Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-05-2006, 12:39 PM   #1
cevap
Member

cevap's Avatar

Default AKAI S5000 probleeeeeeeeem

E ovako:

Nabavio sam jos proshle godine AKAI S5000 jeftino, sa 224 MB rama.
Operativni sistem je v. 2.12.
Sve je to fino shljakalo, ja se malo zezao, konvertovao semplove za njega preko Awave Studija, radilo bez problema, ali me zivciralo nositi silne diskete. Onda sam naruchio SCSI CD iz Njemachke, pa dok je to doshlo, pa onda chekaj SCSI kabal (hebalo ga kablO, koshta kabal k'o pola CD-a ).
I sad ja poceo da prebacujem neke semplove, al nece nikako. Akai nekad registruje SCSI CD, nekad ne. Nekad mi da da udjem i izlistam hardware, a nekad ne. Elem, u svakom sluchaju ne mogu da uchitam nikako semplove sa CDa. Nema shanse. Hajde kontam da nisam shta pohebao, probam te iste sa diskete, idu ko ludi. Uz SCSI CD mi je doshao i neki adapter, shta li. SCSI TERMINATOR se zove. U manualu od AKAIja nema nishta o tome. SCSI CD sam dobio bez manuala. Na oba uredjaja ima mali prekidach pozadi koji se zove SCSI TERMINATOR, i 2 mogucnosti: OFF ili ON. Sve sam probao, nece i bog. Onda sam 2 dana surfao po netu i trazio moguce probleme i rjeshenja. AKAI gov** mogli su barem na svojoj stranici objasniti shta i kako, vec nishta o tome nema. Da mi nije ove rakijetine kod kuce davno bih ga kroz prozor bacio .

Sluchajno danas naletih na jednoj stranici na USB adapter, i nadjoh ga ovdje u DK, hajde nije ni toliko skupo.

http://www.aage.dk/default.asp?page=/shoppingsystem/vare.asp?varenr=32944

Nego, mene sad interesuje prije nego ja odem u radnju i olakshaju me za 130 evra, jel ima lijeka za ovo moje chudo ako neko zna?

Takodje me interesuje, ako nabavim ovaj USB prikljuchak, onda cu morat nositi laptop na svirku da bih preko njega ubacivao semplove, hajde nije ni to problem, kad nosim toliko opreme, mogu povuci i torbicu sa njim. Jel ko ima iskustva sa ovim USB chudom i radi li to kako treba?

Necu da se zajebavam prije svake svirke sat vremena samo sa semplerom, valja mi i razglas postaviti i milion nekih kablova razvuci.
Old 25-05-2006, 06:32 PM   #2
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Default Re: AKAI S5000 probleeeeeeeeem

eeeeeeeee,
jeste da nemam s5000 ali mislim da je princip isti za sve AKAI samplere:
za SCSI lanac je jako bitno da svaki uređaj(sampler,hd.cd,itd) ima svoj ID i da su početak i kraj lanca TERMINISANI da bi SCSI kontroler lakše slao i primao DATA podatke...to u prevodu znači da moraš proveriti svaki uređaj u lancu i prekontrolisati njegov ID i da li mu je TERMINATE uključeno ili isključeno...kod mene na S3000xl to izgleda ovako:
CD rom (ID 1) > HD1 (ID 2) > HD2 (ID 4) > SAMPLER (ID 5 po defaultu)..CD rom i SAMPLER su TERMINATE ON a ostali uređaji između su na OFF...i eto sve šljaka...probaj pa javi da li si uspeo ili ako nisam dovoljno jasan

Last edited by DADDY Z; 25-05-2006 at 06:34 PM.
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2006, 07:01 PM   #3
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by cevap
E ovako:

Nabavio sam jos proshle godine AKAI S5000 jeftino, sa 224 MB rama.
Operativni sistem je v. 2.12.
Sve je to fino shljakalo, ja se malo zezao, konvertovao semplove za njega preko Awave Studija, radilo bez problema, ali me zivciralo nositi silne diskete. Onda sam naruchio SCSI CD iz Njemachke, pa dok je to doshlo, pa onda chekaj SCSI kabal (hebalo ga kablO, koshta kabal k'o pola CD-a ).
I sad ja poceo da prebacujem neke semplove, al nece nikako. Akai nekad registruje SCSI CD, nekad ne. Nekad mi da da udjem i izlistam hardware, a nekad ne. Elem, u svakom sluchaju ne mogu da uchitam nikako semplove sa CDa. Nema shanse. Hajde kontam da nisam shta pohebao, probam te iste sa diskete, idu ko ludi. Uz SCSI CD mi je doshao i neki adapter, shta li. SCSI TERMINATOR se zove. U manualu od AKAIja nema nishta o tome. SCSI CD sam dobio bez manuala. Na oba uredjaja ima mali prekidach pozadi koji se zove SCSI TERMINATOR, i 2 mogucnosti: OFF ili ON. Sve sam probao, nece i bog. Onda sam 2 dana surfao po netu i trazio moguce probleme i rjeshenja. AKAI gov** mogli su barem na svojoj stranici objasniti shta i kako, vec nishta o tome nema. Da mi nije ove rakijetine kod kuce davno bih ga kroz prozor bacio .

Sluchajno danas naletih na jednoj stranici na USB adapter, i nadjoh ga ovdje u DK, hajde nije ni toliko skupo.

http://www.aage.dk/default.asp?page=/shoppingsystem/vare.asp?varenr=32944

Nego, mene sad interesuje prije nego ja odem u radnju i olakshaju me za 130 evra, jel ima lijeka za ovo moje chudo ako neko zna?

Takodje me interesuje, ako nabavim ovaj USB prikljuchak, onda cu morat nositi laptop na svirku da bih preko njega ubacivao semplove, hajde nije ni to problem, kad nosim toliko opreme, mogu povuci i torbicu sa njim. Jel ko ima iskustva sa ovim USB chudom i radi li to kako treba?

Necu da se zajebavam prije svake svirke sat vremena samo sa semplerom, valja mi i razglas postaviti i milion nekih kablova razvuci.

pogledacu sutra kako je moj S6000 vezan (ima dugo godina kako nisam zavirivao iza!) ja imam SCSI CD, ZIP i internalni SCSI HD i sve radi do jaja....CD samo bi trebao da bude lak! Sto se tice USB karte, zaboravi za zive svirke...jako sporo ucitava sa USB-a. USB karta je vise za editovanje, i za studijski rad..i lako se traze samplovi po hard disku...ali je sporo!
pozdrav
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2006, 08:20 PM   #4
cevap
Member

cevap's Avatar

Hvala na odgovorima.

CD mi je na ID1, na AKAIju nema nigdje prekidach pozadi da se definishe ID. Oba uredjaja su na ON (terminator).
Old 25-05-2006, 08:24 PM   #5
cevap
Member

cevap's Avatar

Quote:
Originally Posted by DJ Z
eeeeeeeee,
jeste da nemam s5000 ali mislim da je princip isti za sve AKAI samplere:
za SCSI lanac je jako bitno da svaki uređaj(sampler,hd.cd,itd) ima svoj ID i da su početak i kraj lanca TERMINISANI da bi SCSI kontroler lak?e slao i primao DATA podatke...to u prevodu znači da mora? proveriti svaki uređaj u lancu i prekontrolisati njegov ID i da li mu je TERMINATE uključeno ili isključeno...kod mene na S3000xl to izgleda ovako:
CD rom (ID 1) > HD1 (ID 2) > HD2 (ID 4) > SAMPLER (ID 5 po defaultu)..CD rom i SAMPLER su TERMINATE ON a ostali uređaji između su na OFF...i eto sve ?ljaka...probaj pa javi da li si uspeo ili ako nisam dovoljno jasan
Znachi koliko sam skontao, prvi i zadnji u lancu moraju biti na ON, ostali na OFF?

Kode mene su 2 uredjaja, trebalo bi onda da radi na ON.

Jedino ne znam, da li na AKAIju moram unutra postaviti i gdje opciju za ID, jer pozadi nema? Pretpostavljam da je na default. Gdje da provjerim, u manualu nema bash mnogo oko ovih stvari
Old 25-05-2006, 09:45 PM   #6
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Quote:
Znachi koliko sam skontao, prvi i zadnji u lancu moraju biti na ON, ostali na OFF?

Kode mene su 2 uredjaja, trebalo bi onda da radi na ON.

Jedino ne znam, da li na AKAIju moram unutra postaviti i gdje opciju za ID, jer pozadi nema? Pretpostavljam da je na default. Gdje da provjerim, u manualu nema bash mnogo oko ovih stvari
dobro si skontao...AKAI je po default-u na 5 i to ne mozes menjati..kako da proveris?..hhmmm,pa za 5000 ne znam sigurno ali na 3000 to mozes videti kad krenes bilo sta da ucitavas pa u meniju izmedju ostalog imas i SCSI menu gde sve mozes proveriti...
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2006, 10:13 PM   #7
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

U Akaiu ti se broj id kanala postavlja u sistemu.Znaci nema hardverski kao cd nego idi u edit mod sistema i vec ces naci.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2006, 02:41 AM   #8
cevap
Member

cevap's Avatar

Nashao sam. Default je 6, probao sam i sa 5icom al ne ide. Terminatori su na oba uredjaja na ON!!! ID na CDu je 1.

Dobio sam savjet na drugom forumu da napravim update na OS, 2.14, to je zadnji i da probam. Chim ovo uradim, javim se ponovo.

Hvala na trudu i odgovorima.
Old 28-05-2006, 02:54 AM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Nashao sam. Default je 6, probao sam i sa 5icom al ne ide. Terminatori su na oba uredjaja na ON!!! ID na CDu je 1.

Dobio sam savjet na drugom forumu da napravim update na OS, 2.14, to je zadnji i da probam. Chim ovo uradim, javim se ponovo.

Hvala na trudu i odgovorima.
Koliko se razumem u SCSI uredjaje, potpuno ti je svejedno da li ce biti ID uredjaja biti 5 ili 6 ako je CD na ID 1, a samo su dva uredjaja na kablu (tako sam barem shvatio iz tvog pisanja)... ako ih je vise od dva, i u svakom slucaju, IDovi trebaju da budu samo razliciti. Ali je ipak OK da si i to probao

Da li si isprobao samo SCSI CD? Recimo na nekom racunaru koji ima SCSI interfejs u sebi... ako ti to radi, onda te najverovatnije AKAI zeza... kvar ili sta god....

To sto ti povremeno radi a uglavnom ne, je pre hardverski problem i/ili neka nekompatibilnost...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2006, 12:51 PM   #10
cevap
Member

cevap's Avatar

Imam 4 PCja kuci, ali nemam mogucnost da probam CD rom.jer nemam SCSI controler niti na jednom.

Inache CD sam kupio preko www.thomann.de, nov, u pitanju je Yamaha Writer, ne sjecam se modela, doshao je u onoj kesici, mislim da oni to zovu BULK pakovanje. U svakom sluchaju tada je na njihovoj stranici pisalo da je testiran i da radi sa AKAI semplerima. Ne vjerujem da je problem do CDa.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules