Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-02-2009, 09:18 PM   #61
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Default Re: Kojeg ibaneza?

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Uh Ovo je bas matora tema

Aj redom, ako me ne izda koncentracija

Kao prvo, mnoooogo vode je proteklo od kad smo imali ovu diskusiju i moji stavovi su se promenili, najvise zato sto sam imao srece pa svirao sve i svasta od instrumenata a i muzicki pravci su mi se malo prosirili (iako se uglavnom to svodi na rock gitarski zvuk).
Koliko vidim po odgovorima ova tema je otisla u neku generalnu diskusiju pa cu se truditi da adekvatno nastavim

I dalje milsim da je Malmstin neopevani smarac koji ima jako dobro izvezban arpedjo... Ok, ne mogu kao on, jbg. mnogo je brz. Respekt. Whatever...

@Zlobisa: Bez brige, nisam se uvredio ni najmanje. Ja obozavam da diskutujem o ovakvim stvarima, svasta moze da se nauci.

Ono sto je bila moja greska ranije je to sto sam se poprilicno ogranicavao po pitanju toga "kako" treba da zvuci el. gitara. Do pre godinu dana el. gitara = Satriani. Kraj price. Greska, i to debela... Realno ja i dalje najvise volim ton kakav mozes da cujes na njegovom the Extremist albumu, ali mi je odavno jasno da to nije kraj price.
Pitanje oko izbora gitare je previse licno i "pametovanje" je nesto sto uvek ispliva iz diskusija na tu temu jer, recimo iz naseg primera, ti volis singlove a ja humbackere i sta sad? Tu se ukljuci osoba C koja ce iz argumenata koje obrazlozimo, da sedne i porazmisli sta njemu najvise odgovara.
E sad, taj scenario pada u vodu ako je rec o studiskom muzicaru koji bi da sazna koja gitara moze da mu obavi 90% zahteva...
Moje iskustvo mi je pokazalo da "nazalost" strat stvarno pokrije veeeeeliki deo zvukova. Jos ako je recimo u H S S kombinaciji igri nema kraja. Takvu gitaru ne mora samo Fender da potpise...
Meni licno to ... nije to. Imam velike sake i volim da osetim dosta materijala pod prstima. Zato je moj izbor gibson-like koncept: mahagoni, lepljen vrat, rosewood, 10 zice i PUF humovi i string through... Takav instrument me uvek inspirise i ton koji zamislim u 80% slucajeva dobijem.

Na muzickom forumu se trenutno vodi rasprava oko PRS gitara i jedan forumas je postavio klipove custom 22 modela. E ta gitara brate moze da zazvuci kako god hoces, ali bukvalno. Skupa je ko djavo ali za studio... jako interesantan instrument. MusicMan Luke me je takodje odusevio izradom, svirljivoscu i upotrebljivoscu.

Eto...

I naravno, nikad mi nije bila namera da zazvucim u faznou "ma slusaj ti mene sta ti ja kazem to ti je vrh b'ate...".
Glavni problem vecine ljudi koji pita za neki ovakav generalni savet je to sto su lenji da odu do radnje i probaju instrumente. Da, znam da su vecina prodavaca u fazonu da ih mnoooogo smaras ali to je njihov posao a vase pravo, pa izvolte. A i nisu svi takvi, Mitros, Maric, Artist... uvek sam imao prijatna iskustva, a njihov izbor nije mali definitivno.
E ovo je već daleko ozbiljnija priča...
Drago mi je ?to je ipak bila ''mlados' ludos' ''
Cheers!

P.S.
Da ne bude zabune, ja prvi mislim da je YJM veeeeliki smarač. Nikako nije deo moje muzičke kolekcije(hence +1).

http://www.myspace.com/igorsimic
zlobisha is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2009, 10:23 PM   #62
LAMPASH
Pro Member

LAMPASH's Avatar

E sada je i meni drago sto smo se na kraju sva trojica skapirali,tako da ova tema sada ima smisla,posebno oko toga da je Yngwie smaracina
Uzdravlje!

-"Odavde niko ne izlazi nejeban!"
LAMPASH is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2009, 09:43 AM   #63
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Quote:
Originally Posted by LAMPASH View Post
E sada je i meni drago sto smo se na kraju sva trojica skapirali,tako da ova tema sada ima smisla,posebno oko toga da je Yngwie smaracina
Uzdravlje!
Jo? samo da se nađemo na nekom pivu negde i ojhaaaa. Bog da nas vidi...

Old 26-02-2009, 03:36 PM   #64
LAMPASH
Pro Member

LAMPASH's Avatar

Pa ajde da nesto organizujemo.
poz

-"Odavde niko ne izlazi nejeban!"
LAMPASH is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2009, 12:33 AM   #65
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ma, i ja sam se naslušao saveta... i potrajalo je dok nisam ukapirao da su svi saveti (koliko god dobronamerni) jalovi. I da je "zvuk" interaktivna kategorija. Potraga za nečijim zvukom je zapravo potraga za bendom u kome taj zvuk ima smisla. Štono reče Bajaga:

To što bubnjar ima dar - to je sasvim lična stvar
Ljudi kada traže bis - to se odnosi na VIS

Ali ionako ti je sve to jasno...

Pozdrav
Jeste zvuk nesto sto je individualna stvar ali ne mozes se recimo osloniti na engl powerball u pop muzici, zar ne? (iako ima kristalan clean koji moze da bude upotrebljiv) i tako to ... nesot me je mnogo odusevio ac30 2x12 pa to govori iz mene

e, da. U prilog price oko singlova: U subotu stavljam dimarzio potove i push-pull da i na peavey-u imam coil split
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2009, 08:29 AM   #66
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Jeste zvuk nesto sto je individualna stvar ali ne mozes se recimo osloniti na engl powerball u pop muzici, zar ne? (iako ima kristalan clean koji moze da bude upotrebljiv) i tako to ... nesot me je mnogo odusevio ac30 2x12 pa to govori iz mene

e, da. U prilog price oko singlova: U subotu stavljam dimarzio potove i push-pull da i na peavey-u imam coil split
Au puste modifikacije...

Old 27-02-2009, 11:48 AM   #67
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Ce da vidimo nemam pojma kako ce air classic raditi su split rezimu. Fred i puf Joe na drugoj gitari rade jaaaaako dobro. Fred zvuci skoro kao overwound singl a puf joe ima poprilicno razgovetan ali zaobljen ton. U svako slucaju, lepo
Old 28-02-2009, 02:19 PM   #68
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Ljudi će do prekosutra da pričaju o tome ?ta je dobar ton a onda na kraju malo njih i namesti dobar ton (ne mislim na bilo koga ovde u temi pričam uop?teno) Dakle, stalno se zapostavlja taj ljudski faktor, koji omogućava da se sve ono ?to ?atro "ne mo?e" upravo uradi tako. Pa bilo to snimanje clean gitara na hum-u ili pravljenje dobrog tona na gitari od 200 evra.

U praksi je najbitniji čovek i da on razume ?ta radi, a u praksi sve te priče koje govore ?ta je "pravilan" način da se dobije neki ton treba slu?ati samo kao grube smernice naravno da je:

- moguće napraviti organski ton na EMG-ju
- naći ponekog Ibaneza koji nije smeće
- Yngwie odsvirao poneki nenadjebivi solo u prvih par godina karijere dok nije postao smarač
- moguće snimiti rock pop gitare na powerballu ili ?ta već i snimiti moderan metal na starom marshall-u
- snimiti clean na hum-u
itd

Mislim, ljudi se hvataju za gluposti, na primer PRS je prodao muda za bubrege, Custom shop gibson gitaru samo malo prepakovanu po dizajnu i svi govore o nekom PRS tonu, kao da se dve gitare koje su mahagoni-maple top sa lepljenim vratom toliko značajno tonski različite da je nemoguće dobiti i na nekom gibsonu isti ton. Generalno gitarska industrija je u potpunom nedostatku ideja i stagnaciji, i ni?ta se su?tinski novo nije desilo u gitarskom mainstream-u već godinama, samo se krade međusobno i dizajnerski minorno modifikuje. Realno, najbolje snimljene gitare i zvuci su se već desile, i slabo ?ta se de?ava i po tom pitanju. Mislim da tu postoji malo i sindrom toga da je nekome gitarizam i neka vrsta sakupljačkog hobija (bar prema finansijskim mogućnostima) i tog lo?enja kao "E ovo je sad najbolje". Ima koliko god hoćete takvih tema na stranim forumima, ljudi koji imaju dovoljno novca i previ?e slobodnog vremena a u praksi nisu gigging musicians, i sviraju pop kući sede i palamude kako je ovo bolje od onoga, upoređuju sve od godi?ta jedne iste gitare do različitih vintage pedala koje da im neko napravi blind test ne bi ni mogli prepoznati u praksi.

Po meni, nema najboljeg, gitara je alat, i nekad naravno treba izabrati alat prema tome ?ta je zadatak uraditi, za mene se tu zavr?ava priča. Bitno je da je instrument kvalitetan i svrsishodan onome za ?ta nam je potreban, naravno. To je to, nije bitno ?ta pi?e na njemu, sve ostalo je prodaja magle.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2009, 03:41 PM   #69
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Realno

nista do Dusan ne napise koju

Samo ipak mislim da i medju tim varijacijama postoji ipak da je nesto "bolje" a nesto "losije". Kapiram da neko sa zista mnogo iskustva moze da se snadje u mnogim situacijama i da opremu nevezano od marke moze da upotrebi dobro u raznim pravcima muzike, ali na kraju krajeva mi ipak imamo na raspolaganju single coil i hum Ima razlike, i oba imaju svoje mane i prednosti. Mislim, pocnimo samo od toga
Zato kazem, jako je obro imati neke smernice sto se tice "proverenih" kombinacija koje su vec godinama na snazi. E sad ako nekoga bas interesuju detalji onda treba krenuti sa racvanjem predloga itd.

Last edited by MUzzY; 28-02-2009 at 03:45 PM.
Old 01-03-2009, 07:28 PM   #70
nenad
Senior Member

nenad's Avatar

Evo jednog rada u totalno "DNEVNA SOBA" fazonu.... bas gitara - NO NAME... gitara - prilicno jeftin Squier ..... sve preko ART TUBE i BOSS G-10 ubodeno direkTNO u komp....... znaci jeftin kucni snimak, a gitare izlaze sasvim pristojno.....
Garazni dani su se preselili u dnevnu sobu

http://rapidshare.com/files/204027725/wind_1.Mp3.html

Mrzelo me je da "vadim" MELODIJU.........

@Dushan

Cik pogodi o kojem se bendu radi ???

pozzz !!!
nenad is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules