Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-01-2006, 12:08 AM   #1
rebelwarrior
Junior Member

rebelwarrior's Avatar

Default URCstudio

Posto mi je ovo prvi post, pozdravljam sve clanove

Ovako situaciju cu pokusati sto bolje da priblizim vama, odnosno onima koji ce moci i htjeti pomoci.
Pa da pocnem...
Naime radimo jedan studio, bolje reci improviziramo za sad.
U pocetku planiramo raditi nesto kvalitetnije demo snimke.
Razlog je to sto underground i demo scena u ovom dijelu BiH (Bihac) uopce nije organizirana, niti kreativne skupine imaju uvjete za snimanje.
Planova imamo mnogo kao i ideja, ali za sad je ovo najvise sto mozemo. znaci demo studio
E pa tu sam prilozio skicu objekta koji posjedujemo, a evo i nekih podataka o gradjevini...
Objekat je zidan opekama, uredno, vanjski dio je uradjen grubom nabacom, dok sto se unutrasnjosti tice zidovi su nabaceni prilicno uredno.
Strop je visok cca 2,20 a radjen je lamperijom.
Objekat je sirok i dugacak oko 8m (ako masim dopisacu pravu velicinu kad izmjerim .
Pod je presvucen plocicama (tacnije radi se o onim mekim kockama, slicnim linoleumu .. ma znate .

Ono sto me zanima su vasi savjeti i ideje za stvaranje sto boljih uvjeta.
Mozemo raditi neke korekture (izbijanje manjih prolaza i sl.).
Striktno me zanima materijal za prigusivanje zvuka, kao i postavljanje elemenata u prostorijama.
Na skici sobu 4 smo planirali kao komoru, a iz sobe 2 probiti manji prozor.
Naravno koliko je to pametno to cete mi vi reci
Jos nesto imajte na umu da nismo bas pri nekim parama, i da se radi o demo studiju.
Hvala svima

Last edited by rebelwarrior; 27-01-2006 at 12:15 AM.
rebelwarrior is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2006, 12:17 AM   #2
rebelwarrior
Junior Member

rebelwarrior's Avatar

Default Re: URCstudio

Zaboravio sam napomenuti da su plavom bojom obiljezeni prozori a crvenom vrata (crne linije su zidovi hehe).
Dubwise
Old 27-01-2006, 06:28 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by rebelwarrior
Zaboravio sam napomenuti da su plavom bojom obiljezeni prozori a crvenom vrata (crne linije su zidovi hehe).
Dubwise
Zdravo rebelwarior, dobrodosao na Forum.

Imas isti problem kao i vecina clanova Foruma, imaju prostor takav kakav imaju, para malo ili nimalo, ogroman entuzijazam i volju... od te ruske salate moze ispasti svasta, ali bukvalno, i dobro i lose.

Za pocetak, iscitaj malo po postovima sta su ostali radili i upoznaj se sa tudjim iskustvima. Ne zuri sa trosenjem novca pre nego sto budes siguran da nista bolje ne moze da se uradi.

Inace samo apsorpcija i prigusenje zvuka nije sve sto ti treba, iako se mnogi clanovi ovog Foruma nece sloziti sa tim.

Generalno, potpuno umrtvljene sobe je relativno lako i prilicno jeftino napraviti. Jedino je problem sto se namena ne sastoji samo u "ubijanju" zvuka nego upravo suprotno, u stvaranju zvuka... Cilj je da svaka soba zvuci lepo za svoju namenu, a ne "mrtvo".

Raspodelite vase aktivnosti tako da ostavite prostor za poboljsanja, jer je preskupo i neozbiljno u startu predvidjati gde ce sve problem biti, i sta ce te jos morati da popravljate...

Na kraju najvaznije je da ne zurite preko mere...

Opisi malo namenu prostorija.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2006, 11:17 PM   #4
rebelwarrior
Junior Member

rebelwarrior's Avatar

hvala na dobrodoslici
Za forum znam dosta dugo i ako nikad nisam prelistavao bas sve u detalje ili u potrazi za problemom (tek onako povrsno), sto je zapravo i problem.

Sto se tice prostorija, pa sve bi zrtvovali za sto bolje rezlutate u studiju ali ipak planirali smo sljedece...
Prostoriju no1 kao prostor za odmor, pice, pauze i slicno (ako za to i ima mjesta tu hehe).
Prostor 2 vec sam rekao trebao bi biti spojen sa prostorom 4 koji je zapravo komora.
Znaci u prostor dva idu tehnikalije.
Prostor 3 je sam po sebi vec wc.
Ono sto je po meni problem (pored ostalog) je... kako i dali je moguce (jer iz nekih iskustava znam da to bas i ne pali) da u istoj komori bude sva oprema muzicka kao i komora za vokal?
Old 28-01-2006, 10:58 AM   #5
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Evo ne?to na brzinu...

Ako ti treba pomoć, javi se na PM!

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2006, 02:10 PM   #6
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Na ovoj slici je sve naopako s toga nikako nemoj tako da napravis, monitori su namesteni uza zid u cosak sto im je verovatno najgori moguci polozaj, pristup kablovima iza stola ne postoji, drugo rezija je okrenuta ledjima prema gluvim sobama ,trece raspored apsorbera i trapova prema skici je totalno besmislen. Instalacije za WC i vodu su obicno fiksne i veoma je komplikovano pomerarti ih.

Nista licno Tiki al mislim da je krajnje pogresno predlagati nesto pogotovu na osnovu skice i ako nisi 100% siguran u ono sto predlazes.
ridge is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2006, 02:27 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
Na ovoj slici je sve naopako s toga nikako nemoj tako da napravis, monitori su namesteni uza zid u cosak sto im je verovatno najgori moguci polozaj, pristup kablovima iza stola ne postoji, drugo rezija je okrenuta ledjima prema gluvim sobama ,trece raspored apsorbera i trapova prema skici je totalno besmislen. Instalacije za WC i vodu su obicno fiksne i veoma je komplikovano pomerarti ih.

Nista licno Tiki al mislim da je krajnje pogresno predlagati nesto pogotovu na osnovu skice i ako nisi 100% siguran u ono sto predlazes.

Zdravo ridge,

polako sa kritikama, Tiki the Bojler je lepo nacrtao sliku, pa ga sad mozes kritikovati, inace ti ne bi ni znao sta je smislio. A to sto pricas nisu stvari koje se ne mogu korigovati... pitanje je kakav covek ima mikser, i jos malo informacija nije na odmet...

Pozicioniranje zvucnika ionako zahteva probanje te ni tu nema pravila.

peace

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 28-01-2006, 03:23 PM   #8
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Ono sto sam pokusao reci u kritici je da je jako nezahvalno dati resenje koje bi neko mogao da usvoji i da po njima pravi nesto sto iziskuje i rada i materijalnih sredstava a na osnovu jako malo podataka. A na ovom crtezu koji je tiki prilozio neke stvari su mi jako bole oci i samim tim mislim da je bitno skrenuti paznju na to. Misljenja sam da je monitoring najbitniji za rad i da kad je on dobar sve ostalo je mnogo lakse. Takodje ako nista drugo u svakom uputstvu za monitore pise da bi bilo dobro pomeriti ih od zidova i coskova.

Rebelwarrior je napomenuo da im budzet nije veliki pa pretpostavljam da nece uzidivati monitore u zid

"Pozicioniranje zvucnika ionako zahteva probanje te ni tu nema pravila."
Da naravno al bilo bi dobro da se ima prostora za to jel ako naguraju odmah sto u za zid nece bas imati previse prostora za isprobavanje.

Takodje vizualni kontakt izmedju rezije i gluve sobe je jako bitan tako da mislim da je suludo okretati mikser od nje ako je to vec moguce izbeci.

Znam da je Tiki to nacrtao iz najbolje namere ali akustika je obimno poglavlje koje treba izuciti pa da ne bi ispala medvedja usluga nekad je bolje uzdrzati se.

Last edited by ridge; 28-01-2006 at 03:25 PM.
Old 28-01-2006, 03:31 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
....

Znam da je Tiki to nacrtao iz najbolje namere ali akustika je obimno poglavlje koje treba izuciti pa da ne bi ispala medvedja usluga nekad je bolje uzdrzati se.
Cak i posle "izucavanja" nije moguce ista predlagati bez merenja i bez izlaska na teren... isto tako nije moguce kritikovati tudje predlaganje iz istih razloga, a ako tako gledamo niko od vas dvojice nije "u pravu". Akustika je ipak kompleksnija nego sto mislis...
Elem iznesi svoje kritike, i nemoj biti toliko siguran da su ispravne... ne zato sto ti ne znas tu materiju, nego zato sto to sto iznosis ne vazi uvek i za svaki slucaj.
Najbolje bi bilo da ono sto si ispricao nacrtas, pa da vidimo kako si to zamislio...

pozdrav

bogi

Old 28-01-2006, 03:38 PM   #10
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Da upravo to i pokusavam da kazem samo mi izgleda ne polazi za rukom

Ne nalazim se nikako kompetentnim da savetujem nekoga kako da akusticki sredi studio, samo sam naveo da mi ova slicica ne deluje logicno i da mislim da moze dovesti do mnogo potencijalnih problema na osnovu ono malo podataka koje imamo. Ako sam to malo grublje uradio izvinjavam se.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules