Dovoljno je i ovo sto smo pobrojali reverbe koji su u upotrebi, sada svak moze da navedene proba i licno se poigra sa njima i vidi (cuje) gde koji najbolje lezi (sedi)....
Sad sam skontao da su reverbi glavni doprinosioci slojevitosti zvucne slike, tj. dosta od njih zavisi sta ce biti naprad sta odmah tu, sta malo iza sta skroz pozadi, sta u daljini.....
Odprilike u mixu kolko sam skapirao treba imati na umu kako covek cuje i to oponasati...
Npr. kad slusamo nekog gitaristu(akusticna) u nekoj crkvi a blizu njega smo mi cujemo prostor ali i cujemo ono sto izlazi direktno iz instrumenta tj. cujemo ga prezentno i cujemo da je blizu (sto bi u mixu znacilo napred), kada bi se potom udaljili od izvora zvuka culi bismo vishe prostor nego sam izvor tj. culi bismo ga negde tamo....
Ako sam dobro ukapirao- kada u mixu zelim da nestio smestim u zadnji plan, tada stavljam vise reverba i spustam nivo na mixeru da bude tishi...
E sad cuo sam da tu jako bitnu ulogu igra i EQ i panorama....
Te eto ako neko ume da sazme u par redova neka osnovna pravila gradjenja planova u zvucnoj slici upotrebom reverba, eq-a, i panorame...
neka to napise ovde ili neka cuti zanavek...
clusterhord fala za predlog mini rev setupa...
fala i ostalima i bandi takodje