|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Super Moderator
|
![]()
Na zahtjev nekih chlanova kojima je zelja kao i meni bila da chuju jednu konkretniju i sadrzajniju diskusiju/recenziju od strane kolega ponovo pokrecem temu o najskorijem vecem izdanju, 4tom studijskom albumu Zeljka Joksimovica.
Joksimovic pored Georgieva, Gibonnija, spada u set ljudi koji su dobrom dijelu chlanova foruma interesantni jer pored toga shto su visoko kotirani autori, takodje i jako povezani sa studijskom prichom kao i vlasnici istih. Zbog medijskih pozicija koje zauzimaju, budzeta kojim raspolazu, dostupnosti i orjentisanosti na temeljni i shto kvalitetniji studijski rad njihovi albumi i projekti uvijek imaju pretenzije na najvishe pozicije po raznim stavkama. Joksimovic je u nekom smislu mozda i interesantniji jer se nalazi u nekoj tachki koja je u sredini izmedju pop muzike(Georgiev, Gibonni), etno(Biber, Bistrik, Galija) i YUestrade (pop/folk/metal/trance/shta 'ocesh ![]() Ovo je prije svega tred o njegovom novom albumu i nadam se da cete zaobici rasprave Gibonni-Joksimovic i sl. tipichne za proshli topic. To ne znachi da ih ne treba poredit, naprotiv. Takodje ako neko zeli vishe vremena da posveti prichi o Gibonnijevom ili radu nekog drugog autora, najmanji je problem otvoriti novi topic. Josh jednom u startu, zamolio bih sve uchesnike da budu toleratni i da se vishe bave analizom i argumentima nego prepiranjem.
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Odlicno iz jednog jednostavnog razloga,kada je otvoren prvi topic(koji je ubrzo zatvoren a znamo zbog cega)otisao sam do kioska i kupio njegov cd,iz jednog jedinog razloga da temeljno preslusam materijal(mada uopste nisam neki ljubitelj njegovog dela).Da bih pokusao (koliko to mogu) donesem jedan objektivan sud o njegovom novom materijalu,bez predrasuda onjemu licno i koliko mi je simpatican ili ne!
Evo ovako.Mogu vam reci da sam dozivio par prijatnih iznenadjenja(nebih se sada bavio kompozitorskimi aranzerskim analizama to moze nekom drugom prilikom). Posle sam saznao da je Joksimovic kupio novi mixer(Eufonix cs 2000,mislim da je taj ali nemojte mi verovati 100%) i jos dosta toga i to se na ovom novom cd-u cuje. Snimano je i mixano kod njega u studiu a mastering je radjen u USA i to se isto jako dobro cuje. Za pocetak jedna konstatacija:Materijal mu iznenadjujuce zvuci drugacije nego sto bi mogli od njega ocekivati.Zvuk pa i aranzmani su (bar meni) mnogo dopadljiviji od ranijih radova.Moram reci (kolik se to god kosilo sa moji stavovima o njemu)da je covek napredovao i da ide dalje! Generalno je sve idejno jako dobro postavljeno,sem sto se kod detaljnijeg preslusavanja pocinju zapazati izvesni propusti(dali kao posledica zurbe ili borba sa jos do kraja nesavladanom novom tehnikom?).Materijalu na kraju nedostaje fino poliranje(za razliku od Gibonija i Vlade)ali generalno je za pohvalu. Ono zbog cega dajem + ovom projektu je tendencija Joksimovica ka promenama.Po meni (a nadam se i svima vama)promena na bolje.Bez obzira covek je pomerio svoju muziku i produkciju i otisao dalje od onoga de je ranije bio(na ivici kvazi popa i granda). Ja bih ipak ovo pohvalio( ako ni zbog cega, ono radi truda i teznje da nam se najkomercijalnija produkcija pomice. Ajde da kazemo u nekom dobrom smeru)! Toliko za pocetak, pa ako vas bude zanimalo moze se diskutovati o dosta detalja(ima tu sta i da se hvali a i da se kudi)! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Evo, videvsi topic, malopre sam kupio CD (na opste cudjenje ukucana).
Preslusao sam samo na brzinu i evo par utisaka +: - stilski, nesumljiv napredak u odnosu na ono sto je radio i sebi i drugima ranije - Cena od 275din - Nema nekih pesama koje su namenski pravljene da budu hitovi (ako je to moguce, uopste) - Ceo album nema tu neku komercijalnu pretenziju na prvu loptu, generalno - produkcijski vrlo solidno -: (posto se ovde uglavnom bavimo produkcijom, o tome cu) - PREGLASAN VOKAL - Ne volim da komentarisem radove ljudi koji su daleko ispred mene u poslu(V. Negovanovic), ali mi se generalno ne svidja izbor prostora na albumu. Za gudace na prvoj pesmi sam pomislio da je Viena ili kakav drugi dobar sample koliko mi to nekako nema prostornost (gde li je to snimano?), a i efekti na vokalima nisu po mom ukusu. Mislim, cuje se kvalitet sprava, gustina tih prostora, ali... Takodje mi i na instrumentima generalno fali 'rooma'. Takodje, boja vokala mi nije bash..... Ok, ne volim kad u pop muzici sve prshti od sibilanata, ali su ovde oni nekako... ne znam, a i tu negde oko 800- 1k mi ima malo viska. Prerano mi je za neki ozbiljniji zakljucak, ali poslusacu jos, posto ovo ipak moze da se slusa (mislim na pesme)
![]() |
#4 |
Guest
|
![]()
Ja sam cuo sam dve pesme koje je uplodovao Steka .
Da , preglasan vokal . Sigurno ima razloga sto je preglasan . Da je tisi verovatno ne bi dobro izasao , pretpostavljam . Znaci da nije dobra produkcija glasa ( ovo je samo pretpostavka ) . Jedna od te dve sto sam cuo je kretenski limitirana , sto je za moj pojam vrlo lose . Ne sumljam da je to danas moderno . Valjda " tako treba " . Cuje se jako dobra oprema . Sve je radjeno na brzinu . Jasno se cuje . Hteli su iz meni nepoznatih razloga da album izadje sto pre ( pretpostavljam ) . Cim se menja stil , pravi se zaokret i tome slicno , znaci da jasan/prepoznatljiv stil ne postoji . Ovo je moje misljenje . Ne secam se ni jedne teme , ni jedne melodije , ni jedne recenice . A odlicno pamtim . Ili bar ne tako lose da se ne mogu setiti ama bas nicega . Znam da je bilo nesto tugaljivo i da falseti nisu bili bas za izlozbu ( bili su preglasni i bez veze , blagi fals , nisu dobro otpevani tehnicki ) . Neki dupleks , nije uspeo . Govorim o baladi . Sve u svemu , jedino sto bi me ozbiljnije zanimalo jeste da cujem kako je mix zvucao pre masteringa pa da uporedim . Ostalo mi nije interesantno . Izvinjavam se Zeljkovim fanovima , ako sam bio iskren ili malo ostriji u kritici . Takav sam . ![]() Cuje se " dobra stara " SFRJ produkcija . Vise stara , nego dobra . ![]() Inace Zeljko je talentovan muzicar kome tek predstoji uspeh . ![]() Pozdrav ... |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Pesme bolje nego pre,PUNO
za moj ukus takodje-preglasni vokali Produkcija nije losa,ali dosta "shuplje" izmedju instrumenata,kao da ima viska prostora,ne znam kako mu je poslo za rukom da napravi toliko praznog prostora izmedju instrumenata.Rece da su instrumenti svi "uzivo",ali kao sto rece OFF,smeo sam da se zakunem da je u pitanju Viena i tesko ce me neko ubediti u suprotno... Mic radi dobro,cuje se kvalitetna oprema Rode classic II + Eufonix cs 2000,SHOW!Ali se i cuje da nisu imali puno iskustva sa opremom pre pocetka snimanja,pa su svi snimci kao malo "uplaseni",kao da ih je neko terao da rade! Boja Mic-a je po meni prilicno solidna,cak je lepo preneo onu reskost koju ima u glasu,pa se na snimku cuje i iza slova "i" neka onako fina reskost,jednom recju,prijatno sam iznenadjen ovim albumom,vec sledeci album bi moga da bude.... Nisam to ocekivao od Zeljka,ali sta reci,ocena 4-
Gde je neznanje sreca,glupost je biti mudar ![]() Last edited by statusband; 07-01-2006 at 01:43 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Gudaci su zivi,provereno!A kako kazes "kako mu je poslo da napravi toliko supljeg prostora" to i jeste problem kada dodjes na skup mixer, i jos nemas vremena, a ranije nisi vozio!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Znam da nisu imali puno vremena,valjda ce biti bolje sledeci put...
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Vidim imate zamerku kako je prejak vokal.Upravu ste!
Ali cini mi se da je jako dobro otpevao ceo materijal,sta mislite o tome? Osvrnuo bih se na jos jedan detalj(malo o autorstvu)!Kompozitorski gledano materijal mi deluje malo napabirceno.I to mi govori da je bio problem sa vremenom,da Cd mora izaci pod hitno!Pesme su nakupljene nekako s konca i konopca malo: popic hitic pa malo hitic sracka pa malo ajde da kazem i po nesto intersantno. To mi je mozda naj veci problem na materijalu! www.bibermusic.com Last edited by LACKY; 09-01-2006 at 01:03 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guest
|
![]() Quote:
Nije mi jasno . Prosto mi je neverovatno da niko ne radi vokal siroko . To je po meni najbolje moguce resenje . Najbolje zvuci . Joksimovic nije neki autor . To je glavni problem . Kao pevac ? Hmmm ... nisam siguran . Mada je tesko otpevati dobro pesmu koja je slabo napisana , mora ici na neki jak izraz . A onda pocinju problemi . Sve u sve , jos malo pa nista . Pozdrav ... |
|
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Hari i Zeljko Joksimovic BiH Eurosong | Zid | Razno | 20 | 23-05-2006 02:12 PM |