Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Gitarska Produkcija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=108)
-   -   Gitarski recording (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9912)

Arthur 20-11-2004 02:25 AM

Gitarski recording

Ajd bas me zanima vase misljenje - koji je "gear" potreban za gitarski zvuk Metallice iz ere "Load/Reload/Garage Inc." i tome sl. Dakle, koja pojacala, pedale, gitare, pa bogami i izbor mikrofona za ozvucavanje
Natezem se ovih dana sa jednim bendom koji to pokusava da izvuce iz Fender TwinReverba nabudzenog na bassmenovu kutiju sa 4x10''. I to sve sa nekom Digitechovom MetalMaster pedalom i nekim Zoom-ovim analognim metalcinom. Verovali ili ne, na kutiju sam montirao AKG C414 i bolje mi radi negoli Sennhaiser MD421 ili Shure SM57 Beta.. Doduse, nije bas toliko priblizen da ga ne bi spalio, ali sasvim drugu pesmu peva...

kVu 20-11-2004 02:55 AM

Pokusavas da izvuces takav zvuk iz:

Quote:

Fender TwinReverba
:shock: :shock: :shock:

A drugo, ona gitara koju oni imaju kosta do zla boga... Trenutno mi je mozak totalno out pa ne mogu da se setim sta je i koji/kakvi su magneti u pitanju... ALI, slozice se svi da kod gitare svira drvo/obrada/magneti i pojacalo. Ja stvarno ne znam kako si uopste mogao da pomislis da ces dobiti zvuk Metallice iz Fendera. :roll: . Sve ostalo manje-vise. ;) A da naravno, bitna stavka je ko i kako svira. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

poz i nadam se da neces pogresno shvatiti ovaj post... :D

ridge 20-11-2004 08:03 AM

Magneti su EMG 81 standard za metal. Iako su im gitare skupe (ESP) ti magneti nisu. Ne verujem da ce tim procesorima ista uraditi jer je poenta Load-a i Reloada upravo u sirovom zvuku. Kolko se secam za snimanje pomenutih albuma za ritam i nisu korisceni nikakvi procesori vec po 4 pojacala (mislim da su bila Mesa/Boogie). Takodje su koristili Gibson Les Paul obilno. Sad s Twin Reverbom najbolje da zabodes neku pedalicu tipa DS-1 koja po sebi i nije bas metal pedala da dignes srednje i visoke i stavis da sve vise zvuci crunchi neko distorzirano, namestis volume na neki normalan slusljiv nivo da ne distorzira previse i to sve pustis kroz kompresor.
Nemoj se truditi da ti gitare odmah zvuce kako treba nego ih upotpuni bas-om kasnije a same nek budu na ivici neprijatnosti u srednjim i visokim. Naravno gitare bi trebale da imaju humbackere i sto sirovije. Posle ipak dodas truncicu reverba i trebalo bi da bude zadovoljavajuce mada je tesko porediti to s godinu dana studija sa svom raspolozivom opremom i vremenom da se nadje zvuk :D

Imam negde tacno sta je sve korisceno za snimanje pomenutih albuma pa kad iskopam poslacu

Pedja 20-11-2004 09:24 AM

Quote:

Originally Posted by ridge
Takodje su koristili Gipson Les Paul obilno.

Gipson Les Paul je zakon za pravi "muski" zvuk :wink:

dr.Ru 20-11-2004 09:50 AM

Znate sta Rammstein radi?
Patentirao je zvuk njihove gitare. Sada mozes da dobijes "carobnu formulu" ako uplatis $$$ na ime autorskog prava. Naime, radi se o poziciji neka 24 mikrofona. Carobna formula, ako je kupis, glasi: koji mikrofoni, koja pojacala, gitare, magneti, efekti i postavka.
Neko mi rece za Metallica.... sad sam zaboravio, ali mislim da je prica cak sa ovog foruma.... da su na koncertu u BG isli direktno u digital mixpult a da su njihova cuvena Mesa/Boogie pojacala koja su bila na bini stojala iskljucena i sluzila samo kao dekoracija.
DAkle, digitalni zvuk i kontrola u BG

puRe 20-11-2004 11:11 AM

Quote:

Originally Posted by dr.Ru
Neko mi rece za Metallica.... sad sam zaboravio, ali mislim da je prica cak sa ovog foruma.... da su na koncertu u BG isli direktno u digital mixpult a da su njihova cuvena Mesa/Boogie pojacala koja su bila na bini stojala iskljucena i sluzila samo kao dekoracija.
DAkle, digitalni zvuk i kontrola u BG

To je prica sa okupljanja...

Alen je to cuo od nekog ko je valjda organizovao koncert...

ridge 20-11-2004 12:10 PM

Da jos jedna stvar je mnogo bitna a to je sta se svira, oba ta albuma imaju isti pristup komponovanju, ako se ne drzi do toga gubi se u mnogome i zvuk. Zato oni i menjaju setup-e od pesme do pesme (mislim na snimanje).

davormen 20-11-2004 01:53 PM

Nisi napomenuo koje gitare taj bend koristi za snimanje (jako bitna stavka). Ne slazem se sa kVu-om, mislim da bi bilo moguce dobiti zvuk Metalike sa Load/Reload albuma na Fender pojacalu (napominjem i samo sa ta dva albuma). Koristeci Metal Master nikad neces dobiti takav zvuk, previse je distorzije u njemu, a nema kontrolu za kolicinu distorzije (imam ga i znam sta moze i ne moze, nije losa pedala, ali za drugaciji zvuk). Nisam bas najbolje upoznat sa pedalama koje bi to odradile posto mi nikad do sada nije trebao takav zvuk, ali ja bih isao na kombinaciju nekog Marshall ili (jos bolje, ali nepristupacnije) Mesa/Boogie preampa i tog pojacala... Za mikrofone ne znam, to jako zavisi od toga kako doticna kutija (4x10) radi, ali bih radio sa minimum 2-3 mic-a. 4x10 je bolje od 4x12 zbog brzeg odziva, a ne trebaju ti bolji basovi 4x12 za gitare (kod snimanja). Na kraju, gitare koje se koriste su izuzetno vazne i nikad iz lose gitare neces izvuci dobar zvuk (ok zvuk da, ali odlican nikako). Mada, ipak je najvaznija stvar sviranje (tj. kvalitet istog). Ako to nije odsvirano kako treba (skoro savrseno, precizno, cisto, bez zvonjenja drugih zica) ni najbolja oprema na svetu ti nece pomoci da to zazvuci kako treba...
Poz i srecno...
:beer:

kVu 20-11-2004 03:45 PM

Nisam rekao da se ne moze napraviti distorzija na twin reverbu, ali opet, ja ne bih ni pomislio na snimanje i rad sa takvim zvukom bez Marshall-a...

btw. GiPson... ijooojjj.. GiBson ljudi bre! :))) Inace, ja licno sve to radim sa Les Paul Custom i mnoooogo mi se svidja. :D

Pedja 20-11-2004 10:40 PM

Quote:

Originally Posted by kVu
btw. GiPson... ijooojjj.. GiBson ljudi bre! :))) Inace, ja licno sve to radim sa Les Paul Custom i mnoooogo mi se svidja. :D

E sad ajde da se malo stidim :oops: :oops: :oops:
Naravno da je GIBSON nego mene mrzelo da kucam pa sam iskopirao kompletno ime iz Ridgeovog teksta ne gledajuci detalje :)
Ajde Ridge da se i ti malo stidis :)

All times are GMT +1. The time now is 08:54 AM.