Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-10-2005, 07:19 PM   #1
saki
Member

Default vokal snimanje

cao svima ,dali je moguce kad se snima vokal kad neko u strofi prvo polako peva pa odjedamput pjako peva dali mogu sa neki plugin to da izbegnem da mi bude svuda ista jacina signala da mi ne ode preko 0db.Kako je najbolje da se radi to .imam jednog pevaca koji je 1 put uso u studio .Hvala svima na pomomc

A drugo je pitanje hocu da semplujem elektricnu gitaru dali moram svaku zicu da semplujem ili svaki ton na vratu da hvatam i semplujem.Hvala jos jedamput
saki is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2005, 10:06 PM   #2
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default Re: vokal snimanje

1. Sto se pjevaca tice.
Ono sto tebi treba je koristenje kompresora. Kompresor se gotovo uvijek koristi ili prilikom snimanja (ako ga imas na predpojacalu) ili kasnije kao plugin koji ...ajmo pojednostaviti... u danom omjeru (ratio/treshold) umanjuje/stisava sav signal koji prelazi odredenu glasnocu (treshold) te ga ujednacava u omjeru koji mu naznacis sa ratio. Ratio je znaci kolicina koliko ces taj signal koji prelazio treshold - smanjiti (za koliko dB). Ali to ti pise vjerojatno i u svakom helpu od svakog kompresora.

Kako se kompresorom ustvari cjelokupni signal stisava, tamo imas gain makeup kojim automatski sav signal pojacas.
Koristenjem kompresora dobijas vokal koji je "in your face", prisutniji, ujednaceniji...

2. Kod raznih samplova mozes primjetiti ako ih otvoris u npr Giga Studio Editoru da je kod nekih sampliran svaki poluton, a kod nekih npr. svaki četvrti ton. O tome najcesce (ali ne mora biti) i ovisi kvaliteta samog sampla.
Stoga naravno da je bolje da sampliras sto gusce.. ustvari isprobavaj pa kad razvuces vidi kada pocinje zvucati neprirodno.
Ali mislim da ti je to nepotreban posao. Samplovi elektricnih gitari vec postoje i najcesce su samplirani vrhunski primjerci tih instrumenata, stoga cemu se zezati. Ili snimaj zivi instrument ili koristi vec gotov sample. Ubit ces se od posla a nizasto ako ces sam samplirati. Razmisli samo imas li vrhunske micove, akusticki prostor i hoces li svaki ton samplirati u istoj glasnoci. Takoder, sjeti se da kod samplova inace imas sampliran isti ton u nekoliko dinamika (velocity). Mislis li i to raditi? Steta ako ne.. ne postoji instrument koji zvuci jednako sviran pianisimo ili forte...

Evo, toliko od mene.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2005, 11:28 PM   #3
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Ukoliko nemas kompresor na preampu onda preporucujem sledece metode:

1. Smanjis level toliko da ni u najjacim segmentima nema klipovanja
2. Rucno smanjujes i pojacavas level u odgovarajucim segmentima
3. Pevac(ica) se kada naidje "jak" deo udalji od mikrofona

Najcesce koristim 1. i 2.

Posle naravno ces sve da kompresujes.

Ukoliko imas mogucnost da koristis kompresor na preampu onda ces sa njim automatski da resis sve probleme.

Kazi tacno sta koristis za snimanje...
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2005, 12:07 AM   #4
saki
Member

pa evo ovako.
imam kompresor dbx 166 nemam poseban mic preampimam behringer mx8000 ja mislim da je on dovoljan .rado bi kod nekokg na licu mesta vido kako se usnimava pevac ili pevacica .plasim se da neuspem kako treba.Hvala vam
Old 02-10-2005, 08:12 AM   #5
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Ok,onda treba da pravilno podesis kompresor (dbx166):

-Stavi ga u Overeasy mode
-Ratio=2:1 - 4:1
-Attack stavi na fast (okreni potenciometar skroz levo (do kraja))
-Threshold stavi na nesto izmedju -10 i -20. Sto manje a da nema klipovanja.
-Release kod ovog kompresora mi nije jasan i to mora sa sluhom da se uradi.
Testirao bih vrednosti izmedju 9 i 12 sati za pocetak.

Eh sada eksperimentisi i vidi da li ima klipovanja.Pocni od thresholda=-10 (ratio=2:1) a zatim ga pomeraj ka -20 sve dok klipovanje ne svedes na najmanju mogucu meru - po mogucstvu da ga uopste nema.
Ako ga ima i dalje i radi se o klipovanju od nekoliko dB,stavi ratio na 4:1 i
pocni od threshold=-15.

(Od pocetka podrazumevam da imas dobro podesen input signala tako da se klipovanje pojavljuje samo u najglasnijim delovima a ne konstantno.)

Kada sve dobro podesis onda stavi i limiter na +1dB da se 100% osiguras od klipovanja.

Ovo je bila kompresija u fazi snimanja vokala i glavni cilj nam je bio da sprecimo klipovanje.Dakle i dalje ces imati "neispeglan" vokal-neke reci glasnije,neke tise itd...

Bice ti kasnije u mixu potrebno jos kompresovanja,da bi ispeglao vokal.

Last edited by Gianfranco; 02-10-2005 at 08:36 AM.
Old 02-10-2005, 10:31 AM   #6
saki
Member

ajd ako neznas kako se radi sa dbx166 daj mi neki savet drugi kompresor da nabavim skim znas dobro znas.
Old 02-10-2005, 11:16 AM   #7
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Nikada nisam radio sa dbx166 ali to nema veze.
Od svega sto sam naveo jedino je release nesiguran,ali mislim da ako ga ostavis na sredini, neces mnogo pogresiti.

Verovatno imas negde na internetu...otkucaj u google-u recimo : dbx 166 vocal settings ili dbx 166 vocal recording i vidi sta ces da dobijes... verovatno je neko vec govorio o tome koliko treba da je release za vokale.
(Treba da je 50-100ms ali kod tvog kompresora je malo slozenija prica sa releasom)

A ono za prodaju kompresora i kupovinu novog
Old 02-10-2005, 11:33 AM   #8
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Da ne bude zabune,to sto ti nisam dao finalne vrednosti za threshold i ratio,nije odraz neznanja rada sa dbx 166,vec za bilo koji kompresor ih nije moguce dati.Te vrednosti moras sam da podesis u odnosu na situaciju.

Za pocetak nauci sta je attack,release,ratio,threshold... Daj sebi nekoliko dana da to provalis.Ako ti treba instruktor,javi se ,dogovoricemo se za cenu
Old 02-10-2005, 11:37 AM   #9
saki
Member

Ma za cenu nije problem.dali mogu sam taj poso da odradim prenego sto dovedem pevaca da isprobam isti taj tekst sa pesme .inace radim narodnjake.
Old 02-10-2005, 11:48 AM   #10
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

ma samo stavi sve kako sam ti rekao... i sljakaj!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules