|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Sa ponosom predstavljam prvo kompletno rje?enje akustike studija u Republici Srpskoj, upotrebom Primacoustic programa akustičkih apsorbera.
U pitanju je studio coBra u Bijeljini. Radi se o malom autorskom studiju, do sad nevelikih ambicija, a u buduće... ko zna?! ![]() Dakle... Po dolasku na lice mjesta zatekli smo sledeće stanje... ![]() Re?ija je izgledala otprilike... ![]() A prostorija za snimanje... ![]() A onda na scenu stupamo mi... Naoru?ani Primacoustic opremom... ![]() Prvo se bacismo na monta?u bass trapova u re?iji... ![]() Istovremeno je kolega postavljao mid bass trapove u prostoriji za snimanje... ![]() Ubrzo sam zavr?io sa tretmanom prednjeg zida Europa Z83 setom... ![]() Nakon toga slijedi monta?a Venice panel sistema apsorbera u prostoriji za snimanje... ![]() A ubrzo i plafonskih Cloud 9 elemenata... ![]() Po zavr?etku su zidovi prostorije za snimanje izgledali otprilike ovako... ![]() A re?ija ovako... Obratite pa?nju na osmjeh koji se ne viđa svaki dan... ![]() ![]() Da li ćete mi povjerovati ako ka?em da je na sledećoj slici ista ona prostorija sa treće slike? ![]() Odnosno prve i druge slike... ![]() Od sobe napravismo studio... (i to moderni sa wireless mikrofonom) ![]() ![]() I na kraju... Samo mogu reći da smo mi zadovoljni! ![]() ![]() Ako ima jo? zainteresovanih... ostalo nam je vi?ka ljepila! ![]()
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
A sad ?to se akustike tiče...
Slu?anje u re?iji je poprimilo potpuno novu dimenziju! (naravno, uzimajući u obzir konkretan monitoring) Sweet spot je ra?iren, a zvuk precizan i definisan. Naročito je do?lo do konkretizacije bas opsega! Te?ko je uop?te povjerovati da Behringer mo?e ovako da radi! Bez obzira na male dimenzije prostora (studio 3x3 / re?ija 2x3) apsolutno je nestalo flatera, reverberacija je pala na nivo uhom neprimjetnog! Snimak napravljen Behringer B1 mikrofonom je potpuno suv, a pritom je izbjegnut osjećaj gluvoće kod ljudi koji borave u studiju koji se obično javlja u varijantama oblaganja piramidalnim apsorberom po cijeloj povr?ini zida?! I ono ?to je mene lično fasciniralo (ukidanje reverba sam očekivao) jeste subjektivni osjećaj povećanja veličine prostora! Napominjem da je prostorija po zavr?etku radova POTPUNO PRAZNA i bez tepiha! Preporučujem svima koji su u mogućnosti da posjete coBru i uvjere se svojim u?ima!
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
bez uvrede tiki, ali gledajuci slike ne mogu se oteti dojmu da rezija ima ogromnih problema u nizem podrucju.
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Nema uvrede...
Mozes li mi samo reci zasto to mislis? Mislim, na osnovu cega si zakljucio...
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
a mala je to prostorija ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
A jel sme da se zna kolko vas je kostalo to zadovoljstvo ?
I kolko bi mene izaslo za jednu sobu od nekih 5x5.5 ? P.S. Jel ima neki popust na lepotu ? ![]()
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
cene zelimo znati
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Imajući u vidu dimenzije prostora, bilo je poprilično rizično prihvatiti ovaj posao, međutim ja lično sam (oslanjajući se na subjektivni utisak, jer vremena za naknadna mjerenja nije bilo - ali će biti kasnije) zadovoljan postignutim...
Kao ?to rekoh prostorija je postala daleeeko ugodnija za rad. Bas koji je muljao i pravio rezonancije na nekoliko frekvencija (po boggy-jevom testu) postao je precizan, definisan i "utegnut" bez ikakvog muljanja i skokova u čujnom opsegu (opet smo slu?ali boggy-jev test) Nismo imali priliku da slu?amo subwoofer (kojeg u tom studiju vjerovatno nikada neće ni biti), ali mislim da su problemi sa basovima u velikoj mjeri rje?eni upotrebom Australis Bass Trapova, koji su (po proizvođačkoj specifikaciji) efikasni već od 65Hz! http://www.primacoustic.com/australis.htm Ne znam da li se to na fotkama vidi... Ali u re?iji su postavljena tri para tih bass trapova! (dva na prednjem zidu i jedan na zadnjem). Iskreno, najvi?e bih volio kada bi neko od ljudi sa Rumskog mogao lično čuti kako to sada sve "radi", ali... ![]() ?to se cijena tiče... Primacoustic nije nimalo jeftin... Setovi se prilagođavaju konkretnim prostorijama i cijena zavisi od ukupne količine upotrebljenog materijala... Cijene London setova http://www.primacoustic.com/london.htm se kreću od nekih 650EUR pa na vi?e... Za sobu veličine 5x4 m preporučen je London Z16 set http://www.primacoustic.com/LZ16.htm i njegova cijena (sa besplatnom monta?om) iznosi oko 1700 EUR. S tim da za kupovinu u Artistu BiH do kraja januara va?i popust od 10% na navedenu cijenu. Pa ko voli... p.s. Na proljeće očekujemo Wavepanels program akustike studija, čije će cijene biti ne?to povoljnije. (uz, po proizvođačkim specifikacijama, srazmjeran gubitak kvaliteta) Zadovoljni? ![]()
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
evo cobre licno, tj. mene... sta da vam kazem ljudi,,, jesu povelike pare, ali mi ni zutog bakrenjaka nije zao. Sve sto je Tiki napisao je ziva istina. Ja ne mogu vjerovati kako sad moji Truthovi rade... narocito bass., koji je narocito utegnut, pa ako ste ikako u mogucnosti vjerujte PRIMACOUSTICU... ne bih zelio da bilo koga reklamiram, al vjerujte i Tikiju licno..... meni ne morate. pozdrav svima.Cobra. PS nisam jos prikljucio internet, pa ne mogu vise da vam objasnjavam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Primacoustic | allegrosteva | Dizajn i konstrukcija studija | 15 | 11-06-2008 09:29 PM |
3X OSC fl studio | Mika Technika | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 16 | 22-05-2008 07:11 AM |
Primacoustic Recoil Stabilizer | redroom | Dizajn i konstrukcija studija | 10 | 15-02-2008 11:59 AM |
Studio | sRce | Slobodan Marković | 2 | 17-05-2007 11:18 PM |
Name That Studio! | Dean Milenkovic | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 27-12-2006 06:01 PM |