Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-09-2013, 06:33 AM   #41
damir23
Member

Default Re: Retro Vintage Plugs

kao amateru, donekle početniku plaginovi sa kojekakvim saturacijama i sl da bi se dobio neki retro look pjesme ovdje nije potreban. Način sviranja, izbor saunda i upotrebljene fraze jednostavno nose sve u pro?lost.
Da su sve lijepo izblajhali po principima sada?njosti ne bi svi plagovi vratili ovu dozu naftalina koju su izvukli ovak.
A kad sagledamo malo upravo ono , nekekva le?ernost, neobaveznost napravila je tisuću puta vi?e nego da su sve po PS-u, savr?eno, pa onda i?li sve blajhat sa raznim vintage pluginovima
A ?to se pak tiče onog ?to ka?e vasa, du?ina pjesme, smisao, dinamika, monotonost to pak sad već nema veze sa temom već stvar personalnih pristupa, principa...
damir23 is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2013, 12:59 PM   #42
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
Nekako me i dalje sokira kada se na forumu koji je posvecen "studijskim tehnikama i miksanju" (sto je podjednako umetnost kao i komponovanje, aranziranje, sviranje instrumenta) napise da alat sa kojim obradjujemo, poboljsavamo (ili pogorsavamo) zvuk nije bitan... Mix hardware ili software u ovom slucaju je isto sto i iskusnom fotografu filteri sa kojima se moze i najmodernija slika uciniti starinskom/retro... Naravno, rezultat je jos vise autentican ako je neko ili nesto ispred objektiva u retro maniru A to je vec receno bezbroj puta...
Hehe, izvini Nije mi namera da ikoga ?okiram samo iznosim svoje mi?ljenje Kad si već pomenuo obradu fotorgafija, na internetu postoji gomila tutorijala za postizanje ovakvih i onakvih efekata u Photoshopu, i 90% njih se bavi kori?ćenjem bazičnih Photoshop alatki. Prosto da čovek ne poveruje za kakve sve rezultate ti ne treba nijedan specijalan, najnoviji i najbolji retro plugin, i kakva sve čudesa mogu da naprave maske, najobičniji noise, gaussinan blur i glow.

Sad se setih pesme Honey Pie sa ?Belog albuma? Bitlsa, koja zvuči onako... retro, a nije snimana ni (za ono vreme) vintage mikrofonima, ni direktno na 78RPM vinil, samo je filtrirana onim ekvilajzerima koje su imali u studiju i orkestrirana u retro maniru.

Kao ?to reče Mogli negde pri početku diskusije ? povuče? bubanj malo u drugi plan, kao ?to reče Buzge ? pozabavi? se ekvilajzerima (koji uop?te ne moraju da budu ?vintage?, samo je va?no da su dosledno kori?ćeni), stavi? nekakav plate reverb umesto Lex PCM Large Hall-a, dobije? ?retro sound?

Pozdrav,

Vasa
Old 30-09-2013, 01:36 PM   #43
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

U ovoj pesmici sam sem eq,comp i ostalog osnovnog alata koristio i iZot-op gramofon simulator, koji se moze skinuti besplatno na njihovom sajtu.Koristio sam ga na glavnom masteru, ali ne zbog efekta krckanja ploce i shuma, vec zbog "wear" funkcije,koja mu daje u donjim neku, kako bih nazvao staticnost, nesto slicno limiteru na low, ali opet drugacije,ne znam kako da opisem, u svakom slucaju daje taj retro gramofonski zvuk. Prvo je on stavljen pa je posle "radjen mix" (kojintreba da se dotera).
I kos jedna stvar stonse plugova tice, mnoooogo mi se svideo waves a od abbyroad mikrofon retro eq. Probao sam glas da provucem kroz njega, i do jaja izlazi (postoje tri mikrofona sa pk tri opcije-close, ambient i natural) pravi reteo sound,MEDjUTIM odustao sam jer mi onda instrumenti zvuce karakterno razlicito od glasa,tj modernije produkcijski, a i bilo mi zao da upropastim sound od u87..

A naravno to stoji-prvo izbor instrumenata, stil i ostalo..pa posle plugovi.
Sto se aranzmana tice,tj redosleda, tako su mi oni poslali demo snimak na gitari i rekli mi da tako uradim,tu nisam hteo da se maesam.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2013, 03:09 PM   #44
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Ma bez excitera, gramofona, ... , bez pr?tećih visokih frekvi, ... , vokal pod srednjacima malo vi?e, instrumenti u priridnim frekvama, bez vje?takog uletanja u visoke, i - to je to.
Samo malko poslu?aj na slu?lice njihove činjele! Ali, ne na ovim sada?njim dorađenim produkcijama. Nego, ba? ako mo?e? naći negdje stare snimke, i sve će biti jasno.
Jo? bolje ako mo?e? doći do starijih instrumenata ; makar bas i el. gitara. Ako neko u tvom gradu ima Yamahu Pacificu (izlazi zvuk kao zamjena za onaj stari sound a-la Framus ili Jolana iz tih godina), ili Hohner ili Framus bas gitaru uz to, eto pola zvuka. Ako ima, snimati direktno - bez procesora ili papa, pa poslije to malko dodati. Ostalo se mo?e dobiti na syntijima ili mućkajući plaginove.
Bubanj mo?e sa običnog EZ onaj kaubojski (mislim da se zove Ne?vil set, kit, ?ta li već).
A o tome kako to poslo?iti u projektu ; moguće da bi se neko na?ao na forumu da ti malko pomogne oko toga. Makar, kao i do sada Avax, Mogli i ostali - lijepim savjetom.
Ako ti ne?to znači ovaj sound za tvoju pjesmu, evo ovo ?to sam okačio poodavno :
https://soundcloud.com/alfom/ostanipoljubime-06092013
Ni?ta nije retroskije postavljeno u zadnje vrijeme u sobi Promocija.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2013, 08:26 PM   #45
damir23
Member

slu?ao sam neke stvari snimljene u analognom studiju. Čovjek slo?io analogiju ba? da radi ovakve stvari-stari zvuk
meni ova nemanjina stvar vi?e zvuči ko iz onog doba nego ovo snimljeno na analogiji
i da ljudi čuju na radiju ovu UNU ili kako već ja se kladim da bi njih 99% rekli da je to snimljeno dok su bili mali ili pak dok su njihovi starci bili mladi
damir23 is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2013, 09:20 PM   #46
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by damir23 View Post
slu?ao sam neke stvari snimljene u analognom studiju. Čovjek slo?io analogiju ba? da radi ovakve stvari-stari zvuk
meni ova nemanjina stvar vi?e zvuči ko iz onog doba nego ovo snimljeno na analogiji
i da ljudi čuju na radiju ovu UNU ili kako već ja se kladim da bi njih 99% rekli da je to snimljeno dok su bili mali ili pak dok su njihovi starci bili mladi
Sla?em se. Zaista zvuči tako. Uz nivelaciju elemenata (čak mislim da će i samo uti?avanje vokala zavr?iti posao) mo?e se reći da je zadatak uspe?no izvr?en.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules