Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-06-2007, 07:40 PM   #61
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"?

Da... spomenuh PowerPC i Intel procesore... pa ko ima zivaca da cita... evo prvih "osumnjicenih":

- Altivec (PowerPC)
- MMX (Intel)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-06-2007, 09:24 PM   #62
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

znaci sadasnji kompjuteri su ustvari i dalje analogni ???? :] tako mu dodje ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 13-06-2007, 09:56 PM   #63
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
znaci sadasnji kompjuteri su ustvari i dalje analogni ???? :] tako mu dodje ...
pa napajanje jeste (ima uticaja i te kako na sve i svasta) ...

varijacije ivice digitalnog kloka... je takodje analogna pojava, sa analognim uzrokom (opet napajanje najcesce), i jako cudnom zvucnom manifestacijom na DA konvertoru u ovom slucaju... mislim na jitter... itd...

Zasto te to cudi?

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 13-06-2007, 10:03 PM   #64
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Mene je boggy ubedio tj. naveo mi je objektivne razloge radi kojih neko zaista moze cuti razliku, ne izmedju cubasea i nuenda, vec izmedju cubasea i cubasea

Koliko sam razumeo, programi su sto se tice enginea u bit isti, fajlovi su u bit isti, ali kada to krene da izlazi iz digitalnog sveta i prelazi u analogni, svaki put je rezultat razlicit. Pitanje je samo kolika je razlika, koliko ko, i da li uopste moze da je cuje.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2007, 01:00 AM   #65
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
pa napajanje jeste (ima uticaja i te kako na sve i svasta) ...

varijacije ivice digitalnog kloka... je takodje analogna pojava, sa analognim uzrokom (opet napajanje najcesce), i jako cudnom zvucnom manifestacijom na DA konvertoru u ovom slucaju... mislim na jitter... itd...

Zasto te to cudi?

pozdrav

bogi
ma iskreno nista vise me ne cudi ,ionako je samo sad sve pitanje pakovanja a da li radi ... to je manje bitno .. elem majku mu komsija nije li frka opet po 100-i put da mi se objasni sta je jitter ??? jel to neki puc tj greska ili sta ???

:S

Old 14-06-2007, 01:15 AM   #66
kejkz
banned

Jitter ti je, prosto receno, odstupanje od digitalnog kloka na kome radis tj. slusas odredjen materijal.

Ako hoces vise i preciznije
Old 14-06-2007, 01:34 AM   #67
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
ma iskreno nista vise me ne cudi ,ionako je samo sad sve pitanje pakovanja a da li radi ... to je manje bitno .. elem majku mu komsija nije li frka opet po 100-i put da mi se objasni sta je jitter ??? jel to neki puc tj greska ili sta ???

:S
Ma nije meni problem da pisem... naprotiv.... samo ako 'oces da citas

Jitter nije "puc",... mada moze da se desi zbog njega, ako se ne postuju hijerarhije sinhronizacije u digitalnom audiu...

Elem... svestan si da digitalni audio koji mozes cuti usima, prakticno nastaje putem D/A konverzije... neki digitalni odbirci (nule i jedinice) koji dolaze ravnomerno u vremenu se putem D/A konverzije pretvaraju u analogni signal koji se kasnije vodi do pojacala... itd... gde vec..

Preduslov da ovo radi kako "mali Djokica" zamislja, je da semplovi dolaze ravnomerno i da se analogne vrednosti tih semplova pustaju dalje u kabl ravnomerno u vremenu....

Pri tom... ne govorim o tome da li je frekvencija semplovanja 44.1 ili 44.092kHz.. to nije ta prica... mada postoji i taj problem pogotovo na jeftinim cd playerima...

Govorim o slucaju kada trenutak izlaska svakog sempla nije "tacno na vreme" nego malko pre ili malko posle... u pitanju su jako male greske... i jako male varijacije... koje znaju da imaju i svoju frekventnu karakteristiku... tako da se na ovaj nacin formira specifican nacin modulacije, koja moze da se cuje, najvise zato sto frekvencije pomeraja ovih vremenskih trenutaka... ili ti gresaka.... zalaze i u nas cujni opseg (20Hz-20kHz)....
E sad... to vi ne cujete kao promenu pitcha... jer je stvarno mala promena... pre cujete nesto cudno sto tesko mozete definisati jer nije jasno ... taj zvuk... zvuk jittera se prakticno zove CD-zvuk... sa pocetaka CD tehnologije... posto su u pocetku negirali da se jitter na cd audiu uopste moze cuti... mada je bilo cudno zasto bas toliki broj ljudi "kuka" za vinilom.... ali eto... tako je pocela "karijera" digitalnog audia.... negiranjem da je jitter problem...

Otprilike... jedan covek i njegov entuzijazam da se "gnjavi" i otkriva "rupu na saksiji" je zasluzan da se za pojavu jittera u CD tehnologiji "saznalo" ikada... iako je ta pojava poznata od kada postoje digitalne telekomunikacije.... no nema veze... covek nije ziv... a koliko vidim niko mu nije napisao bar par recenica o njemu na wikipediji... zato evo njegovog sajta... sa par tekstova...
Nanophon - Home page

Tako da... definitivno "puc" nije...

Sta moze da stvori "puc"... najcesce je to problem u prepunjavanju ili prebrzom praznjenju bafera... a to se desi kada je brzina praznjenja razlicita od brzine punjenja... te u odredjenom trenutku ili u baferu nema vise sta da se "odsvira"... ili se mora preskociti nekoliko semplova jer se bafer prepunio.... itd...
To se resava sinhronizacijom punjenja i praznjenja... a ako toga nema... pa desava se da i tako radi... ako su brzine prilicno iste.... ali s obzirom da ne mogu biti idealno iste... jer nisu sinhronizovane... onda se "puc" desava redje.... nekada moze da bude samo jednom dnevno... u toku 24-casovnog rada.... itd...

Nadam se da sam razjasnio

pozdrav

bogi

Old 14-06-2007, 02:03 AM   #68
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

oh hvala bogu da neko mi to nije ispricao na klingonskom :]]] hvala boggy :]

Old 14-06-2007, 10:27 AM   #69
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
....ali kada to krene da izlazi iz digitalnog sveta i prelazi u analogni, svaki put je rezultat razlicit.
da... rezultat moze biti razlicit,
Promeni napajanje na PC... i ako je kartica sa DA konvertorom osetljiva na napajanje... a najcesce jeste, neka vise, neka manje,... razlika moze da postoji
Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Pitanje je samo kolika je razlika, koliko ko, i da li uopste moze da je cuje.
Otprilike... te razlike mogu biti manje nego razlike izmedju mp3 i wav... neko ih cuje neko ne...

pozdrav

bogi

Old 14-06-2007, 10:47 AM   #70
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
ma iskreno nista vise me ne cudi ,ionako je samo sad sve pitanje pakovanja a da li radi ... to je manje bitno .....

Ovo ne razumem bas najbolje... mislim.... alavuche... niko tebe nije "prevario" i "uvaliio" ti analogno napajanje.... izvor napajanja je oduvek bio analogna pojava i bice i dalje...

Kao i u zivotu... ma koliko neko "kukurikao" stvari nisu nikada ni crne ni bele.. nego nesto izmedju.... uvek je tako bilo i bice i dalje... to saznajes vremenom, kako dublje ulazis u neku problematiku i ako se trudis da budes posten i realan... a na "pocetku" te verovatno niko nije "prevario"... nego se prosto nisi udubljivao... mozda nemas zelju, mozda nemas potrebu... ko zna.....

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 6 (0 members and 6 guests)

Posting Rules