|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Nisam imao do sada ceste potrebe za zivim basom, a sad imam i nije me sramota da pitam, zanima me nesto konkretno-kako da se prilikom snimanja zivog bass-a ili posle snimanja dobije ravnomeran, ujednacen ton..Primer- ako imamo tri tona A-D-E, kada se usnime oni se fino cuju "na suvo", a kada se ubace u mix neki tonovi lepo legnu (imaju jaja,budu Fat), dok se neki izgube u mixu, nema ih nigde ili se pak cuju ali tanko tako da kada se pusti ceo miks, basa na trenutke ima,tj cuje se lepo, pa ga nema..ne znam kako lepo da objasnim, ali mislim da znate o cemu pricam.. E sad ako neko ima konkretan odgovor? Sta je resenje? kompresor nije
![]() P.S. bas slusam ovu pesmu cetinskog i zeljka, i bas mi je bass zapao za uho, koji je fenomenalno odradjen, svuda ga ima u istom intezitetu, i tako dobro daje podlogu.kako da se postigne to.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Vala, jeste. Treba ga samo pravilno upotrebiti. Kompresija treba potpuno da promeni oblik tranzijenta i da umesto trougla iz sirovog snimka dobije? ovakvu sliku: prvo brutalan attack, zatim duboka rupa i na kraju "cigla". Takav bas će uvek lepo da legne u miks.
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
nemoj da te prevari slušanje bassa na suvo, tu nećeš (bez mnogo iskustva) lako čuti koliko je bass ravno odsviran. To se čuje tek kad legne u matru. A može ponešto i da se prepozna već na samom waveformu (ovo ne znači da ako iseckaš i clip-gainuješ wave da će raditi bolje, jer neokinuta nota nema tu punoću same boje, pa tek onda volume)
Na ovu pojavu najviše utiče sama svirka desne ruke, ali i kvalitet i setup samog instrumenta. Kompresor pomaže u isticanju attacka i sustaina bassa, kao i u samoj farbi, ali NE MOŽE da nadomesti loše okinutu notu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Ako ovoga nema, mo?' ti posle da ima? DI-boxeve, preampe i pojačala i rigove - d?aba' ti...! ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Desna ruka iz raja izasla
![]()
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Ma i kada se snimaju i najobicniji, "lezeci" tonovi -cetvrtine, polovine, neki ton zvuci puno, neki tanko u miksu, a isto je odsvirano (ista artikulacija)
Bass je uboden u dobar preamp, nije islo preko pojacala, dobro podesen kompressor (opet hardverski).. Da nije u pitanju EQ, da trebaju da se odredjene frevencije seku, a neke istaknu, da bi dobio tu ravnu sliku i istu punocu svakog tona? P.S. to se slicno desava kad koristim i vsti trilian, iako su svi tonovi podsisani na istu jacinu, opet ista stvar, pogotovo kada je u pitanju neka stvar sa duzim tonovima u basu, tj nekog sporijeg ili umerenog tempa. o cemu jos treba voditi racuna i obratiti paznju? Last edited by Nemania; 29-11-2014 at 12:33 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
@ Arthur a moze i ovako: ako neko nije dokon, pa da uporedi note iz trake koju zeli sa notama iz svoje trake i eto
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
@ProkDu
\m/ @arthur @blastermaster Ovo takodje mozda bude od pomoci ![]() http://www.independentrecording.net/...in_display.htm @Topic Jos jedna stvar! Nekada podizanje fundamentalne frekvencijene unistava mix, a kada se ostavi tako zvuci tanko. Zato preporuka isto da pokusas da pojacas sledeci harmonik, a ne fundamentalnu frekvenciju, mozda mu da punocu. Last edited by Darsus; 02-12-2014 at 03:23 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Aaaahhh, totalno sam zaboravio na stari projekat ali me ova tema podseti...
![]() http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15237 U attachmentu poslednja verzija...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Produkcija Bass Gitare | Nemania | Gitarska Produkcija | 65 | 04-10-2013 02:05 AM |
snimanje bass gitare FOTO THREAD | quake2 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 21-12-2010 04:08 PM |
Hor , snimanje, produkcija | STUDIOTON | Audio Produkcija - Tehnike | 45 | 07-03-2005 02:43 PM |
snimanje bass gitare mikrofonom | SandRob | Audio Produkcija - Tehnike | 20 | 17-02-2005 11:08 AM |