Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-03-2011, 11:17 AM   #71
ajoe
Junior Member

Default Re: Pitanja za Mr. DaBear

Gosn. Gregor, odgovor na moje originalno pitanje je tu, u drugom postu na temi. Nije konkretan koliko sam hteo ali dobar.
Moje sledece pitanje
Quote:
Originally Posted by ajoe View Post
Imao bih jos jedno pitanje:
Kako ljudi postizu tako duboke i ciste bas zvukove?
Npr http://soundcloud.com/therealsupersk...perskank-remix
Sine wave ispod kick-a ili basa? Probao sam nekoliko puta ali mi nije uspevalo. Dugo to pokusavam i nasao sam neke tutorijale (npr http://audio.tutsplus.com/tutorials/...th-sine-waves/) ali to nije to...
Help Mr. Bear???
je dovelo do svega ovoga, kao sto Synclavier rece-previse je losih tutoriala i ljudi sa sumnjivim znanjem na internetu da bih bilo kome verovao, SAMO zbog toga sam i postovao na forumu sto inace ne radim cesto, vise citam sta drugi kazu!!
Nisam jedini koji je primetio da sam dobio odgovore pune negativnosti i cinizma.
Pa bih zato molio druge da mi kazu gde sam pogresio i isprovocirao dabeara da mi odgovara da za mene niko nece znati? Pa sta ako mi je dovoljno par YT pregleda i par lajkova na FB? Pa sta ako samo mama bude ponosna na mene? Kako to nekome daje za pravo da me omalovazava u startu?
1. Da li sam pogresio kad sam poslao poruku na FB:
Quote:
Postovani gospodine Vracevic,
nadam se da Vam ne dosadjujem previse ovom porukom.

Vec par dana citam Rumski forum a Vasi postovi su mi medju najinformativnijim i mogu reci najboljim, vidi se da Vi znate zaista mnogo vise od prosecnog korisnika tog foruma.
Pa bih zbog toga imao da Vam postavim par pitanja jer po raznim forumima citam razna suprotna misljenja i uputstva pa bih voleo da mi neko ko stvarno zna kaze sta je tacno.
Naravno ako Vi imate vremena.

Mislio sam da napravim novi thread na forumu nesto kao "Pitanja za DaBear iskljucivo" ali sam shvatio da bi se mozda neki drugi clanovi naljutili jer su direktno iskljuceni iz rasprave ali to je ono sto ja u stvari i zelim.

Hvala Vam na vremenu,
Milan
???
2. Da li sam u daljim pitanjima na neki nacin ispao bezobrazan prema njemu?Nestrpljiv?
Quote:
Ne bih voleo da budem pogresno shvacen, ali vec godinu dana koliko me zanima produkcija citam po internetu razna uputstva i tehnike koje cesto budu u suprotnosti jedna sa drugom, pa zbog toga zelim odgovore od coveka za kog smatram da zna najbolje i njegove odgovore prihvatam kao date,znaci bez daljih sumnji i trazenja drugog misljenja.
Dakle:
1) Koji je najbolji nacin za separaciju kick i bass zvuka? Da li osnovnu (fundamentalnu) frekvenciju jednog (kog zelimo da bude dominantan) "oduzeti" notch filterom od drugog ili postaviti side chain kompresiju preko multi band kompresora gde bi kompresor radio samo na bendu na kom se bas preklapa sa kickom (vec pominjana fundamentalana frek)? Tu ne mislim na off beat bas, ni na potpunu side chain kompresiju,bas i kik bi trebalo da "rade" zajedno.
2) Mislim da sam na SoS sajtu procitao da SVE instrumente treba "zaokruziti" filterima-hi pass sto je vise moguce i low pass sto je nize moguce a da se ne utice na kolor zvuka,dok neki drugi kazu da se hi pass/low cut NIKAKO ne stavlja na instrumente sa dominantnim bas frekvencijama,cak ne ni na 20Hz,sta je tacno?
3) Neki kazu da paralelna kompresija nije dobra jer moze da dodje do ponistavanja (phase cancellation) i zbog toga je ne treba koristiti na finalnom mixu (opet sa SoS sajta) dok drugi (mislim sa foruma DogsOnAcid,nisam bas siguran,davno sam citao) tvrde da je to najbolji nacin da se sacuva dinamika svih zvukova a u isto vreme i poveca cuveni "punch",kako sad?
4) Koji je najbolji nacin za lejerovanje zvukova-da li uvesti jedan koji ce biti najdominantniji a ostale polako pojacavati dok sve ne zvuci kako treba ili nabacati 3-4 komada i onda ekvilajzerom oblikovati jedan po jedan tako da se dobije zaokruzeni rezultat?

Imam jos pitanja ali da ne preteram za prvi put i prvi post na forumu
Quote:
Imao bih jos jedno pitanje:
Kako ljudi postizu tako duboke i ciste bas zvukove?
Npr http://soundcloud.com/therealsupersk...perskank-remix
Sine wave ispod kick-a ili basa? Probao sam nekoliko puta ali mi nije uspevalo. Dugo to pokusavam i nasao sam neke tutorijale (npr http://audio.tutsplus.com/tutorials/...th-sine-waves/) ali to nije to...
Help Mr. Bear???
3. Da li je pogresno to sto mislim da se na pitanje odgovara odgovorom a ne floskulama?

4. Da li je pogresno to sto sam se nasao u prozivci u direktnom odgovoru na pitanje?
Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Uposte nije lako odgovoriti na pitanje tipa:

"bavim se produkcijom 2 nedelje i moji snimci ne zvuce dobro kao snimci koje cujem u diskotekama ili na radiju...sta ne valja? Jel moze neko da mi kaze gde da pritisnem da bi bilo isto? Hvala unapred.."
5. Da li sam pogresio kad sam se zahvalio na prvi odgovor kao i na drugi "odgovor"?

Stvarno me zanima gde sam pogresio, jer ni na cinizam ni na spustanje do sad nisam naisao, a prilicno online izvora sam prelistao.

Po meni ceo "slucaj" moze da se sumira u jednom redu: Q-Kako da podvucem 50Hz sine ispod kika a da se ne gutaju? A-Nemas ti buducnosti u muzici, mnogi su me to pitali, ali ja sam jedan i necu da ti odgovorim jer si hobista, ne zato sto ne znam.

Ako sam ja fin prema nekome, a on prema meni nije, iznapusavacu ga pa bio i Robert Orton licno.
Sasvim sam lepo i normalno postavio pitanja, cemu odgovor da sam niko i nista i da cu tu da ostanem? Naravno da ne treba da se obazirem ako nesto zaista zelim, ali ni malo nije prijatno kad ti neko stariji i iskusniji kaze tako nesto. Luis Figo je davno pricao da dok je kao klinac igrao za Benfiku, trener je njega i njegovog najboljeg druga odstranio iz tima jer su netalentovani, Figo je otisao u Sporting a drug za koga je sam Figo pricao da je talentovaniji je zabatalio fudbal i sad konobarise.
Samo ne vidim zasto su se digle sve ove dusebriznice, nije on nesposoban da sam kaze sta hoce.

Last edited by ajoe; 01-03-2011 at 11:30 AM.
ajoe is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 11:41 AM   #72
ajoe
Junior Member

Gregoz m8, moze li bar da se zakljuca topic ili izbrise ako vec nisam banovan?
Old 01-03-2011, 02:40 PM   #73
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

e bas si navalio....

bas to - kako da podvuces sub ispod kika i nije lako da se objasni,
JER ZAVISI OD PUNO FAKTORA!
kik moze da se namesti sam za sebe jako brzo..ali mnogo drugih faktra utice na to kako ce da izdaje.

Zato sam ti rekao da nije lako.

Mix je INTERAKCIJA instrumenata i njihovih boja (koje mogu da pojedu puno frekvenciskog spektra) i kompresije koja "gura" instrumente.
Kad se miksa pod jacom "pod kompresijom" (ja volim tako da radim) cim pomeris jedan instrument gore dole, SVE se menja, cela slika, itd..
kako da znam u kom softweru radis, kako si grupisao sve, i najvaznije na cemu slusas?

Da bi dobro odradio te fore tipa kik / sub bass itd..trebaju ti jako dobri monitori i prostorija koje poznajes (a to se stice dugogodisnjom upotrebom).
U protivnom - NEMAS UOPSTE SLIKU STA RADIS.
Zato sam rekao da je jos uvek rano za to....

Pustis kik sa subom, cim dodas bas, odmah je sve drugacije...sta ces onda da uradis? Za to opet treba neki savet itd..

Pokusavam da objasnim i tebi i svim ostalim koji zele da se bave muzikom da ne posoji jedan brzi savet da se rese problemi.

I jos pogotovu sto nisi rekao u kom domenu se bavis muzikom.
Da li komponujes / produciras, da li te zanima samo proces miksanja / snimateljski deo ili hoces da postanes vest u programiranji i layerovanju zvukova....

mislim da sam ovde pokrio sva pitanja? e?

DaBear is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 10:55 AM   #74
ajoe
Junior Member

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
e bas si navalio....

bas to - kako da podvuces sub ispod kika i nije lako da se objasni,
JER ZAVISI OD PUNO FAKTORA!
kik moze da se namesti sam za sebe jako brzo..ali mnogo drugih faktra utice na to kako ce da izdaje.

Zato sam ti rekao da nije lako.

Mix je INTERAKCIJA instrumenata i njihovih boja (koje mogu da pojedu puno frekvenciskog spektra) i kompresije koja "gura" instrumente.
Kad se miksa pod jacom "pod kompresijom" (ja volim tako da radim) cim pomeris jedan instrument gore dole, SVE se menja, cela slika, itd..
kako da znam u kom softweru radis, kako si grupisao sve, i najvaznije na cemu slusas?

Da bi dobro odradio te fore tipa kik / sub bass itd..trebaju ti jako dobri monitori i prostorija koje poznajes (a to se stice dugogodisnjom upotrebom).
U protivnom - NEMAS UOPSTE SLIKU STA RADIS.
Zato sam rekao da je jos uvek rano za to....

Pustis kik sa subom, cim dodas bas, odmah je sve drugacije...sta ces onda da uradis? Za to opet treba neki savet itd..

Pokusavam da objasnim i tebi i svim ostalim koji zele da se bave muzikom da ne posoji jedan brzi savet da se rese problemi.

I jos pogotovu sto nisi rekao u kom domenu se bavis muzikom.
Da li komponujes / produciras, da li te zanima samo proces miksanja / snimateljski deo ili hoces da postanes vest u programiranji i layerovanju zvukova....

mislim da sam ovde pokrio sva pitanja? e?

I vise od toga, vredelo je i vremena i zivaca
Hvala najlepse
Old 02-03-2011, 01:57 PM   #75
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Jooj kad bi ovakav DaBear bio stalno tj to sto je na kraju napisao hehe .Pazi Ajoe ,nije daBear los covek vec je takav sto ga i razumem.Mislim kapiram da ima preca posla nego da gusla na forumu i da objasnjava neke osnovne cake itd.

Veruj mi da sam i ja znao nekad da popizdim na njega sto mi nesto u tom fazonu odg ali TAKODJE ZNA da ti kaze e ovo ti je super ili promeni ovo zvucace jos bolje.

Tako da samo smireno,nema potrebe za psovanjem kakav god on da je a i ostali clanovi ovog foruma.Zamisli kako je meni bilo kad postavim najosnovnija pitanja tipa sta je to kompresor i kako to radi a ljudi kace slike kompresora koji nemaju veze sa muzikom hahaha.Mene to nervira takodje na forumu sto se podsmevaju (za razliku od drugih foruma nevezano za muziku gde su ljudi sasvim ok) ali jbm li ga.Valjda su muzicari takva sorta .Medjutim,isto tako ti koji ti se smeju nekad ti pomognu tako da to nema veze dal je neko los ili nije vec .... ne znam ni ja .

Naucis na to i teras dalje ...

Pozdrav
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 02:01 PM   #76
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
.Mene to nervira takodje na forumu sto se podsmevaju (za razliku od drugih foruma nevezano za muziku gde su ljudi sasvim ok) ali jbm li ga.
Ja na kom god forumu gde sam pisao ili citao svuda se prepucavaju i svuda ima ovoga sto ima i ovde (muzicki forumi, sportski forumi, svakavi forumi...), ali u zadnjih godinu dana pisem samo na ovom forumu.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 02:08 PM   #77
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Ja na kom god forumu gde sam pisao ili citao svuda se prepucavaju i svuda ima ovoga sto ima i ovde (muzicki forumi, sportski forumi, svakavi forumi...), ali u zadnjih godinu dana pisem samo na ovom forumu.
Necu sad da imenujem koji je forum u pitanju da ne ispadne da je reklama...

Ma pazi,ne bunim se ja kad se neko sali na moj racun ali bas toliko .
Kao sto rekoh DaBear tj u mom prevodu -forum ne moze da ti toliko odmogne ako si ti resen da to saznas i naucis.Cackaj,slusaj,trazi po netu dalje . . .
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 02:33 PM   #78
gregor z
Moderator

[QUOTE]
Quote:
1) Koji je najbolji nacin za separaciju kick i bass zvuka? Da li osnovnu (fundamentalnu) frekvenciju jednog (kog zelimo da bude dominantan) "oduzeti" notch filterom od drugog ili postaviti side chain kompresiju preko multi band kompresora gde bi kompresor radio samo na bendu na kom se bas preklapa sa kickom (vec pominjana fundamentalana frek)? Tu ne mislim na off beat bas, ni na potpunu side chain kompresiju,bas i kik bi trebalo da "rade" zajedno.
Po meni "tuning" samih zvukova, i kick i svi ostali "bubnjevi" imaju svoj "ton". I ako njegov tuning nije u tonalnoj skali pjesme, nikada neče raditi kao treba. Najbolje je kick imati u "sampleru" i jednostavno slušati bassliniju i ostale harmonske instrumente i onda ga "staviti" u pravi "ton".
Ako to nije moguče, onda ga pokušaš uglasiti sa EQ jem, tako da mu sa notchevima skidaš " frekvencije-tonove" , koji nisu u tonalnoj skali te pjesme. Samo side chain, u bilo kojoj varianti ti neče pomoči...smisao side chain kompresije , je da se kontrolira snaga basa u momentu , kad udara kick - to važi više manje za sve stilove glasbe...
Do pre nekoliko godina skoro niko nije znao šta je side chain kompresija , pa su klubske stvari još uvijek "udarale" na flooru...ponajviše zbog dobrog izbora/tuninga drum soundova.

Quote:
2) Mislim da sam na SoS sajtu procitao da SVE instrumente treba "zaokruziti" filterima-hi pass sto je vise moguce i low pass sto je nize moguce a da se ne utice na kolor zvuka,dok neki drugi kazu da se hi pass/low cut NIKAKO ne stavlja na instrumente sa dominantnim bas frekvencijama,cak ne ni na 20Hz,sta je tacno?
To je potpuno tačno...bitno je da slušaš "mix" kad skidaš sa HPF/LPF....možeš skinuti toliko , dok ne čuješ očitu razliku i onda ideš u najviše primjera malo "nazad" . To znači ako u miksu staviš HPF/LPF u bypass i ne čuješ skoro nikakve razlike - ili ti svira bolje kao prije - tamo ostaviš filter.
Možeš se šokirati , koliko bezveze može zvučat zvuk , koji je "očiščen" na takav način , kad ga slušaš u solu. Na bass frekvama to isto važi, svaki sound - na low endu u najviše primjera kick ili bass ima fundamentalnu frekvenciju - a ispod nje samo "smeče" koje uzima energiju miksu. Sa time možeš "uštedjeti" mnogo snage - i zbog toga dignuti kompletan "loudness" pjesme.
Po meni najednostavniji način je da upotrijebiš HPF koji ima resonanciju, koju nateraš prilično jako...i tražiš osnovni ton - pametno je pored toga slušati ili bas ili glavni harmonski zvuk kad mjenjaš freq HPF/LPF-a. Kad nadješ osnovni ton - vratiš resonancu nazad ili je malo ostaviš gore. Opet ista priča...ako u miksu ne čuješ razlike - a u najviše primjera bolje radi - ostaviš frekvenciju tamo - a razliku u energiji kompenziraš resonancijom i/ili glasnočom u miksu.

Quote:
3) Neki kazu da paralelna kompresija nije dobra jer moze da dodje do ponistavanja (phase cancellation) i zbog toga je ne treba koristiti na finalnom mixu (opet sa SoS sajta) dok drugi (mislim sa foruma DogsOnAcid,nisam bas siguran,davno sam citao) tvrde da je to najbolji nacin da se sacuva dinamika svih zvukova a u isto vreme i poveca cuveni "punch",kako sad?
Mislim...ako ne znaš šta radiš možeš napraviti užasnu štetu...ali danas svi DAWi imaju latency compensation, tako da je to nemoguče. Ako radiš analog ista priča...ako je sve kako treba nema tu problema...ja je upotrebljavam skoro kod svakog projekta...zavisi od stila...analog i ITB.

A kako doči do toga da se sačuva dinamika, postigne veči "punch" i RMS sa upotrebom parallelne kompresije...to nije više toliko jednostavno i zahtjeva precizan monitoring i istrenirane uši. Po mom iskustvu mnogo ljudi ni ne zna podesiti parallel kompresiju kako treba i to rade samo zbog toga jer je to sad moderno - a čuje se jim bolje jer je u najviše primjera razlika samo u konačnoj "glasnosti" - iako ta bila minimalna uvijek "bolje " zvuči.
Težko je kod parallel kompresije raditi A/B usporedbe, a još teže postići bolji "punch". Kompresor treba podesiti , da "pumpa" u tempu pjesme/groovu i onda ga lagano dodati original miksu. a to opet zahtjeva istrenirane uši i veoma dobar monitoring.

4
Quote:
) Koji je najbolji nacin za lejerovanje zvukova-da li uvesti jedan koji ce biti najdominantniji a ostale polako pojacavati dok sve ne zvuci kako treba ili nabacati 3-4 komada i onda ekvilajzerom oblikovati jedan po jedan tako da se dobije zaokruzeni rezultat?
Ufff....po meni najpametnije je da imaš na svakom zvuku neki EQ koji ima HPF/LPF sa resonance kontrolom i opcijom odabiranja slope-a filtera (6-12-24-36-48),
Meni Logic Channel EQ to radi savršeno. Onda jednostavno mijenjaš omjere izmedju layera i mjenjaš HPF/LPF parametre. kao bi rekao DaBear - vrtiš dok ne zvuči dobro i radi...

A druga opcija , da imaš više izvora zvuka i na njima sa sintezom radiš slične stvari kao sa HPF/LPF - isto važi za gitare - samo da tamo mjenjaš magnete, gitare, pojačala i mikrofone.

Toliko od mene zasad....nadam se da sam ti nešto objasnio - ali veoma je težko muziku i zvuk opisivati rječima .

Pozdrav,

Gregor

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 04:58 PM   #79
ajoe
Junior Member

[quote=gregor z;300524]
Quote:

Po meni "tuning" samih zvukova, i kick i svi ostali "bubnjevi" imaju svoj "ton". I ako njegov tuning nije u tonalnoj skali pjesme, nikada neče raditi kao treba. Najbolje je kick imati u "sampleru" i jednostavno slu?ati bassliniju i ostale harmonske instrumente i onda ga "staviti" u pravi "ton".
Ako to nije moguče, onda ga poku?a? uglasiti sa EQ jem, tako da mu sa notchevima skida? " frekvencije-tonove" , koji nisu u tonalnoj skali te pjesme. Samo side chain, u bilo kojoj varianti ti neče pomoči...smisao side chain kompresije , je da se kontrolira snaga basa u momentu , kad udara kick - to va?i vi?e manje za sve stilove glasbe...
Do pre nekoliko godina skoro niko nije znao ?ta je side chain kompresija , pa su klubske stvari jo? uvijek "udarale" na flooru...ponajvi?e zbog dobrog izbora/tuninga drum soundova.

To je potpuno tačno...bitno je da slu?a? "mix" kad skida? sa HPF/LPF....mo?e? skinuti toliko , dok ne čuje? očitu razliku i onda ide? u najvi?e primjera malo "nazad" . To znači ako u miksu stavi? HPF/LPF u bypass i ne čuje? skoro nikakve razlike - ili ti svira bolje kao prije - tamo ostavi? filter.
Mo?e? se ?okirati , koliko bezveze mo?e zvučat zvuk , koji je "oči?čen" na takav način , kad ga slu?a? u solu. Na bass frekvama to isto va?i, svaki sound - na low endu u najvi?e primjera kick ili bass ima fundamentalnu frekvenciju - a ispod nje samo "smeče" koje uzima energiju miksu. Sa time mo?e? "u?tedjeti" mnogo snage - i zbog toga dignuti kompletan "loudness" pjesme.
Po meni najednostavniji način je da upotrijebi? HPF koji ima resonanciju, koju natera? prilično jako...i tra?i? osnovni ton - pametno je pored toga slu?ati ili bas ili glavni harmonski zvuk kad mjenja? freq HPF/LPF-a. Kad nadje? osnovni ton - vrati? resonancu nazad ili je malo ostavi? gore. Opet ista priča...ako u miksu ne čuje? razlike - a u najvi?e primjera bolje radi - ostavi? frekvenciju tamo - a razliku u energiji kompenzira? resonancijom i/ili glasnočom u miksu.

Mislim...ako ne zna? ?ta radi? mo?e? napraviti u?asnu ?tetu...ali danas svi DAWi imaju latency compensation, tako da je to nemoguče. Ako radi? analog ista priča...ako je sve kako treba nema tu problema...ja je upotrebljavam skoro kod svakog projekta...zavisi od stila...analog i ITB.

A kako doči do toga da se sačuva dinamika, postigne veči "punch" i RMS sa upotrebom parallelne kompresije...to nije vi?e toliko jednostavno i zahtjeva precizan monitoring i istrenirane u?i. Po mom iskustvu mnogo ljudi ni ne zna podesiti parallel kompresiju kako treba i to rade samo zbog toga jer je to sad moderno - a čuje se jim bolje jer je u najvi?e primjera razlika samo u konačnoj "glasnosti" - iako ta bila minimalna uvijek "bolje " zvuči.
Te?ko je kod parallel kompresije raditi A/B usporedbe, a jo? te?e postići bolji "punch". Kompresor treba podesiti , da "pumpa" u tempu pjesme/groovu i onda ga lagano dodati original miksu. a to opet zahtjeva istrenirane u?i i veoma dobar monitoring.

4

Ufff....po meni najpametnije je da ima? na svakom zvuku neki EQ koji ima HPF/LPF sa resonance kontrolom i opcijom odabiranja slope-a filtera (6-12-24-36-48),
Meni Logic Channel EQ to radi savr?eno. Onda jednostavno mijenja? omjere izmedju layera i mjenja? HPF/LPF parametre. kao bi rekao DaBear - vrti? dok ne zvuči dobro i radi...

A druga opcija , da ima? vi?e izvora zvuka i na njima sa sintezom radi? slične stvari kao sa HPF/LPF - isto va?i za gitare - samo da tamo mjenja? magnete, gitare, pojačala i mikrofone.

Toliko od mene zasad....nadam se da sam ti ne?to objasnio - ali veoma je te?ko muziku i zvuk opisivati rječima .

Pozdrav,

Gregor

E ovo je jedan od najboljih postova koje sam ikad procitao!! Odmah ide kao novi txt dokument u 'Produkcija-Saveti' folder!!
Hvala Gregor
Old 02-03-2011, 08:31 PM   #80
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Thumbs down Re: Pitanja za Mr. DaBear

Konacno krenusmo u pravom smeru .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules