|
Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Guitar Rig 1.2 Review by MUzzY (prvi deo - pogled na komponente)
Hardwer: PC AMD XP 2.2ghz 1Giga rama WD caviar 120giga M-Audio FastTrack Gitara: OLP J.Petrucci signature / DiMarzio FRED(bridge) i PAF Joe (neck); D'dario 0.9 zice Nakon razgledanja screenshotova na NI-ovom sajtu odvazio sam se da skinem (za modem) poveci demo. Nakon prespavane noci pune sanjarenja o ultimativom softweru za modeling zvuka gitare pokrenuo sam Rig pun skeptiicizma ubedjen da od Amplitube-a tesko sta moze da bude pribliznije dobrom i uverljivom zvuku el. gitare. Evo posle 3 meseca igranja, smaranja sa veremenskim ogranicenjem, ghostovanjem sistema radi ponovne instalacije itd., mogu da kazem da mi osmeh jos uvek ne silazi s'lica ![]() Trudicu se da pokrijem sto vise delova ovog velikog prgrama i nadam se da cu uspeti da vam objasim kako sta funkcionise jer koliko god GR prosto i dopadljivo izgledao, morace te da se potrudite mnogo vise od prostog selektovanja amp/cab modela, distortion pedala i modulation efekata da bi dobili dobar zvuk. Na presete koji dolaze uz njega zaboravite odmah jer su pravljeni na specificnim gitarama (apsolutno svaka gitara makar bila iste marke drugacije reaguje). Jedini upotrebljivi su clean model od kojih je mali broj dobar. Factory preseti vam mogu jedino pomoci da shvatite kako sta funkiconise i kako moze da se iskoristi u svom presetu. GR se moze koristiti kao plugin ili kao standalone verzija. Podrzava gomilu standarda za audio od kojih naravno najvise voli fullASIO karte. Preporucujem onima koji nemaju audio karte sa mic. preampom da batale celu stvar jer ce im se cela zabava oko modeliranja zvuka smuciti (znam iz iskustva ![]() Dizajn je za svaku pohvalu. Sastavljen je iz 2 dela levi i desni. Levi je podeljen na 3 podgrupe: a) izbor preseta, manipulacia istih kroz banke, jako koristan search i detaljan info o svakom presetu. b) izbor komponenti koje mozete staviti u vas rig. Podeljen je na 6 grupa: 1. Pojacala i zvucnici; 2. Distorzije; 3. Modulation efekti; 4. Filter efekti; 5.Filteri za glasnocu (ako neko smisli bolji prevod za Voliume nek se javi ![]() c) U ovoj sekciji mozete da menjate raznorazne opcije samog GR-a kao sto je recimo velicina GR prozora ili kavalitet reprodukcije audio fajlova u tapedeck-u kao i stelovanje midi kontrolera. Desna strana sadrzi virtuelni rack u koji stavljate gorepomenute komponente. Iznad njega imate dropdown prozorcic gde mozete brzo da birate najcesce koriscenje presete, on/off dugmice za tapedeck 1 i 2 (vise o njima kasnije), stimer i metronom, indikator zauzeca CPU-a, kao i male undo/redo komande. Iznad oba prozora nalazi se input/output metri, master voliume, indikator da li dolazi do clipinga i on/off dugme kojim mozete kompletno iskljuciti GR engine. Samo da pojasim jos par stvari pa mozemo da se igramo ![]() E sad, ono glavno - rack! ![]() Amps sekcija - Gratifier: Interesantno prekopiran MessaBoogie Dual rectifier. Ovo pojcalo je zamisljeno kao moderno 4-kanalsko pojacalo. Postoje clean, raw, vintage i modern kanali. Twang Reverb - Radjen po Fenderovom Twin Reverb pojacalu. Glavna karakteristika ovog pojacala je bezkompromisni CLEAN ![]() Plexi - Marshall TSL 100 (valjda ... ko da je bitno). Klasican topao ton sa svojim bright i warm kanalima koje mozete i kombinovati. Malo overdrive-a, 2-3 cab-a, stadium revereb i osecate se kao Guns-i ![]() AC Box - modelovan po VOXovim pojacalima. Specijalnost su mu clean zvuk kao i velika kontrola boje preko brilijant efekta i tone cut-a. Dodate distorziju i zamisljate da ste Brajan May ![]() Na kraju tu je i Cabinets modul koji se automacki pojavljuje kad izaberete pojacalo. Izbor je ogorman. Mozete da birate izmedju 8 single/combo kutija i 6 4x12 kutija. Mozete u isto vreme da koristite do 8 kutija koje mozete da ozvucite sa 5 vrsti mikrofona u 5 pozicija (4 ako koristite 4x12 kutije). Ovde jedni savet koji mogu da vam dam je da se oslonite na spostveno uvo. Distortions sekcija - Skreamer: radjen po Ibanez Tube Screameru (TS9 predpostavljam). Ovo je jako dobar overdrive sa prilicno uskim i svetlim tonom. Sposoban je da poporlicno "napuca" svuk a daje vam mogucnost da kontolisete nivo distorzije (kroz advanced opcije putem nivoa clean zvuka). Distortion - kopija Boss DS-1 pedale. Pod "punim gasom" daje mas'an debeo i topao zvuk. Jako je prilagodljiva i moze da se koristi uz svako.pojacalo. U advanced opcijama moze te kontrolisati nivo bass, mid i treble-a. Treble booster - hm... nisam siguran tacno po cemu je ovo modelovano. Slicnu spravu sam video u izvedbi SeymorDuncun pickup boostera. Ovaj efekat prilicno overdrajvuje zvuk i pri visokim setovanjima stvara ogroman noise. Moracu jos da se igram sa ovim efektom. Fuzz ace - Klasicna fuzz pedala toplog zvuka. Nisam joj nsao neku siru upotrebu osim u slucaju "debljanja" zvuka. CAT - Jos jedna distortion pedala koja vam daje mogucnost klasicnog overdrive-a do brutalne distorzije zvuka. Glavna karakteristika joj je filter potenciometar koji prilicno menja zvuk. Zahvaljujuci njemu poseduje veliki dijapazon boja sto znaci da je upotrebljiva na svakom pojacalu... ili su oni bar to tako zamislili posto ja iskreno nisam nigde mogao da je realno upotrebim. Ona zista radi onako kako je zamisljena ali jednostavno mojoj gitari ona ne odgovara. Predpostavljam da joj je veca upotrebna vrednost na nekim slabijim gitarama ili gitarama koje imaju odlicne clean magnete (klasicni Stratovi sa texas spetial magnetima recimo) koji se tesko overdrajvuju. Big FUZZ - Varijacija na temu FUzz pedale. Kao ni sa Fuzz ace-om nisam uspeo da nadjem siru upotrebu osim u igranju sa zvukom. Deamon - Uh... za sve vas old school metall manijake ovo je prava stvar. Glavni atributi su joj dodavanje lo-enda zvuku gitare. Najbolji opis ove distorzije je - heeeevy. Mod. Sekcija - Tremalo: Sta dodati ovde osim ... pa tremalo ![]() Stoned Phaser - Simpatican phaser efekat sa mnostvom kontrola brzine, inteziteta, boje, pravca itd. Poslusajte ono sto vam usi govore ![]() Chorus + Flanger - Chorus + Flanger ![]() Ensemble - simbioza chorus-a i tremala. Interesantan modul, ali ga nisam koristio. Rotator - Jako interesantan efekat. Sad mozemo da uvrstimo i roooooto sound u zvucni arsenal. Obavezno ga stavite pri kraju lanca i pustite ga da vam zavrti mozak ![]() Oktaver - Super efekat za fusion svirku. Dodaje gornju ili donju oktavu stvarajuci skoro sintisajzerski zvuk samo lepsi ![]() Filter sekcija - WahWah pedala - Sa ovim efektom sa napravili pun pogodak. Imate punu kontrolu nad svim "Q" visinama, frekfrencijama filterima, ma sta god vam padne na pamet. U startu mozete da izaberete predefinisane pedale kao sto su recimo VOX V846 ili Dunlop Crybaby koji zvuce jako uverljivo. Moj omiljeni je Punchy wah. Talk wah - varijacija na wah wah pedalu koja zvuci jako "cudno" (ako cudno uopste postoji ako izraz u efetima ![]() 3 vrste EQ-a : Shelving, Parametric i Graphic. - koristite ih po nahodjenju. Volume sekcija - Volume pedal: Kontrola jacine ulaznog signala. Limiter - drzi output da ne dodje do clipinga. Noisegate - znamo svi sta je. Odlicno je resena sa mnostvom parametara i dobrom learn funkcijom. Compressor - vec vidjeno x puta ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Other sekcija - Split: deli kanal na levi i desni i omogucuje da jedan deo efekata stavite na jedan a ostatak na drugi kanal. Cak mozete i da stavite kompletan stup na jedan kanal a drugi setup na drugi kanal. Kmbinacije su bezbrojne.
Quad delay - odlicna delay masina sa mnostvom parametara. Factroy preseti su jako dobri pa cak i dovoljni. Spring reverb - Old time reverb koji se moze naci na mnogim pojacalima. Studio reverb - moderna reverb masina pristojnog kvaliteta. Psychedelay - Groooovy baby, yeah! odlican delay sa mogucnoscu revers efekta, pitch efekta i sinhronizovanja sa tempom pesme. Preko advanced opcija mozete da postavite da prvi delay bude napraed a drugi unazad pa jos pitchovan navise ili nanize... ma ludilo Pitch pedal - kopija digitechove Wammy pedale. Radi jako dobro sa sirokim dijapozonom modulacija. Tips: Najveci problem oko stvaranja sopsvenog rig-a je u tome da neocekujete da ce te od bilo koje gitare napraviti bilo kakv zvuk. Glavni oslonac vam mora biti sluh. dobro preslusajte zvuk gitare koji zelite da iskopirate, saznajte na kojoj gitari je svirano u oreginalu i koji je setup koristio (ako ne sve, bar koje je pojacalo u pitanju).Dobro obratite paznju na zvuk vase gitare tj. na karakteristike pickupova - koji su im atributi a sta im nedostaje, i pokusajte to da resite na samom pocetku setupa (rig-a) putem EQ-a, kompresora itd. Takodje imajte na umu da neki efeki pasuju bolje sa odredjenim pojacalima (znaci screamer i ds-1 sa marshalom ili voxom, treble booster sa fenderom, itd.). EQ je presudna star u finalnoj obradi! Uopste nesumljajte da ono sto sve culi u nekoj pesmi nije deeebeeelo EQ-ovano. Najrealniji zvuk pojcala ce te cuti na live snimcima tako da bi vam to bila nabolja polazna tacka. poz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Zaboravh,
Ovo je pocetak i cinmi se dovoljno da vas uvede u pricu. Sledece sto spremam je detaljan opis svih komponenti pojedinacno. Pocecu sa 2 ampa koja najvise koristim - Plexi i Gratifier, zatim screamer i distortion efektima. Potrudicu se da uz sledece opise postujem i zvucne klipove al' ne mogu da obecam posto sam jako ogranicen uploadom. Ako neko ima konkretnih pitanja ili problema nek se javi. poz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Meni se takodje svidja Guitar Rig. Ima veoma dobre simulacije i zvuk mu je vec isproduciran tako da lakse leze u miks od recimo Amplituba koji je mnogo siroviji, ali takodje ima svoje fazone koje ovaj prvi nema (brutalnu sirovost), koja u odredjenim momentima zna dobro da legne.
![]() Guitar rig je i u podesavanjima mnogo tolerantniji, dok Amplitube ne oprasta, pogotovo kada se pretera sa visokim tonovima (javlja se neko prstanje-bar se meni tako cini). Guitar rig je mnogo meksi i pitkiji i zato mu je upotrebljivost veca (recimo odgovara vecini muzickih zanrova) Amplitube ima svojih caka. Nisam recimo uspeo u Guitar rigu da dobijem zvuk gitare kakav ima Vlatko u uvodu pesme "Kao kakao",bar ne toliko veran koliko sam to uspeo u Amplitube-u. Ali kada se sve sabere i oduzme ipak vishe koristim Guitar rig i dajem mu malu prednost, bar za sada dok se ne pojavi Amplitube 2, a posle cemo da vidimo. U svakom slucaju treba imati oba ova programa jer su oba izuzetna i jedan drugog nadopunjuju. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
cccc
Last edited by bumbar; 28-04-2008 at 11:04 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
ja sam od nekoliko respektibilnih gitarista cuo recenice - "ma jebo te i Radar i Amek i 57ice i sve u qrac, ja kod bleqa na kompu u onom rigu napravim sta ocu..." (a u kompu je audiophile 2496)....
Ja ga jos nisam koristio kao zamenu za pojacalo (nisam imao prilike), ali mi odlicno sluzi da nedovoljno dobro uradjene gitare sredim, kombinacijama raznim... u tu namenu najcesce gasim kabinete, nerviraju me... evo primera - dobri rifovi, snimljeni sa digitech pedalom ubodenom u Peavey 5150 sa lampama u ocajnom stanju... ima se muda, lepi midlovi, ali visoki zvuce ko da si ga ubo direktno iz zooma 505 u line in kartice... pustis gratifier.. milina... takodje, snimljene clean gitare potpuno suvo (mixer ->RME) zbog prevelikog shuma cele konfiguracije, a s nadom u guitarRig.. samo upalih Twang-a, i milina.. reverbi odlicni, cak i kompresori rade ok... ma nasao sam cak i neke bass kombinacije koje resise par basseva snimljenih preko DIboxa.... nego, ja sam onaj koji nema preamp na karti, pa me zanima dal mi DIbox radi poso... ili neki manji mixer? dj mixer? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]() PHONIC MM1202 radi posao za mene-48V phantom power
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Takodje koristim mali mixer Behringer za gitaru...nemam shuma,zvuci fantasticno..gitara mi nije nesto extra ali se da lijepo srediti sa Guitar Rig-om..
![]()
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Uh, Arture, menjaj lampe na tom 5150. To je ozbiljna igracka. Prosto je greh stavljati bilo kakve overdrive pedale na to pojacalo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
Ej, jeste li probali Guitar combos. Cini mi se da jako dobro rade.
![]() Posebno mi se svidjaju Vox i Fender, izuzetno dobre simulacije, cak cini mi se bolje nego u Guitar rigu. Imaju jako dobre klinove i presete za rock, blues i jazz. Ako ste u prilici obavezno probajte. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Nord Wave Review | fischek | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 12 | 24-04-2009 05:25 AM |
TC electronic Konnekt 24D review | Moritz | Recenzije | 22 | 04-09-2008 11:19 PM |
Acoustics and Psychoacoustics of Loudspeakers in Small Rooms: A Review. [Floyd Toole] | boggy | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 02-08-2007 01:14 AM |
Faithless - iliti BG Vybe half - review | Arthur | Razno | 16 | 02-06-2005 07:43 PM |