Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-09-2008, 05:05 PM   #71
Color
Senior Member

Color's Avatar

Default Re: Color's Control room - sredjivanje prostora

Nakon nekoliko meseci slusanja i upoznavanja svog prostora dosao sam do sledeceg zakljucka:

Uradim mix, u studiju mi zvuci odlicno, frekventni spektar uravnotezen, bass roka kako volim! Odnesem kuci ili bilo gde drugde, mixevi su mi prebasirani.. Znaci negde mi se u studiju gube niske frekvencije Da ih imam viska, da se ocekivati u takvom prostoru, ali ja ih imam manjka

E sad, to je u poziciji slusanja. 2m iza pozicije slusanja, gde imam trosed, su basevi mnogo izrazeniji! Recimo da u prve 2/3 prostora dolazi do gubitka niskih a u poslednjoj 1/3 je situacija bolja. Inace iznad prve 2/3 prostora imam plafonske absorbere. Oni vise na lancima i od plafona su udaljeni nekih 50cm... Iznad troseda nemam plafonski absorber...

U cemu moze biti stos? Gde sam pogresio??

hvala...

pozdrav...
Color is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2008, 05:24 PM   #72
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Color View Post
....

U cemu moze biti stos? Gde sam pogresio??
..........
Najverovatnije si "pogresio" u ocekivanjima....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2008, 05:29 PM   #73
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Najverovatnije si "pogresio" u ocekivanjima....

pozdrav

bogi
Pa znas kako Boggy, uglavnom sam se sretao sa problemima da ljudi imaju viska niskih frekvencija... zato mi ovo nije jasno, gde dolazi do potiranja frekvencija i sta moze da se uradi po tom pitanju...
Old 17-09-2008, 05:42 PM   #74
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pa znas kako Boggy, uglavnom sam se sretao sa problemima da ljudi imaju viska niskih frekvencija... zato mi ovo nije jasno, gde dolazi do potiranja frekvencija i sta moze da se uradi po tom pitanju...
ulozi trud u pozicioniranje monitora... mislim da si ih samo "nacrtao" i spustio tamo gde su ti najmanje smetali... kao vaznu ili lampu ili sta vec... ja, barem, ne UMEM tako!

Cak i uz sav trud oko pozicioniranja... bar jedna pozamasna "rupa" u odzivu bass frekvencija ti ne gine...

Sto se tice "previse ili premalo" niskih frrekvencija u sobi, tu onda pogresno percipiras, odnosno POVRSNO pratis situaciju... jer... "niske frekvencije" nisu jedna pojava... to je opseg pojava, i visak moze znaciti da je negde u opsegu visak... ali samo negde u nekom opsegu... u drugom odmah imas manjak... a taj manjak "percipiras" TEK kada ti izadje miks... jer besomucno podizes EQ da bi nesto uklopio u ono sto zelis a to "ne cujes"... a ne znas da fali zbog sobe,... zato sto ga... jel... ne cujes!

"LEK" za to.... je tvoje "navikavanje"... koji ja ne preporucujem (iz vise razloga)...

Drugi lek... je daleeeeko ozbiljnije i skuplje hvatanje "u kostac" s bass frekvencijama... uz opasku da i pored svega... odredjen prostor moze zvucati najbolje sto moze, ali ne i da zvuci "idealno".

pozdrav

bogi

p.s. ako ti je uteha... tvoja soba upravo zvuci onako kako zvuce i sve ostale gde je bio slican utrosak za materijal (raditi mozes za dz, projektovati takodje za dz, ali azma, ursa, isover i ostali ti nece "oprostiti")

p.p.s. preslusaj mikseve koji su uradili dobrovoljci sa naseg, BoZo foruma, imas link u mom potpisu... upravo to sto se tebi desava je jedan od razloga sto smo uopste organizovali ovu radionicu za miksanje ili nekakvo takmicenje! Te ako zelis prikljuci se...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 17-09-2008, 09:14 PM   #75
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Istina

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2008, 09:30 PM   #76
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:

Vidi na ovoj stranici imati neke grube informacije o onom sto ti je Boogy napisao.
Mozda ti moze tako nesto pomoci.

http://images.google.de/imgres?imgur...icial%26sa%3DN
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2008, 10:38 AM   #77
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
ulozi trud u pozicioniranje monitora... mislim da si ih samo "nacrtao" i spustio tamo gde su ti najmanje smetali... kao vaznu ili lampu ili sta vec... ja, barem, ne UMEM tako!

Cak i uz sav trud oko pozicioniranja... bar jedna pozamasna "rupa" u odzivu bass frekvencija ti ne gine...
Pozicioniranjem monitora sam se poigrao, postavio sam ih tako kako su mi najbolje zvucali u poziciji slusanja. U tom trenutku ali jos nisam znao da imam problem za niskim frekvencijama.. Sada vec imam svest o tome sta se desva u prostoriji tako da cu probati da im nadjem bolju poziciju..

Quote:
.............

"LEK" za to.... je tvoje "navikavanje"... koji ja ne preporucujem (iz vise razloga)...

Drugi lek... je daleeeeko ozbiljnije i skuplje hvatanje "u kostac" s bass frekvencijama... uz opasku da i pored svega... odredjen prostor moze zvucati najbolje sto moze, ali ne i da zvuci "idealno".

pozdrav

bogi
Navikavanje mislim da ne gine ni u najsavrsenije sredjenim prostorima. A sto se tice navikavanja na extremne devijacije - na te se ne bih ni ja navikavao, ako bas ne moram, radije bih probao sa ozbiljnijim hvatanjem u kostac sa niskim frekvencijama, naravno kad i kako to budzet dozvoli.

Elem, prednji zid, tj. zid iza monitora jos nisam skoro uopste akusticki tretirao (samo bas trapovi), iz raznoraznih razloga a izmedju ostalog i zbog toga, da bih imao prostora za jos neke intervencije u slucaju da ne budem zadovoljan, kao sto nisam.. Recimo da su bass trapovi i viseci absorberi ugradjeni u zidove fiksni. Ostalo sto je na zidovima i na plafonu se sve jos moze modificirati, dodavati, skidati, praviti itd... Znaci da imam jos nekog odredjenog prostora za akusticiki tretman.

Probacu da rezimiram korake:

1. Trazenje bolje pozicije monitora
2. Merenje i odredjivanje problematicnog opsega
3. Trazenje resenja

1. i 2. korak mi je jasan. 3. korak mi je u ovom momentu apstrakcija..

Pitanje:

Da li i pozicioniranjem visecih plafonskih absorbera ili zidnih absorbera mogu da uticem na ovu pojavu "rupa" u niskom frekventnom opsegu?

Quote:

p.p.s. preslusaj mikseve koji su uradili dobrovoljci sa naseg, BoZo foruma, imas link u mom potpisu... upravo to sto se tebi desava je jedan od razloga sto smo uopste organizovali ovu radionicu za miksanje ili nekakvo takmicenje! Te ako zelis prikljuci se...
Preslusacu mikseve, tj. probacu i da smixam nesto u svom prostoru, zanima me kakav mix ce izaci i da uporedim sa drugim mixevima iz razlicitih prostora...

Hvala na savetima i strpljenju!

Pozdrav...
Old 18-09-2008, 10:40 AM   #78
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Istina
Ti i Boggy kao da ste sedeli u istoj klupi
Old 18-09-2008, 05:35 PM   #79
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pozicioniranjem monitora sam se poigrao, postavio sam ih tako kako su mi najbolje zvucali u poziciji slusanja. U tom trenutku ali jos nisam znao da imam problem za niskim frekvencijama.. Sada vec imam svest o tome sta se desva u prostoriji tako da cu probati da im nadjem bolju poziciju..
E to! Jos "samo" preostaje da ih postavis tako da ti miksevi bolje "izlaze"
(od nedavno sam potpuno izbacio slusanje vrhunski produciranih cd-ova za zahtevno pozicioniranje monitora... kao stvar koja te moze oterati na stranputicu... prosto... te stvari su "magijom" smuljane da zvuce super kako god zvucnike postavio i na cemu god slusao... u nekim, nategnutim situacijama, potpuno neinformativno ... za zahtevne korisnike... samo sopstveno miksanje, pa slusanje na "referentnom" mestu daje PRAVU informaciju!!!)
Quote:

Navikavanje mislim da ne gine ni u najsavrsenije sredjenim prostorima. A sto se tice navikavanja na extremne devijacije - na te se ne bih ni ja navikavao, ako bas ne moram, radije bih probao sa ozbiljnijim hvatanjem u kostac sa niskim frekvencijama, naravno kad i kako to budzet dozvoli.
DA... akustika u studiju nije luksuz, samo predstavlja trosak koji treba naplacenim poslovima "pokriti"... lakse je kada racunas na njega i znas kako ce ti doprineti.
Quote:
Elem, prednji zid, tj. zid iza monitora jos nisam skoro uopste akusticki tretirao (samo bas trapovi), iz raznoraznih razloga a izmedju ostalog i zbog toga, da bih imao prostora za jos neke intervencije u slucaju da ne budem zadovoljan, kao sto nisam.. Recimo da su bass trapovi i viseci absorberi ugradjeni u zidove fiksni. Ostalo sto je na zidovima i na plafonu se sve jos moze modificirati, dodavati, skidati, praviti itd... Znaci da imam jos nekog odredjenog prostora za akusticiki tretman.
OK!
Quote:

......

Pitanje:

Da li i pozicioniranjem visecih plafonskih absorbera ili zidnih absorbera mogu da uticem na ovu pojavu "rupa" u niskom frekventnom opsegu?
Beznacajno prema onome sto ocekujes! ... Probaj pa se uveri sam.
Quote:
Preslusacu mikseve, tj. probacu i da smixam nesto u svom prostoru, zanima me kakav mix ce izaci i da uporedim sa drugim mixevima iz razlicitih prostora...
Samo se prijavi ... da ti posaljem link za fajlove... poenta je da svi miksaju isti multitrack, ali kod sebe u svojim uslovima i sa tim sto imaju!
Quote:
Hvala na savetima i strpljenju!

Pozdrav...
Ziv bio!

pozdrav

bogi

Old 18-09-2008, 06:22 PM   #80
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ti i Boggy kao da ste sedeli u istoj klupi
pre bih rek'o da ste vi bezali sa istih casova (kad se o tome pricalo)

jbt.... sta nas je... ... jedino nam joka fali... nema ga da se javi....

Super!

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules