![]() |
#71 | |||||
Junior Member
|
![]()
Gosn. Gregor, odgovor na moje originalno pitanje je tu, u drugom postu na temi. Nije konkretan koliko sam hteo ali dobar.
Moje sledece pitanje Quote:
Nisam jedini koji je primetio da sam dobio odgovore pune negativnosti i cinizma. Pa bih zato molio druge da mi kazu gde sam pogresio i isprovocirao dabeara da mi odgovara da za mene niko nece znati? Pa sta ako mi je dovoljno par YT pregleda i par lajkova na FB? Pa sta ako samo mama bude ponosna na mene? Kako to nekome daje za pravo da me omalovazava u startu? 1. Da li sam pogresio kad sam poslao poruku na FB: Quote:
2. Da li sam u daljim pitanjima na neki nacin ispao bezobrazan prema njemu?Nestrpljiv? Quote:
Quote:
4. Da li je pogresno to sto sam se nasao u prozivci u direktnom odgovoru na pitanje? Quote:
Stvarno me zanima gde sam pogresio, jer ni na cinizam ni na spustanje do sad nisam naisao, a prilicno online izvora sam prelistao. Po meni ceo "slucaj" moze da se sumira u jednom redu: Q-Kako da podvucem 50Hz sine ispod kika a da se ne gutaju? A-Nemas ti buducnosti u muzici, mnogi su me to pitali, ali ja sam jedan i necu da ti odgovorim jer si hobista, ne zato sto ne znam. Ako sam ja fin prema nekome, a on prema meni nije, iznapusavacu ga pa bio i Robert Orton licno. Sasvim sam lepo i normalno postavio pitanja, cemu odgovor da sam niko i nista i da cu tu da ostanem? Naravno da ne treba da se obazirem ako nesto zaista zelim, ali ni malo nije prijatno kad ti neko stariji i iskusniji kaze tako nesto. Luis Figo je davno pricao da dok je kao klinac igrao za Benfiku, trener je njega i njegovog najboljeg druga odstranio iz tima jer su netalentovani, Figo je otisao u Sporting a drug za koga je sam Figo pricao da je talentovaniji je zabatalio fudbal i sad konobarise. Samo ne vidim zasto su se digle sve ove dusebriznice, nije on nesposoban da sam kaze sta hoce. Last edited by ajoe; 01-03-2011 at 11:30 AM. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Junior Member
|
![]()
Gregoz m8, moze li bar da se zakljuca topic ili izbrise ako vec nisam banovan?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
VIP Member
|
![]()
e bas si navalio....
bas to - kako da podvuces sub ispod kika i nije lako da se objasni, JER ZAVISI OD PUNO FAKTORA! kik moze da se namesti sam za sebe jako brzo..ali mnogo drugih faktra utice na to kako ce da izdaje. Zato sam ti rekao da nije lako. Mix je INTERAKCIJA instrumenata i njihovih boja (koje mogu da pojedu puno frekvenciskog spektra) i kompresije koja "gura" instrumente. Kad se miksa pod jacom "pod kompresijom" (ja volim tako da radim) cim pomeris jedan instrument gore dole, SVE se menja, cela slika, itd.. kako da znam u kom softweru radis, kako si grupisao sve, i najvaznije na cemu slusas? Da bi dobro odradio te fore tipa kik / sub bass itd..trebaju ti jako dobri monitori i prostorija koje poznajes (a to se stice dugogodisnjom upotrebom). U protivnom - NEMAS UOPSTE SLIKU STA RADIS. Zato sam rekao da je jos uvek rano za to.... Pustis kik sa subom, cim dodas bas, odmah je sve drugacije...sta ces onda da uradis? Za to opet treba neki savet itd.. Pokusavam da objasnim i tebi i svim ostalim koji zele da se bave muzikom da ne posoji jedan brzi savet da se rese problemi. I jos pogotovu sto nisi rekao u kom domenu se bavis muzikom. Da li komponujes / produciras, da li te zanima samo proces miksanja / snimateljski deo ili hoces da postanes vest u programiranji i layerovanju zvukova.... mislim da sam ovde pokrio sva pitanja? e?
![]() |
#74 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Hvala najlepse |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Senior Member
|
![]()
Jooj kad bi ovakav DaBear bio stalno tj to sto je na kraju napisao hehe
![]() ![]() ![]() Veruj mi da sam i ja znao nekad da popizdim na njega sto mi nesto u tom fazonu odg ali TAKODJE ZNA da ti kaze e ovo ti je super ili promeni ovo zvucace jos bolje. ![]() Tako da samo smireno,nema potrebe za psovanjem kakav god on da je a i ostali clanovi ovog foruma.Zamisli kako je meni bilo kad postavim najosnovnija pitanja tipa sta je to kompresor i kako to radi a ljudi kace slike kompresora koji nemaju veze sa muzikom hahaha.Mene to nervira takodje na forumu sto se podsmevaju (za razliku od drugih foruma nevezano za muziku gde su ljudi sasvim ok) ali jbm li ga.Valjda su muzicari takva sorta ![]() ![]() Naucis na to i teras dalje ... Pozdrav ![]()
![]() |
#76 |
Pro Member
|
![]()
Ja na kom god forumu gde sam pisao ili citao svuda se prepucavaju i svuda ima ovoga sto ima i ovde (muzicki forumi, sportski forumi, svakavi forumi...), ali u zadnjih godinu dana pisem samo na ovom forumu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Ma pazi,ne bunim se ja kad se neko sali na moj racun ali bas toliko ![]() ![]() Kao sto rekoh DaBear tj u mom prevodu -forum ne moze da ti toliko odmogne ako si ti resen da to saznas i naucis.Cackaj,slusaj,trazi po netu dalje . . .
![]() |
![]() |
#78 | ||||
Moderator
|
![]()
[QUOTE]
Quote:
Ako to nije moguče, onda ga pokušaš uglasiti sa EQ jem, tako da mu sa notchevima skidaš " frekvencije-tonove" , koji nisu u tonalnoj skali te pjesme. Samo side chain, u bilo kojoj varianti ti neče pomoči...smisao side chain kompresije , je da se kontrolira snaga basa u momentu , kad udara kick - to važi više manje za sve stilove glasbe... Do pre nekoliko godina skoro niko nije znao šta je side chain kompresija , pa su klubske stvari još uvijek "udarale" na flooru...ponajviše zbog dobrog izbora/tuninga drum soundova. Quote:
Možeš se šokirati , koliko bezveze može zvučat zvuk , koji je "očiščen" na takav način , kad ga slušaš u solu. Na bass frekvama to isto važi, svaki sound - na low endu u najviše primjera kick ili bass ima fundamentalnu frekvenciju - a ispod nje samo "smeče" koje uzima energiju miksu. Sa time možeš "uštedjeti" mnogo snage - i zbog toga dignuti kompletan "loudness" pjesme. Po meni najednostavniji način je da upotrijebiš HPF koji ima resonanciju, koju nateraš prilično jako...i tražiš osnovni ton - pametno je pored toga slušati ili bas ili glavni harmonski zvuk kad mjenjaš freq HPF/LPF-a. Kad nadješ osnovni ton - vratiš resonancu nazad ili je malo ostaviš gore. Opet ista priča...ako u miksu ne čuješ razlike - a u najviše primjera bolje radi - ostaviš frekvenciju tamo - a razliku u energiji kompenziraš resonancijom i/ili glasnočom u miksu. Quote:
A kako doči do toga da se sačuva dinamika, postigne veči "punch" i RMS sa upotrebom parallelne kompresije...to nije više toliko jednostavno i zahtjeva precizan monitoring i istrenirane uši. Po mom iskustvu mnogo ljudi ni ne zna podesiti parallel kompresiju kako treba i to rade samo zbog toga jer je to sad moderno - a čuje se jim bolje jer je u najviše primjera razlika samo u konačnoj "glasnosti" - iako ta bila minimalna uvijek "bolje " zvuči. Težko je kod parallel kompresije raditi A/B usporedbe, a još teže postići bolji "punch". Kompresor treba podesiti , da "pumpa" u tempu pjesme/groovu i onda ga lagano dodati original miksu. a to opet zahtjeva istrenirane uši i veoma dobar monitoring. 4 Quote:
Meni Logic Channel EQ to radi savršeno. Onda jednostavno mijenjaš omjere izmedju layera i mjenjaš HPF/LPF parametre. kao bi rekao DaBear - vrtiš dok ne zvuči dobro i radi... A druga opcija , da imaš više izvora zvuka i na njima sa sintezom radiš slične stvari kao sa HPF/LPF - isto važi za gitare - samo da tamo mjenjaš magnete, gitare, pojačala i mikrofone. Toliko od mene zasad....nadam se da sam ti nešto objasnio - ali veoma je težko muziku i zvuk opisivati rječima . Pozdrav, Gregor
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Junior Member
|
![]()
[quote=gregor z;300524]
Quote:
E ovo je jedan od najboljih postova koje sam ikad procitao!! Odmah ide kao novi txt dokument u 'Produkcija-Saveti' folder!! Hvala Gregor |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Pro Member
|
![]()
Konacno krenusmo u pravom smeru
![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
DaBear ako te ne mrzi | Coolman | Promocija radova | 2 | 28-10-2009 10:30 AM |
@DaBear:) sexy back 2006 rmx | Flamez | Promocija radova | 31 | 12-10-2009 11:41 AM |
Studio Druga Maca Feb1988 Awacs & DaBear | DaBear | Razno | 36 | 14-03-2009 06:52 AM |
SX - dva pitanja | HeatMan | Audio Software | 15 | 23-02-2007 07:08 PM |
Par PitAnjA | dlukace | Audio Produkcija - Tehnike | 29 | 30-09-2004 05:01 AM |