Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13119)

boggy 09-12-2005 06:10 PM

Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"?

Zdravo svima,

Vidim da se oko ovoga moze voditi zucna rasprava u nedogled, u kojoj je jedina cinjenica da su svi skoro sasvim u pravu.
Pokusacu da objasnim, koliko je u mojoj moci, neke od mogucih razloga, ali ocekujem da neko od vas prvi pocne i da neki primer, a naravno ocekujem od vas da pomognete u tome da tu "misteriju" rasvetlimo donekle, konstruktivnom diskusijom. Ako nista drugo, mozemo malo da smanjimo verovatnocu ponovnih diskusija na ovu temu, i trosenje energije.

Unapred zahvalan na saradnji.

Bogi

p.s. Pocnite od onoga sto vam prvo padne na pamet... ne mucite me da sam izmisljam primer, previse ih je a razloga je manje.

kompozitor 09-12-2005 06:22 PM

Re: Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"?

Quote:

Originally Posted by boggy

p.s. Pocnite od onoga sto vam prvo padne na pamet... ne mucite me da sam izmisljam primer, previse ih je a razloga je manje.

Cubase 3 i Nuendo 3 bi trebalo da zvuce isto ali je razlika sasvim primetna ( Nuendo 3 bolje zvuci ) .

Pozdrav ...

boggy 09-12-2005 06:26 PM

Quote:

Originally Posted by kompozitor
Cubase 3 i Nuendo 3 bi trebalo da zvuce isto ali je razlika sasvim primetna ( Nuendo 3 bolje zvuci ) .

Pozdrav ...

Softver? Njemu je najlakse da zvuci razlicito, pa to nisu "iste" stvari uopste... lepo bi bilo da je tako, ali ako zvuce razlicito onda je tu neko nesto izmenio sto se proizvodjaca tice. Sta je izmenio? Pa to ne mozemo znati jer je kod zatvoren. Ajmo nesto teze...

pozdrav,

bogi

kompozitor 09-12-2005 06:28 PM

Quote:

Originally Posted by boggy

Pozdrav ...

boggy 09-12-2005 06:34 PM

Quote:

Originally Posted by kompozitor
...( Nuendo 3 bolje zvuci ) .

Pozdrav ...

Odlicno, drago mi je da imas svoj stav o tome, koristi uvek Nuendo 3.

pozdrav,

bogi

sasaristic 09-12-2005 10:35 PM

Boggy....vec kad si tu , mom prijatelju je potrebna mala pomoc a vidim da "GOOD Smeagol always helps..." (imas jednu sladunjavu zivu ribu kao nagradu) ...koja je najbolja crossover frekvencija sub-a i satelita.... ima Yorkwille
sm1 i njihov active sub.
E, da ne bude da bas bezveze ulazim u topic....i meni Nuendo zvuci bolje od Cubase , mada kada sam radio male testove sa po 10-tak kanala suma sa Logica 5.5 i Nuenda 2.2 su se potpuno ponistile kada sam okrenuo faze.

boggy 09-12-2005 11:03 PM

Quote:

Originally Posted by sasaristic
...koja je najbolja crossover frekvencija sub-a i satelita.... ima Yorkwille
sm1 i njihov active sub.

-80-120Hz
-Daljina od izmedju usiju i suba/satelita, mora biti ista.
-Pazi gde sub stavljas u sobi, uvek moze da se nadje neko mesto
sa koga manje "gadja" sobne rezonance.
- kada uzmes sve tri stvari u obzir, nije trivijalno

Quote:

E, da ne bude da bas bezveze ulazim u topic....i meni Nuendo zvuci bolje od Cubase , mada kada sam radio male testove sa po 10-tak kanala suma sa Logica 5.5 i Nuenda 2.2 su se potpuno ponistile kada sam okrenuo faze.
Ne trebate uopste da imate dilemu, razliciti softveri razlicito zvuce, i to nije nikakvo cudo... ako su firme razlicite, ako nesto menjaju, nemaju obavezu da vas obaveste o tome, a ako nesto samo drugacije zvuci, to oni nece smatrati problematicnim.

pozdrav

Bogi

Oggy 09-12-2005 11:32 PM

S' tim sto kod SX-a i Nuenda ta prica nema veze ni sa sluhom (jer se ne cuje, a i ne moze da se cuje jer je nema) ni sa mozgom (jer je sam proizvodjac rekao da je engine i sound potpuno isti na oba softvera, a da se razlikuju po dodatnim opcijama i formatima).

Jako je opasno neosnovano i nekriticno iznosenje ovakvih informacija jer ovde nisu svi ljjudi koji to rade godinama vec dosta njih stice svoja prva znanja upravo ovde.

Ko se ne slaze sa ovim sto sam rekao, nudim opkladu u 1000 evra da ce isti projekat smixan u SX-u 3 zvucati IDENTICNO u Nuendu 3 (ili SX2- N2).
Koristim oba programa upravo iz razloga sto nekim "poznavaocima" bolje zvuci Nuendo.

Sa Logicom nisam odavno imao kontakta, ali tu vec ne bih smeo pare na sto. Jedino sto i tu smem da kazem je da "bolje" ili "losije" nije parametar koji bih mogao da uvazim kao validan, vec samo konkretne cinjenice.
Verovatno da izmedju RAZLICITIH softvera postoje razlike, ali ne one po kojima bi bilo ko mogao da na blind testu prepozna sekvencer u kome je snimano. Prema tome...

boggy 10-12-2005 12:14 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy
S' tim sto kod SX-a i Nuenda ta prica nema veze ni sa sluhom (jer se ne cuje, a i ne moze da se cuje jer je nema) ni sa mozgom (jer je sam proizvodjac rekao da je engine i sound potpuno isti na oba softvera, a da se razlikuju po dodatnim opcijama i formatima).

Hm...
Quote:

Jako je opasno neosnovano i nekriticno iznosenje ovakvih informacija jer ovde nisu svi ljjudi koji to rade godinama vec dosta njih stice svoja prva znanja upravo ovde.

Slazem se, vazi u svakom slucaju. Ostaviti mogucnost da nesto bude (subjektivno) razlicito ako pri tom ne moze da se dokaze da je apsolutno isto, nije losa praksa, generalno gledano.

- U ovom slucaju diskutujemo samo o softveru koji niko od nas nije pisao a ne o sluhu i ne o sposobnostima svakoga ponaosob od nas.

-Definisati na gornji nacin tvrdnje je u najmanju ruku neoprezno.

-"Nauciti" da su stvari iste nije znanje nego samo informacija. Prevelika je odgovornost reci nekome da su nekakve dve stvari iste, ako pri tom nemamo nikakvu kontrolu nad tim.... cak i da imamo, i to je odgovorno.

Quote:

Ko se ne slaze sa ovim sto sam rekao, nudim opkladu u 1000 evra da ce isti projekat smixan u SX-u 3 zvucati IDENTICNO u Nuendu 3 (ili SX2- N2).
Koristim oba programa upravo iz razloga sto nekim "poznavaocima" bolje zvuci Nuendo.
Polako... ovo je ipak samo Forum :)
Nemoguce je sa sigurnoscu to dokazati... ni jedno ni drugo.
Ljudi cuju jako dobro, svako cuje na svoj nacin, svako moze da kaze sta zeli da kaze, cuo ili ne cuo razlike... svejedno...

meni to nije ni bitno, pokusavam da pomognem, jer znam dosta o mogucnostima odakle razlike mogu da dodju, na kraju radim te stvari dosta dugo... uopste ne ulazim u pricu o tome da li razlike postoje, vec samo diskutujem o tome, da ako razlike vec neko i cuje, odakle mogu da dodju... to je sve... A da li su odatle dosle? Ko to moze znati... sve te informacije su poslovne tajne o kojima mi mozemo samo da nagadjamo sta znace.
Znaci ako tebi to zvuci isto, super, onda ti nemas problem,... sto ne znaci da drugi nemaju...

Quote:

Sa Logicom nisam odavno imao kontakta, ali tu vec ne bih smeo pare na sto. Jedino sto i tu smem da kazem je da "bolje" ili "losije" nije parametar koji bih mogao da uvazim kao validan, vec samo konkretne cinjenice.
Verovatno da izmedju RAZLICITIH softvera postoje razlike, ali ne one po kojima bi bilo ko mogao da na blind testu prepozna sekvencer u kome je snimano. Prema tome...
Pitanje je ko bi to prepoznao, i sta bi sa tim mogao da uradi... ne razumem zasto subjektivan osecaj razlicitosti, smeta onima koji tu razliku ne cuju, i obrnuto...

pa sve vreme i govorimo samo o subjektivnom utisku, nekome se svidjaju jedne slusalice nekome druge, nekome jedni zvucnici nekome drugi... otkud sad ovo?

Vi se uopste ne bavite egzaktnim stvarima, cemu tolika zelja za tim...

Pa i softver prave ljudi sa istim vrlinama i manama, slicni nama, ovakvim kakvi jesmo, kao i kod drugih stvari...

Ako ti je tako lakse ja uspevam da uocim ponekad razliku izmedju stereo i mono... i stereo mi se vise svidja... Ok?

pozdrav

Bogi

idekius 10-12-2005 12:27 AM

Ako Nundo 3.1 i Cubase SX 3.1 zvuce razlicito, ja bih trebao da promenim profesiju... onda sam gluv kao top...

A bilo bi i nelogicno da zvuce razlicito... u pitanju je gotovo isti software i proizvodjac precizno navodi sve razlike... Cak Cubase otvara Nuendov project i obrnuto...

Ne kazem da oni ne zvuce razlicito, moguce je da zvuce, ali ako je to istina, ili neko ima ultra sluh, ili ja nemam sluha...

All times are GMT +1. The time now is 09:52 PM.