Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 14-01-2008, 02:35 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Color's Control room - sredjivanje prostora

Zdravo Color,

Pokusacu da ti odgovorim na neka pitanja

Quote:
Originally Posted by Color View Post
.....

ili absorbcije niskih frekvencija u malim prostorima nikad dosta?
Upravo! veliki je problem sa niskim frekvencijama u malim prostorima i apsorberi koje si naveo ne apsorbuju skoro nista ispod nekih 100-200Hz, i s obzirom da ti je prostor mali, s tim ces morati da zivis
Quote:
Bitno mi je zbog prostora, ako sracunam sa obe strane 22cm, uzecu vec i od ovako male prostorije jos 0.5m od sirine. Mnogo bi mi bilo bolje da je to 2 x 12cm sirine.
Uvek isti problem...
Quote:

Dalje, najvecu glavobolju mi zadaje da li da monitore ugradim u bas trap (tako kako sam ucrtao u gornjoj skici) ili da ih stavim ispred na stalke?
Na stalke, u tvom slucaju.
Quote:
Problem je opet u velicini sobe, ako ih stavim na stalke gubim na razdaljini izmedju monitora i slusaoca i ne mogu ih mnogo odmaci od zida, takodje preprecice prolaz do vrata prema kuhinji i kupatilu. Mnogo elegantnije resenje mi se cini ugraditi ih u bas trapove. Razdaljina bi u tom slucaju od slusaoca bila oko 2.5m, razmak izmedju membrana je takodje oko 2.5m. Samo se bojim sta ce to da uradi sa zvukom… Ima li ko iskustva ili neki savet u vezi ovoga?
Shvatam tvoje zivotno radne probleme, ali ovde nemas mnogo prostora za to.... pod uslovom da ti akustika prostora nije na repu prioriteta.

Ostatak iz prethodnih postova.
Quote:
Sve pregradne zidove bih radio gipsanim plocama.
Ako zelis bolju zvucnu izolaciju onda je bolje zid od cigle i apsorberi... mozda i gipsane ploce preko zida, sa staklenom/mineralnom vunom izmedju cigli i gipsa....
Quote:
Plafon razmisljam da spustim, zbog buke – da stanari iznad ne izlude i radi akustickog tretmana. E tu nastaju i prve nedoumice  Mislio sam da spustam gipsanim plocama a iznad da stavim mineralnu vunu. Incace, plafon je od cigle, slaganih uzduzno, majstori kazu da najverovatnije ima 30cm, iznad su grede a na njima pod stana.

Koja debljina mineralne vune bi zadovoljila potrebe izolacije od buke?
odgovor na zadnje pitanje zavisi od toga kolika je buka od koje se izolujes... obican "zid" od gips ploca sa slojem staklene vune ima neku mogucnost da zadrzi buku jednog biroa ili kancelarije... obicne... ako pricamo o buci studija... onda u tvom slucaju ... sto vise to bolje.. do mere koju moze konstrukcija koja drzi plafon da izdrzi.

Quote:

Ako vec spustam plafon, napravio bih ga pod nekim nagibom. Da li je bitno pod kojim uglom je nagib ili je samo vazno da nije ravan? …ili koji bi oblik plafona bio najidelaniji ako se vec upustam u spustanje plafona?.
Kosina plafona.... hm... znam da nije idealno, ali se drzi onoga sto majstori smatraju da je bezbedno... znaci neka naprave "pad"... a da ne kompromituju celu konstrukciju... nadam se da razumes... i nadam se da ce oni razumeti...

"Piramidice" zaobidji... ako je ikako moguce...

Simetriju leve i desne strane postuj maksimalno!

nadam se da sam bio od pomoci.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules