Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-01-2014, 03:47 AM   #61
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

Default Re: Diskusija o softver bubnju [Branoy]

stani stani, sad ne kontam, jel to hardware ili plugin da se skine, pa u njega ucitavamo to sto postoji za njega? bas me interesuje , moze ako sta uradi okaci odma!!

ja dosao iz grada svirao, evo 4h ujutro upali cubase, pre crkve, Bozic, i malo nesto pipao, uradio neki demo, koristio neshvil onaj ez drumer, to je otprilike taj neki domet , za sat vremena, vise trosenja na dodavanje i trazenje inst, nego na njega. samo na mixeru malo ofarbao 3 kanala
sad jel to svetlo, jel udara u usi, ne znam za ovo doba noci, sad da ima neki vokal, mozda bi izvadio sliku muzike.

nekad sam slusao matrice, kad nema glasa, sve mi nekako bezveze, nije to to,vokal i prateci valjda tu rade cudo, ne znam,, mozda mene smara sto samo muziku slusam dan noc, bez glasa, samo demoe sto pravim, pa nemam orjentaciju

https://soundcloud.com/branoy-works/...-par-udaraca-u
branoy is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 07:48 AM   #62
bole
Member

ja sad vidim sta ti trazis. Nemas vremena da ucis ili da se cimas mnogo oko bubnjeva. Ti bi da uzmes lovu na produkciji muzike, al da ne ulozis bas puno u taj posao? Nije lose ovo sto si okacio, tj ne zvuci lose na ipad u (na poslu sam pa mogu da cujem samo na tome) Koje su to pop, narodne, starogradske pjesme koji su ti primjer za to kako bi ti volio da zvuci tvoja produkcija?

p.s. drugar je skoro snimao album u Srbiji kod lika koji radi samo narodnu muziku, programirao je bubanj i bas. za zvuk bubnja koristi ,cini mi se stari akai sempler, koji mozes da nadjes ispod 500 eur, ali za akustiku, lik iz studija je samo za proracun i mjerenja dao par hiljada eura, cijena bez materijala. Vidis li logiku u tome ?
Old 07-01-2014, 07:56 AM   #63
bole
Member

i kad sam spomenuo akustiku, nisam mislio da treba da ucis proracune i mjerenja. mislio sam na to da treba da saznas sta se desava sa zvukom u prostoriji, tj da mozes da percepiras i sa te strane sta ti smeta i zbog cega ti smeta.
Old 07-01-2014, 09:52 AM   #64
Matya
Member

Jbt, roknucu se, jos jedna tema o VST bubnju.
Matya is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 11:18 AM   #65
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by Matya View Post
roknucu se
rokni se
alfom is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 05:59 PM   #66
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Default Re: BFD3 je dostupan svima :)

Quote:
Originally Posted by STUDIOTON View Post
Pomenucu da neretko ljudi u zadnje vreme koriste i "live midi" nacin .. to je kada se programira i mixa u isto vreme.. dakle na mixeru ti se pojave izlazne trake audia od vst-a .. ali za to je potrebno mnogo memorije,veoma jak procesor i veoma dobar streaming tj.ssd brzi diskovi .. uglavnom, ja u tome vidim buducnost, gde dobijas brz rad, veoma brze korekcije bez vracanja u poseban projekat radi programiranja,izmena itd ..
Morao sam da se javim kada si pomenuo ovaj nacin rada. Vec nekoliko godina unazad radim na taj nacin (trenutno samo i3 na 2.4Ghz i H.disk od samo 7200 obrtaja, naravno namera je uglaviti 1 SSD ali se ceka neka para viska) ali zbog hardvera freeze-ujem traku u kojoj je midi sa VST-jem, ostavim samo rec-audio kada usnimim deo koji je spreman pa onda manipulisem sa audio trakom (Freeze u Ableton-u nije bas kao disejbl u Cubase-u za audio traku, ali smanji opterecenje skoro kao da trake i nema - moj utisak). Iskreno na taj nacin mnogo vremena ustedim da ne prelazim iz maticnog projekta u audio only projekat, a i uvek se neka nota zaboravi kad vec eksportujem traku u wav.

@Branoy: Procitah skoro sve (mozda i sve, "ni sam ne znam sta sam sve procitao, Stari i novi zavet, Jehovilje svedoke, Kule i Strazareee, Tarabiceee..." )

Btw, ne znam...trazis ono sto svi traze, a ne moze se naci na dlanu, na 2 klika u DAW-u (odnosno u jednom wav-u).

Bas nedavno procitah i odgledah intervju sa Nu-Tone-om (uspesan old-school DnB producent). On koristi Abbey Road pakete (od Vintage do Modern paketa)...i vrlo uspesno emulira pravi bubanj i numerama gde je to potrebno, ali nigde nisam video da je posle 2-3 klika zavrsio posao sa nekim elementom bubnja (izuzev licno spravljenih semplova gde je ulozio dosta rada da bi ih oblikovao kako on zeli ili sto ti kazes "da zazvuci na prvu" posto traganje za pravim zvukom zna da se oduzi i ubije trenutnu inspiraciju i zelju za stvaranjem).

Ja licno koristim A.Road u kombinaciji sa nekoliko paketa suvih lepo usnimljenih (kvalitetni mikrofoni, razlicite postavke) paketa bubnjeva koje sam "pazario na pijaci".
Posle odredjenog vremena uz pravilni odabir boja, reverba, multiband kompresije moze se doci do iznenadjujucih rezultata cak i bez upotrebe eq-a. Sav rad ide u radnu knjizicu zivota, pre 10-tak godina moj nacin razmisljanja i rada mi sad deluje veoma smesan (izuzev inspirativnog dela ), ali ucenje, pomalo i neki predmeti/ispiti, prava pitanja upucena, srecom, pravim ljudima i ne znam koliko sati dosadnog rada u rezimu A/B verzija provere da bih video i jos vaznije cuo razliku.

Imas slusanje koje je mnogo bolje od mog, barem na papiru . Soba u kojoj radis takodje predpostavljam po tvojoj prici da je ok. Znaci ostaje samo dosadan deo posla oko rada na svakom elementu bubnja ponaosob, ne znam zaista sta bih jos dodao.

P.S. - Evo i ja da se raspisem u 2014.

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.

Last edited by Filip_; 07-01-2014 at 06:04 PM.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 08:44 PM   #67
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
To su sprave sa kojima su radili devedesetih... Eto - ako mislis da ce ti sprave iz '90 dati taj prepoznatljivi karakter, onda vredi probati mozda sa ovim...

Pazi - nije kao klasicni plaginovi, moze da te iznervira, nema ono - levi klik, load preset... Radis kao na pravom hardveru, znaci:
SYSTEM pa UTILITY, pa zatim 7 za load semplova (ako imas original flopi sa Yamahinog OSa, odna 8 za import), CURSOR RIGHT, pa onda ENTER !

Jedino sto ima na YT u vezi toga, je neki tupavi tutorijal, ali je sranje. Ako me ne bude mrzelo, ovih dana bih mogao da postavim neki demo, pa da cujete o cemu se radi...

Hehe, totalno me je potsetilo na muke sa radom kod tih smorenih sprava, odvratni meniji u dve linije LCD texta, ma bre plaginovi su keeeeva
Si uspeo da ukachis keyboard split kako se radi? Za ritam sekciju da se napravi set barem 7-8 udaraca podeljenih po notnome sistemu
Skinuo sam manual (Typhoon User's Manual) al nisam skontao taj deo kako se radi
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2014, 04:33 AM   #68
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Si uspeo da ukachis keyboard split kako se radi? Za ritam sekciju da se napravi set barem 7-8 udaraca podeljenih po notnome sistemu
Skinuo sam manual (Typhoon User's Manual) al nisam skontao taj deo kako se radi
Uh, prosto je, ali osecam da cu da napisem 3 strane texta

Kada ubacis disketu koja sadrzi semplove (ne performance ili voice, dakle uglavnom one koje ucitavas sa 7) on ce iscitati (kada pritisnes GO) neke semplove. Ulaskom na VOICE EDIT, pa onda UTILITY (dok svetli VOICE EDIT), ulazis u meni za VOICE EDIT (ovo sa UTILITY vazi i za sve ostalo) Tamo mozes da kreiras novi VOICE, pomocu tastera 7. Pisace UTILITY, pa ispod 7.New, U produzetku UTILITY pise Name, a ispod mozes da ispises ime - pisace NONAME. Doteras strelicama < > kursor na Go i pritisnes ENTER. Napravio si novi VOICE

Sada, u istom meniju, pritisnes taster 8. Otvorice ti ispod natpisa UTILITY, novi natpis - 8.Add. U nastavku UTILITY, pise Wave, tu mozes da listas wave-ove koji su ucitani u sempler (naravno, listanje je sa +1 i -1) posle toga, u nastavku pise As - ovo je sada vazno: dodas ga kao grupu, dakle kada je kursor na As, pritisnes 2 (ili opet +1 -1) i ispod As ce pisati Group. Doteras opet kursor na Go i pritisnes ENTER. Svaki sledeci pritisak na ENTER ce praviti novu grupu u okviru voicea koji je predhodno kreiran, koristeci sledeci sempl posle izabranog (ako ih ima ucitanih).

Kad dodelis sve semplove pojedinim grupama, iskljucis UTILITY i ostanes samo u VOICE EDIT modu (samo jedna LED sija). Verovatno ces odmah videti novokreirani voice ispod natpisa Voice. Ispod Voice ce pisati NONAME (ili ime koje si odabrao), nesto npr 001:NONAME. Ako nije tako, mozes listati sa +1 -1 ili ukucati broj gde se nalazi tvoj voice - prepoznaces ga po imenu. U nastavku je Grp, a ispod ce pisati nesto tipa 01 ili 03 - u zavisnosti koliko si grupa napravio. Mozes da ih listas. Odaberes grupu koju editujes i slede podesavanja za nju.

Sledece je Param. E sad ovo je jos vaznije - prva stavka dok listas Param je 1.Range. Pise odmah ispod. Listanjem pise 2.Waves, 3.Pitch i tako dalje. Ovo troje ce ti biti potrebni. Kada je 01.Range - podesavas opseg. Kursorom odes na Bot, ispod je donja granicna nota opsega mapiranja sempla. Top je gornja granicna nota opsega. Dakle ovde namestis da radi na dirku C1 na primer. Ako kursorom odes iza Top, ekran ce se skrolovati i videces i velocity opseg Min i Max, to te u principu ne zanima.

Kad uradis range podesavanja (range je obicno automatski podesen, ali verovatno na los opseg nota), sledi odabir sempla. Vec je neki selektovan po defaultu (po defaultu je vec sve setovano, ali sigurno ne kako ti zelis) Dakle, vratis se na ono Param pomocu < > kursora i prelistas ga na 2.Wave (ili pritisnes odmah 2). Odaberes koji wave, da ne objasnjavam, sistem rada je isti kao i malopre sto se odabira tice.

Na kraju podesis 3.Pitch i to je to... Ima gomila stvari da se podesi: filteri, modulacija, pitchbend opseg, mono/poly... Posle sa ovim Voiceom pravis performanse, opet isti sistem - performance edit i utility u isto vreme sijaju, pa new performance, bla bla...

Mocna sprava, svasta ima - samo sto je neuporedivo lakse to sve uraditi na PCju, nego na ove dve linije ekrana, ali eto...

Sve ovo je par klikova misem po virtuelnoj tastaturi Yamahe, ali jbg, kad pises bude na sto strana...
psionic is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2014, 04:33 AM   #69
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

...dupli post.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2014, 07:50 AM   #70
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Uh, prosto je, ali osecam da cu da napisem 3 strane texta

Kada ubacis disketu koja sadrzi semplove (ne performance ili voice, dakle uglavnom one koje ucitavas sa 7) on ce iscitati (kada pritisnes GO) neke semplove. Ulaskom na VOICE EDIT, pa onda UTILITY (dok svetli VOICE EDIT), ulazis u meni za VOICE EDIT (ovo sa UTILITY vazi i za sve ostalo) Tamo mozes da kreiras novi VOICE, pomocu tastera 7. Pisace UTILITY, pa ispod 7.New, U produzetku UTILITY pise Name, a ispod mozes da ispises ime - pisace NONAME. Doteras strelicama < > kursor na Go i pritisnes ENTER. Napravio si novi VOICE

Sada, u istom meniju, pritisnes taster 8. Otvorice ti ispod natpisa UTILITY, novi natpis - 8.Add. U nastavku UTILITY, pise Wave, tu mozes da listas wave-ove koji su ucitani u sempler (naravno, listanje je sa +1 i -1) posle toga, u nastavku pise As - ovo je sada vazno: dodas ga kao grupu, dakle kada je kursor na As, pritisnes 2 (ili opet +1 -1) i ispod As ce pisati Group. Doteras opet kursor na Go i pritisnes ENTER. Svaki sledeci pritisak na ENTER ce praviti novu grupu u okviru voicea koji je predhodno kreiran, koristeci sledeci sempl posle izabranog (ako ih ima ucitanih).

Kad dodelis sve semplove pojedinim grupama, iskljucis UTILITY i ostanes samo u VOICE EDIT modu (samo jedna LED sija). Verovatno ces odmah videti novokreirani voice ispod natpisa Voice. Ispod Voice ce pisati NONAME (ili ime koje si odabrao), nesto npr 001:NONAME. Ako nije tako, mozes listati sa +1 -1 ili ukucati broj gde se nalazi tvoj voice - prepoznaces ga po imenu. U nastavku je Grp, a ispod ce pisati nesto tipa 01 ili 03 - u zavisnosti koliko si grupa napravio. Mozes da ih listas. Odaberes grupu koju editujes i slede podesavanja za nju.

Sledece je Param. E sad ovo je jos vaznije - prva stavka dok listas Param je 1.Range. Pise odmah ispod. Listanjem pise 2.Waves, 3.Pitch i tako dalje. Ovo troje ce ti biti potrebni. Kada je 01.Range - podesavas opseg. Kursorom odes na Bot, ispod je donja granicna nota opsega mapiranja sempla. Top je gornja granicna nota opsega. Dakle ovde namestis da radi na dirku C1 na primer. Ako kursorom odes iza Top, ekran ce se skrolovati i videces i velocity opseg Min i Max, to te u principu ne zanima.

Kad uradis range podesavanja (range je obicno automatski podesen, ali verovatno na los opseg nota), sledi odabir sempla. Vec je neki selektovan po defaultu (po defaultu je vec sve setovano, ali sigurno ne kako ti zelis) Dakle, vratis se na ono Param pomocu < > kursora i prelistas ga na 2.Wave (ili pritisnes odmah 2). Odaberes koji wave, da ne objasnjavam, sistem rada je isti kao i malopre sto se odabira tice.

Na kraju podesis 3.Pitch i to je to... Ima gomila stvari da se podesi: filteri, modulacija, pitchbend opseg, mono/poly... Posle sa ovim Voiceom pravis performanse, opet isti sistem - performance edit i utility u isto vreme sijaju, pa new performance, bla bla...

Mocna sprava, svasta ima - samo sto je neuporedivo lakse to sve uraditi na PCju, nego na ove dve linije ekrana, ali eto...

Sve ovo je par klikova misem po virtuelnoj tastaturi Yamahe, ali jbg, kad pises bude na sto strana...
Hvala puno Jos kad vidim da si ovo pisao jutros u 5 Svaka chast
silicon science is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules