|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#61 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
Treba da se i?člani iz SOKOJ-a, samo ako hoce da se uclani u neku drugu agenciju, ili da svoja prava ostvaruje preko publishera koji je clan neke agencije u inostranstvu. Uzgred, bilo kad da se odjavis iz SOKOJa, SOKOJ te servisira do te kalendarske godine, i tek u sledecoj mozes da predjes u neku drugu agenciju. Zasto - ne mogu bas sve da ovako javno kazem (napisem), ali ovim sam se bavio pre desetak i malo vise godina, kada je covek koji je imao nekoliko hitova, od kojih je jedan proglasen za hit godine, te godine od SOKOJa dobio (mislaim) 85 dinara, odnosno nije ih ni dobio, posto SOKOJ nije isplacivao sume manje od 100 dinara (nije se isplatilo, posto bi troskovi isplate premasili tu sumu). Da je imao i svetski hit isto bi prosao, pa cak i da je SOKOJ funkcionisao, inflacija bi sve pojela. Stvari izgleda idu na bolje sa SOKOJem, ali ko zna sta ce biti sutra, a i mozda opet neka inflacija vreba iza coska. ![]() Quote:
Znaci treba biti clan u zemljii u kojoj mislis da ces najbolje da prodjes. Cela prica nije bas jednostavna, i zahteva vremena, truda i para, ali za one koji imaju ozbiljne namere (planove) u ovoj profesiji to je samo pocetak. ![]() RM |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
moderator
|
![]()
ok,hvala za info i strpljenje...
neke clanove foruma cu mozda i nasmejati ovim,al ajd' recicu pa kud puklo -da, zelim da plasiram pesme u inostranstvu,zbog cega i zelim da ih zastitim... Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Registruj pravilno pesmu, kaci gde god stignes, i nadaj se da ce Timbaland da naleti na nju, mazne je i stavi na novi album Nelly (ume on to ![]() RM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
dobra ti je ova!! ja bi isto uradio....he, he Takodje..mene SOKOJ zastupa SAMO u granicama nase stare Yugoslavije, a za ostatak sveta idem preko PRS-a u UK...moze publishing da se sredi i po kontinentima, (Amerika, Evropa, itd) ali nije bas lako...svi hoce sve za ceo svet i svemir !! (doslovce!!!) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
1. ?ta znači "registruj pravilno pesmu"? Da li je jedino prijava dela u LOC validna za (recimo) US? Istu stvar sam predlo?io sinoć Eevi: kači?, ali ne pre nego ?to si "za?titila" pesmu. 3. ?to se tiče paralelnih ugovora, sve varijante su moguće. Ako odluči? da te GEMA zastupa u Nemačkoj i ostatku Evrope, ali ne i u Francuskoj, mo?e? da sklopi? ugovor u kome će to tako i stajati. Onda se (na primer) SOKOJ bavi samo tantijemima u Srbiji, GEMA u Nemačkoj, a SACEM "svim ostalim zemljama". To jeste komplikovano, ali donosi br?u naplati tantijema iz pojedinih regiona (upravo iz razloga koje si i sam pominjao). Kod autorskih prava "za ceo svet" nema jednostavnih re?enja, to smo svi zaključili. I opet (pitam umesto Eeve), da li je registracija pesme kod SOKOJ-a (d?abe varijanta) po tebi dovoljno "pravilna" u slučaju eventualnog međunarodnog spora? Mo?da bi tako mogla da u?tedi neku kintu i kupi vlastiti mikrofon i par be?ičnih slu?ki za stage monitoring ![]()
![]() |
![]() |
#66 | |
moderator
|
![]()
Hahah,da to bih volela da znam ,hvala na postavljanju tog pitanja umesto mene
![]() da li je neko cuo za takve slucajeve medjunarodnog spora preko Sokoj-a???? Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Banned
|
![]()
Tuzi Sokoj,tuzice se Sokoj.rastuzio se Sokoj...sta ste ono pitali????Naravno da NE...Pa ne mogu sa RTS-om da izadju na kraj,a kamoli sa nekim drugim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
VIP Member
|
![]()
mogo ste smesni...ja sam svojevremeno isao da registrujem koncept / karaktere / imena itd za moj animirani projekat.
hteo sam trademark (tm) i Copyright (C) zastitu za ceo svet. Posto su me smarali jedno 3 sata i rekli da ce me kostati ko ?10-12.000 (!!) i da traje oko 3 godine da se sve proveri (da li neko drugi ima nesto slicno itd..) rekli su mi da u stvari 100% zastita ne postoji, Svako moze da promeni malo i da te sjebe!! Ali ako si "registrovan" ond su ti bolji argumenti kad dodje do sudjenja.. e sad...sta ako neko mazne pesmu, ona prodje dobro u Japanu i Svedskoj a autor nikad to ne sazna (ne prati Japansku top listu ili Svedsku..)?? Sve je tzv. catch 22 situacija....pravi publisher nece da zastupa nikoga ko im ne donosi pare (nepoznate mrmote)....niti ce da pomogne za plasiranje pesama - ako nisi potpisan..i tako u krug!! zakon copyrighta je jasan - onog momenta kad nesto napravis - tvoje je! Samo ako na nekoga drugog preneses (pismenim putem) prava, on ima pravo da eksploatise tvoje pesme..(publisher, disko kuca) Pa zar mislite da su sve pesme na MySpace-u zasticene!!?? nemojte se zavaravati - poenta je da se skrene paznja!!! ja znam tonu ljudi kojima je frka bila da salju pesme da ih ne bi pokrali...i nikad nista nisu uradili.... A zamislite kako je sa scenarijima za filmove tek!!! kako tu moze da se isprica prica na razne nacine..pa ajde ti dokazi,,, |
![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Evo nekoliko nivoa pouzdanosti: - Napravio si pesmu i zna se da je tvoja, i sta sad tu ima ko da sumnja ![]() - Posaljes je sam sebi, a neki advokat ospori i tvrdi da si poslao praznu kovertu, pa tek kasnije stavio CD i zalepio kovertu. - Pesma izadje na nekom zvanicnom izdanju, koje je registrovano, i tu nema diskusije, al' ne vredi za neobjavljene pesme. - Registrujes u SOKOJu - Deponujes kod neke advokatske kuce (napolju), koja se time bavi. - Registrujes u LOC i dobijes papir sa podacima o pesmi, autorima, nosiocu (administratoru) autorskih prava, i to ti sluzi ne samo u slucaju spora vec i pri sklapanju ugovora sa nekim publisher-om, odmah delujes ozbiljnije, a i publisher-u to treba, posto sad on preuzima (pismenim ugovorom) na sebe tvoja autorska prava (administriranje), i sad on na osnovu tvoje registracije i ugovora sa tobom prijavljuje sebe kao nosioca (administratora) autorskih prava za tu vec registrovanu pesmu. Posto svako izdanje u USA mora da se prijavi u LOC, to im sluzi kao "dokaz" na osnovu cega su izdali tvoju pesmu, i sad drugi koji hoce da je koriste (recimo u filmu - tu obavezno mora da se trazi saglasnost) znaju kome da se obrate za "dozvolu". OK, u vreme kad sam se time bavio u celom svetu je prodavano oko , 200 miliona nosaca zvuka (danasnje cifre ne znam), od toga je 100 miliona prodavano u USA, znaci ravno pola, pa sam ja rezonovao, ako napravim posao u USA, za ostatak sveta necu morati puno da brinem, i zato sam proucavao zakone samo u USA (skoro 6 meseci), i nisam imao volje (ni vremena) da se bavim celim svetom. Mozda su neki zakoni od tada i promenjeni, ali verujem da su osnovni principi ostali isti, i da nema puno razlika medju (civilizovanim) zemljama. Ako hoce da stedi, odabrala je pogresan hobi (profesiju). ![]() Mikrofon i ostalo moze po potrebi i da pozajmi, a ako pravilno resi pitanje autorskih prava, kasnije ce lako kupiti i mnogo vise od mikrofona i slu?ki. Uostalom treba da skonta sta hoce, da li da glumi da je profi, a da stvari resava pomocu stapa i kanapa, ili da pravilno postavi prioritete i jedan po jedan resava na pravi nacin. RM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU | dexyco | Pravna Pitanja | 19 | 08-01-2008 06:26 PM |
Rumski - Online Zastita Autorskih Prava | Mogli | Predlozi i sugestije | 11 | 24-04-2005 03:59 PM |