Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-07-2007, 01:45 PM   #71
relis
Senior Member

Default Re: Stigo CS-15 !!!!

Cestitam, Don. Zbilja imas volje. Ovoliko se potruditi oko cs15, treba biti manijak...

Ja sam posustao nakon sto sam prodao onog MS20, nekak sam izgubio volju, ne zelim nist novoga. A ti samo punis sobu analogijom.
relis is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2007, 03:17 PM   #72
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by relis View Post
Ja sam posustao nakon sto sam prodao onog MS20, nekak sam izgubio volju, ne zelim nist novoga. A ti samo punis sobu analogijom.
Htio sam ja kupiti taj MS-20 od tebe - onako na 3 mjeseca samo da ga probam, jer ipak puno je to para, pa ga kasnije prodam za tu istu paru. Ali eto, zakasnio sam.

Što se analogije tiče - točno. Od sada samo analogiju kupujem Sve digitalne synthove sam prodao (osim nekih legendarnih) jer to gotovo sve mogu riješit sa softwareom - Digital Legacy je odličan za te stvari, plus Absynth koji sam počeo programirati i ona Zebra je luda.
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2007, 04:59 PM   #73
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by Don Solaris View Post
Nego jesi probao softversku verziju MS-20? Zanimljivo su ga uredili. Interesantan zvuk, ali sterilno do besvjesti. Staviš oscilator na neku poziciju i on vječno bude na toj frekvenciji - uopče nema plivanja kao na analognom synthu. Filter neću ni komentirati...
jesi li probao "analog" knob?
trebao bi da pliva
lesha is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2007, 06:24 PM   #74
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
jesi li probao "analog" knob?
trebao bi da pliva
Da, ali po "stepenicama". Tipično za digitalni DSP signal procesing. Pokušavao sam ja to srediti u Reaktoru, ali ne može dok mi jedan DSP inženjer nije objasnio da to neide. Znači ili je 0.1 ili 0.2 Hz, između ne postoji. Na analognom su u pitanju beskonačni brojevi, kao kada djeliš razlomke npr 9/13 = 0,69230769230769230769230769230769... - zato svaki puta drugačije zvuči i nikako ne može da se uštela da budu dva oscilatora na točnoj frekvenciji več stalno plivaju.

Još gora stvar je kada LFO-u daš da mjenja pitch ili cutoff, ubrzaš ga na nešto veće brzine i dobiješ mutno blato - doslovno. Probaj na analognom synthu to isto napraviti pa da vidiš kako ga modulira bez greške, nema zamućivanja, preskakanja, več je čist i precizan zvuk.

Filtere nećemo ni spominjati....

Last edited by Don Solaris; 31-07-2007 at 06:28 PM.
Old 31-07-2007, 08:20 PM   #75
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Don Solaris View Post
Da, ali po "stepenicama". Tipično za digitalni DSP signal procesing. Poku?avao sam ja to srediti u Reaktoru, ali ne mo?e dok mi jedan DSP in?enjer nije objasnio da to neide. Znači ili je 0.1 ili 0.2 Hz, između ne postoji. Na analognom su u pitanju beskonačni brojevi, kao kada djeli? razlomke npr 9/13 = 0,69230769230769230769230769230769... - zato svaki puta drugačije zvuči i nikako ne mo?e da se u?tela da budu dva oscilatora na točnoj frekvenciji več stalno plivaju.

Jo? gora stvar je kada LFO-u da? da mjenja pitch ili cutoff, ubrza? ga na ne?to veće brzine i dobije? mutno blato - doslovno. Probaj na analognom synthu to isto napraviti pa da vidi? kako ga modulira bez gre?ke, nema zamućivanja, preskakanja, več je čist i precizan zvuk.

Filtere nećemo ni spominjati....
Moglo bi to bolje sa DSP, Don Solaris, ali bi bilo mnogo skuplje od prave analogije... to je problem

samo kreni da radis obradu NE na 44.1 ili 48kHz, nego na, recimo, 200kHz sampling rate... vec ti gomila prejeftinih DSP otpadne... odmah na pocetku...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2007, 08:45 PM   #76
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

pa da ili jednostavnije kupit VCO i slozit modular to je puuuuno jeftinije od OPAKIH DSPa
roginator is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2007, 10:29 PM   #77
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
samo kreni da radis obradu NE na 44.1 ili 48kHz, nego na, recimo, 200kHz sampling rate...
200 kHz bi več bila solidna spravica...

@roginator: si sazno koji tranzići bi najbolje odgovarali? sutra počinjem sa pločicom, pa bi dobo do?ao koji podatak...
Old 31-07-2007, 10:39 PM   #78
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

hehe ..evo upravo trazim...cijeli dan lemim push switcheve...sad si malo surfam i trazim di su podaci...mislim si da su mozda negde u PC u..moram do kinca u sobu

sad cu ja...mislim na to
roginator is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2007, 11:15 PM   #79
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by roginator View Post
hehe ..evo upravo trazim..
heh, samo polako.

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Eh, ja sam moga Juno 60 + midi interface
Jaoooo... vidi ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=MYPx7hveUIw

Ovaj prekrasan pad sound koji svira okrenut prema publici je Juno 60. Ma šta uopće reći na ovo...

Sve je snimljeno 100% Live. Možeš vidjeti kako mjenja paterne na ritam mašini, svira bass na Moog Prodigy i lead na Jupiter 8. Inače ovo mi je najbolji bass sound opčenito. Samo zbog toga moram nabavit Prodigy. Što se Pad sounda tiće, još ga nisam "skinuo". Ima negdje neka finta, ili jer reverb ili još jedan chorus.

Čista klasika od opreme!

Last edited by Don Solaris; 31-07-2007 at 11:21 PM.
Old 31-07-2007, 11:23 PM   #80
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by roginator View Post
pa da ili jednostavnije kupit VCO i slozit modular to je puuuuno jeftinije od OPAKIH DSPa
JESTE!!!

Digitalni audio, po mom licnom misljenju, jos uvek pati od previsoke cene... koju niko ne spominje...

To je problem kod DSP, takodje.... ako u njega slozis samo nesto tek 'nako... onda se ne isplati,... ali ako slozis funkcije ozbiljnog analognog sinta x10 pa jos na s/r 200kHz, sa aritmetikom od 48bita, sa odlicnim performansama tokom sviranja, pa jos uspes da napravis da se time lako moze upravljati putem neke konacne grupe dugmica... onda si napravio spravu... koja zavredjuje DSP... (ne pitaj me ko ce to da kupi, i koliko ce da kosta)

u suprotnom... dzaba si se trudio i to malo... i bolje ti je da zalemis par analognih cipova koji to sve "sami" rade (provereno), i ne preterujes sa zahtevima (ono x10)... jer postaje neumereno komplikovano... (ozicavanje, switch matrica... kablovi, konektori itd)

Gde god ima nekakvog softvera, apetiti rastu ogromnom brzinom.... jer svima izgleda "lakse" i "jeftinije".. a daleko je od toga (pod uslovom da pravimo spravu a ne igracku)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules