Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-09-2005, 01:00 PM   #1
sille
Member

sille's Avatar

Default Kojeg ibaneza?

Svojevremeno sam hteo da kupim "Ariu",pa ste me "odvratili" od toga ,te sam kupovinu giare malo odlozio.E sad,citajuci po netu i obilazeci mjuzik shopove(2 kom ) imam dlemu.Kojeg od ova dva Ibaneza uzeti?Probao sam oba
(po jedno 20 min u shopu),kao i neke druge modele.Ovaj EXR ima magnete i vrat kao neki jaci modeli a telo Agathis("commercial grade mahogany" sta god to znacilo ).
Imam i par pitanja:
-jeli taj flojd bas jako korisna stvar?
-i kakva je razlika u jumbo i medium pragovima,na kojima se lakse svira?

EXR170
------------------
3pc Wizard II neck
Agathis body
Jumbo frets
FAT20 bridge
IBZ INF3 (H) neck pu
IBZ INFS3 (S) mid pu
IBZ INF4 (H) bridge pu
22 frets
http://www.ibanez.co.jp/world/produc..._classics.html

cena oko 240e

GRG270B
------------
GRG2 neck
Basswood body
Medium frets
ILT1 bridge
PSND1 (H) neck pu
PSNDS (S) mid pu
PSND2 (H) bridge pu
24 frets
http://www.ibanez.co.jp/world/produc.../frame_rg.html

cena oko 290e
sille is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2005, 01:12 PM   #2
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Default Re: Kojeg ibaneza?

nijedan...to su jako lose gitare.
Old 02-09-2005, 01:33 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Uzmi Yamaha pacifiku, Bog da te vidi
Old 08-09-2005, 01:19 PM   #4
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Obe su ... bljak gitare
Nije ti ni pacifica neki izbor. Zavisi kakv ton zelis. Ebony drvo daje transparentniji zuvk (diMarzzio magneti lepo pasuju na njih) dok je mahagony "tamnije" (Duncan magneti definitivno).
Ovako od oka ja bih se odlucio EXR, ali nemas floyd koji je definitnivno bolji od ovog tremala.
Uglavnom ne ocekuj neki zvuk od ovih gitara. Drasticno ces promeniti zvuk ako stavis neke skuplje magnete. Ali svirljivost ovih gitara je ... prosecna. Ako ikako imas mogucnost da ti neko preko grane nabavi robu pogledaj music123.com imaju odlican izbor po brutalno dobrim cenama.

Ovo je recimo dobar vrat http://www.ibanez.co.jp/world/produc.../frame_js.html
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2005, 02:41 PM   #5
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Zavisi kakv ton zelis. Ebony drvo daje transparentniji zuvk (diMarzzio magneti lepo pasuju na njih) dok je mahagony "tamnije" (Duncan magneti definitivno).
Siguran si da si ba? ovo ?eleo da ka?e??

Mislim...nije da ne bih ?eleo da probam gitaru napravljenu od ebanovine, that would be something!

Sille, ionako kupuje? jeftinu gitaru, jebo zvuk i da li si dao malo vi?e ili malo manje. Svako će ti dati drugaciji savet. Treba da uči? da svira?, izaberi ne?to ?to ti stoji lepo u ruci, tehnički je ispravno (kotira, intonacija je ok, ne ra?timava se svaki čas), i ?to ti je u?ivanje da dr?i? i gleda?, tj, daje ti volju da uzme? gitaru u ruke. Ako si metalac uzmi jeftinog Jacksona, ili ako ima? shred momente Ibaneza. Yamaha je all around re?enje, i preporučujemo je svi zato ?to kad je uzme? siguran si da je na njoj sve ok.

Mogu i ti Ibanezi, bolje sa tim cheap floydom nego bez jer su im obično čivije lo?e. Yamaha je isto OK, čak su postojaniji ?to se tiče kvaliteta izrade, ali tu nema Floyda. Povedi sa sobom nekog ko ima iskustva (ne druga koji malo bolje svira od tebe, nego nekoga ko je zaista imao par gitara) sa sobom da pogleda gitaru zbog eventualnih tehničkih problema, to ?to je jeftina gitara nova, ne znači da je ispravna.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2005, 03:08 PM   #6
MD
Senior Member

MD's Avatar

Uzmi ne?to ?to ti le?i dobro u ruci pri svirci, i ne?to stabilno i čvrsto.
Ako imas jedngo dana ?elju svirati na nekom skupom modelu, odma u startu nabavi barem kopiju tog oblika..da ne bude da prelazi? sa jackson rr na gibson les paul jednog dana.Meni svirke na različitim gitarama nisu problem, no opet ona na koju navikne? najbolje le?i u ruci i najbolji si na njoj.

Kao ?to reče Du?an, ako si metalac idi na Jacksona, ima modela od 250 eura već,i ti najjeftiniji su čvrsti i stabilni, a ni zvuk nije ba? takav očaj (pola "pljuvatora" jeftinih modela ionako ni ne bi prepoznalo razliku izmedju onih za 250 eura i onih nesto vi?e klase za 700 da ih snimi? i pusti? im u pjesmi )

Lo?a jeftina gitara mo?e blistati i zvučati ko grom u dobrim rukama, a ona najskuplja mo?e zvučati ko smeće ako je u pogre?nim.
Isprobaj sve modele i vidi koji ti le?i najbolje.Ne povodi se previ?e samo za izgledom ili onim ?to je trendy, nema nista gore nego startati sa učenjem na krivom instrumentu ili krivim uciteljem.

Floyd bi ja izbjegao jer je na jeftinim modelima često uzrok ra?timavanju..

p.s.

Idi sa nekim iskusnim da pregleda gitaru, kod jeftinih modela često i medju njima samima ima razlika u tome kakva će koja ispasti sa trake

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2005, 03:58 PM   #7
dandi
Member

imam ja jednu takvu Ibanez RG igracku, mislim te gitare nisu nizasta ozbiljno sem za po neku probicu... Flyd im je nikakav i kao sto su ti ostali rekli cesto se rastimava.. ali ako vec nemas izbora i moras da uzmes neku od te dve gitare onda razmisli o opciji da nabavis neki Floyd Lock da ti se gitara ne bi rastimavala... imas jedan na adresi
http://www.freelok.com
dandi is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2005, 05:42 PM   #8
Orba
Junior Member

Orba's Avatar

Najlakse je ponasati se po "Tata - Mama" principu i nekome soliti pamet ali ako mene hoces da poslusas u svakom slucaju bih ti preporucio da ne kupujes novu gitaru. Spremi pare na stranu i sviraj na bilo cemu dok se ne ukaze neka prilika a u medjuvremenu nisani sta ti se svidja i analiziraj razlike izmedju firmi, modela i komada. Kao drugo - mislim da prva gitara u devedeset posto slucajeva treba da bude Stratocaster-oliko a u onih deset Les Paul-oliko. Kao sto je kod basista princip: Precision, Warwick, fretles, kontrabas, Music Man... tako je kod gitarista: Statocaste; Les Paul (ili redje obrnuto); akustara; neka moderna gitara Ibanez, Jackson ili nesto tako; Telecaster; neka ekstravagancija tipa Rickenbacker ili Gratch; akusticni dvanesterac...
Orba is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2005, 05:47 PM   #9
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Kao drugo - mislim da prva gitara u devedeset posto slucajeva treba da bude Stratocaster-oliko a u onih deset Les Paul-oliko.
Za?to, ako smijem pitati?

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2005, 09:11 PM   #10
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Sille, ako si bas zapeo za Ibaneza moja ti je preporuka polovni JEM 555 (u Hrvatskoj idu za nekih 500 Eura). Svirao sam je pet godina i zvuk je odlican (za metal, pa cak i komercijalu), imas Dimarzio Evolution pickupove i sustaina do yaya. Jedino pri kupovini obrati paznju na masinice (na vratu) jer im znaju popucati vijci sa gornje strane (kao meni). Inace, ne rastimava se, vrat je OK, pragovi su jumbo i ne trose se tako lako.
Ipak, ja sam Feder-fan zato sam prodao JEM-a i kupio Fender American standard.
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules