Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2010, 11:31 PM   #71
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Opa Pro Tools 9 !

e moj kravadinka, tako ti je to sa subjektivnim mišljenjima, koje ti prvi ideš okolo i nabijaš ljudima na nos, bez jasne i konkretne argumentacije, a onda kad čuješ drugu stranu, umeš jedino da uvrediš, čak i to prilično loše. Uzmi 5 dana odmora, na ime svojeg dugog staža na ovom forumu, i koristi koje si ponekad doprineo.

A ako neko još ima problem sa subjetivnim mišljenjima, nek ih ne čita, preskače, zaobilazi šta god. Simptomatično da pored mog subjektivnog utiska o logici koja stoji iza dizajna PT, jesam naveo i nekoliko konkretnih praktičnih zamerki, na koje još niko nije odgovorio. Nema ostrašćenosti, ja realno koristim svakodnevno PT, jer mi radi posao veoma dobro za određenu namenu.

Al na kraju krajevu, sve je to samo subjektivno mišljenje, koje neki ljudi ipak doživljaju lično.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 11:34 PM   #72
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

hehe, evo pisao sam ti na PM, ali posto si banovan (ne od strane mene) pisem ti i ovde.

ako nisi editovao svoj post, izvinjenje od mene.

A nesto ne vidim da si imao zelju da se izvinis moderatoru koga pljujes i nazivas pateticarem, neradnikom....

i mi bi voleli da vidimo tvoju biografiju. ne brinem ja za artura ili mene.
eto, umesto normalnog razgovora popio si ban, a toliko je lako normalno komunicirati, samo ako covek zeli.
....da ne kazemo da odosmo daaaleko od naziva i teme Threada.
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 11:38 PM   #73
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

back on topic (dok je jos otkljucan )
- meni nije nesto presudno to sa multiple mix prozorima, ali kontam da je nekima lakse.
- playlist editing mi je super fora! pogotovo za drums, elastic takodje.
- steinberg kolje u offline procesima i brzinom editinga u post-u

...sve u svemu, onaj ko zna, zavrsice posao sta god stavis pred coveka.
kraj price
Old 09-11-2010, 11:50 PM   #74
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

eto, konkretno čovek kaže

1. meni su se oči otvorile sa tim multiple mixeom, pošto sam tek kad sam to skontao promenio način razmišljanja u mixu, i sad imam veoma organizovanije postupke i routinge, koje nisam uspeo da ponovim u PT, na onom jednom mix prozoru. E i pitanje, da li postoji opcija (nisam je našao), da se sinkuje selekcija kanala iz edit prozora, sa pogledom na kanal u mix prozoru. PRimera radi, selektujem 5tu violinu iz 3će sekcije na 78mom kanalu u edit prozoru, i automatski mi se scroll na mix windowu premesti tamo? To me baš jako smara i pri običnom usnimavanju u PT :/

2. Meni su lane view-i iz Steinberga takođe promenili način editinga bubnja na mnogo kanala, a nisam u nekom dužem roku uspeo da nađem takav pristup u PT

3. E ovo me zanima baš, pošto sam dosta radio post (za Kravadinku i ostale, preko 220 sati emitovanog materijala na SFRJ tržištu, sa jako kratkim rokovima i velikim gledanostima), i obilno sam koristio offline procese bindovane na shortcute u Nuendu, to mi je bulju spašavalo. PA me živo zanima šta ti kao neko sa takođe ozbiljnim iskustvom u postu zameraš Nuendovim offline procesima? A meni i clip i handle editing iz Nuenda brže funkcioniše nego ovi iz PT, al za to sam ubeđen da je stvar navike.
Old 10-11-2010, 12:30 AM   #75
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

arture, kontao sam 'kolje' - da ubija koliko je dobro i brzo, a ne da je lose

napamet, ne znam za taj mix-edit follow view, ali ja to kod trackinga resavam tako sto ukljucim onaj mali floating fader, i on ne mrda gde god da si od prozora... znas na koji fader mislim :

Old 10-11-2010, 01:09 AM   #76
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ma znam za to, prodo si mi tu foru davno, samo nije to to, kad mixaš naizmenično nešto sa jako odvratno mnogo kanala, pa popizdiš od skrolovanja okolo po PT mixeru. Dok divni moj dragi subjektivni Cubendo, sam skrolne tamo gde oćeš A offline procesi, pa još na shortcute ijaooo... pola ekvalizacije dijaloga sam tako radio, bilo mi brže nego automatizacija
Old 10-11-2010, 01:11 AM   #77
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Eto ti sad!
Ostavim vas 5 minuta same, i vidi sta ste uradili...!

Ali nije mi jasno zasto kod nekih toliko glorifikovanje jednog u odnosu na drugo ili cak likovanje u korist jednog nad drugim...

Mada koristim oba,iskreno mi se jedno svidja malkice vise od drugog, ali samo zato sto ja trazim od rada sa zvukom nesto sto vise prija mom uhu i nacinu rada i postavci. (jesam, nekoliko puta sam insistirao na tome u par postova, ali sam uvek podvlacio da se svakako radi o ozbiljnim i profesionalnim programima)
U krajnjem jedno koristim za jedno, drugo za drugo...

Neko trazi brzinu rada, neko vija nacin rada,filozofiju,postavku,karakter zvuka, i gooomilu drugih razlicitih parametara i mislim da je prevazidjeno insistirati na postavci "sta je bolje" ili "X vs Y" zato sto je jedno sa crvenim nosom a drugo ima zuto perje...

Kao ono na forumu dizajnera (grafickih) ,klanje oko Corela i Photoshopa... Samo je tamo zabranjen razgovor na temu X vs Y...pa eto predloga...!

Cek sad ako pocne i ona sekcija o analogiji pa ce neko reci da je sve ovo i jedno i drugo go kurac...!

Zaboravlja se da je ovo ipak industrija (sad ja malo u struci da pricam ) i da krajnjeg korisnika zabole kurcic sta se krije iza omiljenog klipa na youtube-u... Ali, izvodjac mora nama da veruje kada nas angazuje i latimo se zadatka da taj krajnji korisnik bude zadovoljen nasim radom i da ce "iskonzumirati" proizvod (kupiti (jel se jos proizvode?!) kompakt disk, kartu za koncert, platiti download sa neta itd...)

Neki od nas ce isterati deset, stotinu, hiljadu snimaka,ali je fakat da ces duboko u sebi uzivati u 10% onoga sto si uradio i da ti je bas leglo po licnom ukusu, a i to je mozda preterana cifra...
Vecinu vremena se boris sa dosadnim autorima koji misle da znaju...

Last edited by Bockie; 10-11-2010 at 01:13 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2010, 01:22 AM   #78
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pa dobro, i ja se trudim da zabranim razgovore A vs. B, al ponekad me neko stvarno iziritira, pa si dam oduška. Čovek sam, šta ću Enivej, jasno je da je u pitanju weapon of choice, a moj choice je brzina, jer mi je priroda zahteva takva, radim na taximetar, pa me ljudi gledaju bledo kad zatiltujem oko nečega. I moja lična procena je da je u ovom nivou korišćenja, brzina na strani Steinberga, iako je to zapravo loše za posao, jerbo bi više keša uzimo kad bi radio sporije
Old 10-11-2010, 03:20 AM   #79
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Pa sto znam... Sve je to subjektivno, tako da i kravadinka ima vjerovatno pravo iz svog ugla komfornosti sa PT. Mi se svi 'vezemo' za nesto, naviknemo na interface, odredjene opcije i sto ti ja znam..

Ja sam npr zakleti nuendovac, cak me i cubase 'smara' sa svojim nazovi minornim razlikama u odnosu na njega, tako da neka radi ko s cim mu je volja jel?

PT-le sam kao i neki od vas probavao ranije i upravo iz tog razloga familijarnosti sa nuendom sam ga skoro potpuno zabatalio jer sam fakat sporiji u njemu, nervira me recimo midi i blabla.. Ne radi se samo ni o brzini, vec o tome kako zna da ubije u pojam kad se zasteka oko neke gluposti i treba covjeku vremena da se snadje kako to da rijesi u drugom okruzenju.. Onda zamislim ona 2 klika u nuendu za tu i tu funkciju koju ce da odradi nista gore nego PT i lagano se vratim na njega. Nema porebe da trpi muzika, a bogami ni nervni sistem..

Ali isto tako kad sam nekad startovao u steinberg okruzenju sam dozivljavo blage agonije od njegovog workflowa...

Suma sumare je da sve je to dobro! Jedino sto ne volim je nekakvo verbalno nametanje tipa: Bolji je pt ili cubendo, bolji je mac ili pc, jel bolji ferrari ili lambourgini, bolja plava ili crna manekenka i takve neke usporedbe...

Iskreno, mislim da ostajem pri nuendu i pored svih potencijalno besplatnih pro toolsova.. Mozda se varam, mozda i ne

Pozz
Old 10-11-2010, 03:31 AM   #80
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

oh, ja svakako jedva čekam potencijalno besplatni PT, pa da se konačno rešim svih M-audio karti u studiju koje rabim preko SPDIFA, i da mogu konačno direktno sa RME-a ići na hard.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules