Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-12-2004, 08:43 AM   #1
dlukace
Member

Default stari vs novi analognjaci?

?ao narode! evo gledam malo po forumima i ba? se pitam koliko su ovi dana?nji analogni sintevi dobri.npr macbeth m3x i m5x pa andromeda,studio electronics ,jomox...stari imaju karizmu i dan danas se koriste dok neki govore kako dana?nji analognjaci nisu dorasli starima.od starih svi?a mi se pro1,synthex,cs80,tb303...kako se u toj pri?i po vama snalaze va sintevi poput clavie ili ostalih? ja imam korga ms2000 i radim s njime nevjerojatne zvukove pa me ba? zanima kako onda zvu?e pravi analogni sintevi.koji bi od njih (analognih)bili najbolji za elektroniku i breakbeat? jo? ne?to-da li bi dobio ne?to vi?e od zvuka kad bih na izlaze od ms2000 ili nordracka 2 stavio shrmana ili waldorf x pole? mislim da bih mo?da s analognim filterima napravio dobar posao...
dlukace is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2004, 09:45 AM   #2
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Ako ti nedostaje stara analogija, a pritom zelis potpuno digitalnu kontrolu nad njima probaj Korg Legacy Collection!?!
Dobijes KORGove: MS-20, Polysix i Wavestation! A ako kupis originalni software dobijes potpuno funkcionalan kontroler koji izgleda identicno kao MS-20, i sto je najbitnije svi dugmici i kablici zaista rade! Sviras, vrtis, uzivas...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2004, 04:27 PM   #3
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ultra Focus
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2004, 10:30 PM   #4
milos
Pro Member

milos's Avatar

@Tiki the Boyler
Ma kontrola nad vstovima je danas najmanji problem sa npr.Behringerom bcr i bcf 2000.Nego pitanje je da li vstovi zvuce identicno kao originali(Korg Legacy zvuci identicno ali to je : za Arturijine sintove,NI pro 53...).
Kada ljudi u startu pocnu da uporedjuju originalni minimoog i Arturijin minimoog v reci ce da je se to ne moze tacno odrediti zato sto svaki mini zvuchi drugachije(prvenstveno zbog rastimavanje oscilatora).Druga stvar je da ce reci da nije 100% emulacija minijevog zvuka ali je zato 95%(Kao sto je jedan lik uporedjivao pravu yamahu cs 80 i Arturia cs 80v-rekao je da oba sinta zvuce kao Frenk Sinatra samo jedan kao u mladjim danima a drugi u starijim ).U tom sluchaju mislim da neki dobar kontroler i Arturia mogu da odrade posao.
@Dlukace
Stvarno nisam imao prilike da uporedim sve te sintove(Virtual analog-VA,analog,vst analog).Verujem da ako se zeli pravi vintage analogni zvuk treba se prvo okrenuti pravim analognim sintovima,potom VA(pogotovo nord lead 3 i alesis ion).i na kraju vst-ovima.
Da li je neko imao prilike da uporedi pravog minimooga sa vst-om.
Voleo bih da cujem te kritike da se jednom za svagda razjasne stvari oko emulacija legendarnih sintova.
milos is offline   Reply With Quote
Old 20-12-2004, 02:37 PM   #5
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Ako ti nedostaje stara analogija, a pritom zelis potpuno digitalnu kontrolu nad njima probaj Korg Legacy Collection!?!
Dobijes KORGove: MS-20, Polysix i Wavestation! A ako kupis originalni software dobijes potpuno funkcionalan kontroler koji izgleda identicno kao MS-20, i sto je najbitnije svi dugmici i kablici zaista rade! Sviras, vrtis, uzivas...
pa dobro, nije bas tako.......postoji razlika izmedju emulacija i prave sprave, a nekada nije ni mala....

uzmi lepo uporedi Arturijin Minimoog i Moog Voyager*

btw, MS-20 kontroler koji se dobija nije identican...manji je od originala...moraces priznati da ume biti neprakticno sviranje na mini dirkama (a la Casio)...

*koji tvoja firma nije htela da mi nabavi (citaj: nisu hteli prstom da mrdnu) i pored moje spremnosti da ga istog trenutka kupim
Old 21-12-2004, 06:04 AM   #6
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by puRe
pa dobro, nije bas tako.......postoji razlika izmedju emulacija i prave sprave, a nekada nije ni mala....

uzmi lepo uporedi Arturijin Minimoog i Moog Voyager*

btw, MS-20 kontroler koji se dobija nije identican...manji je od originala...moraces priznati da ume biti neprakticno sviranje na mini dirkama (a la Casio)...
tko god je koristio original zna da je razlika nebo i zemlja. slazem se da su napravili dobar posao sa legacy-em, ali svi ti softwareski sintevi nose u sebi inherentne probleme - imaju tanak zvuk, u kojem nema iznenandjenja, nema zivosti. Stos je u tome da za neki dijapazon 'jednostavnijih' zvukova, legacy moze da se priblizi originalu toliko da je prihvatljivo (u izoliranom slusanju), ali cim odes dalje od toga npr. dignes resonancu i sviras malo visi registar, pravi MS-20 ce rasturiti kucu na dva dijela, dok legacy uvijek zvuci .. isto.

to je u izoliranom slusanju. dodatni problemi su u miksu. VSTi instrumenti su katastrofa za miksanje . mozes da ga farbas, gnjecis radis sto oces , nemoze izaci van kako treba. Jedan Londonski producent mi je rekao da, cak i kada koriste VSTi - obavezno ga puste van kroz neko fino pretpojacalo da mu da malo muda, pa ga vrate u DAW.

Sa Andromedom, naprimjer, nema tih problema. cim ona svira - znas da svira , bez obzira koliko tiho je u miksu. tako je i sa Voyagerom i M3X itd..

dlukace,
Danasnji pravi analogni su jednako dobri, au mnogome drugome (memorija i mod routing itd) su otisli i dalje. Ako imas love toplo ti preporucam Andromedu A6. nakon toga malo sto ti treba. Sto se monofonih tice, pored jako skupog Voyagera preporucam ti Studio Electronics modele SE-1X (kao minimoog) i ATC-X koji je analogni kameleon - ima 2 oscilatora ali i filtere od minimoog-a, ARP2600, TB303 i SEM (od starih Oberheima). Jedina je zamjerka nesto sporije envelope od pravog minimoog-a.

ATC-X-Chestra

Macbeth je vrlo vjeran minimoog zvuku, ima br?e envelope od SE-1X, ali nema memorije. Mx5 je ocajno skup. Radije Voyager.

ipak, vecina danasnjih analog-a je 'preokupirana' Moog i SEM zvukom, odnosno zvukom diskretne elektronike - odlicno za ambient, house, funk itd. Ali, naprimjer za svjetli i prodorni zvuk sinteva s pocetka 80-tih u new wave-u (a danas u technu, trance-u), gdje je carevao Pro-One, OB-Xa, Prophet 5 Rev3, JP-6 i MKS80 Rev4 (svi su koristili CEM3340 VCO chipove) nema pandana u danasnjim modelima - jos uvijek je najbolje kupiti original ako ga nadjes u pristojnom stanju. svi su prilicno stablini, i CEM chipovi nisu skloni umiranju. a i zna ih se naci.

evo Pro-One u akciji, tipican CEM zvuk:
Dont Go

A6 plus Pro-One bi bila odlicna kombinacija 8) 8)

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2004, 09:52 AM   #7
milos
Pro Member

milos's Avatar

Dobra stvar je sto se i dan danas modulari proizvode.Mislim da je sythesizers.com odlican izbor,uzevsi u obzir da su moduli i do 2x jeftiniji od motm modula. 8)
milos is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2004, 09:56 AM   #8
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by clusterchord
Jedan Londonski producent mi je rekao da, cak i kada koriste VSTi - obavezno ga puste van kroz neko fino pretpojacalo da mu da malo muda, pa ga vrate u DAW.
Ovo mi se svidja... A neki bi rekli da se gubi na kvalitetu...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2004, 11:00 AM   #9
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Kada se postavlja pitanje software ili hardware ja uvijek glasam za hardware... Samo... Ko to moze sebi priustiti? (Bilo da je u pitanju nedostatak materijalnih sredstava, bilo da je u pitanju nespremnost prodavaca opreme da vam je nabave! )
Pa ko voli nek' izvoli...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2004, 03:43 PM   #10
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by zmaj
Quote:
Originally Posted by clusterchord
Jedan Londonski producent mi je rekao da, cak i kada koriste VSTi - obavezno ga puste van kroz neko fino pretpojacalo da mu da malo muda, pa ga vrate u DAW.
Ovo mi se svidja... A neki bi rekli da se gubi na kvalitetu...
osnovni je problem 'istost' zvuka VSTi-a. ako pustis razne dionice kroz razliciti analogni processing - tube ili Neve tip predpojacala, gitarske pedale etc. , dobit ces kanale koji se na kraju puno lakse miksaju - svaki ima svoj film, svoju pricu pa se lakse kombiniraju. nema nista gore za miks ko hrpa kanala koji zvuce isto - zasto sekvenca napravljena kompletno na Triton, naprimjer, nece nikad zvucati kao profi album, vec malo tanko i neuzbudljivo? sve isti hardware, nema nikakvih varijacija - isti efekti, isti filteri itd.

jos jedna stvar, popularna kod modernog rock-a i pop-a - kad ima puno 'realnih' instrumenata kao gitara, bass itd, VSTi se cesto pusti van na pojacalo kao Fender Twin ili na studijski monitor - snimi se mikrofonom ili, po potrebi s jos jednim mikr. koji hvata zvuk sobe (room mic). to se cesto radi i sa hardware sintevima, ne samo sa VSTi.

time synth postaje 'realniji', vise kao dio zvuka benda, pogotovo ako je ista prostorija gjde je sniman recimo bubanj itd. nema problema u miksu.

snimiti posteno sint ili klavijaturu moze biti jednako zahtjevno kao i snimiti elektricnu gitaru. direkt u pult uglavnom funkcionira kod cisto elektronskih stilova - kao trance i sl, ali u vecini drugih se treba malo vise potruditi da se dobije 'magija'

clusterchord is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules