|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Citao sam manual i neku knjigu u pdf-u o cubase-u al nigde nisam nasao kako se ovo radi,probao sam i da obelezim vise kanala pa da pritisnem na solo drzeci i shift i ctrl i svasta sam muljao al i dalje ne znam kako se ovo radi.
Ne moguce da ne postoji ta opcija Ajd ako neko zna nek mi objasni Poz svima |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Seketujes u mixeru kanale na koje bi istovremeno da utices, desni klik, "group channel track" i sve komande koje od tog momenta radis, desavace se na svim kanalima, osim editinga svakog kanala koji se i dalje desava ponaosob.
U slucaju da treba da ih razdvojis, ponovo desni klik i "ungroup channel track"
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
Imaš i jednostavniji način, pošto u Oggijevom primjeru, kada linkuješ trake moraš ih kasnije razlinkovati a ako to radiš često možda dosadi. Malo više vremena će mi je trebati za tekst pa će ti se možda činiti da je ovo komlikovano, ali nije. Ovo se radi za manje od 2 sekunde.
Trake prvo selektuješ, da bi ih mogao mutirati. Za selektovanje, pa onda mutiranje ili soliranje, trebaju ti: - na tastaturi nekada SHIFT a nekada CTRL (zavisi koji od ova dva ti treba... kasnije će to biti objašnjeno) - trebaju ti slova M (za mute) i slovo S (za solo). - i treba ti lijevi klik misha Trake selektuješ SHIFT-om i lijevim klikom miša, odnosno CTRL-om ilijevim klikom miša, od toga zavisi način selektiranja traka . Evo primjer za oboje. 1. Recimo da imaš 9 traka u projektu. I recimo ti hoćeš da trake da mutiraš 4,5,6,7 i 8. Najprije klikneš mišem na traku br. 4 u njenom praznom prostoru (tako da bekgrounda boja te trake malo posvijetli). Onda stisni šift i drži šift dok pomeraš na tastaturi strelicu za - DOLJE, sve dok selekcija ne sidje do osme trake... dok to pomeraš na dolje vidjećeš kako selektovane trake postaju svjetlije boje. Kada su sve željene trake selektovane (posvijetljele) samo pritisni slovo M na tastaturi i odabrane trake će se mutirati (vidjećeš da je požutjelo ono slovo M na svim tim trakama). Ako još jednom pritisneš M, one će se demutirati. Ako pak opet iznova pritisneš M, one će se opet demutirati, a ako opet pritisneš M opet će se mutirati.... itd, itd, itd (mala šala). ![]() 2. Ako hoćeš da mutiraš "neparne" trake (1,3,5,7,9) onda to ne može sa Shiftom nego moraš koristiti CTRL. Najprije klikni lijevim mišem na taku br 1 da njen bekground pobijeli, ali sada ne stiskaš SHIFT nego CTRL i držiš ga dok lijevim mišem klikaš dalje naredne neparne trake 3, 5... itd. Svaka traka koju klikneš mišem (dok držiš CTRL) postaće malo bjelja nego obično. Kad si sve neparne selektovao onda opet ono slovo M pritisneš za MUTE, ili kasnije opet M za unmute. Po želji ovo možeš ponavljati mnogo puta dok ti ne dosadi. (a isto važi i za parne trake!) lol. Sve ovo važi važi i ako želiš soliranje traka, samo umjesto M pritiskaš slovo S. Sad možeš pogledati i kratice u SXu, a po istom principu radiš sve ostale radnje. (brisanje traka na DEL, kopiranje traka ca CTRL+C, itd.). Last edited by Talino; 28-05-2006 at 06:03 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Administrator
|
![]()
Pa ovo je najobicnija selekcija, samo zakomplikovana!!!
![]() Laicki receno, SHIFT selektuje od jedne do druge trake po izboru, CTRL selektuje svaku pojedinacno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Hvala jos jednom poz |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
|
![]()
Pure, jesam ga zakomplikovao, priznajem, jer nisam znao da kockalone zna selektovanje... mogao sam u jednoj rećenici da ka?em, "selektuj ?eljene kanale i pritisni m", ali nisam znao hoce li me shvatiti.
Kockalone, znam ovo (umalo da sam ti i to napisao ali morao sam da skratim jer skripta ne prima duge postove) ipak hvala. Jo? malo pa će izać sx i sonar sa glasovnim komandama, pa ovo na?e znanje neće vrijedeti. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
E znam da post nije o tome al kad smo vec krenuli oko sekvencera jel zna neko mozda kako da monitoringujem(valjda se tako kaze
![]() Npr. u cubase kad mi dodje ortak i usteka gitaru u predpojacalo,ja namestim kanal u cubase nabacim na njega neke kompresore,guitar rig il sta vec i kliknem na kanalu monitor,pa on lepo cuje sebe iz zvucnika. Kako to isto da uradim u sonaru(posto sonar nema to dugme ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
postoji jos metoda
strpaj kanale koje hoces istovremeno mutirati i solirati u folder track. ja ovo koristim i kod snimanja bubnja da na svim kanalima odjednom palim/gasim slusanje i record enable
![]() |
#9 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
nego zna li neko ovo za sonar? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
to nije ista stvar sto i folder track-ovi.
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mixer (controler) za cubase sa shto vishe kanala? | HeatMan | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 48 | 21-08-2009 11:15 AM |
hocu jos dva kanala... | akg111 | Computer Hardware | 8 | 24-12-2007 06:00 PM |
Drum set na vise kanala i Kontakt 2 + Nuendo | Anjamen | Audio Software | 6 | 04-03-2006 05:53 PM |
CUBASE IMPORT vise MONO traka odjednom | ANITA | Audio Software | 26 | 20-12-2005 11:06 PM |
:: Universal Audio Solo 110 / Solo 610 :: | lesha | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 14-10-2005 04:55 PM |