Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-12-2004, 07:34 PM   #1
djale
Junior Member

Default Mati?na(prijedlog)

Pozdrav..

Ovako planiram jo? jednu konfiguraciju sklopiti. Prijatelj mi prodaje mati?nu plo?u ASUS A7S333 SIS745, socA, XP, DDR333 +SB bla bla. E sad sve kre?e od te mati?ne plo?e ja sam malo gledao na netu da se mo?e rama staviti do 3gb koliko se sje?am a ne znam do koliko mogu ici sa prosesorom, za sada kod njega je 2.4. E ja bi najvjerovatnije uzeo ovo ako mogu postviti vi?e od 2.4. I na?e ovu plo?u ?u dobiti za 25 eur. Ili da uzmem neku novije proizvodnje ni?ta pretjerano skupo max 80-90 eur. I kad bi uzimao koju da uzmem(sis, nVidia, via). Uglavnom mi treba kombinacija (za audio rad i internet sl).Ina?e imam iskustva sa intelom, tako da sam odlu?io da probam i ovu masinu. Kao sto sam rekao nisam bas nacisto sa ovim stvarima pa me interesuju neke stvari ovo socA sta znaci, soc745, koja je razlika kakve veze ima sa procesorima i tako to.

Kakav je procesor sempron.?

I jo? ne?to sad ?u najvjerovatnije uzeti neku mati?nu i procesor ono ostalo imam, samo nemam graficku tj imam (: ali jednu stariju iz p2 ne znam ni sam kako se zove da li ?e raditi ona u toj novoj konfiguraci bar neko vrijeme dok se malo ne sna?em za neku bolji grafi?ku.
djale is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2004, 08:09 PM   #2
djole970
Member

djole970's Avatar

Uh mnogo pitanja odjednom.

Da pocnem od zadnjeg, verovatno graficka kartica koju posedujes je u PCI formatu i ona ce raditi i na novijim plocama ali nije to to. Cak sta vise i AGP je vec zastareo i polako se prelazi na PCI express i to 16x.

Socket 754 je naziv za podnozje u koje stavljas AMD 64 procesor.
Imas i verziju 939 i 940 isto za AMD 64 stim sto su oni namenjeni za dvokanalni pristup memoriji, 754 to ne podrzava. Ima tu jos puno detalja ali da te ne zamaram i onako treba puno vremena da bi shvatio o cemu se radi. Zato polako jedno po jedno.

Socket A se odnosi na procesor AMD Athlon i Athlon XP.
Sempron je verzija osiromasenog AMD 64. Ima manje kes memorije koja se nalazi u samom procesoru.

Da ti preporucim neku maticnu plocu necu jer znam da cu "preterati" a i da ti kazem iskreno u ovom trenutku ni sam ne bih znao sta da uzmem. Jer se unazad par meseci toliko toga pojavilo i promenilo na kompjuterskom trzistu da je stvarno tesko odluciti. Jos ako neznas hoces li Intel-a ili AMD-a stvar je jos komplikovanija.

Najbolje da se raspitas tamo gde zivis sta ti je dostupno pa navedi nekoliko modela a ja i ostali cemo ti pomoci sta da uzmes od toga. Mislim da je to mnogo bolje nego da ti sada nabrajam neke modele koje mozda i nemozes da nadjes.

Al ajde, recimo klasika su vec postala dva modela Abit NF7-S I Asus A7N8X kada je u pitanju AMD.

Za Intel-a mislim da ce drugi dati bolji odgovor.

Eto ukratko ...
djole970 is offline   Reply With Quote
Old 23-12-2004, 09:42 AM   #3
djale
Junior Member

Ja vec imam 2 intela p4 i p2 sad hocu jedna amd novi da sklopim, pa sam malo u nedoumici. Moracu pogledati ove dvije ploce.
Old 23-12-2004, 10:14 AM   #4
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

missim da su epox i msi potpuno neopravdano izbacheni odavde ... pogotovo se msi-jeva plocha pokazala dobra sa a64-orkom ...

idi na www.benchmark.co.yu/forum pa udri po searchu mozda ti pomogne da se odluchish ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 23-12-2004, 02:05 PM   #5
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Ovako planiram jo? jednu konfiguraciju sklopiti. Prijatelj mi prodaje mati?nu plo?u ASUS A7S333 SIS745, socA, XP, DDR333 +SB bla bla. E sad sve kre?e od te mati?ne plo?e ja sam malo gledao na netu da se mo?e rama staviti do 3gb koliko se sje?am a ne znam do koliko mogu ici sa prosesorom, za sada kod njega je 2.4. E ja bi najvjerovatnije uzeo ovo ako mogu postviti vi?e od 2.4. I na?e ovu plo?u ?u dobiti za 25 eur.
Nije ba? sasvim jasno iz tvog posta da li ide? na budget varijantu, po?to posle pominje? i mogu?enost kupovanja druge plo?e i sli?no.
Ako ?eli? da ide? na to da gradi? sistem oko ove plo?e, pri?a ide ovako:
Na tu plo?u mo?e? da stavi? bilo koji socket A AMD procesor, zna?i Throughbred jezgra (Obi?no Athloni do 2400) koje verovatno ne mo?e? na?i u prodaji kao nove ve? samo kao polovnjake kao i Barton-e XP. Sempron je brand a ne vrsta procesora, i to pomalo zbunjuje ljude, pa ?u ovde, nadam se da se ne?e ljutiti, ispraviti ?oleta:
Svi semproni osim 3100+ su prepakovano Thrubread Athloni na steroidima i svaki Sempron je ne?to slabiji u odnosu na Athlon ozna?en istom cifrom. Jedino Sempron 3100+ je u stvari baziran na istom jezgru kao i amd64 ali mu je onesposobljen set 64-bitnih komandi. U svakom slu?aju sve semprone mo?e? da stavi? na tvoju plo?u, osim ovog 3100 jer je on nije za socket na tvojoj plo?i. Ako ve? uzima? uzmi Barton-a, tj. Athlon XP od 2500 pa nagore a ne sempron, jer je cena vrlo sli?na a postoji razlika u perfomansama.
Treba?e ti neka grafi?ka koja radi sa time, mo?e? da na?e? nekog Geforce polovnjaka po oglasima, to ti je dovoljno ako ne?e? igrati najnovije 3D igrice.
Memorija ?e ti biti najve?a investicija, i tu nema pomo?i 512 ti je minimum, 1 Gb je komotno i miran si. Naravno, uzmi dva modula od 256 recimo a ne jedan od 512 u prvom i dva od 512 u drugom slu?aju. Memorija je ?esto stvar kockanja, znam ljude koji su uzimali Kingston i imali probleme, i one kojima je no name memorija odli?no radila. U svakom slu?aju, ?uo sam dosta pritu?bi na kingston module u zadnjih par meseci, ako uzima? bran, pogledati Geil i Corsair memorije mogu?e ima smisla. (sad ti izvini ako ti ja pri?am kao potpunom po?etniku, video sam da ima? ve? dva kompa, al ajde za svaki slu?aj )
Ako uzima? i nov Hard od par drugara koji prave i servisiraju konfiguracije sam ?uo da u zadnje vreme imaju jako mnogo reklamacija Maxtor-a, tako da ti preporu?ujem Western Digital. Koji god hard da uzme? 160 Gb ti je sada neki Best buy, bilo bi glupo uzeti manji hard, jer ?e? platiti samo ne?to manje za duplo manje prostora na disku.

?to se ti?e plo?a, ako uzima? novu, tu je situacija mnogo ujedna?enija nego ranije, svaka skuplja varijanta ve?ine glavnih proizvo?a?a je ok. Pa je tako moje mi?ljenje bolje kupiti nabud?eiji model Epox-a nego najjeftinijeg Asus-a, samo zato ?to je to Asus.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 23-12-2004, 04:03 PM   #6
djale
Junior Member

E to je ono ?to je meni trebalo zna?i ja mogu na ovu plo?u polovnu asus a7s333 da dodam bilo koji procesor cak i ovaj sempron do max 3000. Mene je samo interesovalo da li mogu i?i ve?i procesori od 2400(trenutni procesor na ovoj plo?i)np neki maximalno koji mo?e i?i, solidno bi bilo ovaj od 3000 ili neki barton.
A ovo za druge mati?e sam pitao zatko ukoliko nebi moglo i?i na ovu ve?i procesor od 2.4 da uzmem neku noviju mati?nu, al sad ostajem pri ovoj a7s333 et samo ne znam jo? koji procesor da uzmem.

Ostalo nije problem, zato ?to ima ve?inu stvari sad mi je samo bitno koji procesor da uzmem i to je to.

A kasnije bi ubacio 2gb rama sad samo 512 i hard od 200 gb.
Old 23-12-2004, 04:47 PM   #7
djole970
Member

djole970's Avatar

@ Dushan_S

.. znam, samo nisam zeleo da dodatno komplikujem stvari ...
djole970 is offline   Reply With Quote
Old 23-12-2004, 09:28 PM   #8
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Sta mislite valja li ova ploca?
Radi se o Abit KV8-PRO...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 24-12-2004, 02:53 AM   #9
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
.. znam, samo nisam zeleo da dodatno komplikujem stvari ...
Ma opu?teno
Quote:
zna?i ja mogu na ovu plo?u polovnu asus a7s333 da dodam bilo koji procesor cak i ovaj sempron do max 3000.
Mo?e?, mada nema? konkretno 3000. Ima? 3100 koji ti ne odgovara i ove ?to po?inju sa dvojkom. Ne znam da li se kapiramo, Sempron je samo "maska" za dva razli?ita procesora, ovi na dva su Athlon Thrubred koji mo?e u tvoj slot a ovaj jedan jedini na 3100 je osaka?eni a64 koji ne mo?e u tvoj slot.
Quote:
A ovo za druge mati?e sam pitao zatko ukoliko nebi moglo i?i na ovu ve?i procesor od 2.4 da uzmem neku noviju mati?nu, al sad ostajem pri ovoj a7s333 et samo ne znam jo? koji procesor da uzmem.
Pa druga varijanta ti je samo da uzme? plo?u koja podr?ava A64 procesore, ali to je ve? odvojena i finansijski zahtevnija pri?a.
Ako uzima? procesor za tvoju plo?u uzmi neki Barton Athlon XP, tu oko 2800, opet ponavljam, ako mo?e? izbegni sempron, jer su po ceni sli?ni a postoji trik u obele?avanju:
Kao ?to zna? AMD procesore ne obele?ava po stvarnom taktu nego po pretpostavljanoj snazi upore?eno sa Intel-om. U slu?aju Semprona koji ima istu oznaku kao Athlon XP, stvarni radni takt je slabiji nego u slu?aju isto ozna?enog Athlona (koje AMD polako povla?i sa tr?i?ta). Tako da za naoko ne?to manju cifru kupuju?i Semprona dobije? i slabiji procesor. Uostalom , ako te interesuje pogledaj malo benchmarke AMD-a po netu.

Quote:
A kasnije bi ubacio 2gb rama sad samo 512 i hard od 200 gb.
Ako ?e ti slu?iti kao DAW, razmisli i da uzme? jo? jedan manji hard disk na kome bi ti bio sistem i programi

Quote:
Sta mislite valja li ova ploca?
Radi se o Abit KV8-PRO...
Ode? na google i ukuca? Review i model Abita
To je VIA ?ipset, jel. E sad, nisam pametan. Ma?ina mo?e da ti radi super, ali neki ljudi su se ?alili na njihove ?ipsetove u DAW-u, tako da je Nforce3 sigurnija varijanta, to bi trebalo da je Abit KN8 ili tako ne?to, jedno slovo, v ili n ozna?ava Via ili Nforce ?ipset obi?no
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules