Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-11-2004, 02:32 PM   #41
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Mislim da je osnovni problem u kompletnoj slici zvuka.Kod bendova kao Metalica sve je savrseno,pa su gitare perfektne.Kompletna scena je nastala na tom zvuku,pa vise nije bitno da li je to Boogie,Diesel,Bogner ili 5150.Sve su to odlicna pojacala,ljudi,stvar je u svirci.Jel vi znate da je onaj kreten iz Alice in chans svirao svoje dionice po tri puta i to identicno na tri razlicita pojacala(Fender,Vox,Marshall),radi razlicite boje,pa ih poslije sve zajedno umiksavao.Poslusajte Dirt album,osnovno pitanje je gdje je sad taj bend i da li je taj zvuk bio bitan?

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2004, 12:44 PM   #42
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pa o tome se i radi - pesme su dosta u tom stilu, aranzmanski... meni sve to blago smrdi na kopiranje, no boze moj, takvu muziku kod nas ionako niko ne svira, a ovim momci uopste nisu losi... Isprobavao sam malo kompresore na usnimavanju mada se nisam nesto snasao, uglavnom bi mi rasturili koncepciju odnosa freqvencija, pa sam privremeno batalio. Inace drzim do toga da je ta faza metalike Load/Reload najlosija produkcijski, sve je nekako plasticno i nabijeno... mnogo mi se vise svidja raniji fazon, pa cak mi i Garage INC. zvuci nekako poeticnije izproduciran... na L/R fazi su predkrani semplovi kick-a i dobosa, i mnogo mi je velika praznina od subova u kojima Newsted nesto mulja do donjih srednjih gitara... nekako nekompaktno, presiljeni visoki... ne znam, smeta mi..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2004, 05:20 PM   #43
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Pazi,neki kriticari su isli dotle da su govorili da su to albumi koje Soundgarden nece nikad uspjeti snimiti.Znaci,taj fini balans izmedju svojih zelja i boze moj,finansija,oni su tu nedodirljivi.Ja sam ih gledao 5 puta,a uopste nisam neki fan,i svaki put je to bilo razbijanje.Nisam ih gledao u BG.Tonski na albumima,Bob Rock uvjek eksperimentise,ali vrlo zdravo to radi.Ako ganjas zvuk Black albuma,e tek tu je sve preupeglano,ali to je bilo takvo vrijeme,jebi ga.I dan danas kad cujem sad but true,ukenjam se.Kazem ti,ako momci dobro sviraju,kako god ispadne,bice ok.To su djecije bolesti,koje moraju prelezati

Old 01-12-2004, 01:45 AM   #44
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Nemam pojma u kakvom okruzenju radis (tape analog/digital ili comp) i kakvi su uslovi sto se tice prostora i opreme, ali ima par stvari koje stoje. Sam zvuk dist gitare je tesko postici a da u isto vreme bude i snazan i precizan, sto bi se reklo uvek negde zataji. Ja sam do sada imao najbolji rezultat kada bi to bila kutija na kojoj je aktivan samo jedan zvucnik i glava na kojoj bi (ako je lampas u pitanju) se snaga prepolovila vadjenjem lampi, i dozvolila ti da je odvrnes radi boje. Nadjem poziciju u sobi gde mi pojacalo daje najbolji zvuk (uglavnom je to oko sredine, gitarista svira, a ti eksperimentises) i radim miking tako sto 57 nabijam close na sredinu pod uglom od 45 stepeni,a malo ispod mozes da probas AKG d112, takodje blizu pod 90 stepeni. Ako hocu da radim sa 3 mikrofona, onda ukljucim i neki kondenzator koji hvata ambijent i njega u mixu dam vrlo malo tek da da "air" snimku (moras samo da pazis da ti se ne desi kontra faza, jer si onda zavrsio). Neko je vec spomenuo vise pojacala i to je bio skroz u pravu. Santana napr. dobija njegov zvuk uzivo tako sto uparuje 6 pojacala i putem foot kontrolera uparuje sprave i tako formira sound. Dakle nista overdrive pedala. Od pedala koristi vah, chorus i delay. Tako bi preporucio i tebi. Obavezan duplex u krajnje razdvojenoj panorami (podrazumeva se da mora perfektno da se svira osim ako nemas dve gluve sobe pa splitujes signal gitare i snimas ga istovremeno na dva pojacala), a pri tom se moze experimentisati i sa gitarama. Obicno oni vole,a imao sam prilike to da iskusim, "brze" heavy gitare, a retko ko razmatra Gibson LP. Muku sam mucio sa pojedincima da im dokazem da LP nije staromodan, vec da on upravo moze u duplexu da da "meso" snimka. Par ljudi iz inostranstva mi je pricalo da koriste cak (na moje ogromno zaprepastenje) cesto i Rickenbacker-a sa 12- icama nastimanog na drop D i da tako dobijaju monstruozan drive (napr. Pantera). Sto se kompresora tice, nisam siguran koliko bih ti preporucio bilo koji konfekcijski dbx ili Alessis posto prave veliku frku i daju dosta suma, ali bih ti svakako preporucio ukoliko snimas na comp da mu na ulazu SX-a das neki Waves ili TC (ukoliko nemas UAD ili Powercore) samo onoliko koliko je potrebno da ga iskontrolises na ulazu, a kasnije u mixu ce biti vremena da se igras sa njim. Ukoliko radis na trakasima ili HD recorderu, tad bih ti jedino preporucio da nabavis neke dobre chanel stripove i umesto preko mixera, snimas direktno preko njih. Ubise me prsti od kucanja.
Pozdrav
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2004, 10:22 AM   #45
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Ovaj post me potseti na jedan bitan faktor u load/reload-u stim je spusten sto mnogo utice na zvuk.
ridge is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2004, 12:40 PM   #46
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Metallica na St. Anger albumu koristi drop C stim.

e to tek zvuci monstruozno

Koga interesuje neka pogleda video "A year and 1/2 in the life of Metallica" tj. snimanje "Black" albuma u studiju i turneja posle. Imali su foru u studiju koju su oni zvali "Wall of sound" odn. ceo zid sa pojacalima i kutijama koji su ozvucili sa ne znam koliko mikrofona. Tako da ta prica za Jerry Cantrell-a iz Alice in Chains apsolutno stoji.
Inace za rifovski zvuk "a la" Metallica, Megadeth, Pantera, gledajuci envelopu zvuka: brzi attack i brzi release tj. zvuk in your face odmah i bez repova (release). Kompresor za ovo vrlo koristi.

Da li neko zna nesto vise o zvuku Dimebag Darrell-a iz Pantere?
Old 02-12-2004, 12:51 AM   #47
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Ej oggy hvala na predlozima. Snimam na 24kanalni hdd-rekoder "OTARI RADAR", koji je skroz ok, iako radi za danasnje uslove na "samo" 48khz/16bit
57micu sam i ja gurao dosta blizu, mada ne pod 45 stepeni, a ovo za d112 ti je skroz genijalno... nije padalo na pamet da ga stavljam na bilo sta osim kick drum-a... probacu to sutra pa ti javljam... Bend ima dvojicu gitarista i sviraju dosta slicne rifove, plus solaze, tako da ce panoramski biti razdvojeni, al nema klasicnog duplexa. Zvuk im je dosta komplementaran jer na kraju, dodjosmo do toga da obojica koriste METAL MASTER-a koji mi se mnogo ne svidja, al ispade pogodniji od drajva samog 5150, koji je nekako cudan, barem na ovim gitarama. Takodje obojica furaju seymoure duncan magnete (krammer i telekaster) . Zice su im 10ke i 11ce, na sta mi je vec skrenuta paznja.
Mikrofone ipak furam u mixer jer solidno rade, nemam channel stripp na raspolaganju... Imam Focusriteov VoiceBox, al ga nisam isprobavao za ovu varijantu... stim im je normalno E i nisam siguran da su spremni da ga menjaju... hvala ti u svakom slucaju, jest da smo pri kraju sa gitarama, al probacu jos tih par trikova (najlepse pesme ostavismo za kraj)...
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2004, 12:54 AM   #48
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

e jeb'ga... da si m rekao ranije da ti donesem jednu totalno nenormalno dobru pedalu za overdrive/distort... Sva je crvena i cudnog dizajna, ko iz pakla da je izasla.
kVu is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2004, 05:36 PM   #49
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Ne mogu da vjerujem da taj Metal master bolje radi od 5150.Probaj da zavrnes drajv a digni amp level,pa to pojacalo ubija.Poslusaj Seven Dust i njihove gitare,sve je na 5150,razbijaju.A sto se tice Dimbega,ne znam,ja sam ih gledao uzivo,to je standard Washburn+Randal

Old 02-12-2004, 09:38 PM   #50
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Malo sam na net-u istrazivao i evo setup-a koji je dao njegov tehnicar.
Dimebag kaze:""DUDE, I HAVEN'T SET UP MY RIG IN OVER TEN YEARS. HERE, TALK TO MY GUITAR TECH HE KNOWS BETTER THAN I DO!"." hmhm :roll:

3 Wah pedale !!!

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules