Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-01-2012, 01:26 PM   #61
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Wavesovi brandirani plugsi

Moje misljenje je da svi mi jos uvek ucimo kako se mixa 100% digital. Opet ponavljam da je digital 'prazna tabla' i nema nikakvih farbi koje bi po defaultu neki DAW dodavao u poredjenju sa mixanjem na analognim konzolama i kanalima koji idu direktno s trake.

Neko zna i moze da mixa ITB jer mu je jasan taj princip i dodavanje farbi u mixu, mada je bolji/laksi pristup da je sam snimak vec do te mere obojen da kad 'pretrpi' digitalizaciju ima sve potrebno da legne u mix. Tu dolazimo do toga da je snimanje/postavka i izbor mikrofona/preampa, eventualno nekog outboard-a i sam performans nesto sto je najbitnije tj. ulaganje u front end. Koliko primecujem, ljudi to uglavnom zanemaruju i ne pridaju veliku vaznost tome stoga opterecenje sa sabirnicama i masteringom kao neka najvaznija resenja za njihove mixeve, a iskreno to su delovi kompletnog procesa koji i ne daju preveliki skok u samom kvalitetu mixeva.

Plugovi su sve bolji i pocinju da daju te 'neuhvatljive karakteristike' analognog procesiranja, ali, po meni, treba dobro prouciti osnovne principe audio engineeringa u smislu 'kako se nekad radilo' da bi ITB mixanje dalo rezultate koji se i ocekuju...

Dodao bi i da u danasnje vreme postoji neraskidiva veza izmedju analog/digital i treba poznavati prednosti i nedostatke ponaosob da bi stvari funkcionisale

Last edited by Everbeatz; 24-01-2012 at 01:29 PM.
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2012, 01:54 PM   #62
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

amin!
Old 24-01-2012, 08:28 PM   #63
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by soundman View Post
Nezgodno je sto danas svako moze svasta da kaze i da se to podvede pod "to je moje misljenje".

Skinite visoke na svom snimku i dobicete "toplinu"

Ako vi ne umete da dobijete toplinu, platite nekoga ko to ume. Nemojte konstantno svoje neznanje i neiskustvo pravdati nekom opremom koju trenutno ne posedujete.
Znas, na ovaj forum su dolazili mnogi...Oni sto su najvise znali, su na najdrugarskiji nacin iznosili svoje znanje, poput ajkula Nikse Bratosa, Vlade Georijeva, Ogija, i niko od njih nije davao ovako nadobudne izjave... A oni sto su manje znali morali su da prodju kroz proces socijalizacije na ovom forumu...To je dug i naporan put, ali ja verujem u tebe, pa se zato i ne ljutim.
A u medjuvremenu, evo ti dobar link -
http://forum.burek.com/burek-blablao...c-carstvo-b82/
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2012, 07:31 AM   #64
soundman
Member

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Znas, na ovaj forum su dolazili mnogi...Oni sto su najvise znali, su na najdrugarskiji nacin iznosili svoje znanje, poput ajkula Nikse Bratosa, Vlade Georijeva, Ogija, i niko od njih nije davao ovako nadobudne izjave... A oni sto su manje znali morali su da prodju kroz proces socijalizacije na ovom forumu...To je dug i naporan put, ali ja verujem u tebe, pa se zato i ne ljutim.
A u medjuvremenu, evo ti dobar link -
http://forum.burek.com/burek-blablao...c-carstvo-b82/
Poprilicno ste promasili poentu. Vi ne trazite da vam se pomogne. Vi iznosite neistine i zbunjujete ljude koji nisu sigurni u svoje znanje. Zapravo tim ljudima cinite veliku stetu.

A ako posle toliko godina citanja navedenih ajkula koji su prenosili svoje znanje vi i dalje mislite to sto pisete, onda treba da se zapitate zasto posle ovolikih godina niste napredovali.

I zaista to sto sam napisao ne treba da pobudi vase emocije poput ljutnje, nego prosto da vas usmeri da ucite vise, a da iznosite izjave bez argumenata manje.

Ako vas nesto zbunjuje, iznesite to u obliku pitanja, a ne u obliku izjave, pri tome neosnovano aludirajuci na stvari koje nemaju nikakve veze sa vasim problemom. Mozda tada pokrenete konstruktivnu raspravu i dodjete jednom za svagda do resenja problema koji vas muci.

edit: U medjuvremenu bacite oko na ono sto je gdin Everlast napisao. Lepo je sroceno i mislim da vam moze za pocetak dosta pomoci.

Last edited by soundman; 25-01-2012 at 07:36 AM.
soundman is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2012, 03:31 PM   #65
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Koristim samo Waves u masteringu i Fab-ov limiter, ali Kramer Tape Stereo me uopste ni ne podseca na taj zvuk ili ne znam da ga namestim.
Pored onoga što je Everlast napisao, relativno skoro sam napisao ovo:

http://www.rumski.com/forum/showpost...8&postcount=18

Iskreno, ako si toliko mator da se sećaš Studija "O" iz vremena kad su tamo bili Studiomaster (valjda Series II) mikser i Fostex (16ch 1/2") magnetofon čudi me da pišeš to što pišeš. Takođe, ako je to zvuk koji želiš, OBE sprave danas možeš da kupiš za manje od 1000€ (sa kablovima). Da ne bude zabune, NEMAM nijednu od tih sprava (na lično zadovoljstvo), niti te upućujem na nekog konkretnog prodavca.

Još iskrenije, ne razumem zašto se toliko (inače pametnih) ljudi loži na brendirane/"endorsovane" emulacije/simulacije aparata i "all in one" emulacije/simulacije tuđeg načina rada (to je valjda smisao ove teme)?

Oduvek sam mislio da je fora da nađeš svoj način rada i da prilagođavaš opremu sebi, a ne obratno. I da je fora da kupuješ gitaru koja tebi dobro leži u ruci, a ne onu koja dobro leži tvom omiljenom gitaristi (ili nedajbože zato što je komad iz "signature series"). I sve tako dalje... To su tvoje pesme, i neće ih miksati Eddie Kramer nego ti.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Soundman fakat voli da se izražava onako "s visine". Nemam pojma ko je čovek (i ja bih voleo da saznam) pa sam ga i u privatnoj poruci zamolio da se predstavi, makar da napiše nešto o sebi u svom profilu.

Last edited by awacs; 25-01-2012 at 03:37 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2012, 05:28 PM   #66
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Ja nikad nisam ni prosao pored magnotofona haha, ali svidja mi se na nekim stvarima sta ovaj waves MPX radi. Nekad mi zazvuci kao karton na nekom materijalu ,kao da mu je taj headbump na 15 ips na oko 400-500 hz a ne znantno nize (oko koliko je freq. inace head bump na razlicitim brzinama okvirno?), i onda imam potrebu da oduzimam tu neku frekvenciju i ponekad se sve raspadne, i kazem do djavola i skinem ga.
Ali na nekim siljatim vokalima mi lepo radi 7.5 ips sa MPX-a. Zaokrugli ih, bez da koristim EQ da skidam visoke itd...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2012, 10:45 PM   #67
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post

Oduvek sam mislio da je fora da nađe? svoj način rada i da prilagođava? opremu sebi, a ne obratno. I da je fora da kupuje? gitaru koja tebi dobro le?i u ruci, a ne onu koja dobro le?i tvom omiljenom gitaristi (ili nedajbo?e zato ?to je komad iz "signature series"). I sve tako dalje... To su tvoje pesme, i neće ih miksati Eddie Kramer nego ti.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Soundman fakat voli da se izra?ava onako "s visine". Nemam pojma ko je čovek (i ja bih voleo da saznam) pa sam ga i u privatnoj poruci zamolio da se predstavi, makar da napi?e ne?to o sebi u svom profilu.
Mogu ti reci da si u pravu, ovo sa miksovanjem, ali ipak druze bez alata nema zanata. Ne kazem ja da je zvuk Oliverovog magnetofona moj san, vec pricam o gustini zvuka koja se brate cuje sa stare kasete i na malim zvucnicima...Verovatno je covek imao i neki kvalitetni kompresor, a ne samo trakas... A sto se tice Soundman-ovog gledanja sa visine, nije ni prvi, ni poslednji koji je tako nastupao, pa je posle shvatio zasto smi svi ovde. Neko da nauci, neko da pomogne, neko nesto da proda ili kupi...I ja mogu da ovde prepisujem strane forume i pravim se da sam audioguru, ali to je za mene besmisleno. Zamisao ovog foruma je i bila da se ljudi izmedju sebe pomazu, a ne da se proseravaju sa znanjem (neznanjem). U principu, onaj ko aktivno radi, i nema vremena da toliko ovde visi. A drugo, uredan sex i uspesnost u svom poslu je recept, za tolerantan pristup kolegama sa foruma.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2012, 12:48 AM   #68
soundman
Member

Quote:
Zamisao ovog foruma je i bila da se ljudi izmedju sebe pomazu, a ne da se proseravaju sa znanjem (neznanjem).
Iako ste ovo rekli na jedan ne bas najfiniji nacin, upravo sam reagovao jer ste se p........ svojim neznanjem. A posto se sad diskusija vrti u krug, prosto sledeci put ako ne znate, pitajte.
soundman is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2012, 11:11 AM   #69
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

brandirani plugini , vise brandirani neg plugini.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2012, 11:19 AM   #70
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

treba nam jedan ovakav soundman ovde, jer ja od onih brandiranih nis nisam naucio, sve je to jezik koji ja ne razumem, treba neko ovakav konkretan, koji ce ti reci to je to!! ako zna, a verujem da zna, poz:P (msm lajk mi se sto pise)
branoy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules