|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
prvo bih zelio pozdraviti sve chlanove ovog nadasve korisnog foruma...
javljam se zbog mogucheg problema... naime,kad ukljuchim WAVES PAZ analyzer na master u Cubase sx-u stalno mi pokazuje da mi je odredjeni kanal u ANTI PHASE.tochno znam koji track je odgovoran za to,al nikako da ga izvuchem.Procitah ovdje na forumu da to i nije neki bed ak zvuk samo povremeno ulazi u to podrucje,al ovaj je stalno tamo?kako da to rijeshim?bio bih zahvalan na nekom savjetu ![]() u attachmentu je slika problematichnog kanala... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Administrator
|
![]()
Ostavi ukljucen PAZ Analyzer i soliraj kanale jedan po jedan kako bi nasao "krivca".
Problem (na doticnom kanalu) mozes [najprostije] resiti ubacivanjem Waves S1 Imagera i suzavanjem stereo slike (taman toliko da ne ide u protivfazu). |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Evo vrtim kroz wave lab mozda 50-ti file skinut sa originalnog diska,poznatog izvodjaca,dobra probukcija.....sve 5......al sve i jedan file ima tu antifazu.Sad mi nista nije jasno.....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Administrator
|
![]()
Danas se mnogo manje pazi na stereo/mono kompatibilnost, iz razloga sto danas gotovo 90% konzumenata muzike slusa stereo varijantu (nekada davno je ta kompatibilnost bila bitna za one stare mono radio aparate i tranzistore). A i to sto pokazuje PAZ ne mora biti mjerodavno (moguce je da je samo neki od tonova koji cine mozda 1% ukupnog zvuka u miksu u kontrafazi, tu radi nekog specijalnog pseudo akusticnog efekta stavljen namjerno).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Greska!
Mono kompatibilnost je itekako bitna i danas jer osim sto se vecina muzike slusa sa tv-a, takodje veliki broj slusalaca to slusa sa mali mini linija sa zvucnicima pozicioniranim blizu jedan drugog, te u osnovi, dobijas efekat slican mono reprodukciji ![]() p.s. Nije da te miniram ![]()
![]() |
#6 |
Mason
|
![]()
Ajd' sto se danas manje ili vise pazi... treba i njima, zbog am radio stanica, malih kasetofoncica i radio uredjaja po kancelarijama... itd...
Ali... ako on mono signal zadrzi zdravim... stereo moze da shiri do mile volje... tako da moze da pali lampicu do mile volje na nekom mernom instrumentu, a u mono ce se opet cuti kako treba... Ja o fazama vodim rachuna na vreme... ako neki efekt bezi, to i ne smatram strasnim... ali... zivo me zanima jedna stvar... ono dugmence "phase compenstaion" na Creamware mixeru... da li ono resava problem... ma da i resava, mislim da je o tome bolje voditi racuna prilikom mixa...
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 05-04-2006 at 02:37 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Administrator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Sada sam dosta stvari relativizovao, ali sustina ostaje: danas je mnogo manje bitna stereo/mono kompatibilnost i barem ja licno je ne smatram za mnogo bitnu (ponavljam, onome ko slusa muziku na svom kasetofonu od 15eura, ili miniliniji od 200, vjeruj mi apsolutno nije bitno niti zna sta je stereo->mono kompatibilnost, jer ionako ne cuje pola spektra). Slazem se da je bitno da ono sto producent uradi zvuci u svim uslovima slusanja sto je moguce bolje/ravnomjernije, ali kvariti neki stereofonski ugodjaj zarad slusalaca koji ne cijene dobar zvuk (jer bi u protivnom batalili AM radio,tranzistore i budz mini linije) je po meni besmisleno...Ali opet ponekad neizbjezno ako se posmatra cisto komercijalni aspekt (danas smo otisli u tu krajnost, kada je sve sto je bitno da pjesma zvuci najglasnije, najkompresovanije/najneprirodnije/najnashiljenije, da bi se eto opet istakla, tj cula na radiju najupecatljivije). PS. Sto se tice miniranja...od ljudi za koje cijenim da znaju vise od mene nikada ne mogu doziviti nesto slicno ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
puno vam hvala na savjetima...uspio sam isterat file iz anti phase-a
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
ako je mjerac duze zabijen u minusu tj. pokazuje protufazu, e tek onda se zabrini. ps. bas sam radio jednu stvar gdje imam duple gitare i na jednom dijelu stavim flanger na grupu, ode stvar dolje. U monu su gitare potopljene potupuno dok kad slusas stereo sve u redu ![]() oggy, ono zadnje sto si cuo od mene, e pa poslusaj u monu onaj zadnji pank dio ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ja nikako ne vjerujem ovom Waves PAZ analizatoru! Posebno ovaj dio s fazama...
S njim se fino vidi kako miks sjedi po pozicijama i jasno pokaze kad nesto recimo visi na lijevo ili desno. Ali analiza kontra-faze... ne ne ne Vjerujem jedino pravom korelatoru. To je ona tockica koja putuje na lijevo ako je mono kompatibilno ili desno ako nije. S njim znas gdje si. A ovdje u PAZu pokazuje nesto sto zapravo nije uopce cujno pa zavrsis da puses u jogurt, a to dalje zavrsi da je miks u mrtvoj sredini bez nekih zanimljivih momenata.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|