|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#51 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Moderator
|
![]() Quote:
A sto se tice snova, zaboravio si prigusnice.... ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#53 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
A zvincicu, na kojoj frekvenciji se najvise okrecu kad zvizdis za njima? ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
ja kad sam bio mali (6-7god) nisam imao nikakav sluh, pa me zbog toga nisu htjeli primiti u muzičku ?kolu. Međutim, to tati bio blam, pa na?'o vezu da me ipak prime. A sjećam se kao juče kad mi je taj profesor na prijemnom svirao neke tonove, a ja kao da ih ponovim (otpjevam) i kad je profesorka klavira, vidjev?i moje ćevapčiće rekla da nemam ba? ruku za klavir, i da me ne maltretiraju...kako je tata ipak bio uporan, ja zavr?im na klaviru. Ispostavi se već na prvim časovima solfeđa da imam odličan ritam, i kod one iste profesorke zavr?im godinu kao najbolji učenik klavira i trebalo je da sviram na zavr?nom koncertu muz.?k. međutim te godine u aprilu bio onaj katastrofalni zemljotres (1979) koji je sru?io pola starog grada (i muzičku) hehe...
onda me u drugom razredu onaj isti profesor sa prijemnog primio u hor i tako ja počeh i da pjevam...međutim, tamo do?ivjeh neviđeni blam, jer kad smo spremali ne?to va?no, profesor ču da neko mumla!!! Ja naravno, pjevam punim plućima, siguran da to nisam ja (meni je u glavi sve bilo savr?eno u skladu)...ali, to ?to je izlazilo iz mog grla, nije bilo isto onome ?to sam ja pjevao u glavi...i ispred svih (jedno 30cura,dok je provjeravao jednog po jednog) mi naredio da samo otvaram usta...jaoo, koji blam...zato sada mrzim play back ![]() međutim, poslije god. dana ja sam uspje?no počeo da usklađujem taj zvuk u glavi i ono ?to izlazi iz grla, i postadoh glavni oslonac trećeg glasa u tom horu... sada naravno nemam nikakvih problema da skinem neko sazvučje, akorde, pjesme, meolodije, ali naravno, ako imam referentni ton. Nisam isključivo vje?bao sluh, ali svirajući, pjevajući i kucajući ritam na solfeđu neminovno sam stekao relativni sluh...čak sad i prepoznajem kako zvuči koji ton na bassu (čujem kad je stvar iz D, E...prepoznajem akorde na gitari bez referentnog tona) ali to je daleko od onog ?to zovemo apsolutni sluh, jer nikad mi nije palo na pamet da prepoznam koji je ton neka sirena i sl... tako da mislim da se ljudi rode sa aps.sluhom, a da se relativni mo?e prilično dovesti u red vje?bom... pričao mi je Radetić (koji isto tvrdi da ima aps.sluh) da nije mogao da svira neke klavire koji su malo ispod 440, i da ga "boli" lo?e temperovan klavir...) A kad sam ljetos ?timao klavir, ovaj moj rođak je imao nekih problema pri prepoznavanju visokih frekvencija...to je tek filozofija za sebe, ali moj klavir je dugo bio ispod 440, sad bar mogu da sviram uz grand ?ou.... poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
SuperModerator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ...opet pevanje nema bas veze sa sluhom. Cujem kad sam nizak, ali glasovni aparat se mora vezbati da bi bio odlican. Mislim ajd nek neko otpeva brzo paralelne kvinte ili kvarte cisto intonativno, a da nije skolovan pevac... ne kazem ima ljudi, ali to je vec vezba, mislim da niko bas ne moze jezivo cisto da peva bez imalo prakse, vezbe... makar u kafani ![]() pozz ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() To su jako laki intervali za pevanje, ako si "na tom stimu", ali vec prekomerne kvarte, onda sexte, septime i tako ti neki egzoticni intervali su malo tezi za "paralelno pevanje
![]() |
![]() |
#59 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#60 | |
SuperModerator
|
![]() Quote:
... pa to ti kazem ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Za?to je skidanje na sluh bolje od gledanja u Tablature | dejankuki | Audio Produkcija - Osnove | 12 | 25-01-2011 07:14 PM |
?ta je apsolutni sluhista? | xtrasonic | Razno | 101 | 29-09-2007 09:20 PM |
Sta bi tacno bio apsolutni sluh? | fischek | Razno | 3 | 28-09-2007 06:20 AM |