišina, podelimo 60 sa 6 i dobijemo 10 dB kao opseg jednog nivoa glasnoće. Znači doboš na -20 a vokali na -50. I to mi je suludo!
Old 15-06-2006, 01:04 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
OK. Sad sam gledao wikipediu i nisam stigao detaljno da pregledam sve ali mi se čini da tamo ima obja?njeno sve.
Ako bi uzeli da je -60dB ti?ina, podelimo 60 sa 6 i dobijemo 10 dB kao opseg jednog nivoa glasnoće. Znači dobo? na -20 a vokali na -50. I to mi je suludo!
Ok, procitaj to na wikipediji dobro, a sa -60dBFS "tisinom" udjosmo u okvire Foruma Rumski, ali smo prevazisli moje okvire... tako da ce ti vec neko drugi nastaviti sa odgovorom...

pozdrav

bogi

Old 15-06-2006, 01:05 PM   #7
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

U stvari šta mene najviše buni jeste sledeće:
Da li se dobija ista razlika u glasnoći zvuka ako se recimo sa -20dB pojača na -15db i ako se recimo sa -7db pojača na -2dB. Razlika u oba slučaja jeste 5dB ali ja mislim da je razlika u glasnoći ipak veća u drugom slučaju.
Old 15-06-2006, 01:08 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
U stvari ?ta mene najvi?e buni jeste sledeće:
Da li se dobija ista razlika u glasnoći zvuka ako se recimo sa -20dB pojača na -15db i ako se recimo sa -7db pojača na -2dB. Razlika u oba slučaja jeste 5dB ali ja mislim da je razlika u glasnoći ipak veća u drugom slučaju.
Teoretski da, ali ce ti iskusniji korisnici opisati koliko je to SUBJEKTIVNO "isto"... znam da nije... sluh je priblizno eksponencijalan, ali samo priblizno, i jos ima mogucnost privikavanja... znaci, ne moze se tako lako uhvatiti zakonitost.... ali je eksponencijalni model najmanje los.

pozdrav

bogi

Old 15-06-2006, 01:08 PM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Zvuk se ne ponasa linearno na svim jacinama zato sto odredjene frekvencije cak ne mogu ni da se realizuju na nekim jacinama. Zatim uslovljeno krajnjim gornjim jacinama zvuka, osetno pocinje da ti se u zvuk i frekventni odziv mesa i prostorija ili prostor. odjek, reverb...
To sto si ti citao u knjizi je samo pokusaj da se nekako "vizuelno" priblizi pojam planova u mixu, ali nikako recept za dobar mix, jer bi to znacilo da svako ko procita knigu moze da mixa besprekorno, a desava se svima da posle gomile dobrih, useru mix za medalju. Da rade po knjizi, po tvojoj logici, to se nikada ne bi dogodilo?
Dogadja se, itekako.
Moj savet ti je da ne shvatas sve bas zdravo za gotovo i da literaturu koristis samo kao neku informaciju koju ces ti ispitati u praksi, dakle, radeci muziku.
Izvlaciti zakljucke koji se zasnivaju samo na teoriji, u muzici je potpuno beskorisno, da ne kazem "opasno".
Pozdrav

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2006, 01:52 PM   #10
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Poku?aću malo bolje da se izjasnim.
Ako bih podelio 140 dB na 6 nivoa, dobio bih da je jedan nivo jačine oko 23dB. E sad, ako je recimo dobo? na 2 nivou jačine a prateći vokal na 5 nivou (tako pi?e u knjizi) da li to znači da bih fader u Cubase trebao postaviti na-46dB ya dobo? a za vokale na - jebem li ga koliko. To je totalna glupost, zar ne!?
Nije mi jasna ta podela nivoa glasnoće koju je autor poku?ao da objasni.

Brko, previshe je to filozofije oko stvari koje se tichu intuicije, ukusa i trenutka!!! Probaj da sednes, smiksas pesmu onako kako mislis da je najbolje... Probaj manje i da "gledas" zvuk, tj. vise ga slushaj i nema frke! Svi smo pomalo zastranili od kad taj zvuk konkretno i "vidimo"...

U produkciji postoje stvari koje se moraju poshtovati, ali ovo je stvarno previse bulaznjenja... Brko, ne sa tvoje strane, vec u samoj knjizi!

Opushteno i pozdrav...
perun is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules