|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
MAO
|
![]()
Procitah negde jedan simpa tutorijal koji objasnjava osnovnu proceduru tokom mixa. Za divno cudo, redosled kanala koji se dizu prilikom mixanja nije od kick-a (kako mene ucise staari majstori) vec od dominantne komponente u pesmi. Tipa ako je r'n'b dize se prvo glas, i tome sl. Kako vi mixate? kojim redosledom? Dal'bi imalo smisla da ja recimo prvo skroz spakujem gitare pa da oko toga pravim mix ili sta vec.. dosad sam isao - kick,sd,hh,oh,tomovi,bass,gitare,addditional gitare, vox+FX (s'tim sto FX za bubnjeve radim u toku dizanja istog)
Jos nesto. Koliko dodatne ekvalizacije vokala radite posle usnimka, tojest, koliko procenata finalne boje vokala nastane prilikom usnimavanja, na samom preampu. Meni sta god radim uglavnom ostane da barem 40% uradim u mixu, sto je mozda i zbog opreme sa kojom sam dosad radio.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Guest
|
![]() Quote:
Pozdrav ... |
|
![]() |
![]() |
#3 |
ton magistar
|
![]()
ja neznan. nikad me niko ni uci, ali nekako mi logicno dodje da iden: kick, snare, hat (i ostale suskalice), bas.... onda na kraju backovi i vokal.
onda kad dobijen gruibi mix, onda grupe prilagodjavan vokalu.
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Imao sam na par dana fotokopiju "Mixing Engineers Handbook", knjige, koja je bazirana na jako velikom broju intervjua sa bitnim producentima. Ono ?to je najinteresantnije u celoj stvari je da svako od njih ima drugačiji pristup Miksanju i da je jako relativno ?ta je to "pravilan pristup". Neki su kao ?to je Arthur pomenuo kretali od onoga ?to smatraju najva?nijim u miksu, neki su nekako radili u hodu. Neki miksaju po par dana, a neki ako ne ide posle jednog dana sve vrate na nulu pa ponovo. Postoji slaganje oko toga ?ta treba da se dobije, i postoji neka sličnost među ljudima koji su specijalizovani za određene stilove. Takođe postoje i globalno neke razlike u pristupu da se dobije ista stvar, na primer, neki rade elemente bubnja posebno, a nekoliko njih uop?te ne kompresuje pojedinačno, nego ?alje ceo bubanj u bus koji je jako kompresovan i onda to dodaje u miks, pa koliko dodaju, toliko je zvuk kompresovaniji, itd.
![]() |
#5 |
ton magistar
|
![]()
kod mene je mastering vazan dio mixa.
znan, zvuci smisno, ali ja kad smiksan stvar ugrubo, pokusan napravit i grubi mastering i tu uocavan greske i ponovo se vracan u mix popravit. nekad san zna po sto puti vracat se u mix, a sad vec unaprid znan sto mi se otprilike moze dogodit u masteringu pa se i puno manje vracan u mix.
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
ziveli Cubase i ostala bratija koja ti dozvoljava inserte na masteru! Ja sad skoro svo vreme drzim timeworksa ucitanog pa u svakoj fazi snimanja preslusavam sta se desava... I drago mi je da ima jos ljudi koji mixaju po X dana... ja sam mislio da je Vranjkovic lud sto mixa po 7-8 dana jednu pesmu, pritom sam svedok da nema zajebancije uopce..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Ja istim redosledom kao i Arthur:
"kick,sd,hh,oh,tomovi,bass,gitare,addditional gitare... I isto na master insert drzim ucitane neke plug-in-e pa ih tokom mix-a aktiviram i slusam,na sta mi je jedan majstor rekao:"Ti pravis instrumental,a ne pesmu" u smislu da prvo odradim matricu,pa nalepim vocal,tako reci,sto je donekle i u pravu,ali i u "krivu",jer ja sam navikao da sredim instrumente kao dobru osnovu,na koju dodje vocal kao slag na tortu,pa onda kad nalepim vocal malo doteram ponovo mix-u glavnom odnos solo instrumenata i vocala menjam-i na kraju ukljucim te Plug-ove na master insertu i poslusam mix,pa ga Save-ujem i ostavim za sutra kad su odmorne usi. Sto se tice vocala,sredim boju pre snimanja,tako da se u toku miksanja mozda u procentima raceno doterava na EQ-u 10% ili se ne doterava skoro u opste,a neretko su mi parametri EQ-a na Mic-u na "Nuli" osim basa,jer ja kontam da Vocal ne treba bojiti previse,jer se gubi stvarna slika boje glasa onoga koji peva (sto je njegova licna karta) ![]()
Gde je neznanje sreca,glupost je biti mudar ![]() Last edited by statusband; 05-12-2005 at 05:45 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Kod mene je nekako logicno da mixam istim redosledom kojim i usnimavam instrumente.
![]() |
#9 |
Guest
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
![]() |