|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Konacno dobra vest ! SCOPE je vec na putu i za par dana ce biti kod mene ali me muci jos nesto. Treba da kupim i preamp i vec smo pricali o tome ali imam dobru ponudu za ovaj uredjaj (950 ?) pa se pitam mozda nije tako los Sandrov predlog da uz Scope uzmem i Apogee Mini ME s'obzirom da ima vec ugradjen preamp a uz to ima i kvalitetnije konvertore od CW-a? Mislio sam da uzmem Avalona M5 ali ipak mislim da je to previse za moje potrebe. Mozda ovo ipak nije losa alternativa i pretpostavljam da sto se tice kvaliteta nemoze da bude mnogo iza Avalona. Da li gresim ...?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Ma ako si spreman da das te pare, uzmi TLA PA 1 classic i miran si. To je klasa za sebe i ne mozes da se zeznes. Kod firmi kao sto su Apogee ili Avalon, u vecem delu platis ime, a dobijes u oba slucaja njihove najslabije modele(dok kod TLA dobijas njihov top-model). Realno, oni su sigurno losiji od ovoga sto ti preporucujem. Ako malo citas novine, videces da recimo Kipper (Stingov co-producer) i Coldplay u svojim studijima imaju bas TLA stolove u kojima su ovi preampi i ne da se ne zale, vec ih hvale. Poslusaj nesto, pa se uveri i sam. To da CW konvertori ne valjaju, bila bi mi poslednja zamerka kada je CW u pitanju, ili jos tacnije, ne bi uopste. Ako ti na snimak-snimak testu utvrdis slusno razliku izmedju CW i Pro tools (koji je jedini profi standard u digitalnoj "kompjuterskoj" produkciji), ja dajem glavu. Ja sam koristio CW i dosta toga sam snimio bas preko tih "losih" konvertora i bio sam jako zadovoljan (snimkom
![]() http://www.musicstorekoeln.de/englis...REC0000361-000 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Al' kako bi se slagali K2 i TLA kada su oba lampasa. Neko cini mi se rece da nevalja da i mic i pre budu lampasi. Ako je to tacno onda znaci sa ovim modelom bih mogao da koristim samo mikrofone bez lampe. :roll: Nemoj mi samo reci zasto mora bas K2? Ustvari nemora ali uzecu njega dok ne uzmem U87 ili U89. Jeste da sam na zapadu al' brate mnogoo para treba za sve ove "zezalice". A da je samo to ... ma znas vec kako to ide.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ton magistar
|
![]()
ma to je bio moj prijedlog za kronicne 'cw converters skeptike'.
i mene su bili napunpali kako bolje da uzmen externe, pa san zajedno sa pulsarom bio uzeo i dbx konvertere. usporedjiva san njih, uadove i emulatorove (ugradjene na samplereu) i na kraju sam se odluci za pulsarove. 8) to je sto se tice a-d konvertera. dakle i ja predlazen tla. ![]() ako imas love uzmi avalon vt737 i miran si sto se mono snimanja tice. za stereo uzmi 2. ![]() sto se tice 'dvije lampe', ja takodjer koristim tu kombinaciju i meni je to ok. ako je dobar mic, nemas problema. osim toga u87 (kojega ces kupit) nije lampas? pulsarovi d-a konverteri (oni prema vani) meni zvuce malo tvrdje (nisan reka 'losije') od svih drugih ali sam se na njih navika i u pravilu mi sve sto smixam preko njih, na svakoj drugoj liniji zvuci 'finije'. bolje da je tako nego obrnuto. bdv: baci oko ode, pa ces vidit da i profesionalci koriste cw konvertere. :roll:
![]() |
#5 |
mod?rateur analogue
|
![]()
Ako mozes uzmi Avalon M5 (solid state) ili jos bolje 737. pretpostavljam da ce ti to biti jedino pretpojacalo u studiju? ako je to tako, onda trebas uzeti ono koje ce biti dobro za najsiru upotrebu, za najsiri spektar signala (vokalista) itd.U tom slucaju se uvijek uzima cisce pretpojacalo, nego kolorirano.
M5 je isto kao u njihovom modelu AD2022 - high end solid state, a ne nikakav najslabiji model. nema puno bolje od toga osim mozda GML. 737 je tube pre, ali spada u klasu tzv. high end iliti HI-FI tube pretpojacala. Ovdje tube daje malo suptilne debljine odnosno 'magije' kosto ovdje ljudi kazu, ali osnovna zadaca mu je da radi sto linearnije i cisce. takva su i Manley, Pendulum i Tubetech tube pretpojacala. Uz pojacni input moze doci do lagane saturacije. Na slicnom principu rade i tube mikrofoni - da imaju overdrive nebi bas bili siroko upotrebljivi (osim ako snimas NIN, Sex Pistols ili Megadeth..). tako da Avalon plus NTK ili nesto tako nije losa kombinacija. Ako bas dobro cujes cijev - to je vec previse. TL PA-1 spada u istu grupaciju kao i UA 610, Culture Vulture ili Sebatron. Kolorizacija je puno vise prisutna, i cijev se 'cuje'. To ni u kom slucaju nisu 'losija' varijanta tube pretpojacala, makar su u pravilu jeftinija, ali imaju drugaciju i uzu primjenu. Koriste se tamo gdje treba puno 'masti' i farbe od cijevi - a to nije bas svaki vokal. karakteristicno je da su sposobna i za overdrive. TL i UA su za neke rok vokale, za mikrofone na gitarskim i bas pojacalima, rhodes pojacala , te fenomenalan kao DI za el gitare, bass i klavijature. kad se sve sabere htio sam reci da bi isao na PA-1 ako vec imam u studiju nesto puno cisce i 'normalnije', ali ne kao prvo i jedino pretpojacalo. Ljudi dosta hvale Mini Me solid state pretpojacala. kazu da su definitivno iznad klase cijene za koju se prodaju. ukoliko imas samo 1000? a trebas odlicne konvertere i dva kanala solidnog 'transparentnog' pretpojacala, nema boljeg deal-a na planetu od Mini-Me. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
Sigurno je da to nece biti jedini preamp ali za sada mi ne treba vise. Pa posto nije tako lako odluciti hajde onda da mi pomognete u odnosu na vrstu muzike koju cu snimati. To ce biti uglavnom akusticni instrumenti gitara, klarinet, harmonika, naravno glas a prateci violine, celo i ritmika ce bar za sada biti sa Ketrona SD1. Elektricnih gitara nece biti, jedino bas ali i on ce biti sa Ketrona isto akustic. Sta mislite ... :roll: |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ton magistar
|
![]()
i ja iman namjeru kupovat mikrofon i pretpojacalo. sto se mikrofona tice, 99,9% je da cu uzet neumann u87, ali dvojin oko preampa.
bdv: od kondezatorskih mikrofona vec ima rode ntv i akg c-3000, a ko preamp/compressor koristin tla 5051. nazalost, neman bas mogucnost usporedjivat, ali po svim informacijama mi se cini, kad je univerzalni preamp u pitanju, da je M5/AD2022 najoptimalniji izbor. medjutim, ja san jos od vremena kad san ima samo jedan kompresor u studiju (nije bilo pluginova) nauci snimat odma sa konpresorom i ta navika mi je ostala do danas, samo sto koristin puuuno manji ratio, tek toliko da ne ide sve u % kad onaj na mikrofonu drekne. zato je moj drugi izbor 737 za kojega i avalon kaze da ima losiji preamp, ali da mu lampa daje 'ono nesto'. osim toga 737 ima eq, koji ja ne mislin koristit, pa mi se cini da bi u slucaju 737 preplati ono (konpresor, eq) sto u procesu snimanja nije ni bitno. sve vise citan da ljudi kad snimaju ne koriste nista osim preamapa ili da eventualno (za svaki slucaj) koriste limiter. M5/AD2022 ima ogroman headroom, ali kako se zastit od digitalne distorzije?! jeli dovoljno zbicit M5/AD2022 direktno u a-d pretvarac ili je pozeljno u lanac stavit 'nesto diskretno' sto ce zastit sistem a nece konpromitirat sound?
![]() |
#8 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
ton magistar
|
![]() Quote:
naime, sve sto ti je iznad 0db u wav se zapisuje ko 0db i tako nastaju ti odvratni zvukovi ![]() ustvari ja mislin da se ta izoblicenja dogode odma na a-d pretvaracu, ali neznan imaju li i oni neki headroom ili vec oni sve svode na 0db?
![]() |
![]() |
#10 | |||
Member
|
![]() Quote:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |